Οι Σουηδοί AT THE GATES στην Ελλάδα


AT THE GATES (Sweden)
Support Acts: CEREBRUM + ENDSIGHT – Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 – Stage Volume 1
Support Acts: CEREBRUM + REVENGE OF THE GIANT FACE – Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 – Principal Club Theater / Μύλος

“Slaughtering Reality”

Αν ζητηθεί ποτέ να ονομάσουμε το συγκρότημα που όρισε το “μελωδικό death metal”, η μοναδική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε, είναι αναμφισβήτητα οι Σουηδοί AT THE GATES, το συγκρότημα που με το “Slaughter Of The Soul”, έβαλε στο χάρτη αυτό που ονομάζουμε “ήχο του Gothenburg” ενώ είναι ένα και από τα πρώτα σχήματα μαζί με τους DARK TRANQUILLITY και τους IN FLAMES που μπόρεσαν να συνδυάσουν την μελωδία με το death metal, χωρίς να ακούγονται νερόβραστοι. Εκτός του ότι θεωρούνται “πατέρες” του μελωδικού death metal (μαζί με τους DARK TRANQUILLITY και τους IN FLAMES), αποτέλεσαν και ακόμα αποτελούν βασική επιρροή για ένα πολύ μεγάλο μέρος της metalcore σκηνής.
 
Όλα ξεκίνησαν το 1991, όταν διαλύθηκαν οι GROTESQUE και τα μέλη τους, δημιούργησαν τους AT THE GATES, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το EP “Gardens Οf Grief”. Αμέσως, η Αγγλική Peaceville τους άρπαξε και η κυκλοφορία του πρώτου τους full length “The Red In The Sky Is Ours” τον επόμενο χρόνο, ήταν γεγονός. Ο πρώιμος ήχος των AT THE GATES, δεν είχε πολλές ομοιότητες με αυτόν που θεωρείται trademark σήμερα. Η χρήση βιολιού, αλλά και οι αρκετές black metal επιρροές, κάνουν το δίσκο αυτό ένα must για τους λάτρεις του underground, πειραματικού ήχου, με τον τραγουδιστή, Tomas “Tompa” Lindberg να κλέβει την παράσταση με τα απόκοσμα φωνητικά του. Το “With Fear I Kiss The Burning Darkness”, που ακολούθησε το 1993, είναι ένα μικρό βήμα μπροστά, με πολύ σκοτεινό ήχο, μισανθρωπικούς στίχους και πολύ βαρύτερη παραγωγή. Το πρώτο μεγάλο βήμα τους και το ουσιαστικό breakthrough, ήρθε όμως με το “Terminal Spirit Disease” του 1994. Είναι πραγματικά περίεργο πως ένας δίσκος με έξι (6) νέα κομμάτια και τρία (3) live, με συνολική διάρκεια μικρότερη από 35 λεπτά, θεωρείται full length, κατόρθωσε όμως να κάνει τους AT THE GATES ευρύτερα γνωστούς. Οι δίδυμοι Björler στην κιθάρα και το μπάσο, ο Adrian Erlandsson στα τύμπανα, ο Tomas “Tompa” Lindberg στα φωνητικά και ο καινούργιος κιθαρίστας, Martin Larsson, ο οποίος αντικατέστησε ένα από τα ιδρυτικά τους μέλη, τον Alf Svensson, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε κομμάτια όπως το ομώνυμο, αλλά και το “The Swarm” που ανοίγει το δίσκο, δείχνουν ένα γκρουπ πολύ πιο ώριμο αλλά και με διάθεση να εξερευνήσει διαφορετικά μονοπάτια, όπως στο “And The World Returned”, όπου έχουμε χρήση βιολιού και cello.

Η πραγματική επιτυχία όμως, ήρθε με το “Slaughter Of The Soul”, ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1995 από την Αγγλική Earache και θεωρείται -όχι άδικα- ένας από τους σημαντικότερους δίσκους στο death metal γενικότερα. Ένα άλμπουμ που καθόρισε αυτό που ονομάζουμε μελωδικό death metal και επηρέασε άπειρα συγκροτήματα του είδους, αλλά και του metalcore. Το “Blinded By Fear”, έγινε το απόλυτο hit και οι AT THE GATES έδειχναν ότι ήταν έτοιμοι να γράψουν ιστορία. Παρότι ο δίσκος είχε εμπορική επιτυχία, οι AT THE GATES δεν έκαναν καμία “έκπτωση” στις αξίες τους. Οι διπλές κιθαριστικές επιθέσεις “ξυρίζουν”, το drumming είναι “πολυβόλο” και τα φωνητικά του Tomas “Tompa” Lindberg, σκίζουν τα σωθικά των ακροατών. Λίγο μετά την κυκλοφορία του “Slaughter Of The Soul” όμως, τα αδέρφια Björler, αποχώρησαν για να δημιουργήσουν μαζί με τον Patrik Jensen και τον Adrian Erlandsson αργότερα (το 1996) τους THE HAUNTED (ένα γκρουπ που ήταν το μοναδικό, ουσιαστικά, καθαρόαιμο thrash metal γκρουπ στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όσον αφορά το νέο αίμα), με αποτέλεσμα οι AT THE GATES να διαλυθούν. Ο Tomas “Tompa” Lindberg, τραγούδησε σε μία “στρατιά” συγκροτημάτων στο ενδιάμεσο, από τους LOCK UP, NIGHTRAGE (του “δικού μας” Μάριου Ηλιόπουλου), THE CROWN, SKITSYSTEM, μέχρι τους THE GREAT DECEIVER και DISFEAR, με τους οποίους συνεχίζει και σήμερα.

Το 2007, οι Σουηδοί επανασυνδέθηκαν για περιορισμένο αριθμό συναυλιών και οι εμφανίσεις τους τελείωσαν στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκαν στις 21/9/2008 σε μία σχεδόν sold out εμφάνιση στην Αθήνα, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, αφού -μέχρι τότε- υποτίθεται ότι θα ήταν η τελευταία εμφάνισή τους ever. Στιγμιότυπα αυτής της εμφάνισης, υπάρχουν στο DVD που κυκλοφόρησε το 2010 με τίτλο “The Flames Of The End”. Το 2013, εμφανίστηκαν εκ νέου, συμμετέχοντας στο Rockwave Festival, ώσπου έσκασε η βόμβα, ότι στο τέλος του φθινοπώρου του 2014, θα κυκλοφορήσει το νέο πέμπτο άλμπουμ των AT THE GATES, με τίτλο “At War With Reality”, από την Century Media, με την ίδια ακριβώς σύνθεση που  ηχογράφησε το μνημειώδες και ιστορικό πλέον “Slaughter Of The Soul”.
 
Στα πλαίσια της προώθησης του νέου τους άλμπουμ, θα επισκεφτούν και την χώρα μας για δύο συναυλίες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2015, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Την συναυλία τους στην Αθήνα θα ανοίξουν οι CEREBRUM και οι ENDSIGHT, ενώ την συναυλία τους στην Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν οι CEREBRUM και οι REVENGE OF THE GIANT FACE.

Ώρα έναρξης: 20:30 – Τιμή εισιτηρίου: 20 Ευρώ (Τα πρώτα 200 εισιτήρια) – 25 Ευρώ (Υπόλοιπη προπώληση & ταμείο)

Προπώληση εισιτηρίων

ΑΘΗΝΑ: Ticket House, Public, Metal Era, Reload Stores, No Remorse Records, Παπασωτηρίου, Seven Spots
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Public, Musicland
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Public (Όπου υπάρχει κατάστημα Public)
OΝ-LINE: www.ticketpro.gr, www.viva.gr, http://tickets.public.gr και www.123tickets.gr