You are currently viewing FRAGILE

FRAGILE


Θα θέλατε να μας πείτε πότε κάνατε τα πρώτα σας μουσικά βήματα?
 
(Ανδρέας – Κιθάρα, Φωνή) Ξεκινήσαμε να παίζουμε με τον Θάνη και δύο καλούς φίλους το 1999, κυρίως για να περνάμε δημιουργικά το χρόνο μας και να διοχετεύουμε ενέργεια. Αφού με τον καιρό είδαμε ότι “τραβάει”, και έχοντας πάρει θάρρος από την εμπειρία μας σε σχολικές εκδηλώσεις,  αρχίσαμε να παίζουμε σε μικρές σκηνές της Αθήνας. Με τον καιρό, και έπειτα από τη συμμετοχή μας σε κάποιο μουσικό διαγωνισμό  -όπου και στάθηκε αφορμή για την ηχογράφηση του πρώτου μας demo ως Fragile (2002)- αρχίσαμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο σοβαρά, να συγκεντρώνουμε ιδέες, και να ξεφεύγουμε σιγά σιγά από τα στενά όρια της διασκευής…
(Θάνης – Μπάσο) Είχαμε ήδη ξεκινήσει να μελετάμε μουσική σε ωδεία και μαθήματα από μικρότεροι, και κάπου θέλαμε να εφαρμόσουμε αυτά που μαθαίναμε. Σταθήκαμε τυχεροί που καταφέραμε να κάνουμε τα πρώτα μας μουσικά βήματα αρκετά πιτσιρικάδες. Επιτέλους θα παίζαμε όλες τις μουσικές που ακούγαμε μέχρι τότε.

 
Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιρροές στη μουσική σας?
 
(Ανδρέας) Παίζω μουσική σχεδόν 20 χρόνια και πλέον μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάτι, ωστόσο αν έπρεπε θα ξεχώριζα το Stevie Ray Vaughan, τον Jimi Hendrix, τον David Gilmour και τον Paco De Lucia. Χωρίς να ξεχνάω την “κλασσική” μου παιδεία (Punk, Rock, Heavy Metal) μπορώ με σιγουριά να πω ότι επηρεάζομαι περισσότερο από μουσικούς που θέλουν να πάνε την τέχνη τους παραπέρα. Radiohead, Miles Davis, Bonobo, Cinematic Orchestra, Ojos De Brujo, Thievery Corporation, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Pink Floyd, Massive Attack.
 
(Θάνης) Μεγάλωσα με “σωστές” μουσικές αρχές, επηρεασμένος από τους γονείς μου. Beatles, Stones, Doors, Hendrix, Pink Floyd και όλο αυτό το 60s κίνημα. Αργότερα εκτίμησα και συνεχίζω να εκτιμώ και άλλα παρακλάδια της Rock, καθώς και διαφορετικά είδη, κυρίως Jazz, Funk, Reggae και Hip-Hop.Για να μην μακρηγορώ.. Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, Bob Marley, Radiohead, Massive Attack, Miles Davis, John Coltrane, Sonny Rollins, Red Hot Chili Peppers, Nirvana, James Brown, Thievery Corporation, Manu Chao, Offspring, είναι μερικές από τις επιρροές. Από συγκεκριμένους μουσικούς.. John Paul Jones, Paul McCartney, Flea, Aston (Family man) Barrett.
Τα υπόλοιπα παιδιά, έχουνε πάνω κάτω το ίδιο background με εμάς, ίσως κάπου λίγο πιο σκληρό, και κάπου λίγο πιο Pop. Είναι κάτι που βγαίνει και στην δουλειά μας.

 
Η σύνθεση σας έχει κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική. Αυτή τη στιγμή από ποιους αποτελείται το γκρουπ?
Ναι έχουμε κάνει κάποιες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Από τα τέλη του 2011, παίζει μαζί μας ο Γιάννης στα τύμπανα. Οι υπόλοιποι είμαστε σταθερά μαζί από το 2004. Η Αλίκη στα γυναικεία φωνητικά και ο Βαγγέλης στην κιθάρα.
 
Η επαφή με το κοινό είναι σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι για εσάς. Υπάρχουν κάποιες συναυλίες που έχουν μείνει στη μνήμη σας με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο?
Προφανώς όπως για όλους τους καλλιτέχνες, έτσι και για εμάς, η ζωντανή εμφάνιση και η επικοινωνία με τον κόσμο, αποτελούν την πεμπτουσία της ύπαρξης μας. Φυσικά και έχουμε φυλαγμένες στην μνήμη μας πολλές καλές στιγμές, αλλά η πορεία μας μας δείχνει ότι πάντα έχουμε μπροστά μας κάτι καλύτερο που παίρνει την θέση του κατευθείαν στην καρδιά μας.

 
Αν θέλουμε να πάρουμε μία γεύση από τους Fragile, που θα σας βρούμε στο διαδίκτυο?
 
Αυτό το διάστημα δημιουργούμε το site μας, το οποίο θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα. Μπορείτε να μας βρείτε και σε άλλες ιστοσελίδες μουσικής κα κοινωνικής δικτύωσης.
 
http://fragile.gr/
https://www.facebook.com/FragileTheBand
http://www.jumpingfish.gr/thanis
http://www.reverbnation.com/fragilegr

 
Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση στην ελληνική rock σκηνή αυτή την εποχή?
 
(Ανδρέας) Νομίζω ότι η δικιά μου γενιά είχε την τύχη (μαζί και την ατυχία) να ζήσει στην εφηβεία της μια αναβίωση της ελληνικής “rock” σκηνής. Κατά την περίοδο ’91-’99, για να μετρήσεις τις διάφορες μπάντες ήθελες άβακα! Η συνέπεια κατά τη γνώμη μου, ήταν να κινούνται τα πράγματα σε δύο ταχύτητες, και κυρίως καλλιτέχνες με καλές ιδέες είτε να μην αντιμετωπίζονται με την πρέπουσα σοβαρότητα, είτε -στο κυνήγι των ρυθμών- να παρουσιάζουν- δουλειές που δεν ήταν αρκετά ολοκληρωμένες ώστε να ξεπεράσουν το όριο του παροδικού που η ίδια η εποχή είχε θεσπίσει για τα καλά. Επιτρέψτε μου εδώ να μη σχολιάσω τον αντίχτυπο που είχε αυτό σε όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, την μουσική εκπαίδευση και τα “φαινόμενα της παραλίας”…  Σήμερα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά γιατί έπειτα από την τόση πληροφορία που κυκλοφορεί (κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα) ο κόσμος έχει αναπτύξει αρκετά τα φίλτρα του. Ναι οk, υπάρχει πολλή σαβούρα αλλά τα στρατόπεδα έχουν χωριστεί επιτέλους και το καλό υλικό αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται. Βέβαια, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα για να αποτινάξουμε τις κακές μας “μουσικές συνήθειες”.   
 
(Θάνης) Απ’ότι φαίνεται και παρʼόλες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, η σκηνή ανθίζει. Εξάλλου πάντα η ελληνική σκηνή είχε δυναμική, και κυρίως η αγγλόφωνη. Και σε αυτό βοηθάει η στήριξη από τα μέσα (κυρίως τα ηλεκτρονικά) και τις σκηνές που δίνουν την ευκαιρία στα σχήματα να παρουσιάσουν τις δουλειές τους.
 
 
 
Αφού σας ευχαριστήσω θερμά θα ήθελα τελειώνοντας να μου πείτε αν έχετε κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον.
 
Αυτό το διάστημα, ηχογραφούμε τα πρώτα 2 κομμάτια από το EP, που υπολογίζουμε να κυκλοφορήσουμε στις αρχές του καλοκαιριού. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις ζωντανές μας εμφανίσεις σε επιλεγμένες σκηνές της πόλης, ενώ αυτές τις μέρες είμαστε σε επαφή με τους διοργανωτές διάφορων μουσικών καλοκαιρινών φεστιβάλ (μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω του site). Την Πέμπτη 3 Μαΐου θα εμφανιστούμε στο KooKoo Live Bar στο Γκάζι.
Ευχαριστούμε πολύ και εμείς για την φιλοξενία!

Τζανιδάκης Κων/νος