You are currently viewing ΣΟΦΟΚΛΗ  ΑΝΤΙΓΟΝΗ

ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015
ΣΟΦΟΚΛΗ   ΑΝΤΙΓΟΝΗ

antigoni

Κερδίστε από 5 διπλές προσκλήσεις για 28 και 29/6 στο Κηποθέατρο Παπάγου. Συμμετοχή μέχρι τη Πέμπτη 25/6 20.00

Στείλτε email στο proskliseis@rockandroll.gr“>proskliseis@rockandroll.grμε το ονοματεπώνυμο σας, την παράσταση και την ημέρα που σας ενδιαφέρει – Οι νικητές ενημερώνονται με προσωπικό email

 

Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας

Την τραγωδία του Σοφοκλή Αντιγόνη, ένα διαχρονικό τραγικό σχόλιο στην  αλαζονεία της εξουσίας, παρουσιάζει η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με το ΔH.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας,  το καλοκαίρι του 2015 σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Στην Αντιγόνη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κείμενο βαθύτατα πολιτικό, η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του, συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Και, -αλήθεια- ποιος και πώς μπορεί να εκφράζει το σύνολο, ώστε να είναι  νόμιμη και αποδεκτή η εξουσία του;

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ανεβαίνει, σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της κορυφαίας τραγωδίας, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον και τη σύγχρονη μουσική εκδοχή του Σταύρου Γασπαράτου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση:         Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία:         Θέμης Μουμουλίδης
Μουσική:         Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό – κοστούμια:     Παναγιώτα Κοκκορού
Σχεδιασμός ήχου:     Γιάννης Λαμπρόπουλος

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Nικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης
 
ΤΟ ΕΡΓΟ
Διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης – συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.
Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει  αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.
Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή του.

Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ
της παράστασης θα γίνει στις 28 Ιουνίου στο Θέατρο Παπάγου.
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε 20 επιλεγμένα θέατρα ανά την Ελλάδα και θα ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεων της στο θέατρο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο.

 

ΣΟΦΟΚΛΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ

28, 29         ΠΑΠΑΓΟΥ        ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ
30        ΤΡΙΚΑΛΑ        ΚΑΣΤΡΟ

ΙΟΥΛΙΟΣ

1        ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ        ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
2        ΚΟΖΑΝΗ        ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
7        ΞΑΝΘΗ        ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
9        ΛΑΡΙΣΑ            ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ
10        ΒΟΛΟΣ            ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
15        ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ        ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ ΠΗΤΕΡ ΜΠΡΟΥΚ
16        ΒΥΡΩΝΑΣ        ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
23        ΠΕΙΡΑΙΑΣ        ΒΕΑΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
27        ΡΕΘΥΜΝΟ        ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ
28        ΧΑΝΙΑ            ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
29        ΗΡΑΚΛΕΙΟ        ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
30        ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ        3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΚΥΡΒΕΙΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

8        ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ    ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΟΚΑ
12        ΚΑΒΑΛΑ         ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
15        ΚΑΤΕΡΙΝΗ        ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
28         ΙΩΑΝΝΙΝΑ        ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΗΜ – ΦΡΟΝΤΖΟΥ
30        ΑΓΡΙΝΙΟ        ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣ
31        ΠΑΤΡΑ            ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ    

5        ΘΗΒΑ            ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ