ΑΤΤΙΚ: Η συνέντευξη τύπου


02.attik

Αναζητώντας τον ΑΤΤΙΚ!
Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή στο Θέατρο Badminton
Από 22 Φεβρουαρίου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Μια παράσταση με συναίσθημα ξεκινά την άλλη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο Badminton και η ανταπόκριση του κόσμου, αφού πάνω από 12.000 εισιτήρια έχουν ήδη προπωληθεί, ήταν η αιτία να προστεθούν νέες παραστάσεις .
Σήμερα το μεσημέρι έγινε η συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ» και σε αυτήν βρέθηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους όλοι οι συντελεστές.
Ο Λάμπρος Λιάβας που έχει αναλάβει τα κέιμενα και την μουσική έρευνα, μίλησε για τη ζωή του κυρίου Κλέωνα Τριανταφύλλου-Αττίκ ενώ έδειξε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Είναι μια θρυλική μορφή και εκφράζει έναν ερωτισμό και συναίσθημα που είναι αιώνιο.. Γίνεται παράλληλα με την παράσταση και μια εξιστόριση των γεγονότων εκείνης της περιόδου και μάλιστα παρατηρούνται πολλές ομοιότητες με την σημερινή εποχή, καθώς και τότε υπήρχε οικονομική κρίση. Ο Αττίκ ήταν εκτός από καλλιτέχνης και βαθειά πολιτικό άτομο και υποστήριζε τις ιδέες του. Ήταν μάλιστα «βενιζελικός» και αρκετές φορές οι οπαδοί του Βασιλιά είχαν επιτεθεί στη μάντρα του..
Ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του, με τον υπέροχο τρόπο που είχε δημιουργήσει την μάντρα του, με τους διαγωνισμούς του και φυσικά με την παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι της εποχής.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Αττίκ υποστήριξε το έργο του με την ίδια του τη ζωή και απόδειξη ήταν η αυτοκτονία του πριν την απελευθέρωση, το 1944..
Είχε αφήσει χειρόγραφο σημείωμα που ήθελε να μπει στον τάφο του, όπως και έγινε.. έγραφε:
Έκλαψα για να γράψω, έγραψα για να τραγουδήσω και τραγούδησα για να ζήσω..”

Η Σοφία Σπυράτου που σκηνοθετεί την παράσταση ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του θεάτρου και γι ’αυτό η σκηνή θα φτάσει μέχρι την πλατεία με σκαλοπατια, ακριβώς όπως ήταν και στη μάντρα. Οι καλλιτέχνες θα έρχονται πιο κοντά στο κοινό και θα γίνουν μια παρέα με αυτό. Η σκηνοθετική ματιά προσεγγίζει την ευαισθησία της εποχής και προσπαθεί να περάσει την συγκίνηση στο κοινό..”

Μίλησαν ακόμα ο Γιάννης Ξανθούλης που έγραψε τα αυτοσχέδια στιχάκια,  ο Θοδωρής Κοτεπάνος που έχει την ενορχήστρωση και την μουσική διεύθυνση αλλά και οι ηθοποιοί.

Επίσης αναφέρθηκε και η ιδέα που θα γίνει πραγματικότητα, της αναβίωσης των διαγωνισμών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Θεατές που έχουν δηλώσει συμμετοχή και πήραν μέρος σε οντισιόν, θα διαγωνιστούν σε διάφορα ταλέντα με έμφαση στο ταλέντο του τραγουδιού, όπως ακριβώς γινόταν και στη μάντρα του Αττίκ..

Στους δημοσιογράφους δόθηκε ένα δώρο με σοκολατένια καρδιά, ένα τριαντάφυλλο αλλά και βίντεο και φωτογραφίες της παράστασης καθώς και μια αναμνηστική αφίσα της παράστασης..

Σε λίγες μέρες όλα θα είναι έτοιμα και στις 22 Φεβρουαρίου ανοίγει η αυλαία μιάς σπουδαίας παραγωγής.. Σας περιμένουμε..

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχηµένες παραστάσεις «Θυµήσου εκείνα τα χρόνια – Αφιέρωµα στην ελληνική οπερέτα και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη» και «Το Μικρόβιο του Έρωτα – Αφιέρωµα στον Κώστα Γιαννίδη», που παρουσιάστηκαν στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Λάµπρος Λιάβας ανοίγει το κεφάλαιο ΑΤΤΙΚ! 

Στη σκηνή του Θεάτρου Badminton ένας 26µελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, µουσικούς και χορευτές «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ
ΑΤΤΙΚ», το ύφος και το ήθος µιας ολόκληρης εποχής, µέσα από µνήµες και αισθήσεις, κείµενα και τραγούδια που σφράγισαν την ευαισθησία µας.

    Μια αναδρομή χωρίς διάθεση «ρετρό», αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και συγκίνηση. Στο επίκεντρο μια χορταστική επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών της εποχής. Μελωδίες και στίχοι που συντρόφεψαν γενιές ολόκληρες στους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες τους, ενώ επηρέασαν όλους τους κατοπινούς δημιουργούς (Ζητάτε να σας πω, Παπαρούνα, Τα νιάτα, Το οργανάκι, Είδα μάτια, Τα τελευταία γιασεμιά κ.ά.).

Η παράσταση προσκαλεί το σηµερινό κοινό να αναβαπτιστεί στην οµορφιά των τραγουδιών
που σηµάδεψαν τη ζωή εκατοµµυρίων Ελλήνων και να ανακαλύψει τις αξίες ζωής και την
καλλιτεχνική τόλµη µιας εποχής εξίσου δύσκολης και µεταβατικής, όσο και η σηµερινή.

Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου-Αττίκ (1885-1944) και της γενιάς του. Ξεκινά από την  Αλεξάνδρεια και την Αθήνα του 1900, με τους περίπατους στο Ζάππειο, τις καντάδες και τις μουσικές βραδιές στο αρχοντικό της οικογένειας Τριανταφύλλου. Περνάει στο Παρίσι της Μπελ-επόκ, με την περίφημη Μιστενγκέ να μεσουρανεί στα Follies Bergères και τον νεαρό Κλέωνα στο Ωδείο, τα μουσικά θέατρα και τα καμπαρέ να αρχίζει την καριέρα του ως «Αττίκ» – τραγουδοποιός. Τον ακολουθούμε στις γεμάτες περιπέτειες περιοδείες του σ’ όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι και τη  Ρωσία της επανάστασης των Μπολσεβίκων!
    Για να καταλήξουμε στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου, με τα «βαριετέ» και την περίφημη «Μάντρα», έναν τρόπο καλλιτεχνικής επικοινωνίας  πρωτοπόρο για την ελληνική πραγματικότητα! Η «Μάντρα» υπήρξε ο ναός της τέχνης του Αττίκ και λειτούργησε για μιαν ολόκληρη δεκαετία (1930-1940), συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο στοιχεία από την παρισινή μπουάτ, την αθηναϊκή επιθεώρηση, το βαριετέ, την ταβέρνα και τη μουσικο-φιλολογική στοά! Υπήρξε φυτώριο πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως η Δανάη (η κορυφαία μούσα του Αττίκ), η Κάκια Μένδρη, η Πάολα, ο Νίκος Γούναρης, η Νινή Ζαχά κ.ά., καθώς και ορισμένων από τους σημαντικότερους στιχουργούς και κονφερανσιέ (Μίμης Τραϊφόρος, Γιώργος Οικονομίδης,  Ορέστης Λάσκος κ.ά.).

Ο Αττίκ δίκαια θεωρείται γεννήτορας όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων. Κοσμοπολίτης και βαθειά καλλιεργημένος, σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας, τραγουδιστής, ποιητής, στιχοπλόκος, ηθοποιός, κονφερανσιέ, ταχυδακτυλουργός, χορευτής και ακροβάτης (!), υπήρξε μια πολύπλευρη και γοητευτική προσωπικότητα.
Τα τραγούδια του, άμεσα και βιωματικά, με βαθύ ρομαντισμό, ευγενική μελαγχολία και λεπτό χιούμορ, έφεραν στο ελληνικό ρεπερτόριο ένα ξεχωριστό ύφος και ήθος και συχνά αποτελούν ολοκληρωμένα μουσικο-θεατρικά μονόπρακτα.

 Το Θέατρο Badminton αποτολµά µια µεγάλη µουσικοθεατρική παραγωγή, φόρο τιµής σ’ αυτή τη γοητευτική καλλιτεχνική προσωπικότητα, γεννήτορα όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων.
Mουσική έρευνα – κείµενα:  Λάµπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία – χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Στιχουργικά ιντερµέδια: Γιάννης Ξανθούλης

Πρωταγωνιστούν (µε αλφαβητική σειρά):
Σία Κοσκινά, Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουµούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούµης, Άγγελος Παπαδηµητρίου, Άκης Σακελλαρίου
Ιδιαίτερα τιµητική η παρουσία της Ζωζώς Σαπουντζάκη
Μαζί τους οι Ζαφείρης Κουτελιέρης, Νικορέστης Χανιωτάκης,
10µελές µπαλέτο και 7µελής ορχήστρα.

Ενορχήστρωση – µουσική διεύθυνση: Θόδωρος Κοτεπάνος
Σκηνικά – κοστούµια: Λίλη Πεζανού
Φωτισµοί: Γιώργος Τέλλος
Παραγωγή: Μιχάλης Αδάµ

√ Ένα από τα χαρακτηριστικά της «Μάντρας του Αττίκ» είναι οι πολυποίκιλοι διαγωνισμοί ταλέντων που θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Θέατρο Badminton. Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό ποίησης, τραγουδιού και ειδικών ταλέντων στο 211 10 10000.
Δηλώσεις συμμετοχής στο attik@badmintontheater.gr“>attik@badmintontheater.gr

Από 22 Φεβρουαρίου
Ώρα Έναρξης:
Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00
Τιμές Εισιτηρίων:
ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
Α ΖΩΝΗ 27€    Α ΖΩΝΗ 35€
Β ΖΩΝΗ 20€    Β ΖΩΝΗ 28€
Γ ΖΩΝΗ 14€    Γ ΖΩΝΗ 22€
Δ ΖΩΝΗ 7€    Δ ΖΩΝΗ 15€
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 37€    ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 45€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-8840600, WWW.TICKETNET.GR, www.viva.gr στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC και τα METROPOLIS.