You are currently viewing Σαν σήμερα 6 Απριλίου…

Σαν σήμερα 6 Απριλίου…



1927 Ίσως ο σημαντικότερος βαρύτονος σαξοφωνίστας στην ιστορία της jazz μουσικής, ο Αμερικανός Gerry Mulligan (Gerald Joseph Mulligan 1927-1996) γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Το σχήμα που είχε δημιουργήσει την δεκαετία του ’50 με τον τρομπετίστα Chet Baker, θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία της cool jazz. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Claude Thornhill, Miles Davis κ.α.

1966 Στα Abbey Road Studios του Λονδίνου, οι The Beatles ξεκινούν τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ “Revolver“. Αρχικά είχε επιλεχτεί σαν τίτλος του άλμπουμ το “Abracadabra” αλλά σύντομα ανακάλυψαν πως είχε χρησιμοποιηθεί από άλλο συγκρότημα. Ακολούθησαν οι σκέψεις για τίτλους όπως “Magical Circles“, “Beatles on Safari“, “Pendulum” κ.α. ώσπου κατέληξαν στο “Revolver“. Το έβδομο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος θεωρείται ένα από τα πρώτα ψυχεδελικά άλμπουμ και ένα από τα σημαντικότερα τους. Το άλμπουμ θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου και θα κυκλοφορήσει στις 5 Αυγούστου, πριν την τελευταία τους περιοδεία. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αυτής δεν θα συμπεριλάβουν κανένα από τα τραγούδια του άλμπουμ λόγω της δυσκολίας που είχαν να παιχτούν με φυσικά όργανα. Χρησιμοποίησαν προηγμένες για την εποχή τεχνικές ηχογράφησης, τις οποίες δεν είχαν την δυνατότητα να εφαρμόσουν στην σκηνή. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Taxman“, “Eleanor Rigby“, “Yellow Submarine“, “She Said She Said“, “Good Day Sunshine“, “Tomorrow Never Knows” κ.α.

1968 Οι Pink Floyd ανακοινώνουν πως το ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας Syd Barrett αποχωρεί από το συγκρότημα. Η επίσημη αιτιολογία είναι πως λόγω των ψυχικών διαταραχών που υπέφερε ο Barrett, από χρόνια χρήση ναρκωτικών ουσιών, δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του γκρουπ. Τα τραγούδια “Shine On You Crazy Diamond” και “Wish You Were Here“, τα οποία το συγκρότημα έγραψε τα επόμενα χρόνια, έχουν σαν έμπνευση τον Syd Barrett. Αντικαταστάθηκε από τον David Gilmour.

1974 Οι ABBA και το τραγούδι “Waterloo” κερδίζουν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision. Αρχικά ο τίτλος του τραγουδιού ήταν “Honey Pie“. Μετά από αυτή τους την επιτυχία, άνοιξε ο δρόμος για παγκόσμια καριέρα.

2003 Οι The White Stripes κατακτούν την πρώτη θέση των Βρετανικών Albums Chart με το άλμπουμ “Elephant“. Είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος και κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου του 2003. Το Φεβρουάριο του 2004 στην 46η τελετή απονομής των Grammy Awards το άλμπουμ θα κερδίσει το βραβείο “Best Alternative Music Album” και το τραγούδι “Seven Nation Army” θα χαρίσει στον Jack White ως τραγουδοποιό το βραβείο “Best Rock Song“. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Seven Nation Army“, “There’s No Home for You Here“, “I Just Don’t Know What to Do with Myself” (Dusty Springfield) κ.α.

Πηγή: www.sansimerastimousiki.gr