Πότε ξεκίνησες τα πρώτα σου μουσικά βήματα?
Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη μουσική μαθαίνοντας κλασικό πιάνο, όταν ήμουν περίπου 10 ετών. Στην πορεία άρχισα τα θεωρητικά, το τραγούδι και την κιθάρα. Τελειώνοντας το λύκειο, είχα το πτυχίο τραγουδιού, πήρα το ειδικό αρμονίας και συνέχισα τις σπουδές σε ενοργάνωση, ενορχήστρωση και αντίστιξη. Παράλληλα δίδασκα μουσική-αγγλικά και έδινα συναυλίες, με την πρώτη μου μπάντα (πήγασος) με την οποία κυκλοφορήσαμε την πρώτη δική μας δουλειά, με ελληνόφωνο rock.
Εκτός από τη μουσική έχεις ασχοληθεί με φωτογραφία και τη ζωγραφική. Πιστεύεις ότι οι τέχνες μπορούν και αλληλοσυμπληρώνονται?Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος είναι καλό να ασχολείται με δημιουργικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να εκφράζεται μέσα από αυτές και να απολαμβάνει την ηθική ικανοποίηση που σου δίνει η δημιουργία οποιασδήποτε μορφής. Τώρα το αν μπορεί κανείς να συνδυάσει δραστηριότητες, ή προτιμάει να αφοσιωθεί σε μία, είναι εντελώς υποκειμενικό. Στη δική μου περίπτωση έγινε συνδυασμός, λόγω του ότι είμαι πολύ «ανήσυχο πνεύμα», δεν αντέχω τη στασιμότητα, μου αρέσει ο πειραματισμός και η εξέλιξη. Η μία ασχολία είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα της άλλης, με κυρίαρχη τη μουσική.
Μίλησε μας λίγο για το “ART IN ROCK’’ και αυτά που σου έμειναν περισσότερο.
H ενασχόλησή μου με τη μουσική, τη ζωγραφική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία και το χορό, με έβαλαν από νωρίς στη λογική της έκθεσης και της παράστασης.
Υπήρξε ένα διάστημα που είχα τραυματιστεί και αδυνατούσα να κάνω live. Τότε ασχολήθηκα περισσότερο με το κομμάτι των εκθέσεων. Όταν συνειδητοποίησα το πόσο δύσκολο ήταν για έναν καλλιτέχνη να παρουσιάσει τη δουλειά του σε ευρύ κοινό, εκτός gallery, αποφάσισα να δημιουργήσω το ART IN ROCK. Διοργάνωνα λοιπόν κάθε μήνα ένα φεστιβάλ το οποίο φιλοξενούσε καλλιτέχνες όλων των τεχνών (εικαστικούς, φωτογράφους, κατασκευαστές χειροποίητων αντικειμένων και κοσμημάτων, μουσικούς κλπ). Είτε σε πολιτιστικούς χώρους, είτε υπαίθρια, είτε σε rock clubs, κάθε μήνα είχαμε την έκθεσή μας την οποία πλαισίωναν παράλληλα δρώμενα, όπως συναυλίες, παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.
Πήγε πολύ καλά. Φάνηκε και από την ανταπόκριση του κόσμου ότι είχε ανάγκη, τελικά, να έρθει πιο κοντά στην τέχνη, και ο τρόπος που διοργανώναμε εμείς το φεστιβάλ παρείχε αυτή την αμεσότητα, κάτι που δεν υπήρχε ως τότε.
Πότε δημιουργήθηκαν οι “Thomais de Fois band” και ποια είναι τα μέλη του γκρουπ?
Οι “Thomais de Fois band” δημιουργήθηκαν το 2013, αν και το παίδευα από το προηγούμενο έτος. Είναι δύσκολο να βρείς αξιόλογους μουσικούς με τους οποίους να μπορείς να ταιριάξεις σε όλα τα επίπεδα. Με βασικό συνεργάτη στα live και στη δισκογραφία το ντράμερ Βασίλη Αρμάο, μαζί μας από την προηγούμενη σαιζόν είναι ο κιθαρίστας και καθηγητής Χρήστος Ηλιόπουλος, και φέτος ήρθε στην παρέα ο Όμηρος Κομνηνός, μπασίστας και καθηγητής επίσης. Όλοι εξαιρετικοί μουσικοί, και άνθρωποι!
Πες μας κάποιους από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες, που απολαμβάνεις να ερμηνεύεις στα live?
Με βάση τα rock ακούσματα που είχα ανέκαθεν, μαζί με την κλασική μουσική, προτιμώ τις φωνές που έχουν χαρακτήρα, νεύρο, χρωματισμούς και «γρέζια». Παράδειγμα η φωνή της Beth Heart, της Amy Winehouse, της Imelda May. Βαριέμαι υπερβολικά τις μονότονες φωνές και τις άψυχες ερμηνείες! Οι διασκευές μου στα live δεν είναι κομμάτια που ερμηνεύουν μόνο γυναίκες καλλιτέχνες. Μου αρέσει να τραγουδάω απο Helloween, Judas Priest και Maiden μεχρι System of a down. Δεν έχω κάποια αγαπημένη επιλογή για το πρόγραμμα των live. Βρίσκω κομμάτια για να διασκευάσω σε δουλειές διαφόρων καλλιτεχνών…ευτυχώς η μουσική είναι μεγάλος κόσμος …!
Θα ήθελες να μας κάνεις ένα πρόλογο για τη δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζεις?
Ευχαρίστως.
“Part Of The Whole” θα λέγεται ο δίσκος που ηχογραφούμε τώρα στο Fragile Studio του Βαγγέλη Γιαλαμά.
Μιλάμε πάλι για μία ανεξάρτητη παραγωγή όπου αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.
Όλος ο δίσκος έχει χαρακτήρα alternative-progressive rock, με στοιχεία και επιρροές από διάφορα μουσικά είδη, όπως από την την αγγλική rock σκηνή, την κλασική μουσική (συμφωνικά έγχορδα), το flamenco (καστανιέτες, κλασικές και ισπανικές κιθάρες, cajon) κ.α.
Τη μουσική και το στίχο έχω γράψει η ίδια.
Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Γιαλαμάς (Fragile Vastness), σε συνεργασία με εμένα και τον drummer της μπάντας μου, το Βασίλη Αρμαο.
Στα κομμάτια παίζει μπάσο, πλήκτρα, κιθάρες ο Βαγγέλης.
Τύμπανα ο Βασίλης. Φωνητικά, κιθάρες, πλήκτρα και κάποια κρουστά εγώ.
Έχω ανεβάσει ορισμένα κομμάτια από το δίσκο, πριν το τελικό μιξάρισμα, στο κανάλι μου στο youtube (Thomais Artinrock).
Πραγματικά είμαι ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα που επιφέρει η συνεργασία μου με το Βαγγέλη και το Βασίλη.
Έχετε προγραμματίσει κάποιες ζωντανές εμφανίσεις για το άμεσο μέλλον?
Ναι, η αλήθεια είναι ότι εμφανιζόμαστε συχνά. Έχουμε προγραμματίσει κάποια live εντός και εκτός Αττικής και συνεχίζουμε να κλείνουμε. Κάποιος που ενδιαφέρεται μπορεί να ενημερωθεί από το προσωπικό μου προφίλ στο facebook (Thomais Artinrock) και από τη σελίδα της μπάντας μου στο f.b. (Thomais de Fois band). Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο ακουστικό σχήμα που έχουμε με το Σταύρο Καρυδά, με τον οποίο κάνουμε αρκετές κοινές εμφανίσεις, τα τελευταία 4 χρόνια. Ένας εξαιρετικός μουσικός και αδελφικός φίλος!
Πως βλέπεις την ελληνική rock σκηνή εν έτη 2014?
Θα σας απαντήσω ειλικρινά, αν και δε θα ήθελα να σχολιάσω πολλά πράγματα…
Το ευτυχές γεγονός είναι ότι πραγματικά υπάρχουν πολύ καλοί μουσικοί στην Ελλάδα, πολύ καλές μπάντες και συνθέτες, αλλά δεν υπάρχει το υπόβαθρο που θα τους στηρίξει και θα τους αναδείξει. Είναι απογοητευτικά τα πράγματα. Το υπάρχον σύστημα στηρίζεται στην «αρπαχτή» και υποστηρίζει αυτή. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο κι εγώ κινούμαι εντελώς ανεξάρτητα.
Παρόλα αυτά όμως, πιστεύω στους μουσικούς και θέλω να συνεχίζουν τις προσπάθειες τους. Πότε δεν ξέρεις πως μπορεί να εξελιχθεί κάτι…
Ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που μας παραχώρησες
Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια σε όλα!
Τζανιδάκης Κων/νος