You are currently viewing Συνέντευξη Ν.Δαφνής – Κ.Ρουγγέρη

Συνέντευξη Ν.Δαφνής – Κ.Ρουγγέρη


Συνέντευξη με τον Νίκο Δαφνή και την Κάρμεν Ρουγγέρη με την αφορμή την θεατρική παράσταση Ερωτικά Γράμματα στο θέατρο ΄΄Κάτω από τη Γέφυρα΄΄


Προφανώς ανήκετε στη γενιά που ακόμα αλληλογραφούσε μεταφέροντας συναισθήματα και εικόνες…

Νίκος Δαφνής Ανήκω στη γενιά που αλληλογραφούσε… μανιασμένα. Μέχρι τα 29 μου χρόνια, είχα μαζέψει εκατοντάδες γράμματα και φωτογραφίες. Εκείνη την εποχή όμως, ήμουν με μια κοπελιά, πολύ ζηλιάρα, που επί πλέον της άρεσε να ψάχνει τα συρτάρια μου … Κάποιο βράδυ, βγήκα με δυο φίλους. Εκείνη βρήκε τα γράμματα και τις φωτογραφίες και τα έκανε … προσάναμμα για το τζάκι. Όταν γύρισα, ορκίστηκε ότι το έκανε επειδή … κρύωνε πολύ. Ήμουν πολύ ερωτευμένος και – φυσικά – την πίστεψα, χωρίς ποτέ να κάνω θέμα ότι ήταν Ιούλιος όταν συνέβη το «κακό».

Κάρμεν Ρουγγέρη Ναι ! Ανήκω σε αυτή τη γενιά . Έχω πάρει και έχω στείλει άπειρα γράμματα . Κυρίως με τον αγαπημένο μου σύντροφο . Συγκεκριμένα είχα λείψει 6 μήνες σε περιοδεία με τον Δημήτρη Ροντήρη . Ο σημερινός και παντοτινός μου σύντροφος μου υποσχέθηκε ότι θα μου γράφει ένα γράμμα κάθε μέρα . Έτσι και έγινε . Φεύγοντας του έδωσα τη λίστα των ξενοδοχείων που θα έμενα . Σε κάθε μέρος που πηγαίναμε λοιπόν , πήγαινα στην reception και έπαιρνα τα γράμματά μου και βεβαίως απαντούσα αμέσως σε όλα.

 

Τι σας έκανε να επιλέξετε να σκηνοθετήσετε το συγκεκριμένο έργο?

Νίκος Δαφνής  Είναι ένα «ιδιαίτερο» έργο και προσφέρεται για ένα είδος «ρεσιτάλ». Αυτό ήταν ένας σοβαρός λόγος να … ρισκάρουμε. Έπειτα, με είχε ιντριγκάρει η απαίτηση του συγγραφέα για μια εντελώς λιτή σκηνοθεσία. Και αυτό έκανα.
Κανένα εφέ, καμιά σκηνοθετική «εξυπνάδα».

 

Τι είναι αυτό που σας αγγίζει περισσότερο σε αυτή τη παράσταση?

Νίκος Δαφνής Η καθαρότητα των καταστάσεων και (φυσικά) του λόγου. Και η «ενέργεια» που συμπαρασύρει τους θεατές.

Κάρμεν Ρουγγέρη Όταν το πρωτοδιάβασα με ταξίδεψε , με συγκίνησε ! με συγκλόνισε ! Είπα ναι ! αυτό θα το κάνω . Να θυμίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια με γεμίζει τόσο πολύ αυτό που κάνω με τα παιδιά που αρνούμαι οποιαδήποτε θεατρική πρόταση . Είναι ένα έργο ξεχωριστό , δύσκολο για ξεχωριστούς θεατές , που θα πρέπει με ελάχιστα μέσα να τους κερδίσουμε.

 

Θα θέλατε να μας κάνετε μία μικρή σκιαγράφηση των χαρακτήρων που υποδύεστε?

Νίκος Δαφνής Ένας ταλαντούχος μικροαστός, που καταξιώνεται σε πετυχημένος νομικός και αργότερα σαν γερουσιαστής. Είναι συντηρητικός και με έντονο το αίσθημα του καθήκοντος. Ίσως γι’ αυτό, την «κρίσιμη» στιγμή δεν κάνει το … μεγάλο βήμα.

Κάρμεν Ρουγγέρη Κατ’ αρχάς η Μελίσσα ο ρόλος που υποδύομαι δεν έχει καμία σχέση με μένα . Κι αυτό είναι πρόκληση γιατί καλούμαι να υπηρετήσω κάτι δύσκολο . Μέσα από τα γράμματα αυτά παρακολουθείς την πορεία της , τη διαμόρφωση του χαρακτήρα της , την επιρροή της οικογένειάς της . Είναι μια γυναίκα γεμάτη θυμό που αντιδρά αυτοκαταστροφικά . Με λίγα λόγια είναι ένας σύνθετος ρόλος με πολύ πολύ ενδιαφέρον. 

 

Νομίζετε ότι το θέατρο έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση ή αυτό μπορεί να γυρίζει και θετικά?

Νίκος Δαφνής  Ναι, έχει επηρεαστεί. Ακόμα η «αγορά» δεν έχει ισορροπήσει.Το θεατρόφιλο κοινό, θα επιλέγει πιο προσεκτικά που θα δίνει τα χρήματά του. Το άλλο, το απαίδευτο, έτσι κι αλλιώς θα μείνει σπίτι του να δει … «τούρκικα». Ασφαλώς, το θέατρο θα αντέξει, όπως άντεξε πολλές φορές και σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες περισσότερο από 2.500 χρόνια. Βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα αντέξουν οι αξιόπιστες θεατρικές επιχειρήσεις και οι αξιόπιστοι επαγγελματίες. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Κάρμεν Ρουγγέρη Σαφώς και έχει επηρεαστεί . Με τέτοια ανεργία φυσικό δεν είναι ? Το πρώτο πράγμα που θα κόψει κάποιος είναι το θέατρο . Οι μισθοί έχουν μειωθεί , οι συντάξεις το ίδιο. Ο θεατρόφιλος βέβαια με κάποια θυσία θα πάει στο θέατρο αλλά όχι όσες φορές πήγαινε πρώτα . Θα κάνει επιλογές . Τώρα αν θα διαλέξει τις καλύτερες ή τις χειρότερες παραστάσεις κανείς δεν ξέρει γιατί το γούστο του καθενός δεν είναι αντικειμενικό.

 

Έχετε κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον?

Νίκος Δαφνής Μόνο «όνειρα» μπορώ να κάνω. Και … ευχές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αξιόπιστος παραγωγός σήμερα, που μπορεί να κάνει σχέδια για το μέλλον σήμερα, χωρίς τον κίνδυνο να εκτεθεί στους συνεργάτες του και στο κοινό.

Κάρμεν Ρουγγέρη Θα πάω περιοδεία όλο το καλοκαίρι , ετοιμάζω τα έργα που θα ανεβάσω τον χειμώνα για τα παιδιά , ετοιμάζω το καινούργιο μου βιβλίο κ.λ.π.

 

Τζανιδάκης Κων/νος