You are currently viewing ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΡΝΑΣ


Ο άνθρωπος, ο μουσικός, ο τραγουδιστής-σύμβολο της ελληνικής ποπ και ροκ σκηνής που γαλούχησε μουσικά γενιές και γενιές από τη δεκαετία του 70 μέχρι και σήμερα. «Κυρίες και κύριοι, εμείς τιτλούχοι κακής εποχής, δε σκάμε πολύ για την ώρα. Εμάς, κυρίες και κύριοι, εμάς οι μύθοι κάθε Χαλιμάς τη ζωή μας γεμίζουν ακόμα…». Κυρίες και κύριοι ο Κώστας Τουρνάς.

 

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα, τα οποία λογικά θα ήταν από την παιδική σας ηλικία στην Τρίπολη

Ναι, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι εκεί ήταν μόνο το Κρατικό ραδιόφωνο, το οποίο δεν είχε  μεγάλη ποικιλία.  Ελαφρολαϊκά και στην καλύτερη περίπτωση ένας Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, μέχρι εκεί.

Και όταν πια ήρθατε στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60;

Η Ελλάδα ολόκληρη πέρασε μία περίοδο με  Λάτιν τραγούδια,  είχε γίνει μόδα για μία διετία, τριετία. Μοιραία αυτά, μέχρι περίπου το ‘63 – ‘64  όπου εμφανίζεται η πρώτη ταινία Beatles, η οποία ανατρέπει λίγο τα πράγματα. Είναι και ένας Μαστοράκης τότε στα ραδιόφωνα όπου οργιάζει με το αμερικάνικο ρεπερτόριο, το οποίο είναι σε άνθηση εκείνη τη στιγμή. Αυτά είναι  χοντρικά τα ακούσματα της παιδικής και εφηβικής μου ηλικίας.

Αν σταθούμε στην περίοδο με τους Poll, ποιες είναι οι πρώτες στιγμές που σας έρχονται στο μυαλό;

Θυμάμαι ότι οι πρόβες των τραγουδιών ήταν ατέλειωτες, χωρίς καν να ξέρουμε τι θα κάνουμε αυτά τα τραγούδια… Υπήρχε μία έντονη επιθυμία. Αυτά τα τραγούδια τα οποία έγραφα εγώ τότε, δεν ήταν ένα ρεπερτόριο με προηγούμενο στην Ελλάδα, δεν είχαμε πολλά τέτοια πράγματα. Ήταν λιγάκι καινούργια. Τότε λοιπόν οι πρόβες ήταν πάρα πολύ δημιουργικές, πάρα πολύ έντονες, ώστε  να γίνει το καλύτερο δυνατό.  Και δεν ήμασταν ακόμα εξαιρετικά ώριμοι ως μουσικοί.  Ήταν σημαντική αυτή η περίοδος.

Η πρώτη σας προσωπική δουλειά ήταν τα ‘’ΑΠΕΡΑΝΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ’’ το 1972. Ένας πρωτοποριακός δίσκος για τα ελληνικά δεδομένα, εν μέσω μάλιστα δικτατορίας με τη συμμετοχή της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και των Ρουθ. Πως πήρατε την απόφαση να ηχογραφήσετε αυτό τον δίσκο, που μοιάζει να είναι συνέχιση των Poll;

Ήταν γραμμένο για τους POLL βέβαια και θα ήταν αδύνατο να το ηχογραφήσει κάποιος τραγουδιστής της εποχής,ήταν έκτος τάσης της τότε Ελληνικής δισκογραφίας…Έτσι επέμεινα να το ηχογραφήσω εγώ.

Έχετε γράψει και ερμηνεύσει πολλά τραγούδια με ιδιαίτερο στίχο. Θα ήθελα να σταθούμε σε δύο από αυτά. Τον ‘’Αχιλλέα από το Κάιρο’’ και την ‘’Φλέβα’’, που θίγουν δύο θέματα που οι περισσότεροι τότε απέφευγαν να αγγίξουν

Το τραγούδι είναι η υψηλότερη μορφή Ψυχοθεραπείας κατά την γνώμη μου. Αλίμονο αν δεν εκφράζει τις ίδιες τις ζωές μας… αλλά και των γύρω μας.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές στη καριέρα σας που θεωρείτε ιδιαιτέρα σημαντικές, με την έννοια ότι αν δεν είχαν συμβεί θα μπορούσαν κάποια πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά;

Η βούληση της τότε Universal (Helladisk) να μας υπογράψει και να κυκλοφορήσει τα τραγούδια μας, όπως και το ίδιο μετά τους POLL με τα ‘’AΠEΡANTA XΩΡΑΦIA’’. Όπως και κάθε στιγμή άμεσης συνδιαλλαγής με τον κόσμο κάθε εποχής.

Να πάμε στο σήμερα και στις  μεγάλες συναυλίες που έχετε στο Κύτταρο..

Είναι μια γιορτή κάθε φορά. Με τιμούν με την παρουσία τους σπουδαίοι συνάδελφοι, όπως και ο κόσμος και μου δίνουν την ευκαιρία να γιορτάζω κι’ εγώ.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  ”ΤΟ ΚΑΡΦΙ”