You are currently viewing ΝΕΚΤΑR

ΝΕΚΤΑR


nektar


1 Καταρχάς είναι μεγάλη μου χαρά που έχω τη δυνατότητα να φιλοξενήσω ένα τόσο σημαντικό συγκρότημα όπως είναι οι Nektar. Ξεκινώντας τη κουβέντα μας θα ήθελα να γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω και να βρεθούμε στο Αμβούργο, εκεί που μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του γκρουπ. Μπορείτε  να μας περιγράψετε λίγο αυτές τις στιγμές?

Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον Ron Howden όταν ακόμα έκανε πρακτική –εξάσκηση μόνος του κατά τη διάρκεια της μέρας στο Star club,στις αρχές της του 1969.Ημουν και γω στο AΑμβούργο με τη μπάντα μου την ιδία περίοδο και παίρνοντας από το Star club γνωρίστηκα με τον Ron. Για την επόμενη εβδομάδα συναντιόμασταν στο club και τξαμάραμε μαζί κατά τη διάρκεια της μέρας έως ότου επέστρεψα στη Μεγάλη Βρετάνια. Το Νοέμβριο έλαβα από αυτόν telex ενημερώνοντας με για την αποχώρηση του κιθαρίστα του από το γκρουπ και ζητώντας μου να επιστέψω στο Αμβούργο για να αναλάβω την θέση. Στις 5 Νοέμβριου του 1969 γεννηθήκαν η Νέκταρ. 

 
2 Το πρώτο όνομα του γκρουπ ήταν Prophecy και στη συνέχεια μετονομαστήκατε  σε Nektar, και τα δυο ονόματα έχουν Ελληνικές ρίζες. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να τα επιλέξετε ?

Η ιστορία περί του ονόματος είναι πολύ αστεία… στη πρώτη μας εμφάνιση αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα σύμφωνα με το πόσο καλά θα πήγαινε το show. Αν δεν τα πηγαίναμε καλά θα μετονομαζόμασταν σε «Polen-γύρη»… αν τα πηγαίναμε χάλια θα μετονομαζόμασταν σε “Ambrosia-αμβροσία»… αν τα πηγαίναμε θαυμάσια, αποφασίσαμε να μετονομαστούμε σε Νέκταρ.

3 Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα, αυτά που σας έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθείτε με τη μουσική?

Περισσότερο η μουσική της δεκαετίας του  ’60 και της αρχής του 70 αποτελούσαν το κίνητρο για τη μουσική μας σύνθεση…πιστεύω πως οι προφανείς προτιμήσεις  ήταν οι Beatles και ο  Hendrix.


4 Είστε ένα βρετανικό συγκρότημα που έχει γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία στην Αμερική και τη Γερμανία παρά στην ίδια του τη χώρα. Που νομίζετε ότι οφείλεται τελικά αυτό?

Πιστεύω κυρίως επειδή ήμασταν επαναπατρισμένοι που ζούσαμε στη Γερμάνια έχοντας  εκεί πολλές Αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις, των οποίον οι στρατιώτες μετέφεραν τη μουσική των Νέκταρ στην πατρίδα (Αμερική).  


5 Οι συναυλίες που δίνατε στη δεκαετία του ’70 ξεχώριζαν για τα ειδικά εφέ και την πρωτοτυπία τους. Χρειαζόταν μάλιστα ένα Jambo Jet  για τη μεταφορά ήχου και φωτισμού. Ποιο ήταν το συναίσθημα που θέλατε να περάσετε στο κοινό που σας παρακολουθούσε? 

Το θέμα με το φωτισμό ήταν να κάνουμε τη μουσική μας πορτρέτο μέσω των γραφικών… δυστυχώς τότε δεν υπήρχε το video. Αντί αυτού χρησιμοποιούνταν τα slides και οι διαφάνειες καθώς και οι cine διαφάνειες των 8mm για το show.


6 Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές  από τις συναυλίες σας  οι οποίες έχουν χαραχτεί με ιδιαίτερο τρόπο στη μνήμη σας?

Η μεγαλύτερη επιτυχία των Νέκταρ ηταν στη Αμερική όπου πραγματοποιήσαμε 4 συναυλίες σε δύο μέρες στην Αρένα του St. Louis. Αυτές ήταν γεμάτες στο έπακρον και κάθε θεατής στο τέλος του θεάματος κρατούσε αναμμένο αναπτήρα γεγονός που σου έδινε την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο διάστημα.. ….επίσης .. στη συναυλία μας στη Νέα Υόρκη η οποία μεταδιδότανε  ζωντανά μέσω του WNEW radio κάποιος κλότσησε το διακόπτη του ηλεκτρικού κατά λάθος στα παρασκήνια λίγο μετά τις πρώτες νότες της συναυλίας…αυτό ήταν καταστροφικό πέρα από κάθε φαντασία.


7 ‘’Αυτό το site είναι δικό σας’’ αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας απευθυνόμενοι στους θαυμαστές σας. Πόσο κοντά ήταν το κοινό σας ‘όλα αυτά τα χρόνια?

Πολύ κοντά πραγματικά, έχουμε το ποιο αφιερωμένο, φανατικό κοινό από όσα γκρουπ γνωρίζω και ότι κάνουμε είναι γι αυτούς.


8 Βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στην εποχή του internet. Πολλοί πιστεύουν ότι περισσότερο έβλαψε, ως αναφορά το παράνομο download, άλλοι πάλι ότι άνοιξε δρόμους οι οποίοι  ήταν ερμητικά κλειστοί. Ποιος νομίζετε ότι είναι τελικά ο ρόλος του στην σύγχρονη κοινωνία αλλά και τη μουσική ειδικότερα?

Για τους μουσικούς το Διαδίκτυο άνοιξε ευεργετικά πολλές πόρτες , μπορούμε να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε μουσική με άλλους μουσικούς με ένα κλικ. Η αρνητική πλευρά είναι το παράνομο download –κατέβασμα που συμβαίνει τούτοις , κατά τη περίοδο των δίσκων και των κασετοφώνων εγγραφής… δεν κάναμε κάτι παρόμοιο, αντιγράφοντας από το βινίλιο σε κασέτες. Το άλλο πράγμα που έφερε το ιντερνέτ στους μουσικούς είναι η ευχέρεια να ακουστεί η μουσική τους η οποία στο παρελθόν πιθανόν να μην υπήρχε περίπτωση να ακουστεί λόγο των κατευθύνσεων-ρυθμίσεων  των μεγάλων εταιριών στο τι ακούμε και τη αγοράζουμε… τώρα μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας μουσική να τη σχεδιάσουμε και να τη κυκλοφορήσουμε-παράγωγη σε ένα χώρο.


9 Ρίχνοντας μια ματιά στους στίχους π.χ. του άλμπουμ ‘’Recycled’’ του 1975, νομίζει κανείς ότι γράφτηκαν πριν λίγο καιρό. Τι νομίζετε ότι κάνει πολλά απ’ τα τραγούδια σας να παραμένουν πάντα επίκαιρα και διαχρονικά τόσα χρόνια μετά την πρώτη τους ηχογράφηση?

Οι περισσότεροι από τους στίχους των Νέκταρ είναι προφητικοί εκ φύσεως, παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτώ πως το Recucling ήταν ένα θέμα που υπήρχε συνεχεία στα στόματα των ανθρώπων καθώς μπαίναμε στον 21 αιώνα. Παρατηρήσαμε το πρόβλημα στις αρχές του ’70 όταν για πρώτη φορά κάναμε τουρνέ στην Αμερική και έτσι εξελίχτηκε- γράφτηκε το album.

10 Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίσατε το 1999 και ο τρόπος με τον οποίο αρχίσατε να αντιλαμβάνεστε  πλέον τη ζωή ήταν ίσως η αφορμή για την ιστορική σας επανένωση. Πόσο αλήθεια ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί ένας άνθρωπος?

Μέχρις ότου ένας άνθρωπος βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τέτοιο πρόβλημα , είναι αδιανόητο να εξηγήσει το γιατί. Είναι σα να σου ανοίγεται άλλη μία πόρτα και να βλέπεις τη ζωή διαφορετικά. Πολλοί θα μπορούσαν να πουν πως είναι κάποιας μορφής αφύπνιση.


11 Φέτος γιορτάζετε 40 χρόνια από την ίδρυση σας  με την κυκλοφορία ενός νέου άλμπουμ με τίτλο Fortyfied. Θέλετε να μας μιλήσετε  για τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας αλλά και τις πηγές έμπνευσης απ’ τις οποίες αντλήσατε τη θεματολογία σας?

Πολλοί δεν ξέρουν ποια ακριβώς είναι τα μελή του γκρουπ τώρα το ποιο είναι το μουσικό μας στιλ τώρα ιδέα του καινούργιου live album τώρα ήταν για να γιορτάσουμε όχι μόνο τη μουσική μα και τους μουσικούς. Τα νέα μέλη των Νέκταρ είναι (Klaws Henatsch στα πλήκτρα και Peter Pichl στο μπάσο) πρέπει να γνωριστούν-συστηθούν στους ακροατές και αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για το σκοπό αυτό. Αυτό επίσης φέρνει μια περίοδο άνοιξης στο βήμα των προϋπαρχόντων αρχικών μελών (Roye Albrighton και Ron Howden).


12 Έχετε  κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον?

Να φτιάξουμε περισσότερη μουσική και να γνωρίσουμε σε περισσότερο κόσμο τους Νέκταρ. Περιμένουμε ανυπόμονα το επόμενο studio album το 2010 μαζί με το νέο solo album του Mr Albrighton.


13 Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω θερμά να δώσουμε ραντεβού στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Club Rodeo σε δύο βραδιές που περιμένουμε πραγματικά με μεγάλη αγωνία

Είναι δική  μας χαρά να σας δούμε στην Αθήνα.

 
Τζανιδάκης Κωνσταντίνος