«ΜΠΛΕ ΛΙΒΑΔΙ»


 

δελτίο τύπου

          «μπλε λιβάδι» του Παναγιώτη Καλυβίτη
                Από την ομάδα BUCCO-NOI στη KNOT GALLERY
              Πρεμιέρα 26.3 | Παραστάσεις 26.3 έως 23.4.2012 κάθε Δευτέρα & Τρίτη

Το έργο «ΜΠΛΕ ΛΙΒΑΔΙ» είναι ένα σκοτεινό υπαρξιακό παραμύθι, το οποίο μας μιλάει μέσα από την ιστορία ενός παιδιού και μιας οικογένειας, ενός ατόμου και μιας κοινωνίας, ενός πολίτη κι ενός κράτους, ενός ανθρώπου και μιας μοίρας, για τον προ-αποφασισμένο εγκλεισμό μας στο αναπόδραστο, για τα κέντρα εξουσίας και την χειραγώγηση, την κατάργηση της ταυτότητας και την αυτοδιάθεση.
Κάθε μας ύπαρξη περιχαρακώνεται από τα ίχνη μιας ψυχικής ερήμωσης με αμετάκλητες απολήξεις, συρρικνώνεται σε μια σισύφεια τελετουργία επιθυμίας-απαγόρευσης, υπαγορευμένης από την απώλεια της βιωματικής αποτύπωσης και την επιβολή.
Το «μπλε λιβάδι» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό για πρωτότυπο σύγχρονο ελληνικό έργο – Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και θέατρο ΑΡΤΙ. (παράσταση Μάιος 2010)

Η ομάδα BUCCO-NOI ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2011 από το Παναγιώτη Καλυβίτη και αυτή είναι η πρώτη της δουλειά. Πήρε το όνομα της από την λέξη  bucco (που σημαίνει στόμα, ράμφος, ταύρος,τρύπα) και την κατάληξη –νοι. Οι πολλαπλές ερμηνείες της λέξης  bucco παραπέμπουν σε ιδιότητες, ποιότητες και δυναμικές διαχείρισης του θεατρικού λόγου, ενώ η κατάληξη – νοι προτείνει μια παρήχηση της λέξης  BUFFONI  απευθείας από την Commedia dell’ Arte και μια συνήχηση της λέξης « μπουκώνει ». Η ομάδα BUCCO-NOI είναι οι κομισάριοι μιας αφήγησης που προαναγγέλλει την παύση του εναγκαλισμού του θεάτρου με την αναπαράσταση και την αυταπάτη (στις οποίες έχουμε εθιστεί)  αποδεσμεύοντας την ομιλία και την σωματικότητα από την αξιολύπητη εμμονή μας να τα εγκαταλείπουμε σε μονοσήμαντες νοηματοδοτήσεις. Δημιουργούμε έτσι στη σκηνή έναν χώρο – προάγγελο ενός γόνιμου κενού –  κατάλληλο για να φιλοξενήσει τις ευαισθησίες, τις ανησυχίες και τα ψυχικά αιτούμενα του κάθε θεατή, προάγοντας έτσι την ανασύνθεση του εαυτού χωρίς να υπόσχεται την επαλήθευση του.
Μια τομή στην απρόσιτη περιοχή του λόγου και της σωματικότητας, όπου κατανοούμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε.
O συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης Παναγιώτης Καλυβίτης είναι απόφοιτος του Παντείου Παν/μιου (τμήμα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ) και του θεατρικού εργαστηρίου της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «ΙΑΣΜΟΣ» του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Τελειόφοιτος της σχολής Σκηνοθεσίας Θεάτρου « ΕΛΕΥΘΕΡΟ  ΣΧΗΜΑ» .Απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος θεάτρου του ROYAL HOLLOWAY UNIVERSITY OF LONDON (MASTER in THEATRE – pathway PLAYWRITING). Κατά την περίοδο 2001-2012 έχει πάρει μέρος σε 32 σεμινάρια και workshops (διάρκειας 1-10 μηνών)  με αντικείμενο τη δραματουργία την υποκριτική, τον αυτοσχεδιασμό τη συγγραφή θεατρικού έργου και άλλα συναφή θέματα. Έχει γράψει θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων το ‘TRANQUILA’  που ανέβηκε στο Φεστιβάλ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ» στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ, και στο φεστιβάλ «OFF-OFF» ενώ το «μπλε λιβάδι» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό για πρωτότυπο σύγχρονο ελληνικό έργο – Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ κ θέατρο ΑΡΤΙ. (παράσταση Μάιος 2010). Έχει συμμετάσχει ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση ‘THE PILLOWMAN’ (M.MCDONAGH) στην παράσταση που περιόδευσε στο Bracknell ( South Hill Park), στο Basingstoke ( The Central Studio) και στο Portsmouth (The new Theatre Royal), σε σκηνοθεσία  G.Watson. Συνεργάζεται με το ROYAL COURT THEATRE πάνω στις νέες τεχνικές δραματουργίας και συγγραφής. Έγραφε κριτική για θεατρικές παραστάσεις στο περιοδικό ‘AVOPOLIS’ για δύο χρόνια. Τα πέντε τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα συγγραφής θεατρικού έργου, script advising και υποκριτικής.
Συντελεστές
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Καλυβίτης | Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασιλική Καραγιαννάκη & Ολίνα  Γεωργουλοπούλου |Σκηνικά: Κατερίνα Μηλιαρέση | Φωτισμοί: Ζερβουδάκη Κατερίνα | Κουστούμια: Αφροδίτη Δήμα | Μουσική: Σφακιανάκης Γιώργος &  Αλέξης Γρίζος

από την ομάδα BUCCO-NOI: Δημήτρης  Δημητρόπουλος, Δομνίκη  Μητροπούλου, Φένη  Μπένου, Ιάσονας Μπίτερ Κουρούνης | info.bucco.noi@gmail.com“>info.bucco.noi@gmail.com
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Χρυσούλα Ματσαγκάνη | pr@litamat.gr“>pr@litamat.gr | 6970 992262
KNOT gallery: Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου (METRO Αμπελόκηποι)
Δευτέρα-Τρίτη στις 9 μ.μ. | Τιμές εισιτηρίου: 14€ ολόκληρο, 10€ φοιτητικό, 5€ ατέλειες & άνεργοι (με κάρτα ανεργίας) | Τηλέφωνο κρατήσεων: 6940 808727