''Rock 'n roll is here to stay, It will never die It was meant to be that way, Though I don't know why I don't care what people say, Rock 'n roll is here to stay'' - Danny & the Juniors

Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2018

crowd copy

Deep Purple Οι ζωντανοί ΄΄θρύλοι΄΄ της rock

Συναντήθηκαν στο Αμβούργο στις αρχές του 1968 και αποφάσισαν να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο συγκρότημα. Τα ονόματα τους Richie Blackmore (κιθάρα), John Lord (πλήκτρα) και Ian Paice (ντραμς). Λίγο αργότερα και με την προσθήκη των Rod Evans (φωνητικά) και Nick Simper (μπάσο)δημιούργησαν ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά γκρουπ όλων των εποχών.Τους Deep Purple.

Όπως και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες, έτσι και οιDeep Purple, άργησαν να γνωρίσουν επιτυχία στη χώρα τους και να γίνουν ευρέως γνωστοί. Το 1968 όταν κυκλοφόρησε το παρθενικό τους lp με τίτλο Shades Of Deep Purple κάνοντας πάταγο στην Αμερική (το τραγούδι Hushτου Joe South έφτασε μέχρι το Νο4 του Billboard) στη Βρετανία ήταν παντελώς άγνωστοι! Κάτι που δεν κράτησε όμως για πολύ.

Την επόμενη χρονιά και αφού οι Ian Gillan και Roger Clover είχαν πάρει τις θέσεις των Evans και Simper αντίστοιχα οι Deep Purple άρχισαν να γνωρίσουν την καταξίωση όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 1970 κυκλοφόρησε ο δίσκος Deep Purple And The Royal, ένα το κοντσέρτο του John Lord (με τη βοήθεια του Gillan) για συμφωνική ορχήστρα και rock συγκρότημα, γνωρίζοντας θετικότατα σχόλια από τους κριτικούς.

Έχοντας υπογράψει πλέον συμβόλαιο στηWarner οι Deep Purple ηχογράφησαν την ίδια χρονιά τον 5ο κατά σειρά δίσκο τους με τίτλο Deep Purple In Rock ενώ την ίδια περίοδο ο John Lord συμμετείχε στα γυρίσματα της rock όπερας Jesus Christ Superstar. To 1972 κυκλοφόρησε ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, το περίφημο Machine Head. Ένας δίσκος ο οποίος ηχογραφήθηκε από τις 6 ως τις 21 Δεκεμβρίου του 1971 στην Ελβετία και περιείχε τραγούδια όπωςSmoke on the Water, Highway Star, Never Before και Pictures of Home.

Τα εκπληκτικά φωνητικά του Gillan (όπως η ανεπανάληπτη ερμηνεία του στοChild In Time), τα μοναδικά σόλα του Blackmore αλλά και τα παίξιμο τουLord που πολλές φορές παράπεμπε σε κλασική μουσική έκανε τους Deep Purple να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σπουδαιότερα συγκροτήματα του κόσμου εκείνη τη χρονική στιγμή. Το 1973 ο δίσκος τους Made In Japanανέβηκε μέχρι το Νο6 του Billboard αλλά δυστυχώς από εκείνο το σημείο και μετά άρχισαν και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα.

Ήταν η χρονιά που αποχώρησε από το γκρουπ ο Roger Clover για να τον ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Ian Gillan. Το 1975 ήταν η σειρά του Richie Blackmore να πει αντίο με αποτέλεσμα οι Deep Purple να έχουν χάσει πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ακτινοβολίας τους. Οι John Lord και Ian Paice που είχαν απομείνει μαζί με τους David Coverdale (φωνητικά) καιTommy Bolin (κιθάρα) έκαναν αξιόλογες προσπάθειες (όπως το εκπληκτικό τραγούδι Soldier Of Fortune) άλλα το 1976 ήρθε η διάλυση του συγκροτήματος. Ήδη ο Gillan είχε φτιάξει τους Ian Gillan Band, o Blackmore τους Rainbow (αργότερα προστέθηκε και ο Clover) και ήταν οι σειρά τώρα των Coverdale, Lord και Paice να δημιουργήσουν τουςWhitesnake!

Η ιστορία όμως δε τελειώνει εδώ. Το1984 οι Deep Purple κάνουν μία δυναμική επανένωση με αποτέλεσμα το άλμπουμ Perfect Strangers να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τους θαυμαστές τους. Στη συνέχεα έκαναν αρκετές πετυχημένες συναυλίες αλλά δυστυχώς τα προβλήματα που είχαν στις σχέσεις τους ο Ian Gillan και οRichie Blackmore είχαν σαν αποτέλεσμα την οριστική αποχώρηση του τελευταίου. Το 2002 αποχώρησε από το γκρουπ και ο John Lord.

Πέντε χρόνια μετά, το 2007, έλαβαν ένα ειδικό βραβείο στη Γαλλία με αφορμή την πετυχημένη περιοδεία τους η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πουλήσουν 150.000 εισιτήρια σε όλη τη χώρα! Σήμερα με τους Ian Gillan, Steve Morse, Roger Clover, Ian Paice και Don Airey στη σύνθεση τους οιDeep Purple υπόσχονται να μας χαρίσουν και πάλι μοναδικές στιγμές πρώτα στο Terra Vibe στη Μαλακάσα την Τετάρτη 22/7 καθώς και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 23/7.
 
Τζανιδάκης Κωνσταντίνος
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Derby News

Discography

1968 Shades of Deep Purple Tetragrammaton

1969 Concerto for Group and Orchestra live Warner Bros.

1969 Deep Purple [1969] Tetragrammaton

1969 The Book of Taliesyn Spitfire

1970 Deep Purple in Rock Warner Bros.

1971 Fireball Warner Bros.

1972 Made in Japan live PSP

1972 Machine Head Warner Bros.

1973 Who Do We Think We Are Warner Bros.

1974 Burn Warner Bros.

1974 Stormbringer Warner Bros.

1975 Come Taste the Band Warner Bros.

1976 Made in Europe Warner Bros.

1977 Deep Purple 1977 Amiga

1977 Last Concert in Japan live Purple

1980 In Concert live Harvest

1981 Deep Purple in Concert live Portrait

1982 Live in London Harvest

1984 Perfect Strangers Mercury

1985 Fireworks EMI

1987 The House of Blue Light Mercury

1988 Nobody's Perfect live Mercury

1990 Slaves and Masters RCA

1992 The Battle Rages On Giant

1992 Live and Rare Combat

1994 Come Hell or High Water live BMG

1994 Live '85 European Import

1996 King Biscuit Flower Hour live King Biscuit Flower

1996 Purpendicular Prominent

1997 Live at the Olympia '96 Thames

1998 The Gemini Suite Cleopatra

1998 Abandon CMC International

1998 Butterfly Ball Wizards Convention Import

1998 Child in Time Karussell

1999 In London Import

2000 Live at the Royal Albert Hall Spitfire

2000 Days May Come and Days May Go: The 1975 California Rehearsals Purple

2001 This Time Around: Live in Tokyo '75 CMC International

2001 Under the Gun Polygram International

2002 Royal Philharmonic Orchestra Japanese Import

2003 Gemini Suite Live 1970 Vap

2003 California Jam 1974 live Japanese Import

2003 Bananas EMI

2004 Mk III -- The Final Concerts live Import

2004 The Best & Live BMG

2005 Rapture of the Deep Eagle

2007 Live at Montreux 2006 Eagle Rock

ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
8
9
14
17
22
23
24
25
28
30
31

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • MOGWAIH επιστροφή...Θεσσαλονίκη - Παρασκευή 30 Νοεμβρίου - Principal Club TheaterΑθήνα - Σάββατο 1 Δεκεμβρίου - Piraeus 117 Academy«Φέρεσαι στα Mogwai όπως φέρεται ο πολιτισμός
    Read More
  • Νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’Prodigal Dreamer’’ θα κυκλοφορήσουν οι θρυλικοί Pavlov’s Dog στις 7 Δεκεμβρίου. Το άλμπουμ θα περιέχει
    Read More
  • Έμεινε στην ιστορία από την ηχογράφηση του περίφημου ‘’Βe-Bop-A-Lula’’ και όχι άδικα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους rock’n ‘roll καλλιτέχνες
    Read More
  • Σε μια νέα εποχή περνάει η διαδικτυακή τηλεόραση στην ΕλλάδαAction#Web-tv multi-explosion in Greece#age:0-80@2019 Χορηγός επικοινωνίας www.rockandroll.gr Η δική σας αγαπημένη
    Read More

dj party

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΟΥ ELVIS ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

ELVIS WALL