You are currently viewing SPITFIRE

SPITFIREspitfire
Στο ξεκίνημα της κουβέντας μας θα ήθελα να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω και να φτάσουμε στη χρονιά του 1984, όπου οι Spitifire πήραν ‘’σάρκα και οστά’’. Πως συνέβη αυτό και ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν θυμάστε αυτές τις στιγμές ?
Ηλίας Λογγινίδης: Μόλις είχα φύγει από τους Foxes και έψαχνα να βρω παιδιά να αγαπούν το Hard’Ν’Heavy. Στάθηκα τυχερός γιατί δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ ! Οι ωραιότερες αναμνήσεις της εποχής εκείνης, ήταν το κυνήγι που έκανα για να βρω τους παίχτες…

Ο λόγος που αποφασίσατε να έχετε αγγλόφωνο στίχο ήταν ότι ταίριαζε περισσότερο μουσική που παίζατε?

Ηλίας Λογγινίδης: Απλά μας άρεσε σαν ιδέα να έχουμε Αγγλικό στίχο και καθόταν καλύτερα στα αφτιά μας.

Τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα από που αρχίζουν?
Ηλίας Λογγινίδης: Τα πρώτα μου ακούσματα, ήταν απ’ τα ιερά τέρατα της εποχής εκείνης : Zeppelin – Stones – Deep Purple – Gallagher  κτλ. κτλ

 
Έχετε ανοίξει συναυλίες σπουδαίων ονομάτων, όπως είναι οι Iron Maiden , οι Saxon, και οι Dokken. Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές που ξεχωρίζεται και ποιες ήταν οι εμπειρίες που βιώσατε δίπλα τους?

Ηλίας Λογγινίδης: Mην ξεχνάμε και τους Scorpions έτσι ; Παίζοντας δίπλα σε τέτοια ονόματα, εκτός απ’ την εμπειρία, έχεις και την τύχη να γνωρίσεις μερικούς τύπους απ’ αυτούς!!!!! Δεν είναι και λίγο….!!!!!
Hannibal: Οι Iron Maiden κατά την ταπεινή μου άποψη είναι οι πιο cool τύποι του χώρου, ούτε σταριλίκια ούτε φιοριτούρες. Επαγγελματίες αλλά ταπεινοί άνθρωποι! Θυμάμαι το 96’ στο Περιστέρι καθόντουσαν στο πλάι της σκηνής και μας εμψύχωναν, ενώ σε κάποια φάση έστειλαν έναν από το crew και έδεσε με μονωτική ταινία τον ντράμερ μας, τον Λάμπη, στο καθισματάκι του την ώρα που παίζαμε!

Να πω και για τον Κlauss Meine (Scorpions) ότι είναι ένας κύριος με όλη την σημασία της λέξεως και προσωπικά θα τον ευγνωμονώ σε όλη μου τη ζωή γιατί είναι εκείνος που με επέλεξε 2 φορές να παίξω μαζί του (Hannibal 2007, Spitfire 2009)…και δεν δουλεύω και στη Siemens.

Ως αναφορά τη συμμετοχή σας στο Scorpions festival μαζί με τους Scorpions αλλά και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας?

Ηλίας Λογγινίδης: Με Scorpions και Βασίλη παίξαμε σε Καραϊσκάκη και Αλκαζάρ στη Λάρισα. Πίστεψέ με, δεν είχαν τίποτα κοινό  τα δυο live! Στην Αθήνα τα πράγματα ήταν εντελώς χύμα! Να φανταστείς ούτε sound check δεν κάναμε…μηδέν οργάνωση!  Στη Λάρισα ήταν το ακριβώς αντίθετο: υπέροχο στήσιμο, όλα σωστά, ωραίοι άνθρωποι…!!!

Hannibal: Μεγάλη υπόθεση, μεγάλα live, πολύς ο κόσμος, μεγάλη ένταση, πολύ κούραση αλλά στο τέλος σου μένει πάντα μια ωραία ανάμνηση και ωραίες ιστορίες να λες όταν γεράσεις!

Ποιος ήταν αλήθεια ο λόγος, που για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλάξατε το όνομα της μπάντας σε «Speedfire»?

Ηλίας Λογγινίδης: Ηταν μία απόπειρα κάποιων λαμόγιων, να μας ψαρώσουν με νομικά τερτίπια και θεωρίες νομικών προβλημάτων. Τα κατάφεραν για λίγο και αλλάξαμε σε “Speedfire”.

Ο κόσμος δείχνει να σας ακολουθείς με το ίδιο πάθος τρεις δεκαετίες τώρα , παρά τα προβλήματα που υπήρχαν κατά καιρούς. Ποιος παράγοντας νομίζετε ότι έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο σ αυτό?

Hannibal: Προσωπικά έχω ζήσει τις 2 από τις 3 10ετίες της μπάντας! Μεγάλο ρόλο στην μαγεία αυτής της μπάντας έπαιξαν 3 σπουδαίοι παράγοντες! Πρώτα απ΄ όλα η συνθετική δεινότητα του Ηλία που έχει γράψει πραγματικούς ύμνους  στα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει το γκρουπ (“First Attack”, “Die Fighting”). Επίσης, η ερμηνεία του Ντίνου Κωστάκη στο “First Attack” που απογείωσε τα κομμάτια και το ότι ήταν η πρώτη Ηard’Ν’heavy μπάντα που έκανε δίσκο με πολυεθνική εταιρεία ΕΜΙ. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις κ το γεγονός ότι πέρασαν πάρα πολύ καλοί μουσικοί από αυτή τη μπάντα που ήταν εχέγγυο για ποιοτικά live, έχεις όλο το γλυκό μπροστά σου!

Ηλίας Λογγινίδης: Καταρχήν είναι τιμή μας να έχουμε πιστούς φίλους οι οποίοι όχι μόνο δεν μας ξέχασαν, αλλά μας στηρίζουν και μας αγαπούν σαν να μην πέρασε μια μέρα!!!

Ο λόγος; Απλός. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΘΕΝ .

Θέλετε  να μας μιλήσετε λίγο για την τελευταία σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Die Fighting» και να αναφέρετε τους συντελεστές?

Ηλίας Λογγινίδης: Το “Die Fighting” είναι η επιστροφή της μπάντας στο προσκήνιο και ως εκ τούτου θεώρησα καλό να περιλαμβάνει κομμάτια που να συνδέουν το χτες με το σήμερα. Επίσης ο τίτλος είναι και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε! Ποτέ μην εγκαταλείπεις αυτό που πιστεύεις και αγαπάς. Πάλεψε!

Το 90% του δίσκου, ηχογραφήθηκε στο στούντιό μας και σε αυτό βοήθησαν όλα τα μέλη της μπάντας: Πάνος Χατζηϊωαννίδης(κιθάρα), Hannibal (φωνή), Νίκος Μιχαλακάκος (μπάσο), Μάνος Μάτσος (τύμπανα), Κώστας Τσουμπρής (πλήκτρα).

Πως βλέπετε αυτή τη στιγμή την ελληνική rock σκηνή?

Ηλίας Λογγινίδης: Η Ελληνική rock σκηνή θυμίζει την χρεωκοπημένη Ελλάδα!!! Υπάρχουν αξιόλογες μπάντες που έχουν πέσει θύματα αρπαχτικών και λαμόγιων!

Hannibal: Απλά δεν υπάρχει. Τελευταία ροκ μπάντα στην Ελλάδα ήταν οι Τρύπες. Οι άλλες που κυκλοφορούν με το ροκ ταμπελάκι και παίζουν στις μεγάλες πίστες με μεγάλα ονόματα του λαϊκού ρεπερτορίου απλά είναι…γιαλαντζί .Ας πουν ότι είναι ποπ και όλα θα μπουν σε τάξη!  Όσο για το Heavy Metal τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα τελευταία…150 χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Μόνο όσοι και όσες φεύγουν στο εξωτερικό να κάνουν κάτι αξιοπρεπές και δουλεύουν σε ξένα πρότυπα αλλά και με μη Ελληνικό προγραμματισμό έχουν ελπίδες!
Εδώ, αυτή η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο καταξίωσης στο εκάστοτε club που συχνάζουν οι μεγάλες φίρμες του χώρου! Λίγοι είναι εκείνοι που ότι κάνουν το κάνουν σεμνά, αγνά και ταπεινά!

Πόσο νομίζετε ότι έχει αλλάξει η μουσική (σε όλα τα επίπεδα) από τότε που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα?

Ηλίας Λογγινίδης: Την εποχή εκείνη τα πράγματα ήταν πιο απλά , πιο αθώα και πιο αληθινά! Τώρα όλα έχουν μπασταρδέψει…….μουσική……και μουσικοί !
Hannibal:  Έχει γίνει πιο πλαστική. Έλλειμμα ψυχής. Κάτι που να βγαίνει μέσα από τα σωθικά και όχι κάτι που να βγαίνει κατά παραγγελία!

Πλέον όλα κινούνται μέσω διαδικτύου και είναι σχεδόν αδύνατη η δημιουργία του «μύθου»  που υπήρχε παλαιότερα για έναν καλλιτέχνη ή ένα γκρουπ. Υπάρχει μεν αμεσότητα αλλά αυτό από την άλλη πλευρά είναι και αρνητικό.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω θερμά θα ήθελα να μου πείτε τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον

Hannibal: Στις 26 Ιουνίου εμφανιζόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό με τους Delivers σε διοργάνωση του Atlantis F.M, η είσοδος είναι ελεύθερη. Επίσης, στις 6 Aυγούστου συμμετέχουμε σε φεστιβάλ που θα διεξάγεται στο Στάδιο Χανίων, όπου εμφανίζονται οι W.A.S.P., οι Orange Goblin και πολλοί άλλοι!

  Ηλίας Λογγινίδης: Αφού σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, για την τιμή που μας κάνετε, σας λέω ότι εκτός από τις συναυλίες που είναιεπιλεγμένες , ετοιμάζουμε και το καινούριο υλικό για τον επόμενο δίσκο.

    Τζανιδάκης Κων/νος