ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στις ερωτήσεις απαντάει ο Τάσος Μεταξάς

Θα ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με το εξαιρετικά ενδιαφέρον live που ετοιμάζεται μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα…
-Τα Υπόγεια Ρεύματα, είναι ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ της εγχώριας σκηνής, με σημαντική δισκογραφική δουλειά, συνεργασίες  και δυναμικές εμφανίσεις. Είναι τιμή μας που θα βρεθούμε στην ίδια σκηνή μαζί! Η εμφάνιση αυτή θα γίνει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στο Level 69, στο Μοσχάτο. Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς και πιστεύω ότι θα είναι μια μεγάλη βραδιά.

Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στη σύνθεση των ΑντιΣτρές. Έχει αλλάξει κάτι και στο μουσικό σας ύφος?
– Στο μουσικό μας ύφος δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, εκτός ίσως από τους συμβιβασμούς που κάνουμε κάθε φορά, για να μπορέσουμε να αποδώσουμε μια σύνθεση, χρησιμοποιώντας το μέγιστο δυνατό των ανθρώπων που απαρτίζουν το γκρουπ. Αλλαγές ναι, έχουν γίνει – είναι δυστυχώς αναγκαίο κακό – και εκτός από τους παλιούς Παύλο Βίγκο, Αθηνά Οικονομάκου κι εμένα, έχουμε εδώ και ένα χρόνο πάνω-κάτω τους Δημήτρη Κατσούλη στα τύμπανα και Χρήστο Βρεττό στην κιθάρα.

Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για τη τελευταία σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’Μικρές Ιστορίες για Περιόδους Κρίσης’’
– Η δουλειά είναι έτοιμη, το mastering έχει γίνει και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες (εκτυπώσεις εξωφύλλων και τέτοια διαδικαστικά), για να βγει επιτέλους. Ευελπιστώ ότι σε λιγότερο από μήνα, θα έχουμε τα CDs στα χέρια μας. Τώρα, τί θα τα κάνουμε, είναι άλλη ιστορία…

monday5ΑντιΣτρές & Summer Yanka! Πως προέκυψε το surf, ήταν μία κρυφή αγάπη?
–    Δεν είναι κρυφή η αγάπη, είναι φανερή σε πολλά μικρά πράγματα. Πρώτα από όλα είναι Yanka. Ένας χορός που πρόλαβα εγώ προσωπικά και χόρεψα σε πάρτυ στη γειτονιά, με βερμούτ, με πίπερμαν και δισκάκια των Forminx των Idols και τόσων άλλων συγκροτημάτων μιας όμορφης εποχής που ευτυχώς την έζησα έστω και στα τελειώματά της!  Τώρα για να αποδώσεις όσο μπορείς πιο κοντά αυτό το στυλ μουσικής, πρέπει να πετύχεις και τον κατάλληλο ήχο. Εκεί μπαίνει το «surf”, σαν ήχος, τεχνοτροπία πιο πολύ και όχι αποκλειστικά σαν στυλ. Άλλωστε, από τα πρώτα πράγματα που άκουσα πριν ακόμα πιάσω κιθάρα στα χέρια, ήταν ο Hank Marvin και οι Shadows, οι Ventures και ο Dick Dale. Αυτός ο καθαρός ήχος που άλλοτε σκληραίνει άλλοτε γίνεται πιο απαλός, αλλά ποτέ δεν χάνει την μελωδικότητά του, με στοίχειωσε για πάντα…

–    Να περιμένουμε κάποια συνέχεια με 50s και 60s στοιχεία?
–    Nομίζω ότι έχουμε έτσι κι αλλιώς τέτοια στοιχεία στον ήχο των ΑντιΣτρές. Τί να κάνουμε, με αυτή τη μουσική μεγαλώσαμε, αυτή μας αρέσει. Στα live set μας, από την αρχή των ΑντιΣτρές, έχουμε επιλεγμένες διασκευές όπως π.χ. το ιταλικό Cuore Matto (του Λιτλ Τόνυ), ή κομμάτια των Who, των Stones, πάντα από δεκαετία του 60. Οπότε αυτές οι μουσικές, βρίσκονται συνεχώς στα αυτιά και στις καρδιές μας!

Ποιες στιγμές ξεχωρίζετε μέχρι τώρα από την πορεία σας?
– Όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνεις, θυμάσαι πιο πολύ τα παλιά. Καλώς ή κακώς. Μια σημαντική στιγμή ήταν όταν είχαμε κλείσει το ΚΥΤΤΑΡΟ για να κάνουμε την παρουσίαση του 1ου μας δίσκου την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου του 2008. Ο Παύλος, είχε φτάσει πρώτος (όπως κάνει πάντα) έξω από το Κύτταρο κι έπινε καφέ. Θα είχαμε κόσμο πολύ (επιβεβαιωμένα πάνω από 350 άτομα), guests μαζί μας στη σκηνή και φρέσκα-φρέσκα cds για να μπορέσουμε να δώσουμε το βράδυ. Έ, ήταν η Κυριακή που κάηκε η Αθήνα (μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου) και βρεθήκαμε το απόγευμα, όλο το γκρουπ στα τηλέφωνα να προσπαθούμε να ειδοποιήσουμε τον κόσμο να μην έρθει. Χαμός!!! Για την ιστορία, το live αυτό το κάναμε αργότερα, στο τέλος Γενάρη και ευτυχώς πήγε καλά… Άλλη ιδιαίτερη στιγμή, είναι όταν είχαμε ανέβει Θεσσαλονίκη, σε ένα πολύ όμορφο μαγαζί να παίξουμε μαζί με ένα Θεσσαλονικιώτικο γκρουπ, τους Λουδίας. Ξεκινάμε, παίζουμε ένα κομμάτι, παίζουμε 2ο, πολύ χλιαρή υποδοχή. Και τότε καπάκι, παίζουμε το Sara Perche ti Amo (Richi e Poveri) και ξαφνικά όλο το μαγαζί αρχίζει να χορεύει! Από εκείνη την ώρα, μέχρι την ώρα που κατεβήκαμε, δεν έκατσε κανένας κάτω. Ε, να, κάτι τέτοια θυμάσαι και συνεχίζεις. Τα… άλλα, προσπαθείς να τα ξεχάσεις.

Πως βλέπετε την ελληνική σκηνή εν μέσω κρίσης? Μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στα ζητήματα που απασχολούν τον περισσότερο κόσμο?
-Φυσικά μπορεί, αλλά δεν θα παίξει. Ή καλύτερα, δεν θα την αφήσουν. Εξακολουθούν και βγαίνουν σημαντικά σύνολα, αλλά τα κύρια κανάλια επικοινωνίας είναι κλειστά για αυτά. Προτιμούν εύπεπτα πράγματα,  ή ακόμα και πράγματα που θεωρούν trendy. Το νεότερο σε ηλικία κοινό νομίζω δεν πολυενδιαφέρεται για την ελληνική σκηνή-μιλάω για όλο το εύρος, όχι μόνο την πεπατημένη- και το μεγαλύτερο σε ηλικία θέλει να ακούει πράγματα που ξέρει και όχι να στήσει αυτί να προσέξει, να ακούσει και κάτι άλλο… Όταν ολοκληρώσαμε στο studio το «Μικρές Ιστορίες για Περιόδους Κρίσης», ανησυχούσα μήπως δεν προλάβουμε να κυκλοφορήσουμε τη δουλειά και τελειώσει η Κρίση. Τώρα, δύο χρόνια μετά, η Κρίση παραμένει και γίνεται δυνατότερη. Από την άλλη, ο κόσμος περιχαρακώνεται στα στενά όρια της παρέας, της ζωής, ή του μυαλού του και αδιαφορεί για όλα τα υπόλοιπα, δεν θέλει να ξέρει, δεν θέλει να ακούσει αυτό που στο βάθος ξέρει και καταλαβαίνει. Άρα λοιπόν, η ελληνική σκηνή, θέλει και μπορεί να παίξει ρόλο στα ζητήματα. Το θέμα είναι το ελληνικό κοινό πόσο θέλει να την… ακούσει.

Ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε
– Εμείς ευχαριστούμε πολύ Κώστα που δεν μας ξεχνάς!

Κώστας Τζανιδάκης

Λίγα λόγια για τους ΑντιΣτρές

Οι ΑντιΣτρές δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2003, από τον Τάσο Μεταξά. Από την αρχή προσανατολίστηκαν σε δικό τους υλικό με ελληνικό στίχο και μουσικές φόρμες που παρέπεμπαν σε power-pop ύφος. Το 2008, κυκλοφόρησαν την 1η δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο “Έρωτες μιας Χρήσης” με ετικέτα Feedback Sound και πανελλήνια διανομή από το Μουσικό Ταχυδρομείο. Έχουν παίξει στις περισσότερες αθηναϊκές σκηνές (Κύτταρο, Σταυρός του Νότου, Ρυθμός-Stage, Rodeo, Αρχιτεκτονική, Rockwood κ.λ.π.), έχουν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και μέσα στο Φθινόπωρο θα κυκλοφορήσουν την 2η δισκογραφική δουλειά τους που θα έχει τίτλο «Μικρές Ιστορίες για Περιόδους Κρίσης». Προπομπός αυτής της δουλειάς, ήταν και το limited edition CD-single που το group εξέδωσε το 2011, με τα 3 πρώτα τραγούδια του επερχόμενου άλμπουμ.  Τα παλαιότερα μέλη, Τάσος Μεταξάς (κιθάρα, φωνητικά), Αθηνά Οικονομάκου (τραγούδι), Παύλος Βίγκος (μπάσο, τύμπανα, φωνητικά), πλαισιώνονται από τους Χρήστο Βρεττό (κιθάρα) και Δημήτρη Κατσούλη (τύμπανα).