michaelschenkergroup

MICHAEL SCHENKER

Rock Interviews ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για την τιμή μου μας κάνατε να μας παραχωρήσετε αυτή  τη συνέντευξη. Απ’ ότι ξέρω αυτή τη χρονική περίοδο δίνετε πολλές συναυλίες. Σας πετυχαίνουμε πριν από κάποια (η ερώτηση έγινε στις 4/7)

-Ευχαριστώ πολύ και ‘γω. Ναι η επόμενη συναυλία θα γίνει στης 9/6 στην Ολλανδία

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή και ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω στη δεκαετία του ’60. Πως ξεκινήσατε να  ασχολείστε με τη μουσική?

-Ανέκαθεν με ενδιέφερε η μουσική. Τραγουδούσα έπαιζα ντραμς και δοκίμαζα- πειραματιζόμουν με  κάθε μουσικό όργανο που έπεφτε στα χεριά μου μέχρι που ανακάλυψα τη κιθάρα.

Σε πολύ νεαρή ηλικία συμμετείχατε στην πρώτη δισκογραφική δουλειά των Scorpions με τίτλο “Lonesome Crue” το 1972. Αλήθεια ποια ήταν τα συναισθήματα που νιώσατε τότε και πως ένα νεαρό παιδί μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια σημαντική εμπειρία?

-Στην πραγματικότητα ήμουν μόλις 15 όταν ηχογραφήσαμε το πρώτο album των Scorpions Lonesome Crow. Ήταν μια συναρπαστική και διασκεδαστική εμπειρία η οποία ήρθε για μένα με φυσικό τρόπο .

Έχετε λάβει μέρος σε σπουδαία  live ΄΄ άλμπουμ, όπως το  “Strangers in the night” με τους UFO, κλέβοντας πραγματικά την παράσταση. Η συναυλίες και η επαφή με το κοινό σας εξιτάρουν περισσότερο?

-Λατρεύω όταν παίζοντας lead –πρώτη κιθάρα «ταξιδεύω» και το κοινό αναγνωρίζει το «ταξίδι» μου όταν «σκοντάφτω πέφτω» σε απρόσμενες μοναδικές στιγμές.

Υπάρχουν κάποια ιδιαίτερες στιγμές από τις συναυλίες που έχετε δώσει που έχουν χαραχτεί με ιδιαίτερο τρόπο στη μνήμη σας?

-Ναι , μα επίσης διασκεδάζω με τη σκέψη του τι θα έρθει μετά .

To 1978 και ενώ οι UFO βρισκόντουσαν στο αποκορύφωμα της πορείας τους, γυρίσατε στους Scorpions για να λάβετε μέρος στην ηχογράφηση του  περίφημου άλμπουμ ΄΄Lovedrive΄΄ αφήνοντας τη σφραγίδα σας σε τραγούδια όπως τα “Another Piece Of Meat”, “Coast to Coast” και “Lovedrive”. Πως προέκυψε αυτή η συμμετοχή?

-Έφυγα από τους UFO κατόπιν ενός καυγά με τον τραγουδιστή. Ο αδελφός μου Rudolf έμαθε για το γεγονός και μου ζήτησε αν θα μπορούσα να βοηθήσω για το επόμενο τους album.

Λίγο αργότερα δημιουργήσατε  τους MSG και κάποια στιγμή  προέκυψαν για λίγο οι Mc Auley Schenker. Πως συνέβη αυτό?

-Αρχικά οι MSG δημιουργήθηκαν για την προσωπική μου ελευθερία ως αναφορά τη μουσική δημιουργικότητα αλλά και τη προσωπική μου ανάπτυξη. Χρειαζόμουν το δικό μου ελεύθερο χρόνο για  να δημιουργώ αυτό που εγώ θέλω. Εν συνεχεία με τον Robin είχα την επιθυμία για μια 50/50 συνεργασία. Όλες μου οι επιλογές κατέληγαν στο να βιώσω από μία άλλη όψη τη ζωή και να μάθω από αυτές

Πέρσι σας θαυμάσαμε και πάλι στη χώρα μας, αυτή τη φορά στο reunion των Scorpions. Μάλιστα ακούστηκε προς τιμήν σας και το κλασικό ΄΄Doctor, Doctor΄΄. Ήταν μια έντονη συγκινησιακή στιγμή για σας?

-Είναι πάντα εξαιρετικό να είσαι μέρος ενός κλασικού κομματιού.

“The 30th Anniversary Concert – Live In Tokyo” θα ονομάζεται το επετειακό DVD των MSG που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 19 Οκτωβρίου, με αφορμή τη συμπληρώσει 30 χρόνων στη δισκογραφία. Αλήθεια όταν σκέπτεστε όλα αυτά τα χρόνια ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σας έρχονται στο μυαλό?

-Κοιτάζοντας πίσω σκέφτομαι πως ήταν ένα μοναδικά υπέροχο ταξίδι.

Έχετε κατά νου κάποια καινούργια δισκογραφική δουλειά?

-Είναι πολλές οι δουλείες  που ετοιμάζονται. Έχω αναμειχτεί σε τόσες πολλές δουλείες τα τελευταία 40 χρόνια που τώρα που ξανά ζούμε το παρελθόν θα είμαι μέσα σε πολλές και διαφορετικές εμφανίσεις. Ήμουν κατά περιόδους κάτι το μοναδικό, πράγμα το οποίο με κάνει να νιώθω πως πάντα πρέπει να είμαι εξολοκλήρου παρόν. Αυτή η εποχή έχει έρθει. Πιστεύω πως βρισκόμαστε στο σημείο του να κτίσουμε την κορυφή του ναού του ROCK. Για μένα όλα ξεκίνησαν από μπάντες όπως οι Zeppelin και παρόμοιες (οι δημιουργοί της «διατροφικής» κιθάρας)  και έχοντας συμμετάσχει στις βάσεις κατά τη δεκαετία του 70- τώρα μετά από 50 χρόνια κτίζοντας αυτό το ναό όλες οι γενιές βρίσκονται στο ίδιο σημείο για να γιορτάσουν

Σήμερα το internet παίζει σημαντικό ρόλο και στην μουσική. Νομίζετε ότι ωφελεί περισσότερο ή βλάπτει?

-Κάποιες φορές κερδίζεις από αυτή τη διαδικασία, κάποιες άλλες όμως  χάνεις.

Τέλος και αφού σας ευχαριστήσω θερμά θα ήθελα να μου πείτε αν είναι μέσα στα σχέδια σας μια νέα επίσκεψη στην Ελλάδα όπου διαθέτετε και πάρα πολλούς θαυμαστές

-Πάντα θα βρίσκομαι εκεί όποτε μπορώ, όπου το κοινό θα θέλει να βρεθούμε για μια εξαιρετική συναυλία.

 

Τζανιδάκης Κων/νος

Επιμέλεια μετάφρασης Παξιμάδη Ελένη