You are currently viewing Louis Armstrong

Louis Armstrong


Ο Λούις Ντάνιελ Άρμστρονγκ υπήρξε κορυφαίος Αφροαμερικανός μουσικός της τζαζ και τρομπετίστας.Ο Louis Armstrong γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1901, στη Νέα Ορλεάνη. Υπήρξε γιος φτωχής οικογένειας.Το πιο σίγουρο είναι πως η τζαζ χωρίς τον Louis Armstrong θα ήταν κάτι τελείως διαφορετικό, απ’ αυτό που γνωρίζουμε σήμερα – και ως προς τα διάφορα προφίλ της μέσα στα χρόνια, αλλά και ως προς το βάρος της ιστορίας της.

Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε όταν άρχισε να μαθαίνει κορνέτο συμμετέχοντας στην ορχήστρα του αναμορφωτηρίου New Orleans Home for Colored Waifs, όπου κατέληξε αρκετές φορές εξαιτίας εγκληματικής συμπεριφοράς, με πιο χαρακτηριστικό περιστατικό, αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια ενός πρωτοχρονιάτικου εορτασμού, όταν ο Άρμστρονγκ πυροβόλησε στον αέρα με το όπλο του πατέρα του.

Ακολουθούσε συχνά της παρελάσεις της τοπικής ορχήστρας των πνευστών ενώ παράλληλα προσπαθούσε να παρακολουθήσει παλαιότερους μουσικούς, όπως τον Μπανκ Τζόνσον και κυρίως τον Κινγκ Όλιβερ, ο οποίος αποτελούσε ένα είδος πατρικής φιγούρας για τον Λούις Άρμστρονγκ.Αργότερα, συμμετείχε και ο ίδιος σε ορχήστρες ενώ ξεκίνησε να περιοδεύει ως μουσικός με την ορχήστρα του πιανίστα Fate Marable, η οποία έπαιζε πάνω σε ένα ατμόπλοιο που διέσχιζε τον Μισισιπί. Ο Άρμστρονγκ παρομοίασε την περίοδο αυτή με τη φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο, καθώς αποκόμισε σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις.

Το 1919, όταν ο Κινγκ Όλιβερ εγκατέλειψε την πόλη της Νέας Ορλεάνης, ο Άρμστρονγκ τον αντικατέστησε στην ορχήστρα του Έντουαρντ «Κιντ» Όρι, που αποτελούσε εκείνη την εποχή μία από τις πιο δημοφιλείς τζαζ ορχήστρες. Οι υπόλοιποι μουσικοί τον ζήλευαν και έλεγαν: «Αυτός εδώ φυσάει σαν κολασμένος». Έπειτα από παρότρυνση της Λιλ Χάρντιν, πιανίστρια του συγκροτήματος και μελλοντική δεύτερη γυναίκα του, πήγε να δουλέψει σε ένα μεγάλο καμπαρέ, κάνοντας σόλο καριέρα. Σύντομα έγινε ευρύτερα γνωστός και παντρεύτηκε για τρίτη φορά, μια γυναίκα του χώρου του. Η επιτυχία του έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπου το κοινό τον αποθέωνε σε όλες του τις εμφανίσεις.

Ένας λαμπρός δρόμος ανοιγόταν πλέον μπροστά του. Δημιούργησε τη δική του ορχήστρα, έπαιξε σε ταινίες, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και εισέπραξε μεγάλα ποσά. Έκτοτε, δεν υπήρξε στιγμή που να αποχωριστεί το όργανο, με το οποίο καταξιώθηκε. Όπου κι αν βρισκόταν, είχε στην τσέπη του το επιστόμιο της τρομπέτας του, τυλιγμένο σε ένα μεταξωτό μαντίλι.

Οι τελευταίες σημαντικές του ηχογραφήσεις καταγράφονται στην δεκαετία του 1950 ενώ το μεγαλύτερο μέρος της μετέπειτα δισκογραφίας του χαρακτηρίζεται συνήθως από τους κριτικούς ως υπέραπλουστευτικό ή τυποποιημένο αν και δεν του στέρησε την εμπορική απήχηση. Μέχρι το 1932 ο Άρμστρονγκ κατείχε μια θέση και στον κινηματογράφο και έκανε την πρώτη του περιοδεία στην Αγγλία με την ρατσιστικές επιθέσεις των Βρετανών κριτικών να τον κατακεραυνώνουν, όμως αυτό τον έκανε να πεισμώσει.

Το 1933 επέστρεψε στην Ευρώπη ως ακόμη μεγαλύτερος σταρ της τζαζ.Το 1936 ήταν ο πρώτος αφροαμερικανός μουσικός που έγραψε την αυτοβιογραφία του, « Swing That Music», και την ίδια χρονιά ο πρώτος αφρο-αμερικανός που συμμετείχε σε μεγάλη χολιγουντιανή παραγωγή στο « Pennies From Heaven».

Την επόμενη χρονιά έκανε ακόμη μία πρωτιά ως ο πρώτος αφρο-αμερινακός καλλιτέχνης που είχε το δικό του ραδιοφωνικό σόου. Μία από τις τελευταίες εμπορικές επιτυχίες του Άρμστρονγκ υπήρξε η ερμηνεία του στο τραγούδι ”What a Wonderful World” (1968), το οποίο παρέμεινε στην κορυφή των βρετανικών μουσικών καταλόγων για ένα μήνα, ενώ το 1987 χρησιμοποιήθηκε στην ταινία ”Good Morning, Vietnam” και γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.Πέθανε στις 6 Ιουλίου του 1971 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 70 χρόνων στην Νέα Υόρκη και ενώ το προηγούμενο βράδυ είχε εμφανιστεί στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria.

Νίκος Γκάτσιος  www.musicmoviehistory.blogspot.com