You are currently viewing JOHNNY VAVOURAS

JOHNNY VAVOURASΓεννηθήκατε στην Αμερική την περίοδο της έκρηξης του rock’ n ‘roll και ήρθατε στην Ελλάδα σε νεαρή ηλικία. Οι πρώτες σας επιρροές πηγάζουν από εκείνη την περίοδο?

Σαφώς…κολλημένος επάνω σε ένα juke box στο εστιατόριο του πατερά μου στο Οχαιο….άκουγα συνεχεία rock n’roll και σπίτι άκουγα ελληνικά δημοτικά τραγούδια και τα σουξέ της εποχής.

Ποιες είναι οι πρώτες αναμνήσεις που σας έρχονται στο μυαλό από το ξεκίνημα των Vavoura Band και τις πρώτες εμφανίσεις στην Πλάκα, στο Κύτταρο, στο Σπόρτιγκ και φυσικά στο Σινέ Ανεμώνη?

Ξεκινήσαμε τη μπάντα με τον Γιάννη Δρολάπα τον Σεπτέμβριο του 1976. Η πρώτη εμφάνιση ήταν στην Ανεμώνη στις 28/01/78.ακολουθησε το Τιφφανυς στην Πλάκα, το Κύτταρο, το Skylab, Sporting, Λήδρα και πολλά αλλά λαιβ. Τρελή εποχή!! Δίψαγαν για μουσική και εμείς για εκτόνωση…Είχαμε 4000 άτομα στο Σπόρτιγκ, χωρίς να έχουμε δίσκο και προβολή από τα media…

Αν δεν κάνω λάθος ήσασταν το πρώτο Ελληνικό συγκρότημα που έπαιζε με τα δικά του μηχανήματα και όργανα.

Τον Αύγουστο του 1978 πήγαμε με την μπάντα στην Αγγλία και αγοράσαμε τα μηχανήματα με δανεικά χρήματα που πήρα από την μανά μου. Μετά από περιπέτειες τα φέραμε Ελλάδα και τα νοικιάζαμε στα λαιβ που παίζαμε…Είχαμε θηριώδη ήχο για την εποχή…

Διεύθυνση τεχνικής παραγωγής και υπεύθυνος ηχοληψίας σε τεράστια ονόματα από τον διεθνή αλλά και τον ελληνικό χώρο. Ποιες είναι οι σημαντικότερες εμπειρίες που αποκομίσατε και ποιες οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές που μπορείτε να ξεχωρίσετε?

Ο  φίλος μου και ιδρυτής της μουσικής εταιρίας Happening με εμπιστεύτηκε όταν αποφάσισε να  ιδρύσει ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία. Μας έκανε το πρώτο ιστορικό single-vavoura band και έπειτα ακλούθησαν πολλοί άλλοι….Τον Σεπτέμβριο του ΄80 φέραμε τον Ian Gillan, ακλούθησε  ο Rory Gallagher, o Eric Clapton και  άπειροι άλλοι….

Τα τρία πρώτα σας τραγούδια ήταν τα  “All alone”, “Vana G. Vanna” και “The junkie”. Θα θέλατε να μας μεταφέρετε λίγο το κλίμα των ηχογραφήσεων?

Στο studio master sound του φίλου μου Τάσου Κυριαζή όπου έκανα τις πρώτες μου σοβαρές ηχογραφήσεις, περάσαμε καταπληκτικά τις δυο μέρες που κράτησαν τα sessions….Είχαμε τρελή ενέργεια και διάθεση και εξαντλήσαμε στα όρια τα οκτώ κανάλια  του στούντιο, κάτι που φαίνεται στο αποτέλεσμα….

Αν θέλαμε να σταθούμε περισσότερο σε κάποιες από τις παρουσίες σας στην μικρή αλλά και την μεγάλη οθόνη, που θα μένατε περισσότερο?

Στην τηλεόραση, στα ΄΄Κουφώματα΄΄  του Νικου Ζερβού,μια ανατρεπτική κωμική εκπομπή στην ΕΤ 2 το 1988, με Ζουγανέλη, Μπουλά και όλη την παλιά ομάδα και στο σινεμά με την ταινία Δράκουλας των Εξαρχείων του Νικου Ζερβού  με τον Τζίμη Πανούση, όπου είχα τον πρώτο μεγάλο μου ρόλο.

Πως βλέπετε την ελληνική rock σκηνή σήμερα?

Πολύ δυνατή από παίκτες και μπάντες. Πολλές μουσικές σκηνές αλλά δυστυχώς λείπει το πάθος, το όραμα και η κατεύθυνση…Δεν έχει τίτλο το έργο…

Εκτός όμως από τους Vavoura Band, οι  Ethnic Vavoura Band και οι  Cadillacs παραμένουν το ίδιο ενεργοί?

Όσο ποτέ άλλοτε….ενεργοί και ακμαιότατοι !!!  Στις 28/01/2013 κλείσαμε 36 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική ροκ σκηνοί και το γιορτάσαμε με μια δυνατή εμφάνιση στο lazy, όπου την συναυλία άνοιξε η εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη Πέννυ Σκαρου.

Ετοιμάζετε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις για το άμεσο μέλλον?

Συνέχεια παίζουμε….τα μαθαίνετε από το facebook-johnny vavouras A και Β

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε

Να είστε καλά….εγώ ευχαριστώ

 

Τζανιδάκης Κων/νος