You are currently viewing Θοδωρής ∆ημητρίου (Λευκή Συμφωνία): ”Το ελπιδοφόρο φως που ξεπηδάει σε στιγμές μέσα από όλο αυτό το σκοτάδι, είναι εκείνο που προσπαθώ να δω και να μεταγγίσω μέσα στους στίχους μου και τη ζωή μου”
photo by Jane Fotou

Θοδωρής ∆ημητρίου (Λευκή Συμφωνία): ”Το ελπιδοφόρο φως που ξεπηδάει σε στιγμές μέσα από όλο αυτό το σκοτάδι, είναι εκείνο που προσπαθώ να δω και να μεταγγίσω μέσα στους στίχους μου και τη ζωή μου”


Στις ερωτήσεις απαντά ο Θοδωρής ∆ημητρίου

1.Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο rockandroll.gr. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη κουβέντα μας πηγαίνοντας πίσω στο 1984 όταν δημιουργήθηκε το συγκρότημα. Πως θυμάστε αυτές τις πρώτες στιγμές, τι ήταν αυτό που σας ένωσε και ποια ήταν τα όνειρα σας?

Εγώ με τον πρώτο κιθαρίστα της μπάντας τον Τάκη Μπαρμπαγάλα κάναμε παρέα, ακούγαμε και συλλέγαμε βινύλια, κυρίως ψυχεδέλεια και progressive rock, είχαμε δημιουργήσει ένα σχήμα στο Δάσος Χαιδαρίου κάνοντας ήδη κάποιες συναυλίες, αλλά θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο με άλλους μουσικούς. Κάποια στιγμή ο Τάκης και ο Διογένης οι οποίοι ήταν παιδικοί φίλοι και γείτονες στο Δάσος, αλλά είχαν πολύ καιρό να βρεθούν, συναντήθηκαν στο λεωφορείο πηγαίνοντας  προς ένα live των Μουσικών Ταξιαρχιών και συζήτησαν την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα μπάντα. Ο Διογένης που έμενε τότε στη Νέα Ζωή στο Περιστέρι, ήρθε στη μπάντα μαζί με τον Σπύρο με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο σχολείο. Ξεκινήσαμε να παίζουμε οι τέσσερις μας και από τις πρώτες πρόβες που πήγαν πολύ καλά, καταλάβαμε ότι υπήρχε πολύ καλή χημεία μεταξύ μας. Αυτό οδήγησε στο να εντείνουμε τις προσπάθειες να φτιάξουμε δικό μας υλικό και να εκφραστούμε με τον δικό μας ήχο. Αυτό ήταν το κοινό μας όραμα και με την προσθήκη του ελληνικού στίχου πήρε μορφή, η οποία αποτυπώθηκε αρχικά στα κομμάτια των ‘’Μυστικών Κήπων’’.

2.Ποιά ήταν ακούσματα που είχατε εκείνη την περίοδο?

Ακούγαμε Joy Division και Cure, Siouxsie και Bauhaus μαζί με κλασσικό ροκ, Led Zeppelin και Black Sabbath, Beatles και Doors και είμασταν ταυτόχρονα πάντα ανοιχτοί σε επιρροές από τα blues και τη Jazz, το funk, την ηλεκτρονική. Ακούγαμε συχνά μαζί μουσική σε σπίτια αλλά και στις πρόβες και τα ακούσματα που πρότεινε κατά καιρούς κάποιος από εμάς, επηρέαζαν και ενέπνεαν τους υπόλοιπους. Αυτό συνέβαινε τόσο συνειδητά όσο και υποσυνείδητα και μετά έβγαινε στα jam που κάναμε αλλά και όταν δουλεύαμε όλοι μαζί μουσικές ιδέες που ξεκινούσε κάποιος και γίνονταν τραγούδια, ή όταν επενδύαμε μουσικά τους στίχους και τις μελωδίες της φωνής που έφερνα εγώ.

3.Ποιά στοιχεία σας  πιστεύετε ότι έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο και ποια έχουν αλλάξει?

Οι ιδιαίτερες και σκοτεινές μελωδίες και οι προσωπικοί στίχοι είναι στοιχεία της μπάντας που έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο και ταυτόχρονα είναι και αυτά που έχουν συμβάλλει στη μακριά πορεία της αλλά και στην διαχρονικότητα που έχουν τα τραγούδια όλων των δίσκων μας. Σε κάθε άλμπουμ υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία και διαφορετικές κάθε φορά επιρροές και αναφορές που διαφαίνονται και αναπτύσσονται μέσα στις συνθέσεις που βρίσκονται στο καθένα από αυτά. Επίσης οι τρόποι που έχουμε επιλέξει να εκφράσουμε και να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας τόσο στο στιχουργικό και ερμηνευτικό μέρος κάθε τραγουδιού όσο και στο εκτελεστικό, αλλά και στην  άποψη της παραγωγής που κάνουμε σε κάθε δίσκο είναι κάθε φορά νέοι και επιλεγμένοι συνειδητά με βάση την θέλησή μας να πειραματιζόμαστε και να αλλάζουμε συνεχώς.

photo by Jane Fotou


4.Τα άλμπουμ ‘’Μυστικοί Κήποι’’ και “Ηχώ Του Πόθου”  είχαν θετική ανταπόκριση στην Ελλάδα, αλλά άνοιξαν τον δρόμο και για το εξωτερικό. Γίνατε το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που video clip του μεταδόθηκε από το MTV, δίνοντας και αρκετές συναυλίες. Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές  στιγμές που θυμάστε περισσότερο από εκείνη τη περίοδο?

Μόλις κυκλοφόρησαν οι ‘’Μυστικοί Κήποι’’ το γκρουπ έγινε αμέσως πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Αρχίσαμε να παίζουμε μπροστά σε πολύ περισσότερο κόσμο από πριν και ταυτόχρονα είχαμε γίνει γνωστοί και στο κοινό που παρακολουθούσε τη dark και post punk σκηνή στο εξωτερικό. Αυτό συνεχίστηκε και με την κυκλοφορία του “Ηχώ Του Πόθου”. Η δημοτικότητα της μπάντας μεγάλωσε με την προβολή του ‘’Κοιτάζοντας Πίσω’’ στο MTV, αλλά και με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το γκρουπ στον Chris Salewicz, έναν από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους, συνεργάτη των NME, Sunday Times,  The Independent, The Guardian  αλλά και μέλους της ομάδας που έστησε το MTV-Europe.

5.Η αναπάντεχη απώλεια του Σπύρου Χαρίση πόσο σας επηρέασε και πως το διαχειριστήκατε?

Ποτέ δεν ξεπεράστηκε η απώλεια του Σπύρου γιατί είχαμε μεγαλώσει και ονειρευτεί μαζί, τόσο εκτός όσο και μέσα στη μπάντα. Είμασταν πρώτα από όλα φίλοι και εκείνος εκτός από ιδρυτικό μέλος της μπάντας, αποτελούσε  μια από τις πιο θετικές κινητήριες δυνάμεις της. Είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για την δημιουργικότητα, τη δυναμική που ανέπτυξε αλλά και τη δημοφιλία που γνώρισε η μπάντα σε όλη τη διάρκεια που ήταν μαζί μας. Πάντα μας λείπει και πάντα τον σκεφτόμαστε.

6.Το  έκτο σας  άλμπουμ  έχει τίτλο  ‘’ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ’’. Μιλήστε μας για το ύφος των τραγουδιών, τους συντελεστές αλλά και σε ποιες μορφές μπορούμε να το βρούμε

Tα ‘’Άνθη Της Σιωπής’’ είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους πιο σκοτεινούς και μελωδικούς, βαθιά συναισθηματικούς δίσκους που έχει κάνει το γκρουπ. Τόσο η θεματολογία του στιχουργικά, όσο και η μουσική κατεύθυνση, αποτελούν την συνέχεια αλλά και την εξέλιξη του προηγούμενου δίσκου, του ‘’Σαν Τον Ήλιο’’.  Την μπάντα που ηχογράφησε τα ‘’Άνθη Της Σιωπής’’ αποτελούν οι: Θοδωρής Δημητρίου φωνή, ο Κώστας Μιχαλός  στη κιθάρα, ο Διογένης Χατζηστεφανίδης στο μπάσο και ο Βαγγέλης Τσιμπλάκης στα ντραμς. Οι στίχοι όλων των τραγουδιών είναι δικοί μου, εκτός από το Φθινόπωρο στο οποίο βρίσκεται η μελοποιημένη ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη  και το Σε Ένα Φίλο το είναι μελοποίηση του ποιήματος της Μαρίας Πολυδούρη. Εχω γράψει τη μουσική όλων των τραγουδιών εκτός από τα ‘’’Ανθη Της Σιωπής’’  και  ‘’Κάθε Αποχαιρετισμός’’ τα οποία έχουμε γράψει μαζί με τον Διογένη. Την ενορχήστρωση έχει κάνει η μπάντα και όλο το τεχνικό μέρος, δηλαδή την ηχογράφηση, τη μίξη, την παραγωγή και το μάστερ έχει κάνει ο  Έκτορας Τσολάκης.  Το εξώφυλλο και το artwork έχει κάνει η  Melanie Merges-Dimitriou η οποία είναι υπεύθυνη για την εικαστική άποψη της μπάντας, αλλά είναι και δημιουργός των τελευταιών μας video. O δίσκος κυκλοφορεί από τις Labyrinth Of Thoughts και The Lab Records σε περιορισμένη έκδοση λευκού βινυλίου, τον οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει αλλά και να κατεβάσει σε ψηφιακή μορφή από το shop της μπάντας στο Bandcamp: https://lefkisymphonia.bandcamp.com/album/anthi-tis-siopis-blossoms-of-silence
Επίσης μπορεί να τον ακούσει σε όλες τις πλατφόρμες:
Spotify: https://spoti.fi/3Uk6V8a
iTunes/Apple Music: https://apple.co/416tcs3
Deezer: https://bit.ly/3GoAXSk
Amazon Music: https://amzn.to/43bolrv
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=EceCpa7XHp0&t=10s

7.Τα ζητήματα που θίγατε πριν από 30-35 χρόνια, πιστεύετε ότι παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό το ίδιο επίκαιρα και σήμερα  ή έχει αλλάξει κάτι?

Τα ζητήματα που θίγαμε στο παρελθόν σε σχέση με το σήμερα κατά βάθος δεν έχουν αλλάξει. Η μοναξιά, ο φόβος, ο αποκλεισμός και η απομόνωση μέσα στην οποία ζει το μεγάλο μέρος της κοινωνίας συνεχίζουν να μας απασχολούν. Όπως και η συνεχώς εντεινόμενη αποξένωση και η αδιαφορία που επικρατεί στις μέρες μας. Το ελπιδοφόρο φως που ξεπηδάει σε στιγμές μέσα από όλο αυτό το σκοτάδι είναι εκείνο που προσπαθώ να δω και να μεταγγίσω μέσα στους στίχους μου και τη ζωή μου.

8.Η μεγάλη σας συναυλία στο ιστορικό ”Κύτταρο” πλησιάζει. Να προϊδεάσουμε λίγο τον κόσμο σχετικά με το τι αναμένεται?

Στο live μας στο Κύτταρο θα παρουσιάσουμε τον νέο δίσκο ’’Ανθη Της Σιωπής’’  και μαζί θα παίξουμε μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα  τραγούδια από τα πέντε προηγούμενα άλμπουμ. Εκτός από εμάς τους τέσσερις θα είναι μαζί και ο Κώστας Έξαρχος στην κιθάρα, ο οποίος έχει προσχωρήσει το τελευταίο διάστημα στο γκρουπ.

9.Να υποθέσω ότι το καλοκαίρι θα είναι  γεμάτο συναυλίες?

Ναι θα κάνουμε αρκετά live το καλοκαίρι, αλλά και μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο. Θα ανακοινωθούν σύντομα οι ημερομηνίες.

10.Που μπορούμε να σας βρούμε στο διαδίκτυο?

Στο διαδίκτυο βρίσκεται το επίσημο site  www.lefkisymphonia.gr, στο οποίο εκτός από τα νέα γύρω από τις δραστηριότητες της μπάντας, μπορεί κανείς να βρει ένα μεγάλο μέρος του αρχείου σε φωτογραφίες, posters, κλπ, πληροφορίες για την μέχρι σήμερα ιστορία του γκρουπ, όλα τα άλμπουμ και όλους τους στίχους. Υπάρχει τo shop στο Bandcamp: https://lefkisymphonia.bandcamp.com/ όπου μπορεί κανείς να ακούσει όλη τη δισκογραφία και να αγοράσει t-shirts, CDs και τα LPs της μπάντας. Μετά, το κανάλι στο YouTube:https://www.youtube.com/channel/UCa7o_vKpjAwGlswVGwvCSHg, με όλα σχεδόν τα άλμπουμ, τα επίσημα και τα live video. Οι διευθύνσεις της σελίδας μας στο Facebook: https://www.facebook.com/lefkisymphonia και της επίσημης fan ομάδας των Λευκών Αγγέλων: https://www.facebook.com/groups/79987

Και τέλος στο Twitter: https://twitter.com/LefkiSymphonia και στο Instagram: https://www.instagram.com/lefkisymphonia

11.Ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη κουβέντα που είχαμε

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ και εγώ.