Alice Cooper: Γιός ιερά με όνομα μάγισσας!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Έντονο μακιγιάζ, extreme ντύσιμο και συναυλίες που παρέπεμπαν περισσότερο σε ταινίες θρίλερ ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τραγουδιστή που προκάλεσε μεγαλύτερο ”σάλο” με την σκηνική του παρουσία παρά με την ίδια του τη μουσική. Ο λόγος για τον Vincent Damon Furnier ο οποίος προτίμησε να χρησιμοποιήσει αντί για το δικό του όνομα αυτό μιας μάγισσας του 17ου αιώνα ονόματι Alice Cooper!

Γιός ιερέα (ναι καλά διαβάσατε) ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα μαζί με μια παρέα φίλων στα μέσα της δεκαετίας του ’60δημιουργώντας τους Spiders (που πολύ γρήγορα μετονομάστηκαν σε … Alice Cooper). Ως αναφορά τη μουσική που αρχικά έπαιζαν όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος’’δεν είχε καμία σχέση με τα blues’’. ‘’ Ήμασταν παιδιά μεσοαστικών οικογενειών και δε μας είχε λείψει τίποτα. Θλίψη; Τι είναι αυτό; ‘’

Οι πρώτες τους συναυλίες αν και προκαλούσαν ποικίλες κριτικές ήταν αρκετές ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον του Shep Gordon ο οποίος ανέλαβε να τους προωθήσει. Η επιτυχία λοιπόν δεν άργησε να ‘ρθει. Το 1971 ο δίσκος”Love It To Death” έκανε το συγκρότημα ευρύτερα γνωστό με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά το άλμπουμ ”Shool’s Out” να φτάσει μέχρι το Νο2των Pop charts στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Το 1973 το lp ”Billion Dollar Babies” κατέκτησε την κορυφή του Billboard ενώ οι πετυχημένες συναυλίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Το 1975 ο Alice Cooper διέλυσε τα συγκρότημα του και ακολούθησε σόλο καριέρα. Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος με τίτλο ”Welcome To My Nightmare” έγινε δεκτός με ενθουσιασμό και έφτασε μέχρι και το Νο 5 στα charts.

Στη συνέχεια η καριέρα του Alice Cooper είχε καθοδική πορεία μέχρι τη χρονιά του 1989 όταν το άλμπουμ ‘Trash” ανέβηκε και πάλι ψηλά σταcharts και τραγούδια όπως τα ”Poison”, ”House of Fire”, ”Bed of Nails” και ”Hell Is Living Without You” έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες.

Από τότε μέχρι σήμερα ο Alice Cooper δεν έπαψε να προκαλεί με την πάντα εκκεντρική σκηνική του παρουσία, να ηχογραφεί καινούργιες δισκογραφικές δουλειές και να δίνει ζωντανές εμφανίσεις! Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε τρεις φορές…

Discography

1969 Pretties for You

1970 Easy Action

1971 Love It to Death

1971 Killer

1972 School’s Out 9

1973 Billion Dollar Babies

1973 Muscle of Love

1975 Welcome to My Nightmare

1976 Alice Cooper Goes to Hell

1977 Lace and Whiskey

1977 The Alice Cooper Show [live]

1978 From the Inside

1980 Flush the Fashion

1981 Special Forces

1982 Dada

1982 Zipper Catches Skin

1986 Constrictor

1987 Raise Your Fist and Yell

1989 Trash

1991 Hey Stoopid

1994 The Last Temptation

1995 Constructor/Raise Your Fist

1997 A Fistful of Alice [live]

2000 Brutal Planet

2001 Alice Cooper Live

2001 Take 2

2001 Dragontown

2003 The Eyes of Alice Cooper

2005 Dirty Diamonds

2005 Live at Cabo Wabo 96

2006 Live at Montreux, 2005

2008 Along Came a Spider

2011 Welcome 2 My Nightmare

2017 Paranormal

Κώστας Τζανιδάκης