album elvis presley 1956

Elvis Presley – Elvis Presley (1956)

ROCK STORIES

Όταν ο Elvis πέρασε το κατώφλι της Sun Records το 1953, δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στο πιο τρελό του όνειρο τι θα συνέβαινε στη συνέχεια. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να ίσχυε και για τον Sam Phillips (ιδιοκτήτη της Sun), ο οποίος έψαχνε απεγνωσμένα να βρει έναν λευκό που θα τραγουδούσε όπως οι.. μαύροι! Λίγους μήνες μετά ο Sam Phillips είχε βρει αυτό που ζητούσε και ο Elvis ηχογραφούσε το πρώτο του τραγούδι. Από τον Ιούλιο του 1954 μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς κυκλοφόρησε 5 singles και συνολικά 10 τραγούδια.

19/7/1954 That’s All Right / Blue Moon of Kentucky
25/9/1954 Good Rockin’ Tonight / I Don’t Care If The Sun Don’t Shine
28/12/1954 Milkcow Blues Boogie / You’re A Heartbreaker
10/4/1955 Baby Let’s Play House / I’m Left, You’re Right, She’s Gone
6/8/ 1955 I Forgot To Remember To Forget / Mystery Train

Μαζί με τον Scotty Moore στην κιθάρα, τον Bill Black στο μπάσο και τον D. J. Fontana στα ντραμς έβαζαν τις βάσεις για τη δημιουργία του rockabilly και τα θεμέλια για να στηριχθεί πάνω τους η σύγχρονη μουσική σκηνή. Τον Νοέμβριο του 1955 ο Elvis υπογράφει συμβόλαιο με την RCA, χάρη στον νέο του μάνατζερ Colonel Parker και η καριέρα του εκτοξεύετε.

Στις 27 Ιανουαρίου του 1956 κυκλοφορεί το ‘’Heartbreak Hotel’’ και την επόμενη μέρα το παρουσιάζει στο τηλεοπτικό σόου των Dorsey Brothers. Αποτέλεσμα να φτάσει μετά από λίγο στην κορυφή των αμερικανικών charts και να πουλήσει πάνω από 1εκ. αντίτυπα. Και όπως ήταν φυσικό το επόμενο βήμα ήταν το πρώτο του άλμπουμ.

Στις 23 Μαρτίου λοιπόν κυκλοφόρησε το παρθενικό lp του Elvis με τίτλο το όνομα του, ‘’Elvis Presley’’. Περιλάμβανε ηχογραφήσεις τραγουδιών που έγιναν από τον Ιούλιο του ΄54 ως τον Ιανουάριο του ΄56 και θεωρείται μάλιστα το πρώτο rock’ n’ roll άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Κύριο χαρακτηριστικό του ότι τα μισά από τα 12 συνολικά τραγούδια ήταν ακυκλοφόρητο υλικό από την εποχή της Sun Records! Έτσι λοιπόν αυτός ο μουσικός θησαυρός βρήκε διέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους που έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν. Αρκεί να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στα τραγούδια για να καταλάβουμε το μέγεθος της αξίας τους.

Το “Trying to Get to You”, μια σύνθεση των McCoy, Singleton, που ηχογράφησε το rhythm and blues συγκρότημα The Eagles το 1954, το περίφημο “I Got a Woman” του μεγάλου Ray Charles, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1954, το ιστορικό “Blue Moon” των R. Rodgers και L. Hart που ακούγεται το 1934 στην ταινία ‘’Manhattan Melodrama’’, το “I’ll Never Let You Go (Lil’ Darlin’)” του Jimmy Wakely που ηχογραφήθηκε από τον ίδιο το 1943, το “Just Because” των B. Shelton, J. Shelton και S. Robin που έκαναν επιτυχία το 1943 οι Shelton Brothers καθώς και το “I Love You Because” , που έγραψε και είπε το 1949 ο Leon Payne με το καταπληκτικό φινάλε ‘’I love you for a hundred thousand reasons / But most of all I love you because you’re you’’ (Σ ‘αγαπώ για εκατό χιλιάδες λόγους / Αλλά πάνω απ’ όλα σ ‘αγαπώ γιατί είσαι εσύ).

Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα τραγούδια που έκαναν τη διαφορά. Δύο κομμάτια από τα χαρακτηριστικότερα της δεκαετίας του ΄50, συμπεριλήφθηκαν στο παρθενικό άλμπουμ του ‘’βασιλιά’’. Το ‘’Blue Suede Shoes ‘’ και το “Tutti Frutti” To πρώτο είχε γράψει και είχε κάνει επιτυχία ο Carl Perkins, ένας από τους πρωτεργάτες του rockabiily και από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που πέρασαν ποτέ από την Sun Records και το δεύτερο ο Little Richard , ένας από τους κύριους εκπρόσωπους του κλασικού rock’ n’ roll. Και τα δύο τραγούδια ο Elvis τα έκανε ‘’δικά του’’ (κυρίως το πρώτο) και ακόμα μέχρι και σήμερα ο περισσότερος κόσμος τα γνωρίζει από τις δικές του εκτελέσεις.

Εκπληκτική εκτέλεση και στο “Money Honey” των Drifters. (σύνθεση J. Stone – 1953) ενώ η πιο ρομαντική στιγμή του δίσκου είναι αναμφισβήτητα το πανέμορφο “I’m Counting on You” (D. Robertson). Τα “One-Sided Love Affair” (Bill Campbell) και “I’m Gonna Sit Right Down and Cry (Over You)” (H. Biggs, J.Thomas) κεφάτα και δυναμικά συμπληρώνουν κατάλληλα το παζλ.

Το άλμπουμ ‘’Elvis Presley’’ ήταν το πρώτο Rock’ n’ Roll άλμπουμ που κυκλοφόρησε ποτέ, το πρώτο Rock’ n’ Roll άλμπουμ που πήγε στο Νο 1 της Αμερικής και το πρώτο άλμπουμ σόλο καλλιτέχνη που πούλησε πάνω από 1.000.000 αντίτυπα! Επίσης υπήρξε πηγή έμπνευσης για το άλμπουμ των Clash, ”London Caliing”.

 Οι ηχογραφήσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη, στο Νάσβιλ και το Μέμφις και εκτός από τους Scotty Moore, Bill Black και D. J. Fontana συμμετείχαν και οι Chet Atkins (κιθάρα), Floyd Cramer (πιάνο), Shorty Long (πιάνο), Marvin Hughes (πιάνο), Johnny Bernero (ντραμς στο “Trying to Get to You”) καθώς και οι Gordon Stoker, Ben Speer και Brock Speer στα φωνητικά.

Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ κυκλοφόρησαν σε singles τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς (πρώτη και δεύτερη πλευρά)
Blue Suede Shoes / Tutti Frutti
I’m Counting On You / I Got A Woman
I’ll Never Let You Go (Little Darlin’) / I’m Gonna Sit Right Down And Cry (Over You)
Tryin’ To Get To You / I Love You Because
Blue Moon / Just Because
Money Honey /One-Sided Love Affair

Τζανιδάκης Κων/νος