You are currently viewing A thrash / death metal fes τον Ιούνιο στο Fuzz

A thrash / death metal fes τον Ιούνιο στο Fuzz


 

EXODUS (U.S.A.)
OBITUARY (U.S.A.)
HEATHEN (U.S.A.)
MORGOTH (Germany, Featuring Marc Reign, ex DESTRUCTION)
Σάββατο 9 Ιουνίου 2012, Fuzz Live Music Club

A thrash / death metal fest!!!

Exodus2010e small

Σε όλα τα δημοψηφίσματα που αφορούν τους κορυφαίους thrash metal δίσκους όλων των εποχών, ένας δίσκος είναι δεδομένο ότι βρίσκεται στους κορυφαίους σε όλες ανεξαιρέτως τις λίστες. Το “Bonded By Blood” των EXODUS!!! Μία από τις κορυφαίες thrash metal μπάντες όλων των εποχών, έρχεται λοιπόν στο Fuzz Live Music Club στις 9 Ιουνίου 2012. Το σχήμα που ίδρυσαν το 1980 μεταξύ άλλων ο Tom Hunting και ο Kirk Hammett, κιθαρίστας των METALLICA, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, αποτελεί συνώνυμο του συγκεκριμένου μουσικού κινήματος, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη διπλή κιθαριστική επίθεση που εξαπολύει ο Gary Holt με τον Lee Altus (και παλιότερα με τον Rick Hunolt) και οποιονδήποτε άλλο κιθαρίστα έχει βρεθεί στο πλευρό του.

Είναι πανθομολογούμενο, ότι αν το “Bonded By Blood” είχε κυκλοφορήσει στην ώρα του και όχι σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, όταν ήδη είχαν κάνει «θόρυβο» οι METALLICA και οι SLAYER, πιθανότατα αυτή τη στιγμή οι EXODUS να είχαν το βεληνεκές εκείνων των συγκροτημάτων. Τα τραγούδια τους άλλωστε, δεν υστερούν σε τίποτα (το γεγονός αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι ομοιότητες κομματιών όπως τα “Creeping Death” (METALLICA) και “Die By His Hand” (EXODUS), “Master Of Puppets” (METALLICA) και “Death And Domination” (EXODUS) και “Trapped Under Ice” (METALLICA) και “Impaler” (EXODUS)). Ένας δίσκος γεμάτος με κλασικά τραγούδια όπως τα “A Lesson In Violence”, “Bonded By Blood”, “Metal Command”, “Strike Of The Beast”, “Piranha”, κ.α., δεν μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Η συνέχεια του σχήματος υπήρξε εξίσου δυναμική, παρότι είχαμε αλλαγή τραγουδιστή με τον Steve “Zetro” Souza να παίρνει τη θέση του Paul Baloff (ο οποίος διατέλεσε και μέλος των HEATHEN για κάποιο διάστημα), με τα “Pleasures Of The Flesh” και “Fabulous Disaster”, το οποίο μάλιστα περιείχε έναν από τους ύμνους του thrash metal, το “Toxic waltz”, που είχε πάρει και εκτενή προβολή από το Headbanger’s Ball του MTV εκείνη την περίοδο. Η μεγάλη επιτυχία που είχαν, τους οδήγησε στην πολυεθνική Capitol Records, αλλά δύο δίσκους αργότερα (“Impact Is Imminent” και “Force Of Habit”), το 1993, διαλύθηκαν για να επανασυνδεθούν για να ηχογραφήσουν ζωντανά έναν από τους καλύτερους live thrash metal δίσκους όλων των εποχών, το “Another Lesson In Violence”, αλλά δυστυχώς αμέσως μετά την κυκλοφορία του ξαναδιαλύθηκαν.

Μετά το θάνατο του Paul Baloff από εγκεφαλικό το 2002, πολλοί πίστεψαν ότι οι EXODUS δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσουν, όμως με τον Steve Souza στα φωνητικά και το 2004 επέστρεψαν δυναμικά με το καταπληκτικό απ’ όλες τις απόψεις, “Tempo Of The Damned”. Έκτοτε, με την προσθήκη του Rob Dukes στα φωνητικά (ο οποίος αντικατέστησε τον Steve Souza) και του Lee Altus στις κιθάρες, ο οποίος είχε μεγαλουργήσει τη δεκαετία του ’80 με τους HEATHEN (και ακόμα συνεχίζει!!!) και διάφορες αλλαγές όσον αφορά την θέση του ντράμμερ, συνεχίζουν κυκλοφορώντας σταθερά πολύ καλούς δίσκους (“Shovel Headed Kill Machine”, “The Atrocity Exhibition… Exhibit A” και το πιο πρόσφατο, το “Exhibit B: The Human Condition” του 2010), ενώ στο μεταξύ κυκλοφόρησαν και την επανηχογράφηση του ντεμπούτου τους “Bonded By Blood”, με τον τίτλο “Let There Be Blood”.
 
Κάθε συναυλία των EXODUS είναι μία μοναδική εμπειρία και αυτό το έχουν διαπιστώσει οι Έλληνες οπαδοί, αφού σε σταθερή βάση είναι στο setlist τους οι ύμνοι που τους καθιέρωσαν στο μεταλλικό κίνημα από τη δεκαετία του ’80. Προετοιμαστείτε για μία “Exodus attack”!!!

Όσο χαρακτηριστικός, όμως, είναι ο ήχος των EXODUS για το Bay Area thrash metal άλλο τόσο χαρακτηριστικός είναι και ο ήχος των OBITUARY (πρώην XECUTIONER) για το Florida death metal και όχι μόνο. Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους, “Slowly We Rot” το 1989, θεωρήθηκαν ως ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα παγκοσμίως του ιδιώματος στο οποίο κινούνται. Ο τραγουδιστής τους, John Tardy, με τα εντελώς out of this world φωνητικά του και την επιβλητική του παρουσία, έκανε τη διαφορά, σε ένα γκρουπ που ήρθε να ταράξει τα νερά και με τον επόμενο δίσκο του, το “Cause Of Death” που περιείχε μερικά από τα πιο δημοφιλή τους τραγούδια, όπως τα “Find The Arise”, “Chopped In Half”, “Cause Of Death”, “Dying”, “Turned Inside Out” καθώς και μία εξαιρετική διασκευή στο “Circle Of The Tyrants” των CELTIC FROST, που είναι μία από τις μεγαλύτερες επιρροές τους. Την δεύτερη κιθάρα, σ’ αυτόν το δίσκο, είχε αναλάβει ο σπουδαίος James Murphy (DEATH, TESTAMENT, DISINCARNATE, CANCER, KONKHRA, κ.λ.π.). Το “Cause Of Death”, θεωρείται ακόμα και σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους death metal δίσκους όλων των εποχών και σίγουρα όχι άδικα. Το 1992, πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος για το όνομά τους, έρχεται και το “The End Complete”, το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το σχήμα (πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως).

Ακολούθησαν το “World Demise” και το “Back From The Dead”, το οποίο όμως σηματοδότησε και την διάλυσή τους, αφού τα μέλη του σχήματος είχαν κουραστεί από τις συνεχείς περιοδείες. Το 2005 όμως, επανήλθαν δυναμικά (αφού το 1998 είχαν κυκλοφορήσει το live άλμπουμ τους με τον ειρωνικότατο τίτλο “Dead”) με το καταπληκτικό “Frozen In Time” και συνεχίζουν ακάθεκτοι, κυκλοφορώντας δίσκους ανά δύο χρόνια περίπου, με τελευταίες δουλειές τους τα “Xecutioner’s Return” και “Darkest Day”.
 
Στη σύνθεσή τους πλέον, εκτός από τα ιδρυτικά μέλη, τα αδέρφια John και Donald Tardy (φωνητικά και ντραμς αντίστοιχα) και τον κιθαρίστα Trevor Peres, είναι και ο βιρτουόζος κιθαρίστας Ralph Santolla, ο οποίος έχει παίξει εκτός των άλλων στους ICED EARTH και DEICIDE, ενώ προσφάτως προστέθηκε και ο μπασίστας Terry Butler, με μεγάλη θητεία στους SIX FEET UNDER, αλλά και στους θρυλικούς DEATH και MASSACRE, που αντικατέστησε τον Frank Waltkins.

Τρίτο συγκρότημα στο billing, αλλά και ένα από τα πιο ιστορικά της περιοχής Bay Area του San Francisco, είναι οι HEATHEN, των οποίων ένα από τα ιδρυτικά μέλη, ο κιθαρίστας Lee Altus, παίζει εδώ και κάποια χρόνια και στους EXODUS και φυσικά στη συναυλία αυτή θα τον δούμε στη σκηνή δύο φορές με διαφορετικά συγκροτήματα!!! Οι HEATHEN, κυκλοφόρησαν το 1987 ένα από τα πολύ σημαντικά άλμπουμ στο thrash metal, το “Breaking The Silence”, το οποίο είχε λάβει διθυραμβικές κριτικές και το video clip της διασκευής στο “Set Me Free” των SWEET έπαιζε τακτικά στο Headbanger’s Ball. Η επόμενη δουλειά τους, το καταπληκτικό “Victims Of Deception”, βγήκε τέσσερα χρόνια αργότερα και τα τραγούδια ήταν ακόμη πιο τεχνικά και μεγάλα σε διάρκεια, δίνοντάς του έναν cult χαρακτήρα. Το 1992 η μπάντα ουσιαστικά διαλύθηκε για να επανέλθει πριν από κάποια χρόνια δίνοντας κάποιες συναυλίες και κυκλοφορώντας ένα άλμπουμ, το “Recovered”, που περιλάμβανε διασκευές και διαφορετικές εκτελέσεις παλαιότερων κομματιών τους, μέχρι που στις αρχές του 2010 μας προσέφεραν ένα από τα καλύτερα comeback άλμπουμ του ιδιώματος, το “Evolution Of Chaos”. Επίσης συμμετείχαν και στο περσινό Thrashfest μαζί με τους SEPULTURA, τους EXODUS, τους DESTRUCTION και τους MORTAL SIN.

Την συναυλία ανοίγουν οι Γερμανοί deathsters, MORGOTH, που έχουν πλέον στις τάξεις τους τον πρώην ντράμμερ των DESTRUCTION, Marc Reign. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, διαδόθηκε το όνομά τους ευρύτατα στο underground και όχι μόνο, έχοντας κυκλοφορήσει δύο EP’s, τα “Resurrection Absurd” και “The Eternal Fall”, τα οποία ακολουθήθηκαν από δύο εξαιρετικά άλμπουμ, τα “Cursed” και “Opium”, με μεγάλο τους όπλο τα πολύ καλά φωνητικά –για το είδος- του Marc Grewe (πρώην POWER OF EXPRESSION). Επίσης δεν ήταν λίγοι αυτοί που τους σύγκριναν με τους DEATH. Το κύκνειο άσμα τους όμως ήρθε δυστυχώς με το “Feel Sorry For The Fanatic”, ένα άλμπουμ που περιείχε industrial αλλά και hardcore επιρροές και που ποτέ δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν οι φανατικοί του είδους. Η είδηση της σχετικά πρόσφατης επανένωσής τους γέμισε με χαρά τα πρόσωπα των απανταχού deathsters και υπήρξε τόσο σημαντική, αναγκάζοντας πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ανάμεσα σ’ αυτά και το Wacken Open Air, να τους εντάξουν στα line up τους.

Τόσο οι HEATHEN όσο και οι MORGOTH θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην χώρα μας!!!

Μία συναυλία -πραγματικός μαραθώνιος- που κάθε thrasher και deathster επιβάλλεται να δει, αφού είναι μία από τις ελάχιστες φορές που έρχονται στην χώρα μας μαζεμένα τόσα πολλά και σημαντικά ξένα συγκροτήματα αυτών των ιδιωμάτων.

Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Απριλίου 2012 στα: Ticket House, Metal Era, Public (Σύνταγμα, Mall Αμαρουσίου, Mall Αγίου Δημητρίου, Πειραιάς, Γλυφάδα) και ηλεκτρονικά από τα www.ticketpro.gr και www.123tickets.gr

Ώρα έναρξης: 18:30
Τιμή εισιτηρίου: 35 Ευρώ