Chania Rock Festival (2016)

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ

Το δέκατο Chania Rock Festival πήρε φέτος ‘’σάρκα και οστά’’ στον προμαχώνα San Salvatore, σε ένα τριήμερο γεμάτο δυνατή μουσική, πάθος και ένταση. Ένα φεστιβάλ που αναγκάζει πλέον πολύ κόσμο να το συμπεριλάβει στον προγραμματισμό των εκδρομών ή των διακοπών του και καταφέρνει κάθε φορά να γίνεται και καλύτερο..

Ξεκίνημα στη μουσική μας περιπλάνηση τη Παρασκευή 16 Ιουλίου με τα Υπόγεια Ρεύματα. Εξαιρετικοί όπως πάντα, έπαιξαν όλες τις δικές τους επιτυχίες αλλά και πολλές διασκευές από Jethro Tull, Socrates, Πουλικάκο και άλλους. Σταθερή αξία, προετοίμασαν τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την συνέχεια που θα ακολουθούσε.

Το Σάββατο οι Diviner από την Αθήνα, πήραν την σκυτάλη από τους DEMENTIA, νικητές του διαγωνισμού της διοργάνωσης, που έγινε μία ημέρα πριν, με τοπικά συγκροτήματα. Πολύ καλή μπάντα, κατέφερε να κερδίσει το χειροκρότημα του κοινού, παίζοντας μάλιστα πολλά τραγούδια από τη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “Fallen empires”.

Αμέσως μετά βγήκαν στη σκηνή οι βρετανοί Praying Mantis, τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον χειμώνα και στην Αθήνα. Metal από τα παλιά, με καλή παρουσία και με τραγούδια όπως τα “Children of the earth” και “Captured city” να απογειώνουν.

Οι Cutting Crew ήταν το μοναδικό γκρουπ που δεν ταίριαζε στο συνολικό ύφος του φεστιβάλ. Μπορεί στο ευρύ κοινό σαν όνομα να είναι πιο γνωστοί απ όλους όσους συμμετείχαν, αλλά για τον κόσμο που ήταν εκεί , ίσως να ήταν οι πιο άγνωστοι. Παρόλα αυτά το κοινό δεν τους αγνόησε, απόλαυσε ιδιαιτέρα το κλασικό “(I just) Died in your arms’’ και τους έδωσε το χειροκρότημα που δικαιούνται.

Οι Rotting Christ που ακολούθησαν , ήταν ίσως η μπάντα που περίμενε να δει ο περισσότερος κόσμος. Και αυτοί με τη σειρά τους φρόντισαν όχι απλά να μη τον απογοητεύσουν, αλλά να τον απογειώσουν. Πραγματικός χαμός και μία εμφάνιση αντάξια του ονόματος και της ιστορίας τους.

Τελευταίοι ανέβηκαν στη σκηνή οι Therapy ?, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Με πολύ ενέργεια και καλό ρεπερτόριο το οποίο βασίστηκε φυσικά στο κλασικό ‘’Thoublegum’’ από το 1994, αποζημίωσαν όσους τους είδαν και έδωσαν ένα καλό ‘’μάθημα’’ σε όλους αυτούς που έφυγαν πριν ξεκινήσουν (οι οποίοι σίγουρα θα έμαθαν τα καθέταστα).

Click to enlarge image Chania-Rock-Festival-1.jpgClick to enlarge image Chania-Rock-Festival-2.jpgClick to enlarge image Chania-Rock-Festival-4.jpgClick to enlarge image apo-rotting-christ.jpgClick to enlarge image praying-mantis.jpgClick to enlarge image tyketto.jpg

Η Κυριακή ξεκίνησε με τους έλληνες thrasers, Exarsis. Άψογοι πραγματικά, με trash metal από τα 80ς, είχαν τη δύναμη και το πάθος που χρειαζόταν για να ξεκινήσει η ημέρα όπως έπρεπε.

Ακολούθησαν οι Σουηδοί Crazy Lixn, με hard rock, που θύμιζε κάτι από Kiss , Skid row και Motleey Crew. Πολύ καλοί, ανυπομονούμε να τους δούμε σύντομα και σε κλειστό χώρο.

Οι ελληνογερμανοί Mustic Prophesy, των δικών μας Δημήτρη Λιαπάκη και Λάκη Ραγκαζά, ξεσήκωσαν τον κόσμο και αποθεώθηκαν από τους πολλούς οπαδούς τους που υπήρχαν στο χώρο. Με τον καινούργιο τους δίσκο στο play list, έκλεισαν με μία πολύ καλή διασκευή στο ‘’Paranoid’’ των Black Sabbath.
Δώδεκα χρόνια μετά από την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη, οι Tyketto ήρθαν από την Αμερική για να βάλουν και πάλι φωτιά. Με πολλά τραγούδια από το άλμπουμ ‘’Don’t Come Easy’’, πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εμφάνιση που ενθουσίασε το κοινό.

Για τους γερμανούς Kreator, δεν νομίζω ότι χρειάζονται να πεις πολλά. Παρότι έχουν έρθει πολλές φορές στη χώρα μας, οι οπαδοί τους φαίνεται να μη τους χορταίνουν με τίποτα. Όπως μας είπαν μάλιστα είναι στο στούντιο για την ηχογράφηση νέου άλμπουμ και αν κρίνουμε από την όλη ατμόσφαιρα, δεν θα αργήσει η μέρα που θα τους ξαναδούμε από κοντά.

Για άλλη μία φορά το Chania Rock Festival ήταν ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του καλοκαιριού. Ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές που καταφέρνουν ο κάθε χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Ανεβάζουν ψηλά τον πήχη και ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι και τα επόμενα χρόνια.

Παξιμάδης Μιχάλης