81 db, 3Fold Pain, D-Human


81db_poster_greek_tour_2011

 

81 db, 3Fold Pain, D-Human, AN CLUB, 14-04-2011

Πέρασε ένας περίπου χρόνος από την προηγούμενη φορά που οι Ελληνοϊταλοί επισκέφτηκαν για τελευταία φορά τη χώρα μας, και η περιοδεία τους άρχισε από το γνωστό συναυλιακό χώρο των Εξαρχείων. Αυτή τη φορά η κύρια διαφορά ήταν τα support σχήματα, αφού στη θέση των Common I/NEED είχαμε δύο σχετικά νέα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής.

Πρώτοι ανέλαβαν να ζεστάνουν το λιγοστό κοινό οι D-Human. Το κουαρτέτο, με βάση το heavy/thrash ύφος που κινείται, έχει αναφορές τόσο στις παραδοσιακές δυνάμεις του είδους, όσο και σε πιο μοντέρνες , μπλέκοντάς τις με hardcore στοιχεία. Έτσι καταφέρνει να δίνει έμφαση στο groove της μουσικής του. Έτσι λοιπόν μου έφεραν στο νου λιγάκι τους Machine Head του Blackening, αλλά μέχρι εκεί. Ξεχωρίζει η όμορφη χρήση των lead στις κιθάρες, όπως και το κομμάτι τους Winter, με το οποίο και έκλεισαν.

Έχοντας ξαναδεί και κρατήσει καλές εντυπώσεις από τους 3Fold Pain πριν κανά εξάμηνο περίπου, περίμενα με ενδιαφέρον ν’ ακούσω περισσότερα, και κυρίως να αντιληφθώ την κατεύθυνση του πιο φρέσκου υλικού τους. Το συγκρότημα συνεχίζει εκεί που σταμάτησε η μόδα του λεγόμενου nu-metal (R.I.P.). Είναι φανερό πως ξέρουν να γράφουν καλά τραγούδια, και παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία στα καινούρια τους. Διαθέτουν κι αυτοί μια πολύ ουσιαστική αίσθηση του ρυθμού, με δεμένη τη rhythm section, και έναν πολύ καλό τραγουδιστή. Κατά τη γνώμη μου όμως, οφείλουν στον εαυτό τους να απογαλακτιστούν από την κύρια επιρροή τους, τους Deftones, των οποίων διασκεύασαν 2 κομμάτια, τα Change και Μy Own Summer, όπως και το Forest των System of a Down. Έτσι θα αφήσουν περισσότερο ελεύθερη τη συνθετική τους πλευρά, και θα μπορέσουν εύκολα να πάνε ένα βήμα παραπέρα, κάτι που δε φαίνεται δύσκολο με βάση τις δυνατότητές τους.

Ο λιγοστός κόσμος που και αυτή τη φορά παρευρέθηκε στην εμφάνιση των 81db φάνηκε τι να περιμένει από τη μπάντα, κι αυτό γιατί σχεδόν είμασταν οι ίδιες φάτσες με πέρυσι. Στο ενδιάμεσο των 11αυτών μηνών, έγραψαν ένα πολύ καλό δίσκο (Impressions) ο οποίος και κυκλοφορεί σε μερικές μέρες. Έτσι με μεγαλύτερη ακόμα εμπειρία και αυτοπεποίηθηση πάτησαν τη σκηνή του Αν, και η επίθεση προοδευτικότητας που εξαπέλυσαν ήταν σχεδόν ασταμάτητη. Πολύ καλοί παίχτες όλοι τους, ειδικά ο κιθαρίστας και mastermind Κώστας Λαδόπουλος. Αν και είχε κάποια τεχνικά προβλήματα με το μπουζούκι, ο shredder τα έδωσε όλα και έχυσε πολλά κιλά ιδρώτα πάνω στο σανίδι. Πολύ κεφάτος, όπως και οι υπόλοιποι, έπαιξαν τόσο παλιά, όσο και καινούρια τραγούδια, και ειδικά τα Jabberwocky, Captcha, Wasting My time άφησαν θετικότατες εντυπώσεις. Συν μια πολύ δυναμική διασκευή του Surprise!You ‘re dead των (ποιών άλλων;;;) Faith No More. Πραγματικά, όσοι ακόμα θρηνείτε τα κουφάρια των FNM ή των SOAD, οι 81db είναι εκεί έξω για σας για να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό. Aξίζει να τους ψάξετε!

Κλέαρχος Γρηγοριάδης