You are currently viewing MOANING SILENCE

MOANING SILENCE


Ατμοσφαιρικοί, σκοτεινοί και συγκινητικοί. Με λίγα λόγια αυτό είναι το τρίπτυχο των Αθηναίων Moaning Silence, που ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το νέο άλμπουμ “A Waltz Into Darkness”.

 

  • Καταρχάς να μάθουμε λίγα λόγια για τους Moaning Silence;

Καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!

Οι Moaning Silence είναι μια μπάντα που κινείται στο χώρου του ατμοσφαιρικού metαl, με κάποιες πινελιές από gothic και doom στοιχεία.

Είμαστε ενεργοί από το 2014 και μετά από αρκετές εναλλαγές στη σύνθεσή μας, αυτή τη στιγμή είναι η Ελευθερία στα φωνητικά, ο Χάρης στα πλήκτρα, ο Αντώνης στο μπάσο και εγώ στις κιθάρες και τα αντρικά φωνητικά. Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως στις 5 Μαίου κυκλοφορεί από τη Symmetric Records το 2ο ολοκληρωμένο album με τίτλο “A waltz into darkness”.

 

  • Πώς προέκυψε το όνομά σας; Θεωρείτε πως είναι ένα μέσο που πρεσβεύει και τον ήχο σας;

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, το όνομα το οφείλουμε σε μία κάρτα από το διάσημο τότε παιχνίδι καρτών “magic the gathering”, όπου και απεικόνιζε μια φιγούρα υπό τον τίτλο Moaning Spirit! Δε χρειαζόταν πολύ, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο internet, και αφού είδα ότι υπήρχε ήδη συγκρότημα με αυτό το όνομα, αποφάσισα να το τροποποιήσω σε Moaning Silence. Είναι δύο όροι αντιφατικοί, κάτι που ταιριάζει ακόμα περισσότερο στη φιλοσοφία της μπάντας.

 

  • Γιατί χρειάστηκαν πέντε χρόνια για μια νέα κυκλοφορία;

Μετά το παρθενικό μας album “A world afraid of light” του 2015, ακολούθησε ένα EP με τίτλο “Fragrances from yesterdays” και το οποίο ήταν μια προσπάθεια να αρχίσουμε να δημιουργούμε μια συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα. Φυσική συνέχεια αυτού του EP είναι το album που κυκλοφορούμε σε λίγες μέρες.

 

  • Βλέπετε με το πέρασμα του χρόνου μια συνθετική ωριμότητα;

Σίγουρα υπάρχει μια εξέλιξη όσο αφορά στο συνθετικό κομμάτι αν και αυτό που θεωρώ εγώ πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου ήχου, το να αποκτήσουμε δηλαδή ένα ομοιογενές και συγκεκριμένο μουσικό προσανατολισμό.

Τα κομμάτια αυτού του δίσκου είναι πιο συμπαγή, πιο σωστά δομημένα, πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.

 

  • Ποιες είναι οι επιρροές σας, και από τι αντλείτε έμπνευση;

Θεωρώ ότι οι μπάντες που γιγάντωσαν τον ατμοσφαιρικό ήχο στα 90’s έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής μας ταυτότητας. Αν πρέπει να αναφέρω μερικές σίγουρα οι Anathema (στο 2ο μισό της δεκαετίας), οι My Dying Bride κυρίως λόγω της ποιητικής ατμόσφαιρας, οι Tiamat, οι Theatre of Tragedy, οι τεράστιοι για μένα Lake of Tears αλλά και οι Έλληνες On Thorns I Lay.

Εμένα θα με πεις πιο πολύ κολλημένο στον ήχο των προηγούμενων δεκαετιών, με τα 90’s να έχουν την τιμητική τους. Η Ελευθερία έχει πιο κλασική μουσική παιδεία, κάτι που ίσως φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει κάποια κομμάτια. Ο Χάρης είναι fan του post ήχου ενώ ο Αντώνης είναι ο πιο progressive από όλους μας.

 

  • Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το νέο σας single;

Το “I am the sorrow” είναι κατά κάποιο τρόπο η μπαλάντα του δίσκου, το πιο ήρεμο κομμάτι. Έχει και αυτό το δικό του μουσικό ξέσπασμα ενώ διαθέτει και το λυρισμό και όλα εκείνα τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν. Μιλάει ουσιαστικά για την κατάθλιψη και για την προσπάθεια της ηρωίδας να βρει τον εαυτό της μέσα από όλη αυτή τη δοκιμασία.

Η αποτύπωση της μουσικής και της ιστορίας που διηγείται, σε εικόνα, έγινε με εξαιρετικό τρόπο από την HK Visual Creations.

 

  • Πώς βλέπετε τον gothic/doom ήχο στις μέρες μας;

Θεωρώ πως το gothic είχε πάντα ένα πιστό κοινό, μουσικά ωστόσο δε μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από τα πολύ στενά του όρια. Η επιτηδευμένη θλίψη και οι ακραίοι μελοδραματισμοί περιορίζουν πολλές φορές την αυθόρμητη μουσική έκφραση.

Το doom από την άλλη, γίνεται όλο και πιο βαρύ, αργόσυρτο αλλά ταυτόχρονα και πιο τεχνικό και ίσως πιο εμπνευσμένο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σταθώ λίγο στη δισκογραφική επιστροφή των δικών μας On Thorns I Lay, οι οποίοι αποτέλεσαν μαζί με τις πρώιμες δουλειές των SepticFlesh τον ορισμό του ατμοσφαιρικού ήχου πίσω στα τέλη των 90’s.

 

  • Πως βιώνετε την κατάσταση που όλοι ζούμε τον τελευταίο καιρό;

Είναι μια πρόκληση. Θεωρώ πως ο άνθρωπος είναι ένα πολύ προσαρμοστικό όν.Εάν εξασφαλίσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία, όλα είναι δυνατά. Πριν λίγα χρόνια ήταν η οικονομική κρίση, τώρα είναι η πανδημία, σε λίγο η οικονομική αστάθεια θα επιστρέψει. Πάντα θα υπάρχει μια γενικότερη κατάσταση η οποία θα επηρεάζει με κάποιο τρόπο τις ζωές μας. Εάν κολλάμε  σε αυτά, θα βαλτώσουμε και θα έχουμε χάσει το στοίχημα της ζωής. Εάν ωστόσο προσπαθούμε να βρίσκουμε ευκαιρία για δημιουργία και για σκέψη καθώς και τρόπους με τους οποίους θα βελτιώνουμε τον εαυτό μας, θα είναι στο χέρι μας να βγαίνουμε νικητές από κάθε είδους δοκιμασία.

 

  • Υπάρχουν σχέδια για εμφανίσεις, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν;

Θέλω να πιστεύω πως από το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ζωντανά το υλικό μας, μιας και έχουν ξεπεραστεί οι περισσότερες από τις δυσκολίες του παρελθόντος.

 

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Αξιοποιείστε το χρόνο που μας δίνεται και μείνετε υγιείς τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η μουσική είναι ένα από τα πιο ευεργετικά μέσα σε αυτή την προσπάθεια.

Να ευχαριστήσουμε επίσης πολύ όλους όσους μας έχουν στηρίξει.

Σας καλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας σε αυτό το σκοτεινό μουσικό ταξίδι!

 

https://www.facebook.com/moaningsilence

https://moaningsilence.bandcamp.com/releases

https://www.youtube.com/channel/UCSXi2widV0NhxVBTQ-A_JYg

https://www.facebook.com/symmetricrecords/

https://symmetricrecords.bandcamp.com/

 

Moaning Silence – I am the sorrow (official lyric video)

https://www.youtube.com/watch?v=Kk7IQ9j42fI