You are currently viewing BREATHLESS

BREATHLESS


first take


1. Καλησπέρα παιδιά. Όταν σας άκουσα πρώτη φορά σαν όνομα μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό το ‘Breathless’ του Jerry Lee Lewis. Υπάρχει κάποια σχέση με το τραγούδι αυτό ως αναφορά το όνομα του γκρουπ;

Σίγουρα υπάρχει. Όταν δημιουργηθήκαμε ως μπάντα θέλαμε ένα όνομα που να αντιπροσωπεύει την μουσική μας αλλά παράλληλα να παραπέμπει και σε κάτι Rock & Roll. Το όνομα Breathless, έχει και τα δύο αυτά στοιχεία. Αφενός  σημαίνει «Χωρίς ανάσα» όπως περίπου είναι και η μουσική μας, αφετέρου στους περισσότερους παραπέμπει στην μεγάλη επιτυχία του 1958 ενός Γίγαντα του Rock & Roll, του Jerry Lee Lewis του οποίου είμαστε όλοι φαν.

2. Σίγουρα ο καθένας από σας έχει τις δικές του επιρροές. Θα θέλατε να μας πείτε τις σημαντικότερες απ’ αυτές;

Οι σημαντικότερες επιρροές μας οι οποίες αντανακλούν στην μουσική μας είναι σίγουρα ο “Βασιλιάς” Elvis , o Gene Vincent, o Eddie Cochran, o Chuck Berry, o Buddy Holly, o Crazy Cavan, o Carl Perkins, o Roy Orbison και σίγουρα πολύ μεγάλη επιρροή αποτελούν και οι Stray Cats! Πέραν τούτου όμως όλοι μας έχουμε διάφορα ακούσματα από Blues και Rock μέχρι Jazz και Country.  Με εξαίρεση τον Μάνο (τραγουδιστής) ο οποίος ακούει Rockabilly από τότε που άρχισε να μιλάει περίπου, όλοι οι υπόλοιποι ενταχθήκαμε σε αυτό το είδος αφού ασχοληθήκαμε ως μουσικοί με αυτό και η αλήθεια είναι ότι μας μάγεψε…

3. Αλήθεια, θυμάστε πότε ήταν η πρώτη φορά που νιώσατε ότι το rock n’ roll είναι η μουσική της καρδιάς σας;

ΜΑΝΟΣ: Από την πρώτη ημέρα που άκουσα την φωνή του Έλβις να τραγουδάει σε μια κασέτα που είχε η αγοράσει η μητέρα μου (είχε αγοράσει και τα 4 volumes της σειράς Elvis Golden Records) ήξερα ότι αυτή η μουσική ήταν στο αίμα μου, και ότι αυτή την μουσική θα την άκουγα και θα την ένιωθα μέχρι την ημέρα που θα πεθάνω.
ΑΝΤΡΙΑΝΟΣ: Το Rock & Roll έγινε η μουσική της καρδιάς μας με το που αρχίσαμε να ασχολούμαστε περισσότερο με αυτήν. Όσο περισσότερο άκουγα αυτή την μουσική τόσο περισσότερο με συνέπαιρνε.
ΓΙΑΝΝΗΣ: Πριν ασχοληθούμε ως μουσικοί με το Rock & Roll και το Rockabilly λέγαμε αυτό που λένε πολλοί μουσικοί σήμερα και είναι λάθος « Ωραία κομμάτια, ωραίος ρυθμός αλλά…όλα 12μετρα είναι – μοιάζουν μεταξύ τους» . Αυτό είναι λάθος γιατί όσο περισσότερο ψάξει κανείς αυτή την μουσική θα ανακαλύψει απίστευτο πλούτο και μια εξαιρετική αγνότητα ως μουσική. Αυτό που μετράει εν τέλει είναι το τι σου αφήνει μια μουσική και πόσο «μιλάει» στην ψυχή σου και όχι ο βαθμός δυσκολίας της.
ΧΡΗΣΤΟΣ: Πάντοτε άκουγα και μου άρεσε το Rock & Roll αλλά με το μπήκα στους Breathless και άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με αυτή την μουσική την ερωτεύτηκα…έχει ρυθμό, έχει ένταση, πάθος, μελωδία και μιλάει μέσα στην ψυχή σου.

4. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της δεκαετίας του ’50 είναι επίσης η Doo Wop αλλά και η country μουσική. Ποιά είναι η σχέση σας με αυτά τα μουσικά είδη;

H Country είναι σίγουρα μια μουσική η οποία επηρέασε το Rockabilly, οπότε οφείλουμε να την σεβόμαστε και να την αγαπάμε.  Η Country μαζί με το Rhythm ‘n’ Blues και με το Gospel συνθέτουν ουσιαστικά αυτό που λέμε Rockabilly. Εξάλλου υπάρχουν καλλιτέχνες της Country οι οποίοι μας αρέσουν και τους οποίους αγαπάμε πολύ, όπως είναι ο σπουδαίος Hank Williams, o Johnny Cash και άλλοι, αλλά και σπουδαίοι κιθαρίστες όπως ο Chet Atkins.
Όσο για τα Doo Wop καλύτερα να μην ρωτάτε. Ο Μάνος (τραγουδιστής) έχει αρρώστια με αυτά τα κομμάτια αλλά και στον Αντριάνο (μπάσο) αρέσουν πολύ. Άλλωστε οι Doo Wop επιρροές μας φαίνονται στο album σε κομμάτια όπως το “How Long Will It Last” που ηχογραφήθηκε με τέσσερις φωνές ως backing vocals στην βασική. Συγκροτήματα του ’50 όπως οι Crests, οι Skyliners, οι Flamingos, οι Moonglows, Dion & The Belmonts, οι Platters , Frankie Lymon & The Teenagers , οι Orioles και τόσα άλλα είναι μοναδικά και δεν πρόκειται να ξαναβγούν.
 

5. Αν γυρίζαμε το χρόνο στα fifties και σας έλεγαν ότι μπορείτε να ζήσετε εκεί για λίγες ώρες που θα θέλατε να βρισκόσασταν (εκτός από παντού);

Εκεί που ξεκίνησαν όλα φυσικά, στο Memphis του Tennessee. Θα πηγαίναμε στην SUN Records και ίσως ηχογραφούσαμε κανένα single! Μπορεί να πέφταμε επάνω στον Jerry Lee Lewis ή στον Carl Perkins και αν ήμασταν εκεί μετά την άνοιξη του 1957 θα περνούσαμε και μια βόλτα έξω από την Graceland,  – που ξέρεις –  μπορεί να πετυχαίναμε και τον Elvis…

6. Πως είναι τα πράγματα στη Βόρειο Ελλάδα ως αναφορά τη rock n’ roll σκηνή;

Στην Θεσσαλονίκη εδρεύει η On Stage records η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς όλης αυτής της Rockabilly σκηνής στην Ελλάδα. Είναι επόμενο να υπάρχει μεγαλύτερη και πιο άμεση ενημέρωση και γενικά όλα τα events ξεκινούν από εκεί. Πέραν τούτου βέβαια τα πράγματα είναι δυσκολότερα διότι υπάρχουν λιγότερα μέσα από ότι στην Αθήνα, λιγότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί, και λιγότερα μέρη για να παίξεις , όμως το παλεύουμε. Έπειτα γεγονός είναι ότι τα περισσότερα συγκροτήματα που ασχολούνται με αυτό το είδος βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και είμαστε όλοι πολύ δεμένοι μεταξύ μας –μια μεγάλη παρέα -και αυτό κρατάει την φάση ακόμη πιο ζωντανή.

7. Η κάθοδος σας στην Αθήνα και το Blue Fox συνοδεύτηκε με μεγάλη επιτυχία. Εκεί μάλιστα παρουσιάσατε και το δισκογραφικό σας ντεμπούτο.
Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για τα τραγούδια του δίσκου ;

Η πρώτη μας εμφάνιση στο Blue Fox  τον περασμένο Ιανουάριο πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα να ξανακατέβουμε για μια ακόμη εμφάνιση τον Μάρτιο οπού και πάλι επαναλήφθηκε η ίδια επιτυχία. Το πρώτο μας album με τίτλο “FIRST TAKE!” είναι αλήθεια ότι συνοδεύτηκε με αρκετό ενθουσιασμό από τους φαν του είδους. Η ίδια η On Stage Records το θεωρεί ως το πιο καθαρόαιμο “Rockabilly” album και αυτό είναι η αλήθεια. Δεν έχει Country, Blues, Surf, Garage ή Psychobilly  στοιχεία. Είναι μια βόλτα γύρω από το Rockabilly, το Teddy Boy και τα Doo Wop…ότι πιο original δηλαδή στον αυθεντικό ήχο του Rock & Roll γιατί απλούστατα αυτό μας αρέσει να παίζουμε. To album αυτό συγκεντρώνει κομμάτια από σπιντάτο Rockabilly (“What To Do!” , “Red Ηot Mama” , “Rockabilly Walls” ) , revival Teddy boy (“Crusin’ For Bruisin’” , “Out Of Your Door” )  ρυθμικά rock ‘n’ roll (“Wild Little Suzie” , “Hot Rod Kid” , “Believe You Pretty Baby”)  αλλά και δύο μπαλάντες με Doo Wop στοιχεία  (“How Long Will It Last” και “The Way We Used To Be”). Πρόκειται δηλαδή για ένα πολυμορφικό Rockabilly σύνολο. Το πρώτο αυτό πάντως δισκογραφικό μας εγχείρημα το αγκάλιασαν με πολύ αγάπη όλοι όσοι το άκουσαν σε Αθήνα , Θες/νικη και αλλού και είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι όταν ακούμε να μας λένε πόσο καλά περνάν με την μουσική μας. Αυτή είναι η πραγματική μας αμοιβή.

8. Απ΄ ότι ξέρω οι δίσκοι σας κυκλοφορούν και στο εξωτερικό. Έχετε κάποια συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον;

Το εξωτερικό –και ειδικά όταν παίζεις μια μουσική με μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη και αμελητέα απήχηση στην χώρα σου – είναι σίγουρα ένας πολύ μεγάλος στόχος. Το internet είναι μια πολύ μεγάλη πόρτα ενώ είναι γεγονός ότι η Οn Stage Records όχι απλά «στέλνει» τις κυκλοφορίες της έξω αλλά έχει αρχίσει να κάνει ένα πολύ σοβαρό όνομα ως Rock &Roll Label στην Ευρώπη. Ήδη πολλά αντίτυπα του δίσκου μας έχουν πουληθεί σε χώρες τις Ευρώπης και απ’ ότι μαθαίνουμε η ζήτηση αυξάνεται. Σε εμάς ζητάν αντιτυπα του δίσκου από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ευρώπης ενώ το επόμενο βήμα είναι να παίξουμε live στο εξωτερικό. Ήδη είχαμε μία πρόταση για μια εμφάνιση στην Κων/πολη η οποία δυστυχώς δεν βόλεψε να γίνει λόγω ημερομηνίας όμως το επαναδιαπραγματευόμαστε ώστε να παίξουμε εκεί από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ υπό συζήτηση έρχονται και άλλες προτάσεις.

9. Το σημαίνει rock n’ roll για σας;

Σημαίνει πάρα πολλά πράγματα ειδικά όταν ζεις μέσα σε αυτό με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει. Πάντως με λίγες λέξεις θα λέγαμε ότι σημαίνει ρυθμός, μελωδία, ένταση , πάθος, επανάσταση, στυλ και σίγουρα τρόπος ζωής, μα πάνω απ’ όλα μουσική – γιατί ας μην γελιόμαστε –  από εκεί ξεκινάν όλα.

10.Τελειώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω θερμά θα ήθελα να μου πείτε τι μπορούμε να περιμένουμε από σας στο άμεσο μέλλον

Σίγουρα περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και ίσως και έξω απ’ αυτήν με σκοπό να ακούσει την μουσική μας όλο και περισσότερος κόσμος. Για τη συνέχεια υπάρχουν ήδη τα τραγούδια που θα συμπληρώσουν το δεύτερο album  των Breathless αλλά αυτό θα πάρει τον χρόνο του. Προς το παρόν προωθούμε ακόμη το πρώτο μας album.

 Τζανιδάκης Κωνσταντίνος