You are currently viewing RIO SCAFONE (RIO AND THE ROCKABILLY REVIVAL)

RIO SCAFONE (RIO AND THE ROCKABILLY REVIVAL)


 Band09W

In English

Θα ήθελα να μας πεις πότε ξεκίνησε η ιδέα να σχηματιστούν οι Rio and the Rockabilly Revival

Η ιδέα για το Rio & the Rockabilly Revival ήταν κάτι που είχα στο μυαλό μου για πολλά χρόνια πριν από την πραγματοποίηση του συγκροτήματος το 2011.Μετά από χρόνια εργασίας σε διάφορα μουσικά στυλ, στη τηλεόραση και τον κινηματογράφο, το δημιουργικό ενδιαφέρον μου πάντα γύριζε στους πρώτους ήχους του πρόδρομου rock & roll (AKA: Rockabilly). Θυμάμαι να είμαι στο γραφείο μιας σημαντικής εταιρίας ψηλά πάνω από τους δρόμους του κέντρου του Λος Άντζελες, καθώς συζητούσαν για το πώς θα με προωθήσουν στην αγορά. Θυμάμαι να σκέφτομαι  ΄΄Δεν μπορώ να υπογράψω αυτό το συμβόλαιο’. Η καρδιά μου δεν είναι στον  ήχο και το στυλ «Ποπ μουσική σέξι γατάκι” που ήθελαν να με κάνουν.Το Rockabilly / Rock & Roll ήταν στο αίμα μου και εγώ δεν θα μπορούσα να το αρνηθώ.

 

Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στη μουσική που επέλεξες να ακούς, ο θείος σου, Jack Scott, μεγάλο αστέρι της rock’ n’ roll από τα τέλη της δεκαετίας του ’50?

Ο θείος μου ο Τζακ είχε τεράστιο αντίκτυπο σε μένα μουσικά. Μεγάλωσα κάτω από  τις μουσικές επιρροές του και  θυμάμαι το τραγούδι μας στο υπόγειο της γιαγιάς μου, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ως μικρό παιδί. Μέχρι την ηλικία των πέντε, ήδη τραγουδουσα “What in the Worlds Come Over You” και “Goodbye Baby” σε ένα από τα μικρόφωνα και τους ενισχυτές του. Τραγουδούσα τη μουσική του από το παράθυρο του υπνοδωματίου μου στη μέση της νύχτας. Ήμουν περιτριγυρισμένη από τη μουσική του και φυσικά μεγαλώνοντας  μαζί του, ο θείος μου εντρύφησε και το πάθος του για τη μουσική η οποία με  ενθουσίαζε από όσο πίσω μπορώ να θυμηθώ. Το ακατέργαστο συναίσθημα που έβαζε στη μουσική του με οδήγησε από την πρώτη μέρα. (Παρένθεση: Ο θείος μου, μου έδωσε έναν από τους ενισχυτές του όταν έγινα δέκα χρονών, τον έχω και τον εκτιμώ ακόμα και τον σήμερα.

Rio  Uncle Jack022P

Rio Scafone, Jack Scott

Ο κιθαρίστας του είχε το γκρουπ, Jarod Thompson, είχε παρακολουθήσει σε συναυλία τον Elvis Presley, σε ηλικία 9 ετών. Σας έχει μεταφέρει τις εντυπώσεις του?

Ναι, ο πρώην κιθαρίστας μας, Jarod Thompson η πρώτη συναυλία που είδε ήταν του Elvis Presley! Όταν τον ρώτησα τι θυμήθηκε γι ‘αυτό, απλά χαμογέλασε και είπε: «Ήταν μαγεία.”

 

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο?

Προφανώς ο θείος μου, ο Jack Scott, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες που με έχουν βαθιά επηρεάσει, από πολλά και διαφορετικά είδη αλλά και εποχές. Ο Little Richard, η Big Mama Thornton, ο Johnny Cash, βεβαίως  αλλά και πιο σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως οι kd Lang, Brian Setzer και Imelda May. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί καλλιτέχνες που με ενέπνευσαν.

Rio Pinup 1

 

Τι νομίζεις ότι είναι αυτό που μπορεί και κάνει τη rockabilly μουσική διαχρονική και πάντα επίκαιρη?
Νομίζω ότι η διαχρονικότητα και η δύναμη προέρχονται από την τιμιότητα του. Είναι ¨ακατέργαστη¨ και πραγματική όσο παίρνει. Είναι πίσω στα βασικά και όχι μια χούφτα ¨καπνού και κατόπτρων¨ που δημιουργούνται σε ένα στούντιο. Είναι η πραγματική ουσία. Αληθινοί  μουσικοί που παίζουν πραγματικά όργανα και τραγουδιστές που τραγουδούν ζωντανά με άγρια διάθεση. Είναι τραχύ, είναι ιδρωμένο, και ειλικρινές. Πάντα λέω “Rockabilly (AKA: Rock & Roll) έρχεται κάτω σε τρία πράγματα: Εσείς, το μικρόφωνο και η αλήθεια”.

Το Rockabilly δεν απολογείται  για το ότι δεν είναι “τέλειο” και “όμορφο”. Χαιρετίζει το γεγονός ότι πρεσβεύει το ανυπότακτο πνεύμα που ήταν το επίκεντρο αυτού του είδους από την αρχή. Είναι πραγματικό και νομίζω ότι αυτό  αντηχεί στους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και κάθε ηλικίας. Αυτό είναι που το κρατά διαχρονικό και επίκαιρο.
Είτε παίζεις παραδοσιακό παλιό σχολικό Rockabilly είτε σύγχρονο – το θέμα είναι να είσαι πιστός στο πάθος που σε ωθεί σε αυτό. Είναι το ίδιο το πνεύμα του rock & roll  που στήθηκε σαν έκρηξη στη σκηνή και άλλαξε τον κόσμο για πάντα.

Υπάρχουν  κάποιες συναυλίες που έρχονται πρώτες στο μυαλό σου?

Συναυλίες μας είναι τρελές! Είχαμε τόσες πολλές απίστευτες στιγμές που  μοιραστήκαμε με τούς οπαδούς μας, που μου είναι δύσκολο να σκεφτώ μόνο ένα που να ξεχωρίζει. Μπορώ να σας πω ότι αυτό που έρχεται στο μυαλό μου, είναι να βλέπεις το κοινό από τη σκηνή. Οι παραστάσεις μας ονομάζονται “η εκκλησία του Rock & Roll¨ από τους οπαδούς μας και τα μέσα ενημέρωσης”, λόγω της πυρετώδους ενέργειας και αναγεννήσεις που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους. Κοιτάμε στο ακροατήριο και βλέπουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των προελεύσεων να χορεύουν, να  τραγουδούν, μερικοί συγκινούνται μέχρι δακρύων, ειδικά κατά τη διάρκεια του τραγουδιού ΄΄Save My Soul΄΄. ‘Άνθρωποι έχουν κυριολεκτικά πέσει στα γόνατά  με δάκρυα στα πρόσωπά τους, παρακινημένοι από τη μουσική. Είναι καταπληκτικό, συγκινητικό και απίστευτο για εμάς όσο και για αυτούς.

Rio Pinup 5

Τι σημαίνει για σένα rockabilly?
Το Rockabilly, για μένα σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει τη ιστορία, τη μουσική ιστορία που χτίστηκε από τους πρώτους μουσικούς που έσπασαν και έχτισαν νέο κοινωνικό και μουσικό έδαφος για τις γενιές που ακολουθούν. Αυτό σημαίνει πάθος και ειλικρίνεια στη μουσική και στην ίδια την παράσταση. Αυτό σημαίνει για την ίδια τη μουσική πάνω απ όλα σεβασμό στη προέλευση καθώς και στην εξέλιξη της.

 

Τα σχέδια της μπάντας για το άμεσο μέλλον?

Είμαστε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε το τρίτο μας άλμπουμ ΄΄Testify΄΄, τον Απρίλιο του 2015 και πρόκειται να δώσουμε το έναυσμα για μια ευρωπαϊκή περιοδεία με το εναρκτήριο λάκτισμα στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία στις αρχές Ιουλίου. Συναρπαστική άνοιξη και καλοκαίρι έρχονται!

RRR Marvel Comics Shot

 

Που μπορούμε να σας βρούμε στο διαδίκτυο?

Μπορείτε να μας  βρείτε σε όλα τα συνήθη θερμά σημεία όπως το iTunes, Pandora, το Amazon, CdBaby καθώς και των μέσων κοινωνικής  δικτύωσης:

Official Website: www.RioandtheRockabillyRevival.com
Facebook: https://www.facebook.com/RioRockabillyRevival
Twitter: RockabillyRio

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη, ελπίζουμε σύντομα να επισκεφτούμε και την Ελλάδα!!

Τζανιδάκης Κω/νος

Επιμέλεια μετάφρασης Παξιμάδη Ελένη