You are currently viewing Reminder: Ο MARKY RAMONE μιλάει στο Rockandroll.gr

Reminder: Ο MARKY RAMONE μιλάει στο Rockandroll.gr


marky ramone

Γεννηθήκατε μία χρονιά που το rockandroll ήταν στο απόγειο του. Ποια ήταν τα πρώτα ακούσματα που σας έκαναν να αγαπήσετε τόσο πολύ τη μουσική?

Οι Beatles. Τους αγαπούσα και άρχισα να παίζω τύμπανα, λόγο του Ringo Star. Στη συνέχεια όλη τη Βρετανική εισβολή, The Who, Kinks …

Είναι αλήθεια ότι όταν πήγατε στους Ramones το 1978 μάθατε  να παίζετε 28 τραγούδια τους μέσα σε δύο εβδομάδες? Πόσο εύκολο ήταν κάτι τέτοιο?

Ναι αυτό είναι αλήθεια, δεν ήταν εύκολο, αλλά έπρεπε να το κάνουμε. Είχαμε μια περιοδεία σχεδιασμένη και δεν είχαμε άλλη επιλογή. Απλά ώρες εξάσκηση, και τη βοήθεια του Tommy.

Έχετε δώσει εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που  ξεχωρίσετε περισσότερο?

Κάθε παράσταση είναι ιδιαίτερη, θυμάμαι  στο San Bernardino στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, που ήταν πραγματικά καταπληκτική.

Έχετε δηλώσει ότι  “ είναι καθήκον μου να διατηρώ ζωντανούς τους Ramones…πρέπει με κάποιο τρόπο να κάνω τα νέα παιδιά να νιώσουν την ένταση που απελευθερώναμε παλιά…!’’. Η αντίδραση και το πάθος που έβγαινε από την μουσική των Ramones νομίζετε ότι μπορεί να έχει την ίδια απήχηση στη νέα γενιά?

Ναι, γιατί οι Ramones ήταν μοναδικοί , πολύ κοντά στο κόσμο, όχι σαν τις rock μπάντες των μεγάλων  γηπέδων που ζουν  πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Μαζί μας τα παιδιά μπορούν να δουν ότι δεν πρέπει να είσαι αυθεντία για να παίξεις σε ένα ροκ συγκρότημα και να το κάνεις  επιτυχημένο.

Αν θέλαμε να δούμε στις σημαντικότερες δουλειές σας εκτός Ramones, που θα στεκόμασταν περισσότερο?

Το The Intruders είναι πολύ καλό, αλλά αν πάμε ακόμη και πριν, το Dust το 1971. Λατρεύω αυτό το άλμπουμ. Επίσης θα ξεχώριζα το  Blank Generation, με τον Richard Hell.

Υπάρχουν σχέδια στο άμεσο μέλλον για μια νέα δισκογραφική δουλειά?

Γράφουμε singles, όπως το When we were Angles ή If and when, σε ένα σημείο, όταν έχουμε 10-11 τραγούδια μπορεί να τα βάλουμε  μαζί σε ένα άλμπουμ.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από το Ελληνικό κοινό ? Μη ξεχνάμε ότι επιστρέφετε και πάλι τον Απρίλιο

Καταπληκτικό, έχω έρθει  αρκετές φορές με τους Ramones και μόνος. Μου αρέσει να παίζω σε Rockwave Festival, το οποίο έχω κάνει ήδη 2 φορές και επίσης θυμάμαι πίσω στο 2007 , νομίζω, όπου  εμφανιστήκαμε στην  Αθήνα σε μια sold out παράσταση η οποία ήταν καταπληκτική. Είχαμε τελειώσει τη συναυλία αλλά τα παιδιά ήθελαν όλο και περισσότερο, γι ‘αυτό βάλαμε όλη μας την ενέργεια πίσω στη σκηνή, για να κάνουμε ένα πραγματικά εκπληκτικό encore.

Η μουσική των Ramones μπορεί να εκφραστεί σας τρόπος ζωής?

Ναι, να είσαι ειλικρινείς, και να πιστεύεις στη δουλειά σου. Μη δίνεις  μεγάλη σημασία στις κακές κριτικές, απλώς ακλούθησε το δρόμο σου. Και βεβαίως  σεβασμός προς τους άλλους.

Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος της μουσικής?

Η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να εκφράσουν τις απογοητεύσεις τους. Είναι ένας τρόπος να αποβάλεις  το άγχος από το σώμα σου. Επίσης, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης , το κοινό μπορεί να ξεχάσει τα προβλήματά του. Θυμάμαι στο Βελιγράδι, ένα παιδί ήρθε και μου είπε: ” Οι Ramones ήταν ο τρόπος μου για να ξεφύγω από την πραγματικότητα, όταν η πόλη μας βομβαρδίστηκε, έπαιζα Ramones τόσο δυνατά για να ξεχάσω ό, τι συνέβαινε έξω στην πόλη μου”. Έτσι αυτό νομίζω είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει η μουσική στους ανθρώπους.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη

Kαι ΄γω ευχαριστώ

 Κώστας Τζανιδάκης
Επιμέλεια μετάφρασης Παξιμάδη Ελένη