You are currently viewing 5 Ιουλίου 1954: Η ημέρα που ξεκίνησε η Επανάσταση…

5 Ιουλίου 1954: Η ημέρα που ξεκίνησε η Επανάσταση…


Το 1953 ο Elvis μπαίνει στα στούντιο της Sun records για να ηχογραφήσει ένα μικρό δίσκο με δύο τραγούδια για να τον κάνει δώρο, όπως λέει ο θρύλος ,στη μητέρα του. Το κόστος ήταν 4 δολάρια! Όταν αντίκρισε την Marion Keisker, γραμματέα του Sam Phillips ιδιοκτήτη της Sun Records, η τελευταία τον ρώτησε ΄΄Σαν ποιον τραγουδάς;΄΄ .΄΄Σαν κανέναν΄΄ ήταν η αφοπλιστική απάντηση που πήρε από τα χείλη του Elvis. Λίγο αργότερα όταν τον άκουσε να ερμηνεύει τα «Μy Ηappiness» και «That’s When Your Heartaches Begin» κατάλαβε και η ίδια ότι ο νεαρός με τις μεγάλες φαβορίτες είχε πραγματικά κάτι το ιδιαίτερο.

Μετά από πολύ κόπο έπεισε τον Sam Phillips να τον ακούσει, αυτός όμως δεν ήταν από τους ανθρώπους που ενθουσιαζόντουσαν εύκολα. Βάζει δίπλα του τον Scoτty Moore στη κιθάρα και τον Bill Black στο μπάσο, αρχίσουν να παίζουν γνωστές επιτυχίες (κυρίως του Dean Martin.) και πολύ γρήγορα καταλαβαίνει ότι έχει στα χέρια του αυτό που ακριβώς ζητούσε. Ένα λευκό τραγουδιστή με φωνή μαύρου.

Έτσι  στις 5 Ιουλίου του 1954 o Elvis ηχογραφεί επίσημα το πρώτο του τραγούδι (μία σύνθεση του Arthur «Big Boy» Crudup) το «That’s all rihgt»( με δεύτερη πλευρά το «Blue moon of Kentucky» του Bill Monroe). Αυτή λοιπόν ήταν και η ημέρα που ξεκίνησε η μεγαλύτερη μουσική επανάσταση που έγινε ποτέ!

Ο δίσκος κυκλοφορεί στις 19 Ιουλίου πουλάει, 20000 αντίτυπα και φτάνει στο νούμερο 3 των charts στη Μέμφιδα. Όταν μάλιστα το «That’s all rihgt» παίχτηκε για πρώτη φορά από τον Dewey Phillips στη ραδιοφωνική του εκπομπή, το τηλεφωνικό κέντρο του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού από το Μέμφις πήρε ‘’φωτιά’’. Και το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι όλοι οι ακροατές ρωτούσαν ποιος είναι ο νέγρος καλλιτέχνης που ερμηνεύει το τραγούδι! Η απήχηση στο κοινό ήταν τόσο μεγάλη που ο Elvis έδωσε εκείνο το βράδυ την πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη.

΄΄Έψαχνα τους αληθινούς τραγουδιστές του Μισισιπή, αυτούς που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, σαν τον “Big Boy” Crudup΄΄ – Elvis Presley

Στις 30 Ιουλίου εμφανίζετε στο Overton Park Shell του Μέμφις και από το πολύ τρακ δεν μπορούσε να συγκρατήσει το αριστερό του πόδι, το οποίο έκανε συνεχώς νευρικές κινήσεις. Όταν μετά τη συναυλία ρώτησε τον Scoτty Moore τι ήταν αυτό που άρεσε τόσο πολύ στα κορίτσια, πήρε την απάντηση ΄΄Το πόδι σου φίλε μου΄΄!

Μέσα σε διάστημα 16 μηνών, και ενώ έχουν αρχίσει οι πρώτες επαγγελματικές εμφανίσεις, ο Elvis ηχογραφεί τέσσερις ακόμη δίσκους με την Sun records: «Good rockin’ tonight/I don’t care if the sun don’t shine», «Milkcow blues boogie/You’re a heartbreaker», «Βαby let’s play house/I’m left ,you’re right ,she’s gone», «Mystery train/I forgot to remember to forget»

Τα τραγούδια του ήταν ουσιαστικά μία μίξη rhythm n blues και country, από την οποία ξεπηδούσε ένας νέος ανατρεπτικός ήχος, που έμελε να αλλάξει μιά για πάντα την πορεία της μουσικής . Το rockabilly!

Είναι η εποχή που ο Elvis ΄΄στοιχιώνει΄΄ τις κινηματογραφικές αίθουσες βλέποντας ξανά και ξανά την ταινία΄΄Επαναστάτης Χωρίς Αιτία΄΄ (Rebel Without A Cause) , με  πρωταγωνιστή τον James Dean, ο οποίος μαζί με τον Marlon Brando ήταν οι κινηματογραφικοί του ήρωες.

΄΄Κάναμε ένα διάλειμμα όταν ξαφνικά ο Elvis άρχισε να τραγουδάει χοροπηδώντας δεξιά και αριστερά. Τότε ο Μπιλ αρπάζει το μπάσο και μετά αρχίζω να παίζω και εγώ μαζί τους. Ο Sam Philips πετάχτηκε όρθιος και μας φώναξε: Τι είναι αυτό που κάνατε; Κάντε το πάλι!΄΄ – Scoτty Moore

Κώστας Τζανιδακης