Lucky Funeral – The Dirty History Of Mankind


luckyfuneral

Ήμουν ένας από αυτούς που “κολυμπήσαμε” μέχρι το An για την live παρουσίαση του εν λόγω δίσκου τον περασμένο Οκτώβρη. Ακόμη πιστεύω ότι η τότε καταιγίδα είχε γίνει επικληθεί από τους Lucky για να ξεπλύνει “Την βρώμικη ιστορία της ανθρωπότητας” (πολύ λυρισμός). Τα μπάσα και η “βρωμιά” σε συνδυασμό με την κακή ακουστική του χώρου χάλασε λίγο τον ήχο της μπάντας. Γι’αυτό και εκείνη την βραδιά δεν πήρα αρκετή δόση από “νέο δίσκο Lucky Funeral”.

Σπίτι λοιπόν, με ακουστικά, περασμένες 3 το πρωί. Καθαρή σκέψη, ανεπηρέαστη από το προ 2 μηνών live. Θαυμάζοντας το artwork του Άρη “Demon” Παναγόπουλου, προσπαθώντας να συνδυάσω κάθε κομμάτι του με τους τίτλους τον τραγουδιών. Am I Sick To Die? Ή απλά“Πεινάω”;Opener με heavy rock στοιχείο, βρετανική μελωδία στην κιθάρα, ο Demon να ντουμπλάρει τον Mike και ένα κλείσιμο με ψυχεδέλεια και το delay στην φωτιά. Καλή αρχή κάναμε! Your Own Private Terror στην συνέχεια όπου μου θύμισε κάτι λίγα Down και συγκεκριμένα το Lifer. Δεν μιλάω για αντιγραφή αλλά για την ξεκάθαρη δήλωση της μπάντας για το ποιες είναι οι επιρροές τους. Simple as that. Από τα πιο άμεσα τραγούδια του δίσκου. Συν του ότι ακούγοντας την κιθάρα να πετάει μικρά solos τύπου Blackmore το air-guitaring πάει σύννεφο!

Ancient Tragedy. Stoner rock με Sludge εξέλιξη…ή οπισθοδρόμηση; Το σίγουρο είναι πως το tempo του τραγουδιού αργά και σταθερά καταλήγει. Σαν 45άρι βινύλιο παιγμένο στις 33 στροφές. Ότι χρειαζόταν σαν εισαγωγή το Start Your Revolution. Εντάξει οι LF με την συνδρομή της Χριστίνας Καλαντζή, δημιούργησαν το top σημείου του δίσκου. Από το απόλυτο groove και την ξεκάθαρη δήλωση του refrain στην ηρεμία της φωνής που κάλλιστα μπορώ να το παρομοιάσω με το άνθισμα της φύσης μετά από μια καταστροφή…από όποια “επανάσταση” και ας έχει προέλθει. Το Come And Join Us, σαν κάλεσμα προς νέους οπαδούς της μπάντας ηχεί μιας και παρουσιάζει το τι επακριβώς εστί το Sludge ‘N Roll. Δεν είναι από τα τραγούδια που θα σου “κολλήσουν” μιας και δεν έχει αυτό το ξεχωριστό που είχαν τα προηγούμενα, βαδίζει στα κλασσικά μονοπάτια των Lucky Funeral. Παρόλα αυτά στο ξέσπασμα του 4ου λεπτού το δίδυμο Lizzard+Λουκάς σε προκαλεί χορευτικά στο pit. Το’χουν αυτό τα παιδιά.

Τα guest του The Sky Makes Me…με τον Γιώργο Δεδούσση στο ατμοσφαιρικό πιάνο και τον Βασίλη Σκούρα στα κρουστά, δίνουν το κατάλληλο feel στο ψυχεδελικό διάλειμμα πριν από το Cobra. Blasting σημεία, black metal κιθάρες και σφήνες ρυθμικά αλλά High On Fire. Το Social Death έχει έναν Mike που είναι έτοιμο να εκραγεί, συνδυαζόμενο με τον τίτλο του τραγουδιού, είναι απόλυτα λογικό. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι εναλλαγές κιθάρας με φωνή και ο Pepper με το punk drumming. Το Sabotage, μου θύμισε το πατρικό μας Heavy Metal (μαντέψτε από το όνομα) παιγμένο σε groove ταχύτητες. Απλό, λιτό και καθαρά συναυλιακό όπως και το Pantera-like, Switch Off. Τραγούδι που στηρίζεται απόλυτα στο νόημα των στίχων και των samples του. Η παιδεία είναι ό,τι έχει απομείνει για την κατάρριψη του συστήματος. Αυτήν φοβούνται, αυτήν πολεμούν. Δεν θέλω να προδώσω το ομότιτλο και ταυτόχρονα outro τραγούδι του δίσκου. Απλά θα αναφέρω ότι είναι αρκετά πειραματικό για τα δεδομένα μίας Sludge/Groove Metal μπάντας με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Παραγωγός του δίσκου ήταν ο Βασίλης Σκούρας μαζί με τον Lizzard (Bass). Άποψή μου είναι πως έχουν επιτύχει την καλύτερη παραγωγή μιας και αναδεικνύει τόσο τα καθαρά σημεία όσο και την “βρωμιά” του Νότου. Τα φωνητικά δεν θάβονται ούτε αλλοιώνονται στις brutal καταστάσεις. Τα τύμπανα ηχούν τόσο φυσικά και γεμίζουν τον χώρο. Από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς από όλες τις σκοπιές και δεν το οριοθετώ στον ελλαδικό χώρο

Νίκος Σουλαντίκας