You are currently viewing DESERT NEAR THE END

DESERT NEAR THE END


Δεν πάει και πολύς καιρός που οι Desert Near The End μας παρουσίασαν το νέο τους άλμπουμ. Το ”Of Fire And Stars” ήδη έχει λαβει πολύ καλές κριτικές, ενώ αποφασίσαμε κι εμείς με τον τρόπο μας να τους…ανακρίνουμε.

 

1) Αρχικά, ποιοι είναι οι Desert Near The End; Πότε φτιάχτηκε το συγκρότημα και με τι σκοπό;

Καλησπέρα λοιπόν από τους Desert near the end!  Αυτή τη στιγμή το line up αποτελείται από τον Αλέξανδρο στη φωνή, τον Πάνο στην κιθάρα και εμένα (Άκης) στο μπάσο. Τυπικά σαν Desert near the end έχουμε αφετηρία το 2009 αλλά στο μυαλό μου η αρχή έγινε το 1998 όταν γνωριστήκαμε με τον Αλέξανδρο στην πενταήμερη και ξεκινήσαμε να παίζουμε μαζί. Όσο αφορά τόν σκοπό κατά βάθος παραμένει ο ίδιος δύο δεκαετίες: να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό και τον οπαδισμο μας μέσα από από δικά μας τραγούδια!

2) Έχετε τέσσερις δίσκους στο βιογραφικό σας. Υπάρχει κάποιος που να ξεχωρίζετε περισσότερο και γιατί;

Σίγουρα ο τρίτος μας: το Theater of war. Είναι ο δίσκος που δεν περιμέναμε ποτέ να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε κυρίως λόγω, πάνω απ’όλα δικών μας, πολύ υψηλών προσδοκιών. Ήταν η ολοκλήρωση μιας θεματικής τριλογίας και έπρεπε να ανταποκριθεί και μουσικά αλλά και στιχουργικά στην αρχική πολύ φιλόδοξη φαντασίωση! Και τελικά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε! Τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε εμείς, είναι ξεκάθαρα δικιά μας άποψη αλλά στο κάτω κάτω κανείς δεν τον περίμενε αυτό τον δίσκο περισσότερο από εμάς. Σε όλο αυτό βοήθησε απίστευτα και η συνεργασία μας τον Tue Madsen στην μίξη και το mastering. Οπότε από όλες τις πλευρές ο δίσκος είναι για εμάς ένα dream come true!

3) Οι 3 πρώτοι δίσκοι σας αποτελούν μια τριλογία. Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος και τι αντίκτυπο είχε η τριλογία αυτή στους οπαδούς σας;

Σίγουρα προκάλεσε πολλές συζητήσεις και πολλές ερωτήσεις που δεν ήταν εύκολο να απαντηθούν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο γιατί από την αρχή της σύλληψης της η ιδέα πίσω από την τριλογία ήταν επίτηδες αφηρημένη. Είναι με λίγα λόγια η πορεία ενός ανθρώπου που αναζητεί έναν προσωπικό ήλιο του οποίου το φως δεν θα τυφλώνει αλλά θα οδηγεί! Και το κάθε ένα άλμπουμ είναι μια περιγραφή αυτής της πορείας, αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους.

4) Ποια η ανταπόκριση στο Of Fire And Stars από τους οπαδούς, αλλά και από τον τύπο; Είναι ο δίσκος αυτός μέρος μιας νέας μεγάλης ενότητας κυκλοφοριών;

Όχι, το Of Fire And Stars δεν είναι concept οπότε δεν αποτελεί την αρχή κάποιου νέου κύκλου, τουλάχιστον στιχουργικά. Μουσικά είναι κατά κάποιο τρόπο μια νέα αρχή όσο αφορά τον μεγαλύτερο χώρο που έχει η μελωδία στα τραγούδια. Η ανταπόκριση στον δίσκο ήταν στον μεγαλύτερο μέρος της πολύ θετική, οι πιο πολλοί φάνηκαν να καταλαβαίνουν και να συμφωνούν με την πιο οργανική, πιο “αναλογική” προσέγγιση της παραγωγής. Βέβαια ποτέ δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.. σωστά; Το Of Fire And Stars και το πώς ηχεί ήταν κάτι που χρειαζόμασταν εμείς  πάνω απ’όλα ειδικά μετά από την ολοκλήρωση της τριλογίας. Και νομίζω ότι το πετύχαμε, μπήκαμε σε μια όχι ακριβώς καινούργια, αλλά σίγουρα πιο φρέσκια και πολυεπίπεδη φάση της μπάντας.

5) Πόσο καιρό χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί ο δίσκος; Πού ηχογραφήθηκε και ποιος ανέλαβε την παραγωγή;

Από την αρχή της συνθετικής διαδικασίας μέχρι και την κυκλοφορία προέκυψαν διάφορα προβλήματα, από αλλαγές μελών μέχρι προβληματικές κοπές του CD.. οπότε πήρε πολύ παραπάνω από όσο έπρεπε. Ηχογραφήθηκε στα incorporated M. studios από τον Βασίλη Παππά ο οποίος ανέλαβε και την μίξη του άλμπουμ. Την παραγωγή την ανέλαβα εγώ για καλό ή για κακό αλλά μιας και είμαι υπεύθυνος για τα περισσότερα τραγούδια είχα πιο συγκεκριμένη εικόνα για το που και πως θα κινηθούμε.

6) Υπάρχουν σχέδια για νέα δουλειά; Δουλεύετε πάνω σε νέο υλικό;

Όχι μόνο σχέδια! Όλο το υλικό του επόμενου άλμπουμ πλην των φωνητικών είναι ήδη ηχογραφημένο. Δεν είναι ότι είχαμε και τις πολλές περιοδείες να μας τρώνε χρόνο, σωστά; Πέρα από την πλάκα ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με το πώς εξελίχθηκε η συνθετική διαδικασία του Of Fire and Stars που δεν μου βγήκε καν να κάνω κάποιο διάλειμμα αλλά συνέχισα σχεδόν αμέσως στα επόμενα τραγούδια. Και πρέπει να πω, όσο κλισέ και να είναι, ότι το επόμενο άλμπουμ μας θα είναι ότι καλύτερο έχουμε κάνει!

7) Οι ήχοι σας χαρακτηρίζονται από πολλά thrash και power metal στοιχεία. Πώς καταλήξατε σε αυτό το στυλ και πως καταφέρνετε να το εξελίσσετε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλήξαμε μετά από κάποια σκέψη και σχέδιο στον ήχο μας, μας βγήκε τελείως φυσικά σαν αποτέλεσμα των ακουσμάτων μας. Η αφετηρία μας ήταν και πάντα θα είναι το Burnt Offerings και το Imaginations from the other side! Από εκεί και πέρα το μόνο που κάνουμε είναι να ενσωματώνουμε και άλλα στοιχεία και παιξίματα στον δεδομένο αρχικό καμβά. Όσο για το πώς το εξελίσσουμε.. δεν ξέρω αν το κάνουμε.. απλά το αγαπάμε ακόμα και το αντιμετωπίζουμε ακόμα με ενθουσιασμό!

8) Δεδομένης της κατάστασης πανδημίας που ζούμε, θεωρείτε πως οι μπάντες θα περάσουν κάποιου είδους κρίση τώρα και αν ναι πώς θα ξεπεραστεί αυτή;

Όσο αφορά τα live σίγουρα και το βλέπουμε ήδη. Σίγουρα αυτό θα χτυπήσει πολύ περισσότερο όσες μπάντες βασίζονταν στις συναυλίες για τα προς το ζην αλλά η έλλειψη τους και ο τρόπος που θα γίνονται στο άμεσο μέλλον μας επηρεάζει όλους σε όλες μας τις ιδιότητες, είτε ως μουσικούς, είτε ως οπαδούς.

9) Ποια σχήματα θα λέγατε ότι είναι οι επιρροές σας;

Τα βασικά τα ανέφερα ήδη παραπάνω! Οι Iced Earth και οι Blind Guardian είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους παίζουμε μουσική. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσθέσουμε τους Manowar τους Kreator και τους Rotting Christ και νομίζω ότι καλύψαμε όλο το φάσμα των επιρροών μας.

10) Έχετε κάνει αρκετά live. Ποιο ήταν το καλύτερό σας live ως τώρα, και πόσο σας λείπει το stage αυτήν την περίοδο;

Σίγουρα μας λείπει πολύ και όχι μόνο αυτή την περίοδο γιατί γενικά μετά την κυκλοφορία του Of Fire and Stars δεν κάναμε όσα live θα θέλαμε.. είχαμε και κάποια προβλήματα με το line up όπως ανέφερα παραπάνω που προέκυψαν κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων οπότε δεν θα έλεγα ότι ήμασταν και ετοιμοπόλεμοι, ήρθε και η πανδημία μετά και το αποτελείωσε. Ελπίζω μέσα σε όλα που θέλουμε να επιστρέψουν να ήμαστε και εμείς σαν live μπάντα! Πολλά αγαπημένα live.. αν θα έπρεπε να διαλέξω θα έλεγα το live στο οποίο είχαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε για τους Primordial που είναι από τις αγαπημένες μου μπάντες.

11) Φαντάζομαι ακούτε πολλή μουσική. Ποια κυκλοφορία του 2020 έχετε ξεχωρίσει ως τώρα και γιατί;

Τα top μου αυτή τη στιγμή είναι τα νέα άλμπουμ των Demons and Wizards, Psychotic Waltz, Testament και Trivium. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα.

12) Πού θεωρείτε ότι έχουν τοποθετηθεί οι Desert Near the End στην ελληνική σκηνή σύμφωνα με την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και με τις κριτικές που λαμβάνετε και κατά πόσο πιστεύετε ότι υπάρχειμια καλή ελληνική σκηνή;

Πρώτα απ’όλα δεν υπάρχει απλά μια καλή ελληνική σκηνή αλλά έχουμε μια από τις καλύτερες σκηνές στον κόσμο σε όλες τις εκφάνσεις του σκληρού ήχου!

Όσο αφορά εμάς δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να απαντήσω ως προς το που έχουμε τοποθετηθεί.. είμαστε λίγο δύσκολοι στο να μας κατατάξεις και αυτό μας έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα και στα live μας. Αλλά τουλάχιστον ελπίζω να έχουμε κερδίσει έναν μικρό σεβασμό από όσους μας έχουν ακούσει. Αυτό βέβαια ήταν και το ζητούμενο εξαρχής.. και όπως λέμε πάντα.. follow the path across the desert.

 

https://www.facebook.com/DesertNearTheEnd/

https://www.youtube.com/channel/UCllY-sWWC2fLe-83tHAxQPA

 

Of Fire and Stars (Official Lyric Video)

https://www.youtube.com/watch?v=Jm56Esg3krg

Desert Near the End – Throne of Martyrdom (Official animated video)

https://www.youtube.com/watch?v=m0YQpCyb5WA

Desert Near The End – A World Beyond (Official Video).

https://www.youtube.com/watch?v=MRTOnG__xZ8