524663 4834241970510 844777446 n efi

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦΗ ΜΕΡΟΒΟΓΛΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟ

 

524663 4834241970510 844777446 n efi

 

Τόσο στο ΄΄ Ισμήνη και Καλυψώ΄΄, όσο και στο΄΄ DREAMVILLE΄΄, κείμενο, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια είναι δικά σας. Θέλετε να μας μιλήσετε για τις δύο αυτές παραστάσεις, τους συντελεστές αλλά και τα κίνητρα για να τις γράψετε?

Το ΄΄Dreamville΄΄ γράφτηκε το 2011 , δεν θα το έλεγα ότι υπήρχε ακριβώς κίνητρο, δίοτι γράφω αρκετά χρόνια αλλά υπήρχε μια μικρή εμμονή στο να ξεκινήσω την έρευνα μου  στο ανθρώπινο είδος. Εκείνη την περίοδο και καθόλου τυχαία δεν θα το έλεγα είδα την ταινία ‘’ The invention of lying’’ μια αγγλική μαύρη κωμωδία. Με ενθουσίασε το σενάριο και η σκηνοθεσία , ταράχτηκα με την ωμή αλήθεια του έργου και ήταν το πρώτο σκαλοπάτι μου για να γράψω το Dreamville. Έμαθα πάρα πολλά γράφωντας αυτό το έργο καθώς και πόσο δύσκολο είναι να είμαστε αληθινοί . Ακόμα και οι συνεργάτες μου δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ στο ερμηνευτικό μέρος του έργου καθώς δεν έπρεπε να σκέφτονται. Επίσης το γεγονός ότι δεν έχουμε σκηνικά , παρά μόνο ελάχιστα αντικείμενα ήταν μια μεγάλη δυσκολία.. Δουλέψαμε αρκετά την εικονοπλασία και οι ασκήσεις μας βοήθησαν στην ανάπτυξη της φαντασίας μας.
Το Dreamville είναι ένας μικρόκοσμος της πραγματικότητας που ζούμε. Οι ήρωες θα μπορούσανε να είναι αληθινοί.Αγγίζει πολλά θέματα κοινωνικοπολιτικά και εμβαθύνει στις ανθρώπινες συμπεριφορές.  
  Φέτος οι ηθοποιοί που συνεργάστηκα στο Dreamville είναι ο Διονύσης Νικολόπουλος στον ρόλο του Dennis, ο Σπύρος Παζιώτης στον ρόλο του Karlo kaput B , ο Κωνσταντίνος Μούτσης στον ρόλο του Ben, Η Έλενα Μαμασούκα στον ρόλο της Francis, ο Μάνος Παπαδάς στον ρόλο του Mark, η Ισαβέλλα Αναστασίου στον ρόλο της Billy είναι για τρίτη χρονιά στο έργο, ενώ η Έλενα Σιόρεντα στον ρόλο της Mary , η Κατερίνα Μπουζάνη στον ρόλο της Jessica, η Σοφία Ντουμάνη στον ρόλο της  είναι μαζί μου από πέρισυ  και τέλος εγώ στον ρόλο της  Mandy Perkins.
Όταν γράφω ένα θεατρικό κείμενο, πρώτα το φαντάζομαι ως ταινία και έτσι η σκηνοθεσία και η μουσική επιμέλεια έρχεται αβίαστα..Ξέρω τι θέλω να κάνω και πώς να το μεταφέρω!
Το ΄΄Ισμήνη & Καλυψώ΄΄  γράφτηκε το 2013 , άλλη μια έρευνα ξεκίνησε για μένα , καθώς βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία που μου  μετέφερε μια φίλη. Την εγκατάλειψη 2 αγοριών από τους γονείς τους,  στην επαρχία , έμειναν κλεισμένα σε ένα σπίτι για πολλές μέρες με σκοπό να πεθάνουν από ασυτία. Τα βρήκε η πρόνοια και τώρα μεγαλώνουν στα χωριά Sos.  Για μένα αυτό ήταν ένα μεγάλο κίνητρο ώστε να φτιάξω μια ιστορία. Έκανα μεγάλη έρευνα , όσον αφορά την παιδική εγκατάλειψη,τις συνέπειες κ.λ.π. Οπότε το Ισμήνη και Καλυψώ είναι ένα έργο που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο κόσμους, όπως και το Dreamville.. Η Ντένυ Αργυροπούλου στον ρόλο της Ισμήνης και η Κατερίνα Μπουζάνη στον ρόλο της Καλυψώ δοκιμάζονται  και αναμετρούνται στα δύσκολα μονοπάτια του μυαλού.

Το ΄΄Dreamville΄΄ αποτελεί την μοναδική Ελληνική συμμετοχή στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ θεάτρου στην Τεργέστη. Είναι κι αυτό μία ηθική επιβράβευση για εσάς?
Ναι και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι.. Αρκετά χρόνια ψάχνουμε να συμμετέχουμε στο εξωτερικό με κάποια παράσταση μας και πιστεύω ότι  το ΄΄Dreamville΄΄ είναι μια παράσταση που θα μπορούσε να πάιζεται στο εξωτερικό. Με μεγάλο κόπο και δουλειά επί 13 συνεχή έτη , ανεβαίνουμε όλο και πιο ψηλά καθώς οι στόχοι μας σε κάθε αργό σταθερό βήμα επιτυγχάνονται , χωρίς να έχουμε καμία στήριξη.

Να μη ξεχάσουμε και το ‘’Ζητείται Δράκουλας’’…
Ο Δράκουλας είναι ένα αγαπημένο μου έργο , το έργο το 2008-2009 και είναι μια παρωδία με γκροτέσκ στοιχεία. Μέχρι και σήμερα υπάρχει κόσμος που μας βλέπει και μας ξαναβλέπει και για μας ειναι αλλή μια επιτυχία. Το ΄΄Ζητείται Δράκουλας΄΄ ξεκίνησε να παίζεται στο 41 Street bar και φτιάχτηκε για χώρους ψυχαγωγίας. Την Κυριακή 30 Μαρτίου είναι τελευταία μας παράσταση..

 

Επίσης παίζετε σε μία ακόμα ιδιαίτερη παράσταση, το΄΄ ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας΄΄. Θα πας πείτε τις εντυπώσεις σας?

  Είμαι πολύ περήφανη που άλλος ένας στόχος μας επιτυγχάνθηκε . Το έργο είναι της Heather Raffo ‘’ 9 Parts of Desire’’ όπου το μετέφρασε η Πέπυ Μοσχοβάκου και το σκηνοθέτησε η Μαρία Τσαρούχα.
Όταν το πρωτοδιάβασα στα αγγλικά , ξετρελάθηκα.. Καταφέραμε με τον Γιώργο Κάλτσα με χαμηλό budget να πραγματοποιήσουμε μια τόσο δύσκολη δουλειά και με ένα εκπληκτικό επιτελείο συνεργατών να ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους μας. Είμαι πολύ περήφανη που με εμπιστεύτηκε και πίστεψε στο όνειρο μας η Μαρία Τσαρούχα. Είναι ένα έργο που μιλάει για το σήμερα, για το άυριο και το πάντα. Επίκαιρο και έχει καταφέρει να αγγίξει τις καρδιές πολλών ανθρώπων . Μια δυνατή γροθιά στο στομάχι και ένα γλυκό χαστούκι σε όλους μας για το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.  Ο πόλεμος δυστυχώς δεν έχει χρώμα , ταυτότητα , θρησκεία, την ίδια απώλεια νιώθεις και όπως λέω και στο έργο « Το ίδιο δεν είναι όλα, όπου και αν ζείτε…»

 

Υπάρχουν κάποιες παραστάσεις που θεωρείτε σταθμό στην μέχρι τώρα καριέρα σας?
Το ΄΄Dreamville ΄΄και τώρα το΄΄ Iraq΄΄.

 

Η μουσική έχει σημαντική θέση στη ζωή σας?
Ο πατέρας μου παραγωγός ραδιοφώνου μου μετέφερε την αγάπη του για την μουσική και αργότερα κάνωντας και εγώ ραδιόφωνο το λάτρεψα.. Με το τραγούδι ασχολούμαι από τα 18 και για αυτό έχω φτιάξει και την μουσική μπάντα « Kassetta the love band».

 

Τι νομίζετε ότι κάνει το θέατρο, τόσο δυνατό, ακόμα και σε θεωρητικά δύσκολες εποχές?
Το θέατρο ήταν και θα είναι πάντα στην επικαιρότητα.. Μακάρι να μπορούσαμε να αφυπνίσουμε αρκετό κόσμο ώστε να παρακολουθεί και να εκπαιδεύτεται . Επειδή η πολιτεία δεν μεριμνεί για τους πολίτες της ώστε να μπορούν να παρακολουθούν παραστάσεις όλοι, οι περισσότερες ομάδες μικρές και μεγάλες ακόμα και μεγάλες θεατρικές εταιρείες βοηθούν ώστε με προσφορές και με πολύ χαμηλά εισιτήρια να μπορεί κάποιος να δει ότι του αρέσει. Το θέατρο είναι από μεγαλύτερες μορφές ΜΤέχνης όπου συνδιάζει όλες τις υπόλοιπες. Είναι λύτρωση!

 

Ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε


Τζανιδάκης Κων/νος