magic de spell

Magic De Spell

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ

magic de spell

Live report (ανταπόκριση)/ Φωτογραφίες: Δώρα Μοσχοπούλου

Τί να πρωτοπεί κανείς για τους Magic De Spell, για την μακροβιότερη μπάντα του ελληνόφωνου ροκ στην Ελλάδα. Τους έχω και αδυναμία, το δηλώνω.
Όμως, δεν είναι δέκα, δεν είναι είκοσι, μετράνε αισίως 35 χρόνια δυναμικής πορείας στην δισκογραφία και την ελληνική ροκ σκηνή και ο νέος δίσκος τους δίσκος με τον ευρηματικό και εύστοχο τίτλο ”Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λές” είναι γεγονός!
Και όταν οι Magic De Spell βγάζουν νέο δίσκο, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευχάριστη είδηση, για εμάς που αγαπάμε το ροκ και τη ροκ σκηνή.
Πόσο μάλλον, όταν αυτό γίνεται σε κοινή ”σύμπραξη” με τον μεγάλο τραγουδιστή των “Apocalypsis”, Γιάννη Παλαμίδα (!), κρατώντας σφιχτά τις ιδέες της φιλίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα τους.
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όσον αφορά στο live.

 

10931100 878520262192573 2549020545037099759 n

Ό,τι και να πω για την βραδιά, θα είναι λίγο. Περάσαμε υπέροχα, ταξιδέψαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και γενικά επικοινωνήσαμε! Ναι, αυτή η σχέση κοινού – καλλιτέχνη ήταν απόλυτη!
Την Παρασκευή, στις 16 Ιανουαρίου, ο ιστορικός χώρος του “ΚΥΤΤΑΡΟ”, γέμισε με κόσμο από νωρίς. Κατά τις 23:00 η συναυλία ξεκινά και αποτελεί την πρώτη live παρουσίαση του νέου – κοινού – τους δίσκου.
Στο μεγάλο πανό του χώρου, ακριβώς πάνω από τη σκηνή, προβάλλεται με φώτα στην οθόνη ο τίτλος του νέου δίσκου, οι συντελεστές ανεβαίνουν στη σκηνή, χειροκρότημα παρατεταμένο και η συναυλία ξεκινά.
Ακούσαμε και απολαύσαμε όλα τα νέα τραγούδια με τη σειρά που υπάρχουν στο δίσκο και ο κόσμος τα γνώριζε ήδη και συμμετείχε με θέρμη και ενθουσιασμό.
Κατά τη διάρκεια των τραγουδιών, με την βοήθεια της τεχνολογίας, με εντυπωσιακό φωτισμό, προβάλλονταν στην οθόνη φωτογραφίες και φράσεις όπως: 21st century darkness project, Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες. Εντυπωσιακό ήταν επίσης και το ολόγραμμα με τη μορφή πιθήκου που προβλήθηκε.

 

DSC 0018

Τα τραγούδια του νέου δίσκου είναι:
Παράσταση 1933, Στο όνομα εκείνων (κατηγορητήριο), Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες, Σαμποτάζ, Η αγάπη είναι, Δε μπαίνω στον παράδεισο, Θυμωμένος άνεμος, Αλαφροΐσκιωτος, Το καθεστώς τον αριθμών (δεν μπορούν), Μόνη πατρίδα, Κοίτα ψηλά, Καράβι χάρτινο, Μιλώ, Το ”τόξο των φτωχών”.
Ο δίσκος είναι πολυσυλλεκτικός και κινείται ανάμεσα στα προφητικά ποιήματα των Roque Dalton, Γιώργου Χρονά, Πάμπου Φιλίππου, Δημήτρη Ποντίκα.
Μέσα από τους στίχους της Μαριαννίνας Κριεζή, της Ντέπης Χατζηκαμπάνη, του Le Sale Gosse και των ίδιων. Τις συγχορδίες του “ΣΑΜΠΟΤΑΖ” της Λένας Πλάτωνος και τις δικές τους ατμόσφαιρες, συνθέσεις και φωνές.
Προσωπικά είχα την χαρά και την τιμή ν’ ακούσω κάποια τραγούδια πριν από την κυκλοφορία τους και επιβεβαιώνω την αίσθηση που είχα από το πρώτο άκουσμα, ότι δηλαδή είναι ό,τι  καλύτερο και ό,τι πιο αληθινό έχω ακούσει τελευταία σε ελληνική παραγωγή. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!
Μακριά από τις προσταγές της μόδας και της λογικής ότι πρέπει να κάνουμε δίσκο κάθε χρόνο, οι Magic De Spell επέστρεψαν δυναμικά στη δισκογραφία μετά από 5 χρόνια.!

 

DSC 0066

Ας επιστρέψω όμως στα ”της συναυλίας” ξανά.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας τώρα, αφού παρουσιάστηκαν όλα τα νέα τραγούδια, οι Magic De Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας, ”ξετύλιξαν” τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους. Τα “Διακοπές στο Sarajevo”, “Νίψον Ανομήματα”, “Εμένα οι φίλοι μου”, “κυρ Παντελής”, “Κοπερτί”, “Καταναλώστε”, “Τυχερό αστέρι”, “Άγχη Πολυτελείας”, είναι μόνο μερικά από τα τραγούδια που ξύπνησαν τις μνήμες μας.

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν, κι ούτε που κατάλαβα το πότε πέρασαν δύο ώρες συναυλίας, έτσι ο κόσμος ζητούσε κι άλλο, οι Magic De Spell και ο Γιάννης Παλαμίδας δεν μας χάλασαν το χατήρι, μας χάρισαν απλόχερα τέσσερα τραγούδια ακόμα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν και να ευχηθώ ολόψυχα στους Magic De Spell και τον Γιάννη Παλαμίδα τα καλύτερα για το νέο τους δίσκο και να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος, να μας χαρίζουν όμορφα τραγούδια, βάλσαμο για την ψυχή μας.
Να παραμείνουν το ίδιο ταλαντούχοι, ”μαχητικοί”, αληθινοί και ανθρώπινοι !!!
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!

 

DSC 0072

Ανάμεσα στον κόσμο, μεταξύ άλλων, είδα και τα μέλη από τα Γυμνά Καλώδια, μπράβο και σε αυτούς που στηρίζουν τα άλλα συγκροτήματα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε με τα παιδιά σε συναυλίες άλλων μπαντών. Αν θέλουμε να λέμε πως αγαπάμε την ροκ σκηνή πρέπει και να το δείχνουμε έμπρακτα.
Όλες τις live κοινές εμφανίσεις (θα ακολουθήσουν και άλλες) των Magic De Spell με τον Γιάννη Παλαμίδα, έχουν τον τίτλο “21st CENTURY DARKNESS project”

Στο live συμμετείχαν οι:
Γιάννης Παλαμίδας,
Γιώργος Λαγγουρέτος και Δημήτρης Pixel (φωνές)
Θοδωρής Βλαχάκης (drums)
Δημήτρης Μποτής (πλήκτρα)
Γιώργος Αρχοντάκης (μπάσο)
Βαγγέλης Θεοδωράκης (κιθάρα)

 

DSC 0094

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΕΙΝΑΙ:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 1933
-μουσική Θοδωρής Βλαχάκης, Γιάννης Κισκίνης
-σε ποίηση Πάμπου Φιλίππου
 
 ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΚΕΙΝΩΝ (κατηγορητήριο)
-μουσική  Δημήτρης Μποτής, Θοδωρής Βλαχάκης,
-σε ποίηση Roque Dalton

ΠΡΟΓΟΝΕ ΠΙΘΗΚΕ ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ ;
-μουσική Γιώργος Σκαρλάτος
-στίχοι Θοδωρής Βλαχάκης
 
 ΣΑΜΠΟΤΑΖ
-μουσική Λένα Πλάτωνος
-στίχοι Μαριαννίνα Κριεζή

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ
-μουσική Γιώργος Λαγγουρέτος
-σε ποίηση Γιώργου Χρονά
 
ΔΕ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
-μουσική Θοδωρής Βλαχάκης  Δημήτρης Μποτής,
-στίχοι Ντέπη Χατζηκαμπανη
 
ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ
-μουσική Δημήτρης Μποτής, Γιώργος Λαγγουρέτος
-στίχοι Ντέπη Χατζηκαμπανη

ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΟΣ
-μουσική Γιώργος Λαγγουρέτος
-στίχοι Δημήτρης pixel

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ  (blues revolution mix)
-μουσική Δημήτρης Μποτής, Θοδωρής Βλαχάκης
-στίχοι Θοδωρής Βλαχάκης

ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
-μουσική Γιώργος Λαγγουρέτος, Δημήτρης Μποτής, Δημήτρης pixel
-σε ποίηση Δημήτρη Ποντίκα

ΚΟΙΤΑ ΨΗΛΑ
-μουσική Φάνης Μαργαρώνης
-στίχοι Θοδωρής Βλαχάκης

ΚΑΡΑΒΙ ΧΑΡΤΙΝΟ  (A la derive)
Le Sale Gosse & Magic De Spell –
 
ΜΙΛΩ
-μουσική Δημήτρης pixel
-στίχοι Θοδωρής Βλαχάκης

ΤΟ “ΤΟΞΟ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ”
-μουσική Θοδωρής Βλαχάκης,
 Γιώργος Λαγγουρέτος
-σε ποίηση Δημήτρη Ποντίκα