Ο Δημήτρης Μυστακίδης ΞΑΝΑ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStageΔημήτρης Μυστακίδης


ΞΑΝΑ


στο


Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage


Παρασκευή


11,18,25 Μαρτίου & 1 Απριλίου


“Εσπεράντο”
Από τη ρεμπέτικη κληρονομιά
στην Εσπεράντο της λαϊκής κιθάρας

Ώρα έναρξης: 22:30

Για 4 συνεχόμενες Παρασκευές, ξεκινώντας από τις 11 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, η λαϊκή κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη θα είναι ΞΑΝΑ η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης, ξεδιπλώνει όλη του τη δεξιοτεχνία πάνω στη λαϊκή κιθάρα και ερμηνεύει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια από όλο το φάσμα της ιστορίας του αστικού λαϊκού τραγουδιού.


 

Ο ίδιος σχολιάζει την επιλογή των τραγουδιών που παρουσιάζονται: «Θα κάνουμε μια διαδρομή μέσα σε όλες τις σημαντικές περιόδους του ρεμπέτικου με κύριο κορμό τα κομμάτια που υπάρχουν στους δύο «κιθαριστικούς», προσωπικούς δίσκους που έχω εκδώσει: τα «16 ρεμπέτικα με κιθάρα» και το πρόσφατο «Εσπεράντο». Όλα τα κομμάτια είναι διασκευασμένα για λαϊκές κιθάρες και έτσι νομίζω πως γίνονται πιο προσιτά σε μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου που ενδεχομένως δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με το είδος. Αναδεικνύουν τις τεχνικές αλλά και αισθητικές ιδιαιτερότητες της λαϊκής κιθάρας. Δεν είναι βραδιές «ακαδημαϊκού» περιεχομένου. Το ζητούμενο όπως πάντα είναι η μέθεξη!»

Ο Δημήτρης Μυστακίδης με την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά αποδεικνύει ότι το ρεμπέτικο είναι μια οικουμενική μουσική γλώσσα, μια “Εσπεράντο”, που ποτέ δεν χάνει την ταυτότητά του και ότι πάνω στα τάστα της λαϊκής κιθάρας, οι διαφορετικές ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών, βρίσκουν τη νέα κοινή τους διάλεκτο. Για τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον “βιρτουόζο” της κιθάρας, η εσπεράντο του, ο κοινός του κώδικας, είναι η λαϊκή κιθάρα, το όργανο που κατέχει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Έχοντας ενσωματώσει επιρροές από τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο αλλά και τη λαϊκοδημοτική μουσική, διασκευάζει και ενορχηστρώνει αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια με μια φρέσκια πνοή προσθέτοντας σ’ αυτά τη δική του μουσική ορμή και ευαισθησία.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι γνωστός από τις συνεργασίες του, ως κιθαρίστας, στις μπάντες του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά έχει και άλλη μία ιδιότητα, αυτή του δασκάλου. Από το 2001 είναι καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει το μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


 

Μαζί με την εκλεκτή παρέα των Δημήτρη Παππά, Γιώργου Τσαλαμπούνη και Ιφιγένειας Ιωάννου που τον συντροφεύουν στις κιθάρες και στο τραγούδι, ο Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει στο Γυάλινο UpStage ένα ρεπερτόριο από σπουδαία ρεμπέτικα τραγούδια, τραγούδια του μεταρεμπέτικου, του αρχοντορεμπέτικου, του λαϊκού μας τραγουδιού, των Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Μητσάκη, Ρούκουνα, Ριτσιάρδη, Νταλγκά κ.ά.

“Τραγούδια που μας αρέσουν, τραγούδια που έχουν μια προϊστορία, που τα λέγαμε στις παρέες μας, που τα τραγουδήσαμε ξανά και ξανά…”. Τραγούδια διαμάντια του αστικού λαϊκού μας ρεπερτορίου έρχονται στο σήμερα και χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά μας!

www.dimitrismystakidis.gr 
https://www.facebook.com/DimitrisMystakidisOfficial 
https://www.youtube.com/user/dmystak 
https://soundcloud.com/fishbowl_greece 
http://ethnocloud.com/Dimitris_Mystakidisw 

Μπορείτε να διαβάσετε πρόσφατες συνεντεύξεις του Δημήτρη Μυστακίδη

Fragilemag: http://fragilemag.gr/dimitris-mystakidis/ 
In.gr: http://www.in.gr/entertainment/music/interviews/article/?aid=1500055350   
Εφημερίδα των Συντακτών: http://www.efsyn.gr/arthro/laiko-tragoydi-einai-paron 
Musicpaper: http://www.musicpaper.gr/interviews/item/7479-dimitris-mystakidis-oxi-mono-texnitis-alla-kai-kallitexnis-tis-laikis-kitharas#sthash.ykOJHFTW.dpuf 
Πρώτο Θέμα: http://www.protothema.gr/Stories/article/551370/dimitris-mustakidis-evale-tin-tabakera-sto-top-10-ton-europaikon-charts/ 

Πληροφορίες

Δημήτρης Μυστακίδης

“Εσπεράντο”

Παρασκευή
11,18,25 Μαρτίου & 1 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 22:30


 

Τιμές
10 ευρώ με μπύρα ή κρασί στο bar
12 ευρώ με ποτό στο bar
15 ευρώ με ποτό στο τραπέζι
40 ευρώ φιάλη κρασί ανά 2 άτομα
80 ευρώ φιάλη ποτού ανά 4 άτομα

Προπώληση εισιτηρίων

www.viva.gr 
11876
σε όλα τα καταστήματα
Public, Seven Spots, Reload & Media Markt


 

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – UpStage
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
τηλ. 210 9315600
www.gialino.gr 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση για το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: Άγγελος Σφακιανάκης