You are currently viewing MOTIVO4

MOTIVO4


motivo4


Καλησπέρα σας. Ξεκινώντας την κουβέντα μας θα ήθελα να μου πείτε πότε ξεκινήσατε την πορεία σας και πως καταλήξατε να πάρετε αυτή την απόφαση.

Ξεκινήσαμε πριν 10 χρόνια. Μουσικοί παίζοντας σε διάφορες μπάντες. Συναντήσαμε την Αννα σε ένα studio ηχογράφησης και είπαμε να “κάνουμε συγκρότημα”. Η απόφαση ήταν κάτι το πολύ αυθόρμητο μεταξύ καφέ και τσιγάρου.

Αν και σίγουρα οι μουσικές σας επιρροές θα είναι πολλές και σε κάποια σημεία να διαφοροποιούνται, θα ήθελα να μου αναφέρεται κάποιες που ξεχωρίζετε.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ολα τα 70’s που έβαλαν τις βάσεις στη ροκ μουσική. Led Zeppelin, Rolling Stones, Eric Clapton, Who κλπ. Δεν γίνεται να είσαι μουσικός χωρίς αυτά τα ακούσματα και επιρροές. (Εχω ένα παιδάκι στη γειτονιά μου γύρω στα 13, που προσπαθεί να παίξει το… 2010, το Smoke on the water στην ηλ. Κιθάρα). Αυτά είναι οι… βάσεις.
Μετά τις βασικές επιρροές, πάμε παρακάτω: AC/DC, U2, Prince, Queen, Police, Talking Heads, R.E.M.
Ακόμη παρακάτω: Smashing Pumpkins, Pearl Jam, Jane’s Addiction, Soundgarden, Nine inch nails, Nirvana, Rage against the machine, Radiohead, Red hot chilli peppers, Tool, Perfect Circle, και πολλά άλλα. Βάλε και λίγο πεντατονία από Ηπειρο, βάλε και λίγο Mussorgsky και έτοιμη η… σαλάτα.


Πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι να κάνετε κάποια νέα δισκογραφική δουλειά. Τι έπαιξε ρόλο σε αυτό ?

Δεν είμαστε “επαγγελματίες” της δισκογραφίας που κάθε χρόνο πρέπει να βγάζουμε δίσκο με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Δεν θέλαμε επίσης να βγάλουμε “μισό” δίσκο. Δηλ. Κάποια κομμάτια που να είναι οκ και να γεμίσουμε το υπόλοιπο με πρόχειρα φτιαγμέμα κομμάτια μόνο και μόνο για να κυκλοφορήσει. Θέλαμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Το συμβόλαιο με την “πρώην” δισκογραφική μας είχε λήξει, οπότε δε μας πίεζε κανείς. Το ρίξαμε και κανα-δυό χρόνια έξω, και έτσι πέρασε… ο καιρός. Δεν λέω… καθυστερήσαμε όμως σημασία έχει ότι “Το Κλειδί” κυκλοφορεί το 2010. Ισως να ήταν… γραφτό να έχει καλό timing μιας και οι κοινωνικές αναφορές που έχουν τα περιεχόμενα του, ταιριάζουν απόλυτα με αυτά που συμβαίνουν σήμερα στη χώρα.

Ο νέος σας δίσκος λοιπόν έχει τίτλο ‘’Το Κλειδί’’. Θα θέλατε να μας πείτε σε τι ύφος κινείται αλλά και να μας αναφέρετε τους συντελεστές του?

Ο δίσκος αυτός έχει πολλά “γκάζια”. Και δύο “όψεις”.
Η μία άγρια, σκοτεινή και επιθετική, δείχνει τον θυμό μας. Άλλωστε δεν είμαστε μόνο εμείς έτσι, όλη η κοινωνία είναι. Ως μουσικοί οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία.
Η άλλη εξηγεί ως ένα βαθμό την ύπαρξη της σκοτεινής πλευράς. Είναι αυτό που έχουμε “ξεχάσει” ότι είμαστε. Ευαίσθητη και προβληματισμένη, αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση, σε σημείο που να σε παραπέμπει στην παιδική αθωότητα και στις πραγματικές ανθρώπινες αξίες.
“Το Κλειδί” είναι αγριο, απαλό, ευαίσθητο, πικρό, προβληματισμένο και, το κυριότερο, είναι αληθινό. Είναι… εμείς.
Μουσική και στίχους έγραψαν ο Γιώργος Αρχοντάκης και ο Άρης Τσουκαντάς, με την στιχουργική συνδρομή των: Νικήτα Κλίντ (Το ψυγείο), Δημήτρη Μητσοτάκη (Μείνε αυτό που είσαι) και Μαρκέλλας Σελιανίτου (Τώρα ή ποτέ).
Παραγωγή και μίξη ο Γ. Αρχοντάκης. Το mastering έγινε στο Los Angeles από τον John Cuniberti ο οποίος έχει στο ενεργητικό του, εκτός από τα mastering συγκροτημάτων όπως Aerosmith και Dead Kenedys, και ένα βραβείο Grammy το 2008! Το δε artwork, ανέλαβε ο Αριστοτέλης Πατρικαράκος.


Ο ρόλος του internet στη ζωή μας πιστεύετε ότι βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες?

Το Internet είναι το μέλλον και μονόδρομος.
Αναμφισβήτητα βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες γιατί οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αλλάζουν τα δεδομένα στον τρόπο που παράγεται και διανέμεται η μουσική. Νέα πραγματικότητα είναι η απευθείας σχέση καλλιτέχνη – κοινού χωρίς διαμεσολαβήσεις (πολυεθνικές κλπ) Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες επιλέγουν την προώθηση και διάθεση της μουσικής τους στο διαδίκτυο με μεγάλη μάλιστα επιτυχία.


Τελειώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω θερμά θα ήθελα να μου πείτε τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον

Το άμεσο μέλλον ξεκινά με τη live παρουσίαση του album στο “Οξυγόνο Live” τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη 2010 στις 10 το βράδυ.
Εκεί θα συνδέσουμε το παρελθόν μας με το παρόν μέσα από μουσική και Video art.
Θα συμμετέχουν επίσης ο Νικήτας Κλιντ και ο Δημήτρης Μητσοτάκης, για να τραγουδήσουμε on stage τα τραγούδια που γράψαμε μαζί.
Μετά θα ξεκινήσουμε Live ανά την Ελλάδα.
Άλλωστε “H πραγματική επικοινωνία με τον κόσμο γίνεται μόνο μέσα από τα live”.

Τζανιδάκης Κων/νος