You are currently viewing ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ


apostolos kaltsas


Ξεκινώντας την κουβέντα μας θα ήθελα να μας πεις για τα πρώτα σου ερεθίσματα, αυτά που σε έκαναν να αγαπήσεις αυτό που τελικά ακολούθησες

Μεγάλωσα με τα ακούσματα του πατέρα μου, τα λαϊκά, το δημοτικό τραγούδι, τον Θεοδωράκη και τον Λοίζο. Όσο μεγάλωνα συνειδητοποιούσα πως κάθε φορά που άκουγα κάτι που μου άρεσε ένιωθα να εξευγενίζομαι σαν άνθρωπος..¨Όταν ανακάλυψα τους Beatles από μια κασέτα της αδερφής μου ήξερα πια ότι αυτό ήθελα να κάνω!

Ασχολήθηκες και με άλλα μουσικά όργανα, αλλά τελικά κατάφερε να σε κερδίσει το μπάσο

Ξεκίνησα με ακορντεόν, συνέχισα με κιθάρα, πιάνο και κρουστά αλλά όταν άρχισα να παίζω με μπάντες συνειδητοποίησα πόσο αθόρυβα ‘ηγετικός’ ήταν ο ρόλος του μπάσου και με ενθουσίασαν οι δυνατότητές του! Κι επειδή είχα ήδη αρχίσει να γράφω δικά μου τραγούδια σκέφτηκα πως ήταν το ιδανικό όργανο δια του οποίου θα μπορούσα να διευθύνω και να ‘οδηγώ’ ένα δικό μου σχήμα. Ο μπασίστας είναι ο κινητήριος μοχλός της ‘ομάδας’, κάτι σαν playmaker!

Η συμμετοχή σου στα Υπόγεια Ρεύματα είναι ασφαλώς ένα σημαντικό κομμάτι της καριέρα σου με πολλές ευχάριστες στιγμές

Περνάμε πολύ όμορφα με τα παιδιά στις συναυλίες μας, έχω ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μαζί τους, το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο καθένας μας είναι ελεύθερος να εκφράζεται μουσικά όπως ακριβώς αισθάνεται χωρίς να διαταράσσεται η συλλογικότητα και η δυναμική της μπάντας, είμαστε 4 ισότιμες ατομικότητες στο ίδιο σύνολο κι αυτό είναι υπέροχο!

Το 2010 κυκλοφόρησε η δισκογραφική σου δουλειά με τίτλο «Μυθοτοπία», σε δικούς σου στίχους, μουσική και ενορχήστρωση. Ποιο είναι ακριβώς το μουσικό ύφος που προσπάθησες να περάσεις στο κοινό?

Δεν προσπάθησα να περάσω κάποιο συγκεκριμένο ύφος δεδομένου ότι είναι μια πολυσυλλεκτική δουλειά ,καθώς τα τραγούδια εμπνέονται από διαφορετικούς τόπους και ταξίδια κι έπρεπε συνεπώς να αποδοθούν σε διαφορετικά μουσικά στυλ και με ποικίλα ηχοχρώματα. Υποψιάζομαι όμως ότι ακριβώς αυτή η έλλειψη μουσικής ομοιογένειας είναι που χαρακτηρίζει το ύφος μου: Η απενεχοποιημένη μείξη πολλών ετερόκλητων ιδιωμάτων που υπηρετούν μια ενιαία σε ύφος τραγουδοποιία.

Τον συγκεκριμένο δίσκο τίμησαν με τη συμμετοχή τους σπουδαίοι καλλιτέχνες. Πως κύλησαν αλήθεια οι ώρες στο στούντιο?

Αυτός ο δίσκος έγινε με πολύ αγάπη..Όλοι συμμετείχαν με την καρδιά τους σαν τα τραγούδια να ήταν δικά τους κι αυτό με τίμησε πάρα πολύ..Ταυτόχρονα όμως όφειλα να είμαι πολύ οργανωτικός και ξεκάθαρος σ αυτό που ήθελα για να συντονίσω μια τόσο πολυπληθή ομάδα μουσικών. Προσπαθούσα να απολαμβάνω αλλά συγχρόνως και να μαθαίνω από κάθε στιγμή της ηχογράφησης!

Διετέλεσες μουσικός κι ενορχηστρωτής της φημισμένης παράστασης «Ήρωες» στο Μικρό Παλλάς για 2 ολόκληρα χρόνια. Θα ήθελες να μας μεταφέρεις την εμπειρία σου?

Ήταν μια πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία να συμμετέχω σε μια τόσο εμπορική παράσταση αφού μέχρι τότε συνεργαζόμουν συνήθως με πειραματικές θεατρικές ομάδες. Ο άψογος επαγγελματισμός της Ελένης Γκασούκα που έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση αλλά και το απίστευτο ταλέντο όλων των παιδιών του θιάσου μου έμαθε ότι επιτυχία έχει ότι γίνεται με κέφι και πολύ δουλειά!

Ετοιμάζεις κάποιες ζωντανές εμφανίσεις αυτό το διάστημα?

Με τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου θα παρουσιάσουμε τη ‘Μυθοτοπία’ στη μουσική σκηνή Αυλαία στις 15 και 22 Φεβρουαρίου, όπου θα συμμετέχουν ο Απόστολος Ρίζος και η Γεωργία Νταγάκη αντίστοιχα. Επίσης δουλεύω ένα solo bass project που θα παρουσιάσω στο Παρίσι τον Απρίλιο.

Πιστεύεις ότι ο ρόλος του internet βοηθάει τους νέους καλλιτέχνες?

Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει τους νέους καλλιτέχνες είναι η ‘εκπαίδευση’ του κοινού. Αν το αισθητήριό του είναι καλλιεργημένο τότε μπορεί μέσω του διαδικτύου να ανακαλύψει αυτούς που αξίζουν, διαφορετικά το διαδίκτυο απλά επιτείνει την άγονη υπερπληροφόρηση και σύγχυσή του.

Σίγουρα πάντως σιγά σιγά χάνεται η μαγεία κάποιων πραγμάτων, όπως ήταν τα εξώφυλλα των δίσκων και ο συμβολισμός που τα συνόδευε. Ειδικά όταν γίνεται download ελάχιστοι ασχολούνται.

Γιατί οι νέες γενιές έχουν μάθει δυστυχώς να ‘καταναλώνουν’ μουσική με μια λογική fast-food!Γι αυτό ακριβώς με την ανεξάρτητη δισκογραφική ‘Παρουσία’, δώσαμε πολύ βάρος στην καλαίσθητη έκδοση του cd που αποτελείται από 40σέλιδο βιβλιαράκι με κείμενα και εικόνες και εισάγει τον ακροατή σ έναν ολόκληρο κόσμο.

Τελειώνοντας και αφού σε ευχαριστήσω θερμά θα ήθελα να μου πεις τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον πέρα των συναυλιών

Το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσω να εμπνέομαι και να δημιουργώ μουσική γι αυτά που μ’ απασχολούν, γι αυτά που με ‘καίνε’…Σ ευχαριστώ κι εγώ για τις εύστοχες ερωτήσεις!

Τζανιδάκης Κων/νος