You are currently viewing ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ


 

Giwrgos Giwtsas

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά με τίτλο «Εγχάρακτες Μνήμες »…Μιλήστε μας για τον τρόπο που δουλεύετε και τι συμβολίζει αυτός ο τίτλος.
Η νέα μου δουλειά  με τίτλο « Εγχάρακτες  Μνήμες » βασίζεται  στην αποτύπωση εικόνων και παραστάσεων, όπως αυτές ορίστηκαν στο χρονοπλαίσιο της ιστορίας και  της ζωής του ανθρώπου μέσα από μια τεχνική ιδιαίτερα σύνθετη.
Υλικά διαφορετικής  φύσεως  συνυπάρχουν και υπηρετούν την τέχνη μέσα από  ένα ταξίδι έρευνας και ανακάλυψης  των πρώτων δειγμάτων έκφρασης του ανθρώπου σε συνάρτηση με την προσπάθεια του να κατανοήσει και  προσεγγίσει την έννοια της “αρχής” και της “δημιουργίας”, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Στα έργα που παρουσιάζω, κάνω σαφή αναφορά στην παράδοση και  καταδεικνύω με τον πιο απλό και ουσιαστικό τρόπο τη δύναμη που κατέχει ο άνθρωπος, όπως αυτή διαφαίνεται στο πέρασμα του χρόνου, να  υπάρχει και να δημιουργεί σε κάθε  εποχή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες,  διατηρώντας τις αξίες που έχει κληρονομήσει.

 

Ο θεατής μπορεί να βρει τις δικές του εγχάρακτες μνήμες στην έκθεση;

Στη δουλεία μου αυτή,  παραθέτω στο θεατή  – αναγνώστη των έργων μου , την θέαση της παράδοσης και  την ανάγνωση της ιστορίας, κύριος εκπρόσωπος της οποίας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, εγώ – εσείς – όλοι μας. Προτρέπω λοιπόν το θεατή να ανατρέξει στις διαδρομές του χρόνου που έχει διανύσει  και να βρει σε κάθε έργο μου, την εικόνα, που λυτρώνει μέσα  του τις σκιές που σκεπάζουν το φως της δημιουργίας.

 

Η μνήμη κωδικοποιεί εικόνες  και καταστάσεις. Πόσο συμβαίνει αυτό στα έργα σας;

Η μνήμη ως  κυτίο φύλαξης της ιστορίας, κατέχει ρόλο αναμφισβήτητα καθοριστικό στη διαδρομή κάθε λογής δημιουργίας, ως φορέας διατήρησης της παράδοσης και των αξιών, που απορροφά μέσα του  ο καθένας από εμάς, στο πλαίσιο του χώρου και του χρόνου που  βιώνει.
Η ύπαρξη της μνήμης ορίζει το «σώμα» και την υπόσταση του ανθρώπου.
Φιλτράρει πρόσωπα, στιγμές και εικόνες της ανθρώπινης  ύπαρξης, προσδίδει  φως και  χρώμα  στις πτυχές κάθε διαφάνειας που ορίζεται μέσα από το κόκκινο της γέννησης και της ζωής.
Τα “αυλάκια” που χάραζα μικρός στο χώμα, βρίσκουν το χώρο τους  στην ιστορία της τέχνης, όπως αυτή αναγιγνώσκεται  μέσα από τις εικαστικές αφηγήσεις στο πέρασμα του χρόνου.
Άγρια ζώα, πουλιά και ιχθύες, ανθρώπινες ανάγλυφες μορφές ζωγραφισμένες στα τοιχώματα της μνήμης, συνθέτουν σκηνές που αποτυπώνω στον καμβά,  μέσα από στοιβάδες  χρωμάτων,  σεβόμενος τα όρια και τα σύνορα του χρόνου, όπως αυτός μας  δίδεται καθημερινά, μέσα από τη μελέτη και τη γνώση της ιστορίας.

 

Έχει πολύ ενδιαφέρον η ανάμειξη των υλικών, φαίνεται σαν ένα δικό σας παιχνίδι  και δείχνει να σας απασχολεί αυτό. Μιλήστε μας σχετικά…

Η τεχνική  που χρησιμοποιώ στα έργα μου είναι μια εξέλιξη των μικτών τεχνικών όπως αυτές ορίζονται από τη χρήση διαφορετικών υλικών  στην υλοποίηση ενός έργου. Η τεχνική αυτή έχει ως αφετηρία τις κόλλες και τα πρωτογενή υλικά, όπως το χώμα, τη στάχτη και τη μαρμαρόσκονη,  σχηματίζοντας  διαφορετικά επίπεδα στην επιφάνεια του καμβά,  ενώ ολοκληρώνεται με την εφαρμογή  “ατόφιου”  ανεπεξέργαστου χρώματος, ορίζοντας  κατ’ αυτόν τον τρόπο το  εικαστικό αποτέλεσμα  ως μια εικόνα μνήμης ανθρωποκεντρικής,  με ιστορικές προεκτάσεις,  άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια  της  αρχής και της δημιουργίας  και των πρώτων δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων « αναζητώντας τον ενικό αριθμό».

 

Ξεκινάτε τώρα και έχετε μπροστά σας μια τεράστια κι ευχόμαστε εποικοδομητική διαδρομή. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και πού θα θέλατε μετά από χρόνια να δείτε τον εαυτό σας σαν εικαστικό;

Η έννοια στόχος αποτελεί για μένα μια έννοια με ιδιαίτερες προεκτάσεις, τόσο ως προς το νόημα  της  ίδιας της λέξης αναφερόμενη σε μελλοντικά γεγονότα και επιδιώξεις,  όσο και προς  τις ευαισθησίες που κρύβει μέσα της, καθ’ ότι  είναι άμεσα συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή,  νοούμενη, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, όπως αυτή διαγράφεται μέσα από το φως και τις σκιές της κάθε ημέρας, της Δύσης και της Ανατολής.
Ο στόχος που έχω ως καλλιτέχνης, εντοπίζεται καθαρά στην ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας, μέσα από  κάθε λογής εικαστική αναζήτηση, που  ολοκληρώνεται με την αποτύπωση και την εγγραφή  των εικόνων εκείνων, που βρήκαν το χώρο τους στην επιφάνεια της τέχνης μου, διεγείροντας τον νου και το συναίσθημα του θεατή.

 

«ΕΓΧΑΡΑΚΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ»
Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γιώτσα

Περισσότερα εδώ