spiroa paziotis

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΖΙΩΤΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟ

spiroa paziotis

 

Πες μας δυο λόγια για την παράσταση Game Over που συμμετέχεις φέτος.
 Η παράσταση στην οποία έχω την τιμή να μετέχω είναι ένα έργο επιστημονικής φαντασίας , κάτι που συνήθως απαντάται στη μεγάλη οθόνη και με επιτηδευμένα  πολυδάπανες  παραγωγές  που εντυπωσιάζουν και τον πλέον αρνητικά διακείμενο στην έβδομη τέχνη, και γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση σε εμάς (η υποκριτική προσέγγιση) και στο κοινό (η θέασή του). Είναι μία καλοδουλεμένη παντιοτρόπως, παράσταση που την έχουμε αγαπήσει όλοι οι συντελεστές, αν και πέρασε καιρός μέχρι να κατανοήσουμε ενδελεχώς όλες τις εκφάνσεις της διαδραματηθείσας πλοκής.

Όσον αφορά την υπόθεση,
Το έργο ξεκινά στην Γαλλία του 2055 με αρκετές αλλαγές στο περιβάλλον , στην βιωσιμότητα αλλά και σε επιστημονικά επιτεύγματα ”παρανοϊκών” ανθρώπων. Μια ομάδα επιστημόνων ξεκινούν πειράματα με στόχο τον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ολοκλήρωση ενός φασιστικού και διεστραμμένου καθεστώτος . Οι ήρωες του Game Over άλλοτε είναι οι κύριοι παίχτες ενός καλοστημένου παιχνιδιού και άλλοτε πιόνια! Το σχέδιο ξεκινά το 2040 όταν ο κυβερνήτης Stalker ζητά απο μια ομάδα επιστημόνων ένα πείραμα όπου θα μπορέσει να καθηλώσει τον λαό, να τον υποτάξει και να εργάζεται 22 ώρες , με ελευθερία ύπνου 120 λεπτά.
Το Game Over είναι ένα δυνατό παιχνίδι μυαλού με έντονα στοιχεία την καλοστημένη χορογραφία και την απαιτητική προσήλωση του θεατή, κρατώντας με την εξέλιξη μιας έξυπνης και ταχέως αείροης  πλοκής, αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Με αρκετούς από τους συντελεστές έχεις συνεργαστεί ξανά. Μίλησέ μας για τις σχέσεις σου μαζί τους.

2) Η αλήθεια είναι πως ο μικρόκοσμος του θεάτρου σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζεις ένα μεγάλο μέρος των ηθοποιών και να κρίνεις (αν έχεις τη δυνατότητα) με ποιούς μπορείς να συνεργαστείς και ποιούς όχι. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα παιδιά που συνεργάζομαι όσα χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέατρο αλλά και ειδικά σε αυτήν την παράσταση έχουν ένα κοινό.Οι παρελθοντικοί γίνονται παροντικοί και οι παροντικοί θα επιδιώκω να γίνονται μελλοντικοί συνεργάτες. Είναι παιδιά με πολύ καλό χαρακτήρα και παρεμφερείς φιλοδοξίες και στόχους με εμένα.Πιστεύουμε όλοι στο συναγωνισμό κι όχι στον ανταγωνισμό (όταν αυτός δεν αφορά τιν αυτοβελτίωση).Ξέρετε, είναι πιο σημαντικό για εμάς να είμαστε, αλλά και να συνεργαζόμαστε με ηθοποιούς  λιγότερο εντυπωσιακούς μα καλούς συναδέλφους και λιγότερο με φαντεζύ ηθοποιούς αλλά καθόλου συνεργάσιμους. Κι αυτό γιατί πίσω από τον καλοστημένο κόσμο του θεάματος ελοχεύει ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ο ναρκισσισμός και ένας κυκεώνας ντιβισμού που συνήθως βγάζει στην επιφάνεια  την κακή πλευρά των ανθρώπων.

 

Ποιον χαρακτήρα ενσαρκώνεις στο συγκεκριμένο έργο & ποια τα χαρακτηριστικά του;

Στο έργο αυτό ενσαρκώνω τον Michael, έναν φέρελπη και αξιοσέβαστο ψυχαναλυτή που ξεκινάει μαζί με τη συνάδελφο και γυναίκα του ένα πείραμα, όμως η φιλοδοξία και ο οπορτουνισμός της, σε συνδυασμό με τον υφέρποντα αδύναμο χαρακτήρα του,τους οδηγεί με φρενήρεις ρυθμούς σε κάτι άλλο που δεν το είχαν φανταστεί…

Ποιοι είναι οι καλλιτεχνικοί σου στόχοι;

Η αλήθεια είναι πως έχω πολλούς καλιτεχνικούς στόχους, αλλά προσπαθώ να διατηρώ τον πήχη χαμηλά ώστε να έχω τη δυνατότητα να τους φτάνω και να βάζω νέους.Λόγω της ενασχόλησής μου με τη μουσική, όντας δάσκαλος φωνητικής και μουσικής, μου αρέσει να συνθέτω πρωτόλειες μουσικές για παραστάσεις αλλά και για χορό καθ’ότι τον λατρεύω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος (κωμωδία, τραγωδία κ.λ.π.);
Μου αρέσει το καλό θέατρο,όποια μορφή κι αν έχει.Αλλά έχω μια αδυναμία στην κωμωδία  πάσης φύσεως. Καταστάσεων, χαρακτήρων, comedia del’ arte, αρχαία κωμωδία κ.λ.π. Μου αρέσει να προσφέρω στον κόσμο αυτό που κι εγώ ο ίδιος έχω ανάγκη….Το γέλιο. Θεωρώ πως όλοι το χρειαζόμαστε,κυρίως σε αυτήν τη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό,τον δίδαξε, και τον άφησε να της φύγει με το χειρότερο τρόπο. ..