You are currently viewing ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΝΤΑΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΝΤΑΣ


Η μουσική και οι μουσικοί έχουν σήμερα όραμα;
Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με όραμα. Χωρίς όραμα ο κόσμος θα έμενε στάσιμος και δεν θα υπήρχε πρόοδος. Την μουσική την φτιάχνουν άνθρωποι και ανάλογα με την εποχή, τα βιώματά τους, τις τάσεις που επικρατούν, την αισθητική τους, την νοοτροποία τους, τα μέσα που διαθέτουν παράγουν και την αντίστοιχη μουσική. Άλλη μουσική υπήρχε στην Ομηρική εποχή, άλλη στον μεσαίωνα, άλλη στην μεταπολίτευση, την εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Άλλους δρόμους ακολουθεί η ανατολίτικη μουσική και άλλους η δυτική. Στην σημερινή εποχή με την υπερπληροφόρηση, την τάση για παγκοσμιοποίηση αλλά ταυτόχρονα και διαφοροποίηση το όραμα πολλές φορες χάνεται.
Η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων δεν αφήνει χώρο και χρόνο στους ονειροπώλους. Τα πάντα μετριούνται με αριθμούς και θα έλεγα ότι η ανάγκη του βιοπορισμού και της εύκολης κατανάλωσης επικρατεί του οράματος. Η φλόγα της μουσικής όμως δεν σβήνει ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα θα την κρατούν αναμένη στους αιώνες όπως μας δείχνει η ιστορία.

Η επανάσταση της μουσικής έχει εμπνεύσει πολύ κόσμο. Μήπως είναι κι αναγκαίο για έναν καλλιτέχνη;
Συνήθως η έμπνευση έρχεται μέσα από δύσκολες και ασυνήθιστες καταστάσεις. Αν είναι κατι φυσιολογικό είναι ανάξιο λόγου. Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι έχουμε ξεχάσει τα αυτονόητα και έχουμε σταματήσει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Ο καλλιτέχνης είναι αυτός που το βλέπει αυτό και το εκφράζει μέσα από την τέχνη του. Γι’αυτό πολλές φορές ταυτιζόμαστε με κάποια καλλιτεχνικά έργα. Είναι στοιχεία που υπάρχουν μέσα μας και ο καλλιτέχνης μας δίνει την δυνατότητα μέσω του έργου του να τα βγάλουμε στην επιφάνεια.

Πόση δύναμη έχει η τέχνη;
Όταν οι πολιτικοί θέλουν να χειραγωγήσουν την μάζα πολλές φορές χρησιμοποιούν κάποιον καλλιτέχνη για να το κάνουν, πχ σε μια καμπάνια ή καποια διαφήμιση. Την πραγματική δύναμη όμως την έχει η ίδια η τέχνη και τα έργα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έργα αριστουργήματα προέρχονται από καλλιτέχνες που σαν άνθρωποι δεν διακρίνονται για την ποιότητά τους. Σίγουρα η τέχνη πολλές φορές διαμορφώνει συνηδείσεις, τάσεις και ανατροπές.

Βλέπετε στην εποχή μας φωτεινούς ανθρώπους στη μουσική σκηνή που θα αποτελέσουν τη σταθερή συνέχεια της;
Φυσικά! Πρόσφατα άκουσα ότι η Taylor Swift σάρωσε τα Αμερικανικά βραβεία. Χάρηκα γιατί είναι μια καλλιτέχνιδα που το αξίζει και δείχνει να έχει και μεγάλη χρονική διάρκεια η επιτυχημένη πορεία της παρόλο που κινείται στο χώρο της ποπ που θεωρείται εύπεπτο είδος. Άλλη μια ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο Dave Grohl με τους Foo Fighter. Παρόλο που δεν είναι του γούστου μου οι Nirvana κατάφεραν να αλλάξουν στα ‘90s την πορεία της ροκ μουσικής και μέχρι και σήμερα οι Foo Fighters, είναι ακόμα κουλ και επίκαιροι. Ειμαι σύγουρος ότι μόλις σκάσει η φούσκα του Τικ Τοκ που σπαταλάει τον χρόνο της νεολαίας με σαβούρα θα έρθουν στο προσκύνιο πιο ποιοτικά και ουσιώδη ακόυσματα και ερεθίσματα.


Ποιος καλλιτέχνης ήταν η πρώτη πηγή έμπνευσης σας;
Ο πρώτος που με άγγιξε ήταν ο David Gilmour. Ο πρώτος που με έκανε να θέλω να γίνω κιθαρίστας ήταν ο Slash!

Νέος δίσκος. Πείτε μας γι’ αυτή τη δουλειά.
Δέκα καινούρια τραγούδια, σκληρού ροκ εντ ρολ, αλήτικα και ταυτόχρονα ευαίσθητα σε μια προσπάθεια να αποδώσω φόρο τιμής στις επιρροές μου, να εξωτερικέψω τις ανησυχίες μου και να κάνω τον ακροατή, να διασκεδάσει, να σκεφτεί αλλά και να νιώσει ότι υπάρχει ελπίδα. Το άλμπουμ είναι ‘Badass’!

Έχετε πραγματοποιήσει κάποια βασικά όνειρά σας;
Θα απαντήσω με στίχους από τον καινούριο μου δίσκο
“If you find what makes you happy chase it to the end
Don’t leave chances slip through your hands
Just make your movement and time will be friend”
Από το τραγουδι “Time Will Be Friend”, album ‘Badass’
σας ευχαριστώ πολύ για την ωραία κουβέντα!

 

bandcamp

https://steliosventas.bandcamp.com/album/badass

spotify

https://open.spotify.com/album/5cVGVuzIy3l4YRvTjekCAU

YouTube channel

https://www.youtube.com/user/MrVendrix

fb page

https://www.facebook.com/steliosventasmusic/

instagram

https://www.instagram.com/steliosventas/

twitter

https://twitter.com/steliosventas 

 

STELIOS VENTAS feat. YIANNIS GOUDOULAS – Love (animation video)

https://youtu.be/RjBIkoCewjw