You are currently viewing From Elvis in Memphis – 1969

From Elvis in Memphis – 1969


Μετά το πετυχημένο comeback και οπλισμένος από τη δύναμη που του έδωσε το κοινό αλλά και η γέννηση της κόρης του, ο Elvis ήταν αποφασισμένος να αφήσει πίσω του τις ανιαρές ταινίες και να επανέλθει στα στούντιο. Έτσι και έκανε. Μέσα σε δύο μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) ηχογραφεί το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο ‘’From Elvis in Memphis’’, το οποίο κυκλοφορεί επίσημα στις 17 Ιουνίου του 1969.

Κατά πολλούς είναι το ποιοτικότερο άλμπουμ της καριέρας του, κάτι που ίσως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο Elvis σε αυτόν τον δίσκο είναι και πάλι απολαυστικός. ΄΄Έπρεπε να λείψω για λίγο από την πόλη’’ ξεκινάει να τραγουδάει στο πρώτο κομμάτι του δίσκου (‘’Wearin’ That Loved On Look’’) προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την μεγάλη του επιστροφή. Ένα κράμα από soul, blues και country πλημμυρίζει όλα τα τραγούδια, ενώ μία θύελλα συναισθημάτων από οργή, φόβο, θλίψη, χαρά και λύτρωση εναλλάσσεται διαδοχικά. Από το μελωδικό ‘’It Keeps Right On A-Hurtin’’’ του Johnny Tillotson μέχρι το δυναμικό‘’ Only the Strong Survive’’ και από το εκρηκτικό ‘’Power of My Love’’ μέχρι το μελαγχολικό ’’Long Black Limousine’’.

Το τραγούδι όμως που κλέβει την παράσταση είναι το εκλπηκτικό ‘’In the Ghetto’’, μία σύνθεση του Mac Davis. Από τους πρώτους κιόλας στίχους ‘’As the snow flies on a cold and gray Chicago mornin’ a poor little baby child is born in the ghetto’’ καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι πρόκειται να κάνει με ένα μουσικό αριστούργημα. Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Elvis ηχογραφεί ένα τραγούδι με έντονο κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα, στα χνάρια του περίφημου ‘’If I Can Dream’’, με το οποίο έκλεισε το τηλεοπτικό σόου του ’68. Ώριμος, δημιουργικός και με σωστές επιλογές (Chips Moman και Felton Jarvis στην παραγωγή) ο Elvis έβαλε τις βάσεις για μια νέα καριέρα. Να σημειώσουμε ότι στα φωνητικά, μεταξύ άλλων ,συμμετείχε και ο μετέπειτα σταρ της country Ronnie Milsap.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Μέμφις και το άλμπουμ κατέκτησε την κορυφή στη Βρετανία και έφτασε μέχρι το Νο 13 στις Η.Π.Α. Κιθάρα παίζουν οι Reggie Young και Dan Penn, στο πιάνο είναι ο Bobby Wood, στα ντραμς ο Gene Chrisman, στο μπάσο ο Tommy Cogbill και ο Mike Leech, στο αρμόνιο ο Bobby Emmons , στη φυσαρμόνικα ο Ed Kollis ενώ κιθάρα στο “In the Ghetto” παίζει ο John Hughey. Το μουσικό πάνθεον συμπληρώνει μία πλειάδα εκλεκτών μουσικών (Wayne Jackson, Dick Steff, R.F. Taylor – τρομπέτα, Ed Logan, Jack Hale, Gerald Richardson – τρομπόνι, Tony Cason, Joe D’Gerolamo – french horns, Andrew Love, Jackie Thomas, Glen Spreen, J.P. Luper – σαξόφωνο, Joe Babcock, Dolores Edgin, Mary Greene, Charlie Hodge, Ginger Holladay, Mary Holladay, Millie Kirkham, Ronnie Milsap, Sonja Montgomery, June Page, Susan Pilkington, Sandy Posey, Donna Thatcher, Hurschel Wiginton – φωνητικά)

1 Wearin’ That Loved on Look Frazier, Owens
2 Only the Strong Survive Butler, Gamble, Huff
3 I’ll Hold You in My Heart (Till I Can Hold You in My Arms) Arnold, Dilbeck, Horton
4 Long Black Limousine George, Stovall
5 It Keeps Right on A-Hurtin’ Tillotson
6 I’m Movin’ On Snow
7 Power of My Love Baum, Giant, Kaye
8 Gentle on My Mind Hartford
9 After Loving You Lantz, Miller
10 True Love Travels on a Gravel Road Frazier, Owens
11 Any Day Now Bacharach, Hilliard
12 In the Ghetto Davis

Elvis Presley – vocals, guitar, piano
String and horn arrangements – Glen Spreen
Ed Kollis – harmonica
John Hughey – pedal steel guitar (on “In the Ghetto”)
Reggie Young, Dan Penn – electric guitar
Bobby Wood – piano
Bobby Emmons – organ
Tommy Cogbill, Mike Leech – bass
Gene Chrisman – drums

Wayne Jackson, Dick Steff, R.F. Taylor – trumpets
Ed Logan, Jack Hale, Gerald Richardson – trombones
Tony Cason, Joe D’Gerolamo – French horns
Andrew Love, Jackie Thomas, Glen Spreen, J.P. Luper – saxophones
Joe Babcock, Dolores Edgin, Mary Greene, Charlie Hodge, Ginger Holladay, Mary Holladay
Millie Kirkham, Ronnie Milsap, Sonja Montgomery, June Page, Susan Pilkington, Sandy Posey
Donna Thatcher, Hurschel Wiginton – backing vocals

Κώστας Τζανιδάκης