You are currently viewing Led Zeppelin – ‘’Led Zeppelin IV’’

Led Zeppelin – ‘’Led Zeppelin IV’’


Σύμφωνα με τον Jimmy Page ο τέταρτος δίσκος που θα κυκλοφορούσαν οι Led Zeppelin δεν θα έπρεπε να έχει κάποια ιδιαίτερη ονομασία, αφού τα ονόματα και οι τίτλοι δεν είχαν ουσιαστική σημασία γιαυτον. Αντίθετα είχε την ιδέα αφού τα μέλη του συγκροτήματος ήταν τέσσερα και ο δίσκος τους θα ήταν ο τέταρτος, να συνοδεύετε από τέσσερα σύμβολα που θα επέλεγε ο καθένας ξεχωριστά. Έτσι και έγινε.

Ο Page (ZOSO) και ο Plant (ο κύκλος με το φτερό) τα έφτιαξαν οι ίδιοι, ενώ ο Bonham και ο John Paul Jones τα επέλεξαν από το βιβλιο ΄΄Book of Signs΄΄ του Rudolf Koch. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου του 1971 και είναι γνωστό σαν΄΄ Led Zeppelin IV΄΄, ΄΄Zoso΄΄ ή ΄΄The four symbols΄΄. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η φιγούρα ενός γέρου ερημίτη στην κορυφή του λόφου, ενώ σύμφωνα με τον μύθο αν το εσωτερικό του δίσκου μπει μπροστά σε ένα καθρέπτη, ανάλογα με την κόπια, μπορείς να δεις το ΄΄Black Dog΄΄! Αρχικά οι πρώτες ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στα στούντιο της Island Records’s αλλά ύστερα από σύσταση των Fleetwood Mac συνεχίστηκαν στο Headley Grange, ένα Βικτωριανό σπίτι στο East Hampshire.

Τα περισσότερα τραγούδια που ήταν ήδη έτοιμα πήγαν για την τελική μίξη στο Sunset Sound στο Λος Άτζελες, αλλά επειδή το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενε το γκρουπ ολοκληρώθηκαν στο Λονδίνο. Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η κυκλοφορία ενώ όσα κομμάτια δεν μπόρεσαν να μπουν σε αυτό το άλμπουμ (“Down By The Seaside”, “Night Flight” and “Boogie With Stu”) χρησιμοποιήθηκαν στο επόμενο (΄΄Physical Graffiti΄΄). Ως αναφορά αυτό το lp αρχίζει εντυπωσιακά με το καταιγιστικό ΄΄ Black Dog΄΄ για να μας κάνει ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από τους κέλτικους ρυθμούς του ΄΄The Battle of Evermore΄΄ συνεχίζει στα fifties (΄΄Rock and Roll΄΄ ) και φτάνει μέχρι τη ψυχεδελική δεκαετία του ’60 (Going to California).

Αφήσαμε τελευταίο ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, το ανυπέρβλητο Stairway to Heaven, που όπως λένε οι επικριτές τους για να το γράψουν πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο! Το ΄΄ Led Zeppelin IV΄΄ έχει πουλήσει ως τώρα πάνω από 23εκ. αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και είναι το τέταρτο δημοφιλέστερο άλμπουμ όλων των εποχών.

1 Black Dog Jones, Page, Plant
2 Rock and Roll Bonham, Jones, Page, Plant
3 The Battle of Evermore Page, Plant
4 Stairway to Heaven Bonham, Page, Plant
5 Misty Mountain Hop Jones, Page, Plant
6 Four Sticks Page, Plant
7 Going to California Page, Plant
8 When the Levee Breaks Bonham,Jones, Memphis Minnie, Page, Plan

Κώστας Τζανιδάκης