Παρασκευή, 28 Φεβρουάριος 2020

 

rockandrolllogo mikro
...is here to stay!

 since 2007

Εd Far (Έντυ Φαρμάκης): «Ποτέ δεν επαναπαύομαι σε ένα σκαλοπάτι, όταν βλέπω πόρτες να ανοίγουν νέους δρόμους»

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Καναδά, ο Eddy Farmakis θυμάται πάντα τις Pop επιτυχίες των ΄80s. Λάτρης της jazz, αλλά και της progressive metal, έχοντας λατρέψει όμως και μουσικές από Βραζιλία, μας έδωσε μια καταπληκτική “IDEA”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό τραγούδι σε πέντε διαφορετικές version με ξεχωριστό στυλ «για διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές ώρες και διαθέσεις» όπως λέει και ο ίδιος.

Αν χειρίζεται με την ίδια μαεστρία τα οδοντιατρικά εργαλεία, με αυτήν που χειρίζεται το μπάσο, τότε μιλάμε για έναν εξαίρετο οδοντίατρο. Και αν συμβαίνει και το αντίστροφο, που συμβαίνει, τότε μιλάμε για έναν πολυτάλαντο μουσικό που «σφραγίζει» την ελληνική μουσική σκηνή. Ο λόγος για τον Eddy Φαρμάκη, που έχει τη δική του καλλιτεχνική… IDEA και την προσφέρει απλόχερα στο απαιτητικό ελληνικό κοινό.

 

Είναι μόδα να γράφετε εσείς οι καλλιτέχνες το όνομά σας στα αγγλικά;
E.F.: Δεν δύναμαι να απαντήσω γενικά. Στην περίπτωση μου δεν ισχύει αυτό. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει τα πρώτα μου χρόνια στον Καναδά.
Eddy είναι το όνομα το οποίο έχω από το πρώτο λεπτό που έχω γεννηθεί. Χρησιμοποιώ την πρώτη συλλαβή από το όνομα μου και το επώνυμο μου για χάρη ευφωνίας και σύντμησης

Γράφεις και ερμηνεύεις ξένο στίχο. Αισθάνεσαι οτι έτσι εκφράζεσαι καλύτερα καλλιτεχνικά;
E.F.: Τα Αγγλικά και τα Ελληνικά είναι δυο γλώσσες μητρικές για εμένα και (θεωρώ) ότι τις χειρίζομαι με άνεση. Στα τραγούδια που έχω μέχρι τώρα κυκλοφορήσει, θεωρώ ότι ο Αγγλικός στίχος αρμόζει καλυτέρα στην ροή των συγκεκριμένων τραγουδιών. Όμως, η Ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο, και μου επιτρέπει εξίσου να εκφράζομαι με άνεση και ακρίβεια στο νόημα και στον στίχο (το Best I Can αρχικά, και για 20 χρόνια περίπου, είχε ελληνικό στίχο, αλλά και διαφορετική ενορχήστρωση)

Να σταθούμε στο πιο πρόσφατο ηχογράφημά σου το οποίο ουσιαστικά δεν είναι ένα αλλά πέντε εκδοχές ενός τραγουδιού. Πως προέκυψε;
Ε.F.: Η προσέγγιση μου αυτή, δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Οι Guns ‘n Roses κυκλοφορήσαν το «Don’t Cry» σε δυο εκδοχές (και παρεμπιπτόντως, η δεύτερη εκδοχή μου αρέσει καλύτερα,).
Το “IDEA” αρχικά ήταν μια μελωδική σύνθεση ηλεκτρικού μπάσου και τυμπάνων. Είχε στοιχεία progressive, Latin και pop πολυρρυθμών. Όσοι το είχαν ακούσει στην αρχική του μορφή, αμέσως έκαναν αναφορά σε Carlos Santana. Οπότε ήταν μονόδρομος η Latin εκδοχή (ως πρώτη έκδοση για το κοινό). Άκουγα όμως στο μυαλό μου το ίδιο τραγούδι σε διαφορετικές ενορχηστρώσεις και εκτελέσεις. Αν η νέα εκδοχή χρειάζεται άλλη προσέγγιση, ήδη με έχει εμπνεύσει να το κάνω. Οι πέντε εκδοχές του IDEA (πέρα από την Latin) ήταν προσεγγίσεις σε διαφορετικά στυλ, για διαφορετικό κοινό σε διαφορετικές ώρες και διαθέσεις, και νομίζω ότι το κατάφερα.
Ποτέ όμως δεν επαναπαύομαι σε ένα σκαλοπάτι όταν βλέπω πόρτες να ανοίγουν νέους δρόμους.

Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με τη μουσική;
E.F.: Πάντα ακούγαμε μουσική στο σπίτι. Κυρίως Ελληνικά (παραδοσιακά μέχρι Αττίκ, Σογιούλ, Χατζηαποστόλου, από Μαρινέλλα μέχρι Τσιτσάνη) και κλασσική μουσική. Ευτυχώς όμως ακούγαμε και Top 40 Αμερικής και Καναδά. Από το σόι της μιας γιαγιας είμαστε κοντινοί συγγενείς με τον Καρακώστα που έπαιζε κλαρίνο (ίσως γονίδια???). Όμως δεν έπαιξα μουσικό όργανο μέχρι το πανεπιστήμιο. Εκεί άρχισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την κιθάρα και να διευρύνω τα ακούσματα μου σε Hard Rock & Metal (80s!!!) και στα μεταπτυχιακα μου, εντρύφησα σε διεθνείς μουσικές (όπως Βραζιλιάνικη και Ινδική)
Με την επιστροφή μου από τα μεταπτυχιακά, με τον αδερφό μου και με κάποιους φίλους, κάναμε την πρώτη μας εμφάνιση. Έπιασα το μπάσο (πεντάχορδο!!!) μια εβδομάδα πριν την εμφάνιση. Ταυτόχρονα, στην εμφάνιση δεν ήρθε ο τραγουδιστής (!!!) οπότε ο ντράμερ λέει επί σκηνής «δικά σου!!!» Οπότε αναγκάστηκα επί σκηνής να συνθέτω στίχους (σε γνωστές διασκευές!!!) και να τους τραγουδώ απροβάριστα!!! Επιβιώσαμε!!! (υπάρχει και το video από την εμφάνιση!!!)Από τότε κράτησα το μπάσο ως κυρίως όργανο, και αργότερα και το τραγούδι

Τι σημαίνει για σένα "Μουσική";
E.F.: Κατάθεση ψυχής, δημιουργία, μια αληθινή ιστορία (με ή χωρίς λογία), ένα ταξίδι σε συναισθήματα, όνειρα και κόσμους ψυχής. Μερικές φορές δε, είναι κατάθεση πόνου που δεν έγινε ποτέ δάκρυ σε κοινή θεά.
Παλαιότερα λυπόμουν που δεν γνώριζα θεωρία μουσικής. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι η άγνοια μου μου επιτρέπει να μην έχω όρια, και να αφήνω το αυτί μου και την αισθητική μου να ορίζουν τις μελωδίες μου (άσχετα από μουσικό ιδίωμα).

Ποιο ή, ποια είδη μουσικής σε εκφράζουν;
E.F.: Μου αρέσουν οι pop μελωδίες, άσχετα από το είδος (γένος) μουσικής που μπορεί το κομμάτι να υπάγεται. Λατρεύω την χορευτική μουσική (Swing, Tango, Pop, Funk, Reggae, 80s, Disco, Rock ‘n Roll), το μελωδικό progressive metal, Παλιά Αθήνα, παραδοσιακά τραγούδια, Jazz. Γενικά οτιδήποτε έχει καλή μελωδία και καλό ρυθμό.
Όλα τα μουσικά ιδιώματα μπορούν να με εμπνεύσουν να γράψω τραγούδια που να έχουν στοιχεία από αυτά (έστω και αν δεν είναι όλο το τραγούδι ίδιο με το στοιχείο). Μέχρι στιγμής έχω κυκλοφορήσει Latin, Pop, Funk, Swing, Tango, Progressive, Dance. Έπονται και άλλα στυλ. Αλλά η μελωδία πρέπει πάντα να έχει pop χαρακτήρα.

Επιρροές από συγκεκριμένους καλλιτέχνες;
E.F.: Πάρα πολλές επιρροές και ακούσματα. Buckethead, ARK, Mick Karn, Dream Theater, Lady Gaga, ΤΟΤΟ, Μιχάλης Ρακιτζής, ACDC, Accept, Twisted Sister, Χατζηδάκης, Madonna, Freak Kitchen, Elvis, Chuck Berry, Mozart, Vivaldi, Bach … Πολλές φορές η επιρροή μπορεί να είναι στην έμφαση μιας δυνατής μελωδίας, ή ενός ρυθμού, και να μην ταυτίζεται με την αναγνωρίσιμη ταυτότητα κάποιου καλλιτέχνη που θεωρώ ως επιρροή.

Οι εμφανίσεις σου δεν είναι πολλές αλλά είναι πάντα sold out και μάλιστα στο ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Πότε να περιμένουμε την επόμενη;
E.F.: Παρασκευή 5 Απρίλιου, με το συγκρότημα μου, τους Liquid Luck

Πως ονειρεύεσαι καλλιτεχνικά τον εαυτό σου;
E.F.: Να μπορώ να δημιουργώ μουσική μέσα από την καρδιά μου που να αγγίζει τον κόσμο που την ακούει

Ετοιμάζεις και κάποιο νέο ηχογράφημα;
E.F.: Ποτέ δεν σταματώ την δημιουργική διαδικασία. Πάντα κάτι ετοιμάζω. Πάντα έχω κάλους φίλους που συμμετέχουν στην υλοποίηση των μουσικών μου ιδεών και είναι τιμή μου που με βοηθούν.

Σ ευχαριστούμε πολύ.
E.F.:Εγώ σας ευχαριστώ

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Κωνσταντίνο Τσαγκαράκη και θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα  ''ΤΟ ΚΑΡΦΙ'' το Σάββατο 6/4/2019

edfar

Ο ED FAR επιστρέφει στο ΓΥΑΛΙΝΟ UPSTAGE για να παρουσιάσει την νέα δισκογραφική του δουλειά: IDEA Re-mixes.

Μία IDEA swing, ένας ρυθμός tango, ένα παίξιμο latin jazz και dance διάθεση απαρτίζουν το μουσικό σύμπαν του ED FAR, που εντυπωσιάζει με την ποικιλία και την φαντασία του.

Μετά τις προηγούμενες sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος ED FAR ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή του Γυάλινο Upstage για να μας ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά την ένταση και τους σφυγμούς του κεφιού με το νέο του πενταπλό IDEA και πολλές ανεβαστικές pop rock από τα 80's μέχρι σήμερα (και όχι μόνο).

Την Παρασκευή 5 Απριλίου ανεβείτε στο Γυάλινο Upstage και ζήστε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι!

Τον Ed Far πλαισιώνουν οι Liquid Luck, που εδώ και δέκα χρόνια εκτός από το προσωπικό συγκρότημα του δημιουργού είναι και η παρέα του σ' αυτό το γοητευτικό μουσικό ταξίδι.

Ώρα έναρξης: 22:30

Τιμές
12ευρώ με μπύρα ή κρασί
14 ευρώ με ποτό

40 ευρώ φιάλη κρασί | 2 άτομα
80 ευρώ φιάλη ποτού | 4 άτομα

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Σκηνή UpStage
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
τηλ. 210 9315600

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. ΑΜΕΑ

pao amea

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  •   Το άρθρο του Άγγελου Σκλαβουνάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''η ΠΡΑΣΙΝΗ'' και αναδημοσιεύτηκε στο gazzetta.gr. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη
    Read More
  • Η ιδέα του “ALL SHOOK UP” WEEKENDER , Thessaloniki’s Coolest Rockin’ Weekender, προέκυψε μέσα από την αγάπη των διοργανωτών, της εποχής
    Read More
  • Υπήρξε ένας γνήσιος εκπρόσωπος του rock’ n’ roll, ένας αυθεντικός teddy boy, που διαδραμάτισε μαζί με τους Stray Cats τον
    Read More

Partners

pr angels

bigdaddyoradio

 uploads 2013 04 Kyttaro Logo 2014 new

an club

stavros tou notou

300 x250 mpalafas

dj party