You are currently viewing ALEX BEREKOS

ALEX BEREKOS



Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για το νέο σας  project?

Από το καλοκαίρι βρίσκομαι στο studio για την ηχογράφηση του νέου Album των Invisible Surfers δουλεύοντας δικές μου συνθέσεις. Μιλάμε για πολύ δουλειά που δεν θα μας επιτρέψει να εμφανιστούμε  ζωντανά αυτή τη σαιζόν. Από την άλλη μεριά εδώ και πολύ καιρό ήθελα να κάνω ένα σχήμα που να παίζω διασκευές αγαπημένων κομματιών, γνωστών και μη, που δε μπορώ να το κάνω με τους Invisible Surfers μιάς και το 90% του playlist που παίζουμε είναι δικές μου συνθέσεις. Το πρότεινα στο Γιάννη και στο Χρήστο, την rhythm section των Dirty Fuse, τους άρεσε η ιδέα και το κάναμε πράξη. Η φιλοσοφία μας είναι να κάνουμε ένα πάρτι όπως στα 60`ς, χωρίς καμία ηχητική υποστήριξη, Δηλαδή να παίζουμε μόνο με τους ενισχυτές και τα ντράμς. Γι` αυτό και θα προσπαθήσουμε να εμφανιζόμαστε σε μικρούς χώρους.  
      

Τι είναι αυτό που κάνει τη μουσική Surf ξεχωριστή για εσάς?

Είμαι αφόρητα κολλημένος με τη μουσική των 50`ς και 60`ς  έτσι κι αλλιώς. Παρ` όλα αυτά δε πιστεύω πως παίζω πραγματικά Surf μουσική. Απλά τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι μιας και μου δίνει τη δυνατότητα αφού δεν έχουμε στίχους να περνάω μέσα όλα τα μουσικά κολλήματα μου χωρίς αναστολές και δισταγμούς. Από την άλλη τη θεωρώ ταξιδιάρικα αφού δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα λόγω της έλλειψης στίχων και σου αφήνει χώρο να προσθέσεις τις δικές σου εικόνες.   

   
Ως αναφορά τους καλλιτέχνες που σας επηρέασαν, που θα στεκόσασταν  περισσότερο?
 
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που με έκαναν να είμαι αγκαλιά με τη γυναίκα μου για ατέλειωτες ώρες πάνω από ένα πικάπ προσπαθώντας να προσεγγίσω τη τεχνική τους και να παίξω τα riffs τους που δεν είναι σωστό να τους απαριθμήσω γιατί σίγουρα θα ξεχάσω κάποιους και δεν το θέλω.
Ένα είναι σίγουρο πάντως πως θεωρώ τον Link Wray ως Master of the Universe ! Είναι πάντα για μένα αστείρευτη πηγή έμπνευσης. 
         

 Ήσασταν τραγουδιστής και κιθαρίστας στην μεγαλύτερη ελληνική rockabilly μπάντα, τους Blue Jeans ενώ το 1996 σχηματίσατε τους Invisible Surfers. Ποιές πιστεύετε ότι ήταν οι πιο καθοριστικές στιγμές της πορείας σας μέχρι τώρα?

Δεν μου αρέσει να αναπολώ το παρελθόν. Ζω για το παρόν και αυτά που θα έρθουν. Πάντως αυτά που έζησα με τους Blue Jeans είναι αλησμόνητα. Μιλάμε για πραγματικά R`n`R σκηνές. Τώρα θέλω να το βλέπω έτσι γιατί ήμασταν νέοι, αγνοί και αθώοι και τα πράγματα ήταν πιο αγνά και αθώα δεν ξέρω. Τέτοιες στιγμές πιστεύω δύσκολα θα ξαναζήσω.

 
Έχετε προγραμματίσει κάποιες ζωντανές εμφανίσεις για το άμεσο μάλλον?

Όπως σου είπα και πιο πάνω στόχος μας είναι να εμφανιζόμαστε όσο πιο συχνά γίνεται κυρίως σε μικρά clubs διαπραγματευόμαστε για κάποια gigs και μπορείτε να ενημερώνεστε για αυτά στο www.facebook.com/AlexBerekosSurfCombo 

Νομίζετε ότι η surf αλλά και γενικότερα η rock’ n’ roll μουσική, έχουν την απήχηση που τους αξίζει στην Ελλάδα?

ΑΠ.Ναι πιστεύω πως τα πράματα είναι καλά. Θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα βέβαια . πολλοί  μου λένε πως βλέπουν μια αναβίωση, πράγμα που δε με πολύαπασχολεί γιατί έχω δει αρκετές αναβιώσεις και έτσι κι αλλιώς κάνω αυτό το πράμα εδώ και 30 χρόνια χωρίς να ενδιαφέρομαι αν είναι στη μόδα αυτό που κάνω ή όχι. Βλέπω πάντως αρκετά νέα σχήματα να εμφανίζονται και είναι καλό σημάδι. Θέλω μόνο να τους πώ να έχουν υπομονή, να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να μη προσβλέπουν σε ανταλλάγματα γιατί έτσι θα χάσουν το παιγνίδι. It`s a long way to the top if you wanna Rock `n` Roll !

   
Έχετε παίξει ζωντανά μαζί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αν σας έλεγα να σταθείτε στις πρώτες εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό, ποιές θα ήταν αυτές?

 Πράγματι έχω πολλές συγκινητικές αναμνήσεις και εικόνες να θυμάμαι. Εκείνο που πραγματικά με σημάδεψε είναι που έπαιξα μαζί με τους θρύλους της Sun Records, Johnny Carroll και Rudy Grayzell. Είπαμε τόσα πολλά. Οι συμβουλές τους ήταν καταλυτικές και , αν και δεν πολυκαταλάβαινα τότε τη σημασία τους, στη πορεία με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ποιος είμαι, τι κάνω και γιατί. Τους ευχαριστώ.

         
Ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

Ευχαριστώ πολύ κι εγώ. Keep on rockin` !

Τζανιδάκης Κων/νος