You are currently viewing CAMERES

CAMERES


 

 

Cameres. Θα ήθελα να μου πείτε πώς ξεκινήσατε και ποιά είναι τα μέλη σήμερα.
Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 2008 όταν η μπάντα βαπτίστηκε με το όνομα Cameres. Όλα άρχισαν επειδή υπήρχε αγάπη και όρεξη για την μουσική, και ένα όνειρο, να ηχογραφήσουμε τα δικά μας τραγούδια και να μην γίνουμε μια ακόμα cover band ανάμεσα στις χιλιάδες στην χώρα. Οι Cameres είμαστε ο Νίκος Γραμμάτος (φωνητικά, στίχοι, μουσική) και ο Γιάννης Βογιατζής (κιθάρα, μουσική).

Πως διαλέξατε το όνομα του συγκροτήματος και τι σημαίνει Cameres για σας;
Το όνομα του συγκροτήματος ήρθε στο μυαλό μετά από μια προβολή ενός υπέροχου βίντεο στο youtube, όπου έδειχνε δρόμους, κάμερες, κόσμο. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε ότι λειτουργούμε και σαν άνθρωποι. Κοιτάμε τα πάντα γύρω μας, ζούμε τις στιγμές μας, και απλά φιλτράρουμε την ουσία των πραγμάτων και τα κάνουμε τραγούδια.
Αυτό σημαίνει Cameres για εμάς. Το να μπορείς να δημιουργείς μουσική χρησιμοποιώντας διάφορες εικόνες και ερεθίσματα, χωρίς κολλήματα και ταμπέλες.

Η πόλη σας είναι μάλλον μικρή όμως σας έδωσε πολλές δυνατότητες . Αθήνα ή επαρχία λοιπόν;
Η πόλη μας είναι μικρή αλλά τόσο όμορφη. Μας δίνει την ποιότητα της ζωής και την ομορφιά απλόχερα, άρα και την έμπνευση. Ίσως αν ζούσαμε στην Αθήνα να παίζαμε πιο ακραία μουσική, στα όρια του punk και του metal, αν και να φανταστείτε ότι ήδη έχουμε τζαμάρει σε αυτά τα μουσικά είδη στις πρόβες μας. Έχουν υπάρξει και τραγούδια με αυτό το ύφος, που ίσως κάποτε βγουν στην επιφάνεια. Η Αθήνα σίγουρα δίνει πιο πολλές ευκαιρίες για την προβολή της δουλειάς μας και η αγορά εκεί είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την Καβάλα. Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως κατηφορίσουμε κάποια στιγμή.

Ο δίσκος σας ”Θα είμαι εκεί ” πάει πολύ καλά πρόσφατα ακούσαμε και το ”Σαν άνεμος” πόσο δύσκολο ήταν να ολοκληρωθεί;
Χαιρόμαστε που το λέτε αυτό. Το παρατηρούμε και λαμβάνουμε το θετικό feedback από τα ραδιόφωνα, τα μέσα και τον κόσμο και αυτό μας δίνει χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε. Ακόμα βέβαια βρισκόμαστε στην αρχή, θα δείτε και θα ακούσετε πολλά από εμάς.
Η σκέψη του δίσκου φάνταζε δύσκολη αρχικά, πριν το τολμήσουμε, αν και είχαμε την ιδέα ότι τίποτα τελικά δεν είναι δύσκολο αν έχεις πείσμα και πίστη στο όνειρό σου. Αυτό κάναμε και μετά από όλη την περσινή διαδικασία που ζήσαμε, στο τέλος είδαμε ότι είναι όλα απλά, αρκεί να είσαι αυθεντικός και σωστός, με την μουσική και με τους μουσικούς που συνεργάζεσαι για να ολοκληρωθεί ένας δίσκος.

Θα μπορούσες να περιγράψεις το κλίμα μεταξύ σας και την ατμόσφαιρα που επικράτησε στο στούντιο;
Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2013, όταν αποφασίσαμε να πάμε να γράψουμε 2 νέα τραγούδια. Τελικά αποφασίσαμε να γράψουμε και τα προηγούμενα που είχαμε κυκλοφορήσει σαν promo, από την αρχή, όπως και έγινε. Το κλίμα ήταν πραγματικά υπέροχο και δεν το λέμε μόνο εμείς οι δύο αυτό, αλλά όλοι οι μουσικοί που ήρθαν μαζί μας στο στούντιο για να ηχογραφήσουν. Είχαμε συγκινήσεις, γέλια, ανατριχίλες όταν ακούγαμε την πινελιά που έβαζε ο καθένας. Σκέψου ότι είχαμε από μια κάμερα ο καθένας και καταγράφαμε την κάθε στιγμή, από την αρχή μέχρι το τέλος. Τι σόι Cameres είμαστε εξάλλου;
Ήταν υπέροχη εμπειρία και ανυπομονούμε να την ζήσουμε και πάλι.

Τα  τελευταία 2-3 χρόνια ο αγγλικός στίχος παίζει πολύ στην Ελλάδα αν και όχι με μεγάλη επιτυχία, εσείς τι πιστεύετε;
Πάντα έπαιζε ο αγγλικός στίχος στην Ελλάδα, από το ‘60 μέχρι και σήμερα. Η δεκαετία του ‘80 στην χώρα μας χαρακτηρίστηκε αγγλόφωνη, η δεκαετία του ‘90 ελληνόφωνη, στα 00s βρήκαμε πάλι το αγγλόφωνο να επικρατεί. Ε, τα 10s είναι πάλι δικά μας. Είναι σαν την μόδα ένα πράγμα.
Είναι πολύ δύσκολο να φανείς με τον αγγλικό στίχο, γιατί έχεις να κάνεις με εκατομμύρια αγγλόφωνες μπάντες σε όλον τον κόσμο.
Εμείς πιστεύουμε ότι καλό είναι να τραγουδάς με όποιον στίχο σε εκφράζει, όπως επίσης δεν υπάρχει κώδικας που λέει ότι μια μπάντα πρέπει να τραγουδάει μόνο ελληνικά ή αγγλικά, μπορεί και ισπανικά ή και κινέζικα άμα θέλει και μπορεί. Γούστο τους καπέλο τους. Εμείς έχουμε ήδη μεταφέρει στα αγγλικά το τραγούδι «Rock Star» που υπάρχει στον δίσκο μας, και κάποια στιγμή σύντομα θα το κυκλοφορήσουμε. Το νιώθαμε, το κάναμε, του γουστάραμε και θα το βγάλουμε στην φόρα… και σε όποιον αρέσει!

Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολα. Αυτό πόσο επηρεάζει την μουσική;
Πολύ, από όλες τις πλευρές. Οικονομικά κυρίως, γιατί δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να φτιάξουν αυτό που θέλουν όπως το θέλουν. Αλλά και καλλιτεχνικά την επηρεάζει θετικά, γιατί είναι καιροί για τέχνες, έχουμε πολλά να πούμε όλοι, και ανάμεσα σε αυτή την βρωμιά και σαπίλα που μας κατακλύζει, επιβάλλεται και το οφείλουμε στους εαυτούς μας, να τραγουδήσουμε για αυτά που μας απασχολούν.

Λαβαίνετε υπόψη τι θα ήθελε να ακούσει το κοινό ή γράφετε τη μουσική που θέλετε εσείς; Πως επηρεάζεστε;
Όχι, δεν μπήκαμε ούτε θα μπούμε σε αυτή την διαδικασία, για το τι θέλει το κοινό. Ξέρουμε τι πρέπει να γράψουμε για να χαϊδέψουμε το ναρκωμένο κοινό των lifestyle επιτυχιών, και πραγματικά μας είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε. Που ξέρεις, ίσως το δοκιμάσουμε και αυτό.
Για την ώρα γράφουμε αυτά που μας εκφράζουν και μας αρέσουν. Πρώτα θα αρέσουν σε εμάς και μετά θα δούμε αν αρέσουν και πόσο στο κοινό.
Επηρεαζόμαστε από τα βιώματα και τις εμπειρίες που έχει ο καθένας μας. Είτε γράφοντας στίχους, είτε μουσική.

 

Πόσο σημαντικές είναι οι ζωντανές εμφανίσεις; Θα πάρετε μέρος σε φεστιβάλ ενόψει του καλοκαιριού;
Είναι πολύ σημαντικές, αλλά και όπως έχει γίνει η κατάσταση με αυτή την κρίση, είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει ένα μαγαζί οικονομικά ώστε να μπορέσει να μας φωνάξει για ένα μεγάλο ταξίδι. Το θέλουμε πολύ αλλά ακόμα δεν το έχουμε κυνηγήσει τόσο γιατί βλέπουμε τι γίνεται έξω. Σε φεστιβάλ ίσως να είναι πιο εύκολο και θα προσπαθήσουμε το καλοκαίρι να κάνουμε την εμφάνιση μας οπουδήποτε.

Τα καλύτερα έρχονται.. Τα δικά σας σχέδια για το μέλλον;
Τα καλύτερα ήρθαν και τα ακόμα καλύτερα έρχονται και αυτά με φόρα. Τα δικά μας σχέδια αυτή την στιγμή είναι να ολοκληρώσουμε τις ιδέες μας για τα νέα τραγούδια που έχουμε γράψει, να κατασταλάξουν μέσα μας και να οργανωθούμε, ώστε να πάμε και πάλι στο στούντιο και να τα ηχογραφήσουμε. Αυτή την φορά χωρίς βιασύνες. Μπορεί φέτος να έχουμε και δίσκο, μπορεί του χρόνου, όποτε μας βγει. Θα κοιτάξουμε να κάνουμε και μερικές εμφανίσεις τουλάχιστον στην βόρεια Ελλάδα, και μετά βλέπουμε.

Θα ταξιδεύατε σε άλλη χώρα για να παρουσιάσετε την δουλειά σας;
Θα ταξιδεύαμε ακόμα και στο φεγγάρι για να παρουσιάσουμε την δουλειά μας, αν εκεί υπήρχαν άνθρωποι ή και εξωγήινοι που θα ήθελαν να μας ακούσουν. Οπότε ναι, είμαστε πάνω από τους υπολογιστές και τα τηλέφωνά μας και ανοιχτοί σε κάθε πρόταση.

Μια ευχή για το 2014;
Να γεμίσει με μουσική, με αγάπη και να εξαφανιστεί το μίσος, η κακία, οι πόλεμοι και η ζήλεια.