You are currently viewing Συνέντευξη Χάρης Ρώμας

Συνέντευξη Χάρης Ρώμας

  • «Ο αυτοκράτωρ της σοκολάτας» είναι μία παιδική παράσταση που φέρει την υπογραφή σας στο κείμενο, στη σκηνοθεσία αλλά και στους στίχους των τραγουδιών. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο αλλά και τους συντελεστές?

Η παράσταση είναι μια αληθινή υπερπαραγωγή για παιδιά. 13 ηθοποιοί παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν προσπαθώντας μέσα από το έργο μου, να περάσουν μηνύματα στα παιδιά, όπως το ότι το πιο σημαντικό στη ζωή δεν είναι να είσαι πλούσιος ή το να προσπαθείς να κάνεις τον έξυπνο για να ξεχωρίσεις. Αυτός που πραγματικά ξεχωρίζει και αξίζει, είναι αυτός που προσπαθεί να πετύχει παραμένοντας, όμως, πάντα σεμνός. Οι ηθοποιοί έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια και είναι όλοι μοναδικοί στους ρόλους τους. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι σημαντικοί άνθρωποι του θεάματος. Μουσική έχει γράψει ο πολύ αγαπητός Γιάννης Ζουγανέλης, χορογραφίες έχει κάνει ο μυθικός Φώτης Μεταξόπουλος και σκηνικά-κοστούμια έχουν σχεδιάσει αντίστοιχα οι εξαιρετικές Αθανασία Σμαραγδή και Έβελυν Σιούπη.


• Η ενασχόληση σας με το παιδικό θέατρο πως προέκυψε?

Από νέος ηθοποιός είχα τη μεγάλη επιθυμία να παίξω σε μια καλή παράσταση, όπως εκείνες της Ξένιας Καλογεροπούλου, ας πούμε. Δεν έτυχε, γιατί πάντα με προσελάμβαναν σε θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες. Πολλά χρόνια αργότερα μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία να διασκευάσω για παιδιά το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Η δωδεκάτη νύχτα”. Η παράσταση έγινε στο θέατρο Αμιράλ και άρεσε πάρα πολύ. Λίγο μετά ο Γιάννης Χριστόπουλος μου πρότεινε να σκηνοθετήσω για το παιδικό του θίασο περιοδείας το κλασικό έργο “Tο αηδόνι του αυτοκράτορα”. Το έκανα αν κι ήμουν κυριολεκτικά πνιγμένος από δουλειά, αλλά αποζημιώθηκα γιατί η παράσταση έκανε μεγάλη επιτυχία.
Συνέχισα να γράφω και να σκηνοθετώ γι αυτόν το θίασο περιοδείας κι έτσι προέκυψαν οι παραστάσεις: ‘’Ο μάγος του οζ’’, ‘’Σεβάχ ο θαλασσινός’’, ‘’Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος’’ και ‘’Η πεντάμορφη και το τέρας’’. Όλα γνώρισαν θριαμβευτική υποδοχή. Στην Αθήνα, όμως, είχα αποφασίσει να μην υπογράψω καμιά θεατρική παράσταση αν δεν χτύπαγε την πόρτα μου κάποια ιδιαίτερη ευκαιρία.
Η ευκαιρία αυτή είχε το όνομα Ηλίας Μαροσούλης, ο μεγάλος αυτός επιχειρηματίας μου πρότεινε να γράψω και να σκηνοθετήσω ένα παιδικό έργο για το ιστορικό REX. Έτσι γεννήθηκε ο “Ο Αυτοκράτωρ της Σοκολάτας” μια πραγματικά…αυτοκρατορική παράσταση που πιστεύω ότι θα ενθουσιάσει τα παιδιά

• Πόσο εύκολο είναι να διεισδύσει κάποιος μέσα στις καρδιές των μικρών παιδιών?

Είναι εύκολο αν έχεις διατηρήσει ζωντανό το παιδί μέσα σου και μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα τους. Είναι βέβαια και τεράστια ευθύνη το να γαλουχείς παιδικές συνειδήσεις


• Πιστεύετε ότι το θέατρο σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε ποιο άμεσα με τους ανθρώπους απ΄ότι η τηλεόραση?

Με το θέατρο σίγουρα επικοινωνείς πιο άμεσα, η τηλεόραση, πάλι, σου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με το ευρύτερο κοινό. Το καθένα από αυτά τα μέσα θέλει τελείως διαφορετικό χειρισμό από το δημιουργό

• Διαβάζοντας παλαιότερες συνεντεύξεις σας, οι τηλεοπτικές σειρές που πρωταγωνιστήσατε ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Για πολύ κόσμο όμως είναι ακόμα ‘’ζωντανές’’. Έχετε σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο να συνεχίσετε κάποια από αυτές τις μεγάλες επιτυχίες (πχ. ‘’Το Καφέ της Χαράς’’ ίσως να έμεινε με ανοιχτό το φινάλε)?

Πράγματι συζητήσαμε με τον ANT1 τη πιθανότητα να συνεχιστεί το “Καφέ της Χαράς”, αλλά δεν δέχομαι με τίποτα η συνέχεια να είναι κατώτερου επιπέδου σαν παραγωγή από τα υπάρχοντα επεισόδια. Μόνο αν το κάνουμε καλύτερο από πριν έχει νόημα να ξαναγίνει.


• Μία ακόμα παράσταση που φέρει τη δική σας σφραγίδα αναμένεται με πολύ μεγάλη αγωνία από το κοινό. Τίτλος της «Είδα το Χάρη με τα μάτια μου» (όπου θα συνεργαστείτε και πάλι με την Άννα Κουρή) και απ’ ότι γράφετε ετοιμάζει βαλίτσες για την Αμερική. Μπορείτε να μας δώσετε μία μικρή γεύση για το τι πρόκειται θα δούμε?

Είναι μια αισθηματική κωμωδία, είδος με το οποίο δεν έχω ξανασχοληθεί στο παρελθόν, αλλά πάντα μου άρεσε. Εγώ, η φίλη μου Άννα, η συμπαθέστατη Αγγελική Λάμπρη και ο γλυκύτατος Λεωνίδας Καλφαγιάννης δουλεύουμε το έργο μου με πολύ αγάπη και κέφι και είμαστε ευτυχισμένοι μ’αυτό το εγχείρημα. Η αισθηματική κωμωδία θέλει φινέτσα, μπρίο και ακρίβεια. Το αποτέλεσμα θα δείξει…


• Εκτός από το θέατρο έχετε και μια ιδιαίτερη σχέση με το τραγούδι και αυτό φαίνεται από τους αξιόλογους στίχους που έχετε γράψει κατά καιρούς.

Λατρεύω το τραγούδι και είμαι εραστής του στίχου. Μόλις κυκλοφόρησε το CD:Χάρης Ρώμας-Οι στίχοι μου κι οι φίλοι μου, όπου 14 σπουδαίοι ερμηνευτές, μου κάνουν τη τιμή να τραγουδήσουν τους στίχους μου. Το αποτέλεσμα με εκφράζει απόλυτα. Είναι εκατό τοις εαυτός μου. Τους ευχαριστώ όλους για το ταλέντο και τη γενναιοδωρία τους. Μου χάρισαν μια από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις της καριέρας μου

• Σας ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε

Ευχαριστώ κι εγώ. Στις δύσκολες εποχές η τέχνη είναι σημαντική διέξοδος

 
Τζανιδάκης Κων/νος