You are currently viewing Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα να… Πετούν!

Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα να… Πετούν!


 

Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

«Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα να… Πετούν!»

μία ξεχωριστή εμπειρία διαδραστικής θεατρικής παράστασης και παιδαγωγικού παιχνιδιού!

photo 3 gia paidiko

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ : ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η Παιδική Σκηνή της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ συνεχίζοντας για 7η συνεχή χρονιά να προσφέρει τις δυνάμεις της στο Θέατρο για Παιδιά, δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στους μικρούς θεατές να ζήσουν μέσα από τις παραστάσεις της τη μοναδική εμπειρία της γνωριμίας και επαφής με το μοναδικό Τρένο-Θέατρο!

Μετά την περσινή επιτυχία και τα θετικά σχόλια από εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, παρουσιάζει για 2η συνεχή χρονιά το πρωτότυπο διαδραστικό σιδηροδρομικό ταξίδι, με τίτλο «Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα να… Πετούν!». Μια ξεχωριστή εμπειρία θεατρικής παράστασης, διαδραστικού ταξιδιού και παιδαγωγικού παιχνιδιού, εμπνευσμένη από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της Βρετανής συγγραφέως, Έντιθ Νέσμπιτ, “Tα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν”. Μια ιστορία που αγαπήθηκε πολύ, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έγινε κινηματογραφική ταινία.
Η σπουδαία Βρετανή συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας των αρχών του 20 αιώνα, η “πρώτη σύγχρονη πεζογράφος για παιδιά”, μετακίνησε το φανταστικό σύμπαν των δράκων και των μαγικών ραβδιών στη σύγχρονη πραγματικότητα, δίνοντας στους ήρωες της την ευκαιρία να βρουν την ουτοπία, τη χαρά και το όνειρο μέσα στις καθημερινές αλήθειες της ζωής.

O σταθμάρχης, ο μηχανοδηγός και ο θερμαστής του Τρένου υποδέχονται τους μικρούς επιβάτες στα βαγόνια της Αμαξοστοιχίας και τους ξεναγούν στο κινούμενο βασίλειό τους. Εκεί, μαζί τους, ανακαλύπτουν τρεις μυστηριώδεις βαλίτσες, ξεχασμένες από καιρό, απ’ όπου θα ξεπηδήσουν οι συναρπαστικές ιστορίες τριών μικρών παιδιών, που η ζωή τους αλλάζει δραματικά, όταν ο πατέρας τους φεύγει ανεξήγητα από το σπίτι.
Η Μπόμπι, ο Πήτερ και η Φύλλις εγκαταλείπουν την άνετη ζωή στη μεγαλούπολη και μετακομίζουν με τη μητέρα τους σ’ ένα μικρό αγροτόσπιτο δίπλα στα τρένα, όπου ζουν απίθανες περιπέτειες. Γίνονται φίλοι με τους κατοίκους του μικρού χωριού και ξεκινούν ένα νέο ταξίδι ανακάλυψης και περιπέτειας. Μαζί τους γνωρίζουμε τον κύριο Περκς, τον κλειδούχο του σταθμού, τον μυστηριώδη κύριο Κ. που ταξιδεύει πάντα με το τρένο των 9.15, τον άγνωστο συγγραφέα, που δεν έχει ταυτότητα και τον Τζιμ με την κόκκινη μπλούζα, που παραλίγο μια μέρα να χαθεί στο τούνελ… Αλλά το μεγάλο μυστήριο για τα τρία αδέρφια παραμένει: που είναι ο πατέρας, το στήριγμά τους; Θα γυρίσει ποτέ πίσω;

Το έργο αγγίζει θέματα επίκαιρα, όπως η ραγδαία αλλαγή των οικονομικών συνθηκών και οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας, η σημασία της αλληλεγγύης, η αναγκαιότητα του ομαδικού πνεύματος και της ανθρωπιάς. Ανοίγει ένα δρόμο φωτεινό, προτείνοντάς μας να δούμε τη ζωή μέσα από τα μάτια των παιδιών, που διατηρούν την πίστη τους, ανακαλύπτουν «κρυμμένους θησαυρούς» που οι μεγάλοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν, “γιατί οι μεγάλοι σκέφτονται μόνο τον τελικό προορισμό τους”, που μετατρέπουν την αφέλεια σε πράξη ανθρωπιάς και κοινωνικής συνοχής, μα πάνω απ’ όλα “βλέπουν”, παρ’ όλα τα νέφη της καθημερινότητας, μερικές φορές πιο καθαρά κι από τους ενήλικες.

Οι συντελεστές της παράστασης έχουν τη σύνθετη ιδιότητα του ηθοποιού, του παιδαγωγού και του εμψυχωτή. Με την εμπειρία τους καθοδηγούν τα παιδιά σ’ έναν ρόλο ενεργητικό, όπου όχι μόνο παρακολουθούν και ταυτίζονται με τους ήρωες, αλλά χτίζουν μαζί την αφήγηση της ιστορίας. Δημιουργούν μόνα τους χαρακτήρες και τους δίνουν ταυτότητα, συνεργάζονται για να εμπλουτίσουν την πλοκή και τέλος δίνουν τη δική τους εκδοχή στην έκβαση της ιστορίας! Η ενεργή συμμετοχή τούς δίνει τη ευκαιρία να περιπλανηθούν βιωματικά στα κεντρικά θέματα του έργου: την αξιοποίηση των ανατροπών στη ζωή μας, τη διατήρηση της ελπίδας, τη φιλία, τη συνεργασία, το μοίρασμα, την πίστη στους ανθρώπους αλλά και στην ίδια τη ζωή, το δικαίωμα να ονειρεύεσαι, και τέλος τη βεβαιότητα ότι σε κάποια στροφή, οι ράγες της ζωής θα σου φέρουν αυτό που επιθυμείς, αρκεί να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για να το δεις, όπως ακριβώς… “τα παιδιά που βλέπουν τα τρένα να… πετούν!”

Ταυτόχρονα προσφέρουν ένα μέρος των εσόδων από τα εισιτήριά τους, μέσα από μία διαδραστική διαδικασία κατά τη διάρκεια της παράστασης, στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».
Συνοδοιπόροι στη δημιουργία αυτού του θεατρικού “ταξιδιού” η Τατιάνα Λύγαρη, που εμπνεύστηκε το ταξίδι και έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια, η Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, που επιμελήθηκε τη θεατροπαιδαγωγική προσαρμογή του έργου και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, που συνέδραμε στη δόμηση της διαδραστικής συμμετοχής των παιδιών. Η μουσική είναι της Άλκηστης Ραυτοπούλου, τα κοστούμια της Πένυς Κορρέ και οι χορογραφίες της Πέπης Ζαχαροπούλου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου, Έλενα Μεγγρέλη και ο Άρης Τσαμπαλίκας.

Στο site www.totrenostorouf.gr προτείνονται ιδέες και προτάσεις γνωριμίας με την παράσταση για γονείς και δασκάλους.

Από την Κυριακή 2 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κάθε Κυριακή 12.00 μ.μ.
καθημερινές για σχολεία 10.00 π.μ.
Διάρκεια παράστασης 1.20΄

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική Είσοδος 10 €
Σχολεία 6 €

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ «το Τρένο στο Ρουφ»
Τηλ. 210 5298922 / 6937 604988
καθημερινά εκτός Δευτέρας 10.00–14.00 & 18.00–22.00
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως
10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
ΔΩΡΕΑΝ PARKING