You are currently viewing Σαν σήμερα γεννήθηκε  o σπουδαίος κιθαρίστας James Burton

Σαν σήμερα γεννήθηκε o σπουδαίος κιθαρίστας James Burton


Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή κιθαρίστες, o σπουδαίος James Burton. Ήταν βασικός κιθαρίστας του Elvis από το 1969 μέχρι τον θάνατο του, ενώ συνεργάστηκε με δεκάδες μεγάλους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό στίγμα. Μία πλούσια καριέρα με τεράστια συμβολή στη μουσική, όπως αυτή εξελισσόταν μέσα στο χρόνο…

Ο James Burton γεννήθηκε στο Dubberly της Louisiana στις 21 Αυγούστου του 1939. Ήταν αυτοδίδακτος και άρχισε να παίζει κιθάρα από πολύ μικρός. Σε εφηβική ηλικία του έγινε πρόταση και έλαβε μέρος στο περίφημο ”Louisiana Hayride Radio Show”, ενώ το 1957 έπαιξε κιθάρα στο θρυλικό “Suzie Q”, του Dale Hawkins. Ένα τραγούδι που διασκευάστηκε και έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο από το συγκρότημα των Creedence Clearwater Revival.

Καθώς η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται, έγινε μέλος της rockabilly μπάντας του Bob Luman, ηχογραφώντας τραγούδια όπως το ‘’Red Hot’’ του Billy ”The Kind” Emerson. Καθώς βρίσκονταν στο Hollywood μαζί με τον Luman για τα γυρίσματα της ταινίας ‘’Carnival Rock’’, τον πλησίασε ο Ricky Nelson και του ζήτησε να γίνει ο βασικός κιθαρίστας της μπάντας του. Ήταν 1957 όταν ξεκίνησε η συνεργασία τους και έμεινε μαζί του μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ηχογραφώντας ορισμένα από τα κλασικότερα Rock ‘n’ Roll τραγούδια της εποχής, όπως είναι τα “Waiting in School”, “Stood Up” και “Believe What You Say”.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο James Burton είχε και άλλες συνεργασίες είτε σε στούντιο ηχογραφήσεις, είτε σε live. Σημειώστε λοιπόν ονόματα… Johnny & Dorsey Burnette, Bobby Vee, Everly Brothers, Wanda Jackson, Jan & Dean! Όσο και να φαίνεται περίεργο απέρριψε πρόταση τόσο του Bob Dylan, όσο και του Elvis Presley (για να λάβει μέρος στο τηλεοπτικό σόου του 1968). Και στις δύο περιπτώσεις μάλιστα λόγω φόρτου εργασίας!

Μέχρι τα τέλη της δεκαετία του ’60 συνεχίστηκαν οι σημαντικές συνεργασίες όπως αυτές με Monkees και Buffalo Springfield, για να φτάσουμε στο 1969. Ήταν η στιγμή που δεν μπορούσε να πει όχι για δεύτερη φορά στον Βασιλιά και έγινε ο βασικός κιθαρίστας στο συγκρότημα που τον συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η μπάντα ονομάστηκε TCB Band (Taking Care of Business) και είχε ως αρχικά μέλη εκτός φυσικά από τον ίδιο και τους Jerry Scheff (bass), John Wilkinson (rhythm guitar), Larry Muhoberac (keyboards) και Ron Tutt (drums). Έλαβε μέρος σε όλες τις μεγάλες ηχογραφήσεις του Elvis μέχρι το 1977 και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των sold out συναυλιών του. Από ‘κει άλλωστε και η χαρακτηριστική προτροπή του Elvis, “Play it, James”!

Στο διάστημα αυτό όμως δεν έπαψε ποτέ να λαμβάνει μέρος και σε άλλες σπουδαίες δουλειές. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα είναι το πρώτο άλμπουμ της Kim Carnes με τίτλο ‘’Rest on Me’’ το 1972, οι Country διασκευές της Tina Turner στο ‘’Tina Turns The Country On’’, αλλά και τα δύο άλμπουμ της Emmylou Harris (‘’Promised Land’’, ‘’Pieces of the Sky’’).

Μετά τον θάνατο του Elvis, ο James Burton είχε μία πολυετή συνεργασία με τον σπουδαίο μουσικό της Country, John Denver. Ηχογράφησε μαζί του 12 άλμπουμ και έλαβε μέρος σε δεκάδες συναυλίες. Νομίζετε όμως ότι τελειώσαμε εδώ; Από τον Killer’’ του Rock ‘n’ Roll Jerry Lee Lewis στην ελίτ της Country (Johnny Cash, Hank Williams Jr., Kenny Rogers, Emmylou Harris, Brad Paisley) και από τον Elvis Costello και τον J. J. Cale στον δικό μας Ντέμη Ρούσσο, ήταν μερικοί μόνο από τους σταθμούς της καριέρας του. Ιδιαίτερη μνεία θα μου επιτρέψετε να κάνω στο άλμπουμ ”Kojak Variety” όπου μαζί με τον Jerry Scheff συμμετέχουν στην εξαιρετική δουλειά κάποιου που δανείστηκε το όνομα του Elvis! Μιλάμε φυσικά για τον Elvis Costello και τα υπέροχα ”διαμαντάκια” που ανακάλυψε και διασκεύασε με εξαιρετικό τρόπο. Α, για να μην ξεχνιόμαστε. Έλαβε μέρος μαζί με την TCB Bnad και στο μαγευτικό ‘’Roy Orbison and Friends: A Black and White Night’’, που έγραψε ιστορία!

Έχει ιδρύσει το Ίδρυμα James Burton, το οποίο είναι αφιερωμένο στην παροχή μουσικών υποτροφιών και οργάνων σε παιδιά, καθώς και σε νεαρούς ενήλικες, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στον Βασιλιά του Rock’ n’ Roll…

Αντί άλλου επίλογου κλείνουμε με τα άλμπουμ του Elvis, στα οποία ο James Burton έλαβε μέρος: ‘’That’s the Way It Is’’, ‘’Elvis Country (I’m 10,000 Years Old)’’, ‘’Love Letters from Elvis’’, ‘’Elvis Sings the Wonderful World of Christmas’’, ‘’Elvis Now’’, ‘’He Touched Me’’, ‘’Elvis’’, ‘’Raised on Rock’’, ‘’Good Times’’, ‘’Promised Land’’, ‘’Today’’, ‘’From Elvis Presley Boulevard, Memphis, Tennessee’’, ‘’Moody Blue’’

Happy Birthday James!

Κώστας Τζανιδάκης