You are currently viewing STRING DEMONS

STRING DEMONS


•    Προέρχεστε από μουσική οικογένεια και κατά συνέπεια η μουσική έπαιξε σημαντικό ρόλο για εσάς από μικρή ηλικία. Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ερεθίσματα και πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τη μουσική?
Ξεκινήσαμε να παίζουμε βιολί και τσέλο στην ηλικία των πεντέμιση και οι δύο.  Στο μουσικό μας σπίτι ήταν πάντα δεδομένο ότι πρώτα θα μελετήσουμε (βιολί-τσέλο) και μετά, σε δεύτερη μοίρα, έρχονταν τα μαθήματα του σχολείου, οπότε η επαγγελματική μας ενασχόληση με τη μουσική ήταν, ειδικά από κάποια ηλικία και μετά, σχεδόν σίγουρη. Από την ηλικία των 8 περίπου, αρχίσαμε να ανεβαίνουμε στη σκηνή, αρχικά πιο μαθητικά και, όσο περνούσαν τα χρόνια, πιο επαγγελματικά και ακολούθησαν φυσικά οι μουσικές μας σπουδές, τα διπλώματά μας, σεμινάρια, διαγωνισμοί, συνεργασίες, συμμετοχές σε δίσκους κλπ. Ουσιαστικά λοιπόν και έως την έναρξη των String Demons, ακολουθήσαμε αυτό που λέμε, μία καθαρά κλασική παιδεία και πορεία πάνω στα έγχορδά μας. Από εκεί και πέρα, επειδή μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι όπου ακούγονταν με την ίδια ευκολία και συχνότητα μουσικές του Bach, των Beatles,  Χατζιδάκι, του Vivaldi, του Michael Jackson, του Σαββόπουλου, του Τσιτσάνη, του Mozart, του Χιώτη, των Κατσιμιχαίων, του Ζαμπέτα, των Rolling Stones, του Θεοδωράκη, του Beethoven, του Elton John, των Pink Floyd, του Webber, του Tarrega, του Armstrong, του Βαμβακάρη, του Jimmy Hendrix, του Tchaikovsky κ.ά., τα ερεθίσματά  μας είναι όλα αυτά και αυτό είναι φανερό και στον τρόπο που γράφουμε ένα καινούργιο κομμάτι, αλλά και στον τρόπο που επιλέγουμε να διασκευάσουμε και να ‘’φέρουμε στα μέτρα μας’’ ένα ήδη υπάρχον. Λέμε συχνά πως μας αρέσει να κάνουμε την κλασσική μουσική πιο ‘’λαϊκή’’ και την  λαϊκή μουσική πιο ‘’κλασσική’’!  

•    Πότε σχηματίστηκαν οι “StringDemons” και πως προέκυψε αυτό το όνομα?
            Οι String Demons υπάρχουν ουσιαστικά από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του   2014.Το όνομα  String Demons (ελληνιστί Δαίμονες των Εγχόρδων) είναι ένα όνομα που προέκυψε   από την ενεργητικότητα και την ένταση που βγάζουμε πάνω στη σκηνή και στο παίξιμο και όχι από οτιδήποτε άλλο!! Είμαστε…καλοί δαίμονες, που έχουν ως πυρήνα και στόχο της ζωής τους τη μουσική!


•    Από πολύ νεαρή ηλικία έχετε εμφανιστεί σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους (Μέγαρο Μουσικής,Ωδείο ΗρώδουΑττικού) και ταυτόχρονα έχετε αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διαχειριστεί ένα παιδί, μία τέτοια κατάσταση?
Μπορεί όλα αυτά να συνέβησαν στη ζωή μας από αρκετά μικρή  ηλικία αλλά τίποτα απ’ αυτά δε μας ‘’χαρίστηκε’’, αντιθέτως, δουλεύαμε σκληρά από εκείνην ήδη την ηλικία και όσες φορές ανεβήκαμε στη σκηνή ως πιο άπειροι (και βέβαια ως πιο έμπειροι πια) ήταν κάτι που το φέραμε εις πέρας άρτια και κερδήθηκε με την αξία μας και μετά από πολλή μελέτη. Οπότε όταν τέτοιες καταστάσεις (συναυλίες σε μεγάλους χώρους με πολύ κόσμο κλπ) έρχονται μετά από κόπο και εργασία, η διαχείρισή τους είναι πιο εύκολη, γιατί είναι κάτι που έρχεται πιο φυσικά. Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι μεγαλώσαμε σωστά και αρκετά ισορροπημένα και πως, μαζί με τον κόσμο της μουσικής, των συναυλιών και της μελέτης, είχαμε μία φυσιολογική παιδική ηλικία, με τα παιχνίδια, τους φίλους, την ανεμελιά και την…τεμπελιά που είναι απαραίτητα σε ένα παιδί και με όλη τη ‘’γείωση’’ που παρέχουν αυτά και την προστασία απέναντι στον κίνδυνο του ‘’να πάρουν  τα μυαλά σου αέρα’’.

•    Εκτός από την Ελλάδα έχετε παίξει και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Αμερική, η Γαλλία, η Αγγλία, η Ιταλία και η Αυστρία. Ποιες είναι οι σημαντικότερες εμπειρίες που έχετε αποκομίσει?
Θεωρούμε εξίσου σημαντικό το να παίζει κανείς τη μουσική του σε μία σκηνή και σε κοινό του εξωτερικού, όσο και στην Ελλάδα. Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο  ενθουσιασμός με τον οποίον το ‘’ξένο κοινό’’ αγκαλιάζει τη μουσική που παίζουμε σε συναυλίες μας στο εξωτερικό, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ εδώ, γιατί είναι  μουσική που εμπεριέχει οικεία προς αυτό στοιχεία, συνδυασμένα, με φαινομενικά απλό τρόπο, με έντονα στοιχεία ελληνικής παράδοσης, πράγμα που έχει μεγάλη απήχηση, όπως έχουμε δει, στο το κοινό αυτό.

•    Έχετε ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά μουσικά στυλ. Πως μπορείτε και τα καταφέρνετε, με την μάλιστα  ίδια επιτυχία?
Η μουσική, όσο και να προσπαθούν οι άνθρωποι να δημιουργούν στρατόπεδα, είναι μία. Ανεξαρτήτως του στυλ, οι μουσικές που ο ανυπέρβλητος κριτής, το αυτί, θεωρήσει ωραίες και μας κάνουν αυτό που λέμε ‘’κλικ’’, μας εξάπτουν τη φαντασία, πιστεύουμε πως μπορούν με ομορφιά και λαμπρότητα να ‘’ενωθούν’’, είτε σε ένα ενιαίο καινούργιο κομμάτι είτε σε ένα πρόγραμμα, και να έχουν ένα αποτέλεσμα που να ενθουσιάζει! Όσο δύσκολο είναι το να συνδυαστούν διαφορετικά μεταξύ τους είδη και στυλ, γιατί πρέπει να έχεις γνώσεις, ανεπτυγμένη τεχνική πάνω στο όργανο που παίζεις και να είσαι διατεθειμένος να εργαστείς και να μελετήσεις, άλλο τόσο εύκολο μπορείς να πεις ότι είναι. Γιατί εάν έχει κανείς, εκτός από τα παραπάνω, φωτιά που καίει μέσα του και αληθινή αγάπη για τη μουσική, η ίδια η μουσική πολλές φορές σε καθοδηγεί σε απρόσμενα μονοπάτια. Για παράδειγμα, ενώσαμε ένα πολύ γνωστό κομμάτι μίας ποπ τραγουδίστριας με ένα δικό μας μοτίβο λαϊκοδημοτικής χροιάς και ρυθμολογίας, παιγμένα με κλασικότροπη τεχνική και λογική: ακούγεται παράξενο, αλλά όταν παίζουμε το κομμάτι live γίνεται χαμός, ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει με ενθουσιασμό! ‘Αρα, στα δικά μας τα αυτιά, αλλά και στα αυτιά του κοινού, το ίδιο το κομμάτι σε οδηγεί εκεί που θέλαμε να σε οδηγήσει. Και τα μουσικά στυλ μόλις συνδυάστηκαν με πολύ φυσικό τρόπο!

•    Έχετε προγραμματίσει μία ζωντανή εμφάνιση στο  Ίδρυμα Θεοχαράκη. Πείτε μα στις σχετικές λεπτομέρειες.
Στο ίδρυμα Θεοχαράκη, θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή μας να προσφέρουμε με πάθος και ενθουσιασμό αυτό που εμείς μπορούμε, τη μουσική μας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σπανίων Παθήσεων.
Ακολουθούν 2 stringdemoνικές συναυλίες στο Half Note για 2 Πέμπτες, 8 και 15 Μαρτίου, που τις ετοιμάζουμε με πολλή χαρά, κομμάτια και τραγούδια από τον ολοκαίνουργιο δίσκο, εκπλήξεις και εκλεκτούς καλεσμένους, 8/3 τον Βαγγέλη Μπουντούνη και 15/3 την Αρετή Κετιμέ! Τα υπόλοιπα επί σκηνής!


•    Ποιες είναι οι μέχρι τώρα δισκογραφικές σας δουλειές?
Ο πρώτος μας δίσκος με τίτλο ‘’String Demons’’κυκλοφόρησε το 2014 από τη FM Records και ήταν ουσιαστικά ένα E.P. με τα πρώτα stringdemoνικά κομμάτια που φτιάξαμε. Ο δεύτερος, επίσης από την FM,  τιτλοφορείται ‘’Fear of the Bach’’ και κλείνει μέσα του ένα χορταστικό ‘’Συμφωνικό Πανηγύρι’’, όπως είχε πει κάποιος. Ο τρίτος δίσκος μόλις κυκλοφόρησε από την MINOS EMI UNIVERSAL, έχει τίτλο ‘’Rise of Strings’’ και περιέχει δική μας πρωτότυπη μουσική, αλλά και διασκευές, εκρήξεις τρελές αλλά και κατάνυξη, πρωτότυπα τραγούδια αλλά και ορχηστρική μουσική, Vivaldi με beat «διάθεση» αλλά και Abba με ποντιακούς χορούς, έγχορδα αλλά και ρυθμό, ηρεμία αλλά και εξάρσεις, κλασική παιδεία αλλά και σύγχρονο ηλεκτρισμό! Αντιθέσεις που μέσα στο δικό μας το μυαλό και την ψυχή είναι απόλυτα φυσιολογικές και βγάζουν νόημα. Στο album «Rise of Strings», ακόμη πιο ξεκάθαρα απ’ ότι στα προηγούμενα, απ’ ότι μας έχουν πει, γεννιέται ένα καινούργιο είδος μουσικής που συναντά γνώριμα και οικεία ακούσματα. Μπορεί κανείς να τον βρει ηλεκτρονικά αλλά και χειροπιαστά, στα Public, στον Ιανό κλπ.

•    Τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον?
Μετά το Half Note (8 και 15 Μαρτίου) έρχεται στις 21 Απριλίου μία μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τις ‘’100 Κιθάρες’’ του Βαγγέλη Μπουντούνη όπου συμμετέχουμε ως σολίστ, μία συναυλία ‘’Με μουσική του Μίκη, αφιερωμένη στον Μάνο’’. Και τέλος, είμαστε σε δημιουργικό πυρετό γιατί γράφουμε πρωτότυπη μουσική για την παράσταση του σκηνοθέτη-σκιοπαίκτη και καλού μας συνεργάτη Ηλία Καρελλά ‘’Όρνιθες-Ο Καραγκιόζης στη χώρα των πουλιών’’, βασισμένη στους ‘’Όρνιθες’’ του Αριστοφάνη, σε ένα υπερθέαμα σκιών με ζωντανή μουσική και πρωταγωνιστές, εκτός από τις γιγαντιαίες φιγούρες του Καρελλά, τους Χρήστο Θηβαίο, Τζώρτζια Κεφαλά (Μπλε) και…εμάς! Θα παρουσιαστεί στο ‘’Κέντρο πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’’ για 4 παραστάσεις, 17,18,19,20 Ιουνίου.

•    Που σας βρίσκουμε στο διαδίκτυο?
Στην ιστοσελίδα μας : String Demons.gr  , στο Facebook : String Demons και στο Instagram: string_demons
https://www.facebook.com/string.demons/

•    Ευχαριστούμε θρμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε
Εμείς σας ευχαριστούμε πολύ!

String Demons

(Konstantinos Boudounis – Lydia Boudounis)

Facebook : https://www.facebook.com/string.demons/

New Videoclip :https://www.youtube.com/watch?v=8asVTTS0sbE

Κώστας Τζανιδάκης