You are currently viewing ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ:  ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ- ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ: ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ- ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ


ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ- ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυκλοφόρησε σε πολυτελή έκδοση ο 72ος συλλεκτικός-συλλογικός τόμος του 2023 της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς! Διατίθεται με σκληρόδετο πολυτελές εξώφυλλο. Εκδίδονταν συνεχώς από το 1943 έως το 2011, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο ΝΕΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023 με 640 σελίδες καταγράφει τις νέες δημιουργίες της κάθε χρονιάς και περιέχει 80 έγχρωμες ζωγραφιές και γλυπτά, πάνω από 1000 ποιήματα, πάνω 150.000 λέξεις, διηγήματα, δοκίμια, αφιερώματα και συμμετέχουν περίπου 250 δημιουργοί, ευελπιστώντας ότι τούτο θα αποτελέσει μια καλή πηγή άντλησης για τους μεταγενέστερους ερευνητές και μια παρακαταθήκη στους νεότερους αναγνώστες και σ’ όλον τον πνευματικό κόσμο.

Η Φιλολογική Πρωτοχρονιά είναι ένας Λογοτεχνικός και Καλλιτεχνικός τόμος που εκδίδονταν από τον εκδοτικό οίκο ΜΑΥΡΙΔΗ που ιδρύθηκε το 1929 σε ετήσια έκδοση με έδρα την Αθήνα. Είχε σαν σκοπό να φιλοξενηθούν αξιόλογοι δημιουργοί από τους χώρους της Ποίησης, της Ζωγραφικής, της Λογοτεχνίας, Γλυπτικής αλλά και από άλλους χώρους επίσης.

Στις σελίδες της έχουν καταχωρηθεί κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών, ποιητών όπως οι: Παλαμάς, Βρεττάκος, Μυριβήλης, Σικελιανός, διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές καθώς και εξέχοντα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών όπως και άλλοι πολλοί από τους χώρους της λογοτεχνίας, της ποίησης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής.

Ο απώτερος σκοπός της έκδοσης το 1943, στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, ήταν ο Έλληνας να διατηρήσει την πνευματική του παράδοση ως αντίσταση στον κατακτητή προβάλλοντας την ελληνική πνευματική δημιουργία

Αυτό το τεράστιο έργο για τα Ελληνικά γράμματα μετά από 68 χρόνια συνεχούς έκδοσης από το 1943 σταμάτησε το 2011 και από το 2020 επανεκδίδεται από το Λέσβιο Λογοτέχνη-Ποιητή-Εκδότη, Αντώνη Θαλασσέλη.

Ενημερωθείτε για τις δημιουργίες των σύγχρονων λογοτεχνών και εικαστικών, και προτείνετε σε φίλους, εκπαιδευτικούς, συλλόγους ή να τους χαρίσετε στα παιδιά σας, σε βιβλιοθήκες και στους φίλους σας, αφού είναι ένα ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΩΡΟ για εσάς και τους φίλους σας και ένα έξυπνο και χρήσιμο δώρο στη γιορτή τους!

Αποκτήστε το νέο τελευταίο τόμο του 2023 της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς και ενισχύστε την προσπάθεια μας για να μην χαθεί το σημαντικό αυτό έργο με την τεράστια προσφορά στα Ελληνικά γράμματα που μεγάλωσαν γενιές.

Είναι και μια καλή ιδέα η συλλογή των τόμων της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς, ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σας. Έτος 2023 Τόμος 640σελ.(25€). Υπάρχουν διαθέσιμοι και οι τόμοι του 2020 με 520σελ. (10€) και 2022 με 656σελ. (15€), υπάρχουν και κάποιοι τόμοι των παλαιών ετών. Ζητήστε μας να σας στείλουμε ό,τι σαν ενδιαφέρει. Η αποστολή γινετε με τα ΕΛΤ COYRIER με αντικαταβολή(8€)

Οι νέοι τόμοι 69ος του 2020 – 70ος του 2021 – 71ος του 2022 – 72ος του 2023 εντάχτηκαν στη συλλογή των τόμων της Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς στις βιβλιοθήκες: Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, Ακαδημίας Αθηνών, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.) και στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηνών (ΟΠΑΝΔΑ)  καθώς και σε άλλες πολλές βιβλιοθήκες (αποστάλθηκαν επίσημα ευχαριστήρια για αυτή την προσφορά-δωρεά από τις βιβλιοθήκες), προγραμματίζοντας να το αποκτήσουν και σχολικές βιβλιοθήκες και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές όπου μπορούν να αντλήσουν διάφορα θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Η Φιλολογική Πρωτοχρονιά, δημιούργησε και το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ» και άρχισαν ήδη να γίνονται οι καταχωρήσεις και όταν ολοκληρωθεί θα το ανακοινώσουμε. Είναι μια ηλεκτρονική σελίδα στο διαδίκτυο, προσβάσιμη από όλους, που θα καταχωρούνται οι σελίδες όλων που συμμετέχουν στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά και θα μπορούν οι συμμετέχοντες και οι ερευνητές, αναζητώντας με το ονοματεπώνυμο ή από την αλφαβητική λίστα, να βλέπουν όλες τις σελίδες ανά έτος συμμετοχής κάθε δημιουργού και θα υπάρχει η δυνατότητα να αποστέλλονται και να προβάλλονται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτό αργότερα όταν ολοκληρωθεί θα σταλεί σε όλα τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος και στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο αρχείο ψηφιοποιημένων σελίδων.

Μπορείτε να προβάλετε και τα δικά σας έργα, αν είστε και εσείς δημιουργός ή να το συστήσετε σε ομότεχνους σας και σε λογοτέχνες και εικαστικούς φίλους σας!

Σαπφούς 154 Καλλιθέα 17675 ΚΙΝ: 6973008666 & Σταθερό: 2109579463

SITE ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: https://filologikiprotoxronia.blogspot.com/p/blog-page_16.html

ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ FACEBOOK: https://www.facebook.com/groups/2335212726762069

SITE ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ»: https://fpekdoseis.blogspot.com

Αντώνης Θαλασσέλης