You are currently viewing NAZARETH

NAZARETH


Στις ερωτήσεις απαντάει ο Pete Agnew

Η πρώτη γνωριμία ήταν με τους Shadettes, για να καταλήξουμε λίγο αργότερα στους Nazareth. Πως ξεκινήσατε για να φτιάξετε το γκρουπ?
Τα αρχικά μέλη συναντήθηκαν στη μπάντα που είχα φτιάξει, τους ‘’Shadettes”,
η οποία αποτελείτο από τους συμμαθητές του 1961. Το γκρουπ απαρτιζόταν από ντραμς, μπάσο, 2 κιθάρες και πλήκτρα που προστέθηκαν αργότερα. Εγώ τότε ήμουν βασικός τραγουδιστής  και κιθαρίστας. Ο Darrell Sweet το 1963 αντικατέστησε τον αρχικό ντράμερ. Το 1965 ο Dan McCafferty μπήκε στο γκρουπ και έτσι αυτό απέκτησε δεύτερο βασικό τραγουδιστή. Ο Manny Charlton το 1968 αντικατέστησε τον αρχικό βασικό κιθαρίστα. Το 1969 ο μπασίστας και ο κιμπορντίστας απολύθηκαν καθώς διαρκώς έχαναν τις πρόβες και καθυστερούσαν στα live. Τότε ήταν που άρχισα να παίζω μπάσο για πρώτη φορά και τα 4 πλέον μέλη αποφάσισαν να αλλάξουν το 1970 το όνομα τους σε Nazareth.

Ποιοι καλλιτέχνες μπορούμε να πούμε ότι σας επηρέασαν περισσότερο?
Όλοι οι συνηθισμένοι καλλιτέχνες για τα παιδιά της ηλικίας μου. Ήμασταν εκεί στην απαρχή του rock’n’roll και έτσι αγαπήσαμε  όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες που εφεύραν  τη μουσική που άλλαξε τον κόσμο. Elvis, Chuck Berry, Little Richard, Buddy Holly …. Αυτά ήταν τα παιδιά που επηρέασαν τους πάντες!

Στη πρώτα χρόνια της πορείας σας είχατε μία καλή σχέση με τους Deep Purple. Κοινή περιοδεία, με τον Roger Clover να αναλαμβάνει την παραγωγή των  πρώτων σας άλμπουμ. Τα θυμάστε περισσότερο απ αυτή τη περίοδο?
Είχαμε ήδη ηχογραφήσει 2 άλμπουμ και ψάχνουμε για έναν παραγωγό να κάνει το τρίτο μας. Μέχρι τότε η μπάντα δεν είχε καθορίσει τη μουσική της κατεύθυνση, αλλά είχαμε γράψει ένα σωρό τραγούδια που ¨εκλυπαρούσαν¨για έναν καλό ¨rock¨ παραγωγό. Γνωρίζαμε πολύ καλά τους Deep Purple όταν κάναμε περιοδεία στην Αμερική μαζί τους στις αρχές του 1972 και όταν αργότερα περιοδεύσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί τους στο τέλος του έτους παίξαμε πολλά τραγούδια που είχαμε γράψει για το τρίτο μας άλμπουμ. Ο Roger τα άκουσε και καθώς αγαπούσε ήδη το συγκρότημα, μας πλησίασε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως παραγωγός. Δεχτήκαμε φυσικά αμέσως και αυτή ήταν η αρχή μιας σπουδαίας συνεργασίας που θα κρατούσε για 3 άλμπουμ και μιας φιλίας που κράτησε μια ζωή.

Όταν αποφασίσατε να ηχογραφήσετε ένα τραγούδι των Everly Brothers, το περίφημο ‘’Love Hurts’’, περιμένατε αυτή τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο? Αυτό το τραγούδι είναι και από τα αγαπημένα του ελληνικού κοινού….
Δεν ήταν η εκτέλεση των Everly Brothers που ακούγαμε τότε. Όταν ακούγαμε μουσική κατά την περιοδεία μας παίζαμε το άλμπουμ του Gram Parsons «Grievous Angel» και σε αυτό είχε ηχογραφήσει  το ‘’Love Hurts’’,  ντουέτο με την Emmylou Harris. (ακόμη και σήμερα η αγαπημένη μου έκδοση του τραγουδιού, που έχει καταγραφεί από 57 διαφορετικούς καλλιτέχνες). Το ηχογραφήσαμε ως «δεύτερη πλευρά » για να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε μελλοντική «single» έκδοση. Δεν ήταν να το συμπεριλάβαμε καν στο αρχικό άλμπουμ και στην πραγματικότητα είναι μόνο στην αμερικανική έκδοση του album μας “Hair Of The Dog”. Για να απαντήσουμε λοιπόν στην ερώτησή σας … όχι, δεν περιμέναμε όλη αυτή την παγκόσμια επιτυχία. Στην πραγματικότητα υπήρχε μια πιθανότητα να μην κυκλοφορήσει ποτέ το τραγούδι, αν δεν ήταν ο Jerry Moss (αφεντικό της A & M Records), που το άκουσε και επέμεινε να μπει στο άλμπουμ. Σε ευχαριστώ Jerry!

Έχετε δώσει πολλές συναυλίες με ονόματα όπως οι ο Rory Gallagher, οι Saxon, οι Survivor, οι Uriah Heep και πολλοί ακόμα. Ποιες είναι οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές που σας έχουν μείνει στο μυαλό?
 Όταν δεν παίζαμε μαζί, μεθούσαμε μαζί, έτσι δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να θυμηθώ από εκείνες τις μέρες.

Το 1990 πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κάνατε εκεί μία εξαιρετική περιοδεία. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας?
 Ήμασταν μία από τις πρώτες Δυτικές ροκ μπάντες που εμφανιστήκαμε εκεί και όπως μπορείτε να φανταστείτε, η αντίδραση του πλήθους ήταν απίστευτη.
Πρέπει να θυμάστε ότι σχεδόν όλοι στο ακροατήριο δεν είχαν βιώσει ποτέ ένα ζωντανό ροκ σόου, έτσι ώστε ακόμα και πριν να φτάσουμε στη σκηνή, ο τόπος νόμιζες πως θα εκραγεί.
Από τότε έχουμε κάνει περίπου 40 τουρνέ στη Ρωσία, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη.

Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποια άλμπουμ, τραγούδια αλλά και καλλιτέχνες που έπαιξαν για εσάς σημαντικό ρόλο?
Δεν ξέρω για τον «σημαντικό ρόλο» αλλά μπορώ να σας δώσω μερικά παραδείγματα των αγαπημένων μου καλλιτεχνών και των άλμπουμ που άκουγα και ακούω μέσα σ αυτά τα  χρόνια.
Το αγαπημένο μου συγκρότημα όλων των εποχών είναι οι Little Feat και ακούω ακόμα οτιδήποτε έχουν ηχογραφήσει.
Ο αγαπημένος μου τραγουδιστής, και κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος που γεννήθηκε ποτέ, είναι ο συνάδελφος Σκωτσέζος και ο φίλος Frankie Miller.
Αν Frankie τραγουδούσε ακόμα και σε διαφήμιση για οδοντόκρεμα θα την αγόραζα!
Έχω πολλά άλμπουμ που θα ήθελα να σκεφτώ ως τα αγαπημένα μου, όπως το ‘Pacific Ocean Blue’ ( Dennis Wilson), ‘Sentimental Hygiene’ (Warren Zevon) ‘Bring The Family’ (John Hyatt) ‘Fire and Water’ (Free) και πολλά, πολλά ακόμα …..Θα μπορούσα να συνεχίσω για σελίδες.

Αυτή τη στιγμή στη πατρίδας σας τη Σκωτία, υπάρχουν αξιόλογα νέα rock συγκροτήματα ή καλλιτέχνες που σας αρέσουν?
Για να πω την αλήθεια, δεν έχω ακούσει πραγματικά κάποια αξιόλογα νέα ροκ συγκροτήματα που έρχονται από οπουδήποτε εδώ και πολύ καιρό.
Υπάρχουν πολλά καλά συγκροτήματα εκεί έξω, αλλά δεν ακούω το “ροκ” όπως το ορίζουμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνω αυτό που ακούω.

Ένα μήνυμα για τους έλληνες φανς που θα έρθουν για να σας δουν στη Θεσσαλονίκη (Principal Club-Theater 16/6)?
Η  Ελλάδα ήταν πάντα μια από τις αγαπημένες μας χώρες για να παίξουμε και έχει ένα πραγματικό rock κοινό, μόνο που δεν μπορούμε να είμαστε εδώ όσο συχνά θέλουμε. Έτσι, όταν θα έρθουμε να παίξουμε εδώ τον Ιούνιο, θα αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο.

Τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον?
 Έχουμε μόλις υπογράψει για ένα νέο δισκογραφικό συμβόλαιο και έχουμε κάνει κράτηση στο studio για τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο του επόμενου έτους, ώστε να γράψουμε ένα άλμπουμ το οποίο θα κυκλοφορήσει γύρω στο καλοκαίρι του 2018.
Επίσης, θα συνεχίσουμε να περιοδεύουμε μέχρι να ¨φύγουν οι ρόδες!¨

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε
Και ‘γω ευχαριστώ πολύ
Pete

Κώστας Τζανιδάκης

Επιμέλεια μετάφρασης Ελένη Παξιμάδη