Θέατρο Badminton
22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2012
Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko
State Moscow Music Theatre
Giuseppe Verdi
LA TRAVIATA
Όπερα σε 3 πράξεις
Το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky Nemirovich-Danchenko επιστρέφει στο Θέατρο Badminton για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Giuseppe Verdi με την όπερα La Traviata. Εκατόν πενήντα συντελεστές, η συμφωνική ορχήστρα, η χορωδία και το μπαλέτο του μεγάλου μουσικού Θεάτρου της Μόσχας και μερικοί από τους σημαντικότερους λυρικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η διεθνούς φήμης σοπράνο Hibla Gerzmava στο ρόλο της Βιολέτα, αναμένεται να προσφέρουν στο ελληνικό κοινό και στους φίλους της όπερας μια ανεπανάληπτη εμπειρία!
Στις 25 Νοεμβρίου 2006, το Moscow State Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko Music Theatre, παρουσίασε στο κοινό την πρεμιέρα της παραγωγής της όπερας La Traviata, με τη μουσική του Giuseppe Verdi, λιμπρέτο Francesco Maria Piave, βασισμένο στο έργο του Αλεξάνδρου Δουμά, «Η Κυρία με τις Καμέλιες». Την παράσταση σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας Alexander Titel, την ορχήστρα διευθύνει ο Felix Kolobov, ενώ τα σκηνικά σχεδιάστηκαν από τον Vladimir Arefiev. Ήταν η πρώτη πρεμιέρα όπερας μετά την μεγάλης κλίμακας ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου της Μόσχας, που στεγάζει το Θέατρο. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρεμιέρα της Μόσχας ερμήνευσε η Hibla Gerzmava, μια από τις λαμπερές ντίβες της Stanislavsky Opera. Σήμερα, έπειτα από έξι χρόνια, συνεχίζει να ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία το ρόλο της Violetta Valery.
Αυτή η πρώτη εκδοχή της παραγωγής La Traviata των Korobov-Titel-Arefiev, παρουσιάστηκε στο κοινό των ΗΠΑ σε μια περιοδεία του συγκροτήματος και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Κυριολεκτώντας, η παραγωγή δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα της Αμερικάνικης εταιρείας Columbia Artists, η οποία προσκάλεσε το θέατρο για δεύτερη φορά μετά τη θριαμβευτική περιοδεία του συγκροτήματος στις ΗΠΑ με την παραγωγή La Boheme. Η ίδια παραγωγή συνέχισε την περιοδεία της σε
Το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky και Nemirovich-Danchenko είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά θέατρα της Ευρώπης. Τα 90 και πλέον χρόνια ιστορίας του έχουν να επιδείξουν μια σειρά εκθαμβωτικών παραγωγών όπερας και μπαλέτου, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο της θεατρικής τέχνης. Το θέατρο που ιδρύθηκε από δύο εξαιρετικούς μεταρρυθμιστές της σκηνής – K.S. Stanislavsky και V.I. Nemirovich-Danchenko – γεννήθηκε από μια επιδίωξη ανανέωσης των τεχνών της όπερας και του μπαλέτου. Ακολουθώντας τα βήματα των ιδρυτών του Θεάτρου, πολλοί καταξιωμένοι σκηνοθέτες, μαέστροι, χορογράφοι και καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με το θέατρο, αποσπώντας πάντα διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.
Τη θεατρική περίοδο 2012-2013, το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Nemirovich-Danchenko, γιορτάζοντας τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), έρχεται στη χώρα μας με 150 συντελεστές, μουσικούς, χορευτές, χορωδούς και λυρικούς τραγουδιστές. Οι πρωταγωνιστές του αποτελούν την αφρόκρεμα του ρωσικού μουσικού θεάτρου, έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά στον κόσμο της όπερας διεθνώς.
Στο ρόλο της Βιολέτα Βαλερύ, το διεθνούς φήμης αστέρι της όπερας, σοπράνο Hibla Gerzmava, η οποία, από το 1995, είναι πρωταγωνίστρια στο Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko, ενώ σημαντικές ερμηνείες της έχουν αποθεωθεί στις μεγαλύτερες οπερατικές σκηνές, όπως οι Metropolitan Opera, Opéra Nationale de Paris, Mariinsky Theatre της Αγίας Πετρούπολης, Théâtre des Champs Elysées και Théâtre du Châtelet στο Παρίσι, Teatro Comunale di Firenze στη Φλωρεντία, Sofia Opera και Bunka Kaikan στο Τόκυο. Επίσης, εμφανίσεις της έχουν προγραμματιστεί για το 2013 σε Royal Opera House, Wiener Staatsoper και Covent Garden.
Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης έχει αναλάβει ο μαέστρος Felix Korobov, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας, κάτοχος βραβείων Golden Mask, με πολυετή σταδιοδρομία στο χώρο της όπερας και συνεργασίες με καταξιωμένα θέατρα και κορυφαίους καλλιτέχνες. Ο Καλλιτέχνης του Λαού, Alexander Titel, που σκηνοθετεί την παράσταση, είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Στανισλάφσκι από το 1991, ενώ ο Vladimir Arefiev, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επιμελείται τη σκηνογραφία.
Η υπόθεση του Έργου
Η ΤΡΑΒΙΑΤΑ, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες παγκοσμίως, βρίσκεται πάντα στις πρώτες επιλογές όλων των λυρικών θεάτρων του κόσμου. «Η ιστορία είναι σύγχρονη. Οποιοσδήποτε άλλος δεν θα αναλάμβανε αυτή την πλοκή για λόγους ευπρέπειας, εποχής και χιλιάδων άλλων προκαταλήψεων. Όμως εγώ τη δουλεύω με μεγάλη ευχαρίστηση», είπε ο Βέρντι, την εποχή που δημιουργούσε την ομώνυμη όπερα.
Στο Παρίσι των αρχών του 18ου αιώνα, μία Παριζιάνα πόρνη πολυτελείας, η Violetta Valery και ένας νεαρός επαρχιώτης αριστοκράτης, ο Alfredo Germont, ερωτεύονται και εγκαταλείπουν την κοσμική ζωή του Παρισιού. Ζουν ευτυχισμένοι για ένα μικρό διάστημα στην εξοχή με έξοδα της Violetta, αφού ο Alfredo δεν έχει δικά του εισοδήματα, αλλά συντηρείται από τον πατέρα του. Αυτός όμως δεν μπορεί να δεχθεί αυτό τον δεσμό, καθώς πιστεύει ότι ατιμάζει το όνομά του και ζητά από την Violetta να εγκαταλείψει τον γιο του για το καλό της οικογένειάς του. Εκείνη με αυταπάρνηση αποδέχεται την παράκληση και επιστρέφει στο Παρίσι, ωστόσο η θυσία της παρεξηγείται από τον Alfredo. Οι δύο νέοι ξανασμίγουν όταν πια είναι πολύ αργά, αφού η Violetta είναι πολύ άρρωστη από φυματίωση και τελικά πεθαίνει στην αγκαλιά του αγαπημένου της.
Συντελεστές της Παράστασης
Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης έχει αναλάβει ο μαέστρος Felix Korobov, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας, κάτοχος βραβείων Golden Mask, με πολυετή σταδιοδρομία στο χώρο της όπερας και συνεργασίες με καταξιωμένα θέατρα και κορυφαίους καλλιτέχνες. Μερικές από τις όπερες που έχει διευθύνει στο Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky & Nemirovich-Danchenko είναι The Golden Cockerel, Eugene Onegin, May Night, La Traviata, La Forza del Destino, Werther, Café “Socrate”, Hamlet καθώς και War and Peace, ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους χορογράφους όπως οι John Neumeier, Oleg Vinogradov, Yuri Grigorovich και Youri Vàmos.
Ο Καλλιτέχνης του Λαού, Alexander Titel, που σκηνοθετεί την παράσταση, είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Στανισλάφσκι από το 1991. Έχει σκηνοθετήσει αξιόλογες παραστάσεις, τόσο στο Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας, όσο και σε άλλα θέατρα της Ρωσίας και του εξωτερικού (Τσεχία, Γαλλία, Αυστρία). Σε αυτές συγκαταλέγονται οι Ruslan and Lyudmila του Glinka, La Bohème του Puccini, Carmen του Bizet, The Barber of Seville του Rossini Betrothal in a Monastery του Prokofiev, The Bat του Strauss, Cosi fan tutte του Mozart, Nabucco του Verdi, Les contes d’Hoffmann του Offenbach και Eugene Onegin του Tchaikovsky. Ακόμα, έχει σκηνοθετήσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες των The Prophet του Vladimir Kobekin, Antigone του Vasily Lobanov, The Gambler (πρώτη εκδοχή) του Sergei Prokofiev (η δεύτερη έγινε στο Κρατικό Θέατρο Bolshoi της Ρωσίας το 2001) και Hamlet του Vladimir Kobekin.
Ο Vladimir Arefiev, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επιμελείται τη σκηνογραφία. Έχει σκηνογραφήσει περισσότερες από εκατό παραγωγές, στις οποίες συγκαταλέγονται οι “Boris Godunov” του M. Musorgsky, “Cosi fan tutte” του V. Mozart, “Ernani” του G. Verdi, “Carmen” του G. Bizet, “Betrothal in a Monastery” του S.Prokofiev, “Spartacus” του A. Khachaturian, “Giselle” του A. Adam, “Swan Lake” και “Nutcracker” του P. I. Tchaikovsky, “Firebird” του I. Stravinsky, “Scythians” σε μουσική S. Prokofiev, “Cowboys” σε μουσική G. Gershwinn, “Lone Human Voice” σε μουσική A. Vivaldi, N. Paganini and O. Kitaro, “Chopiniana” και “Illusive Bal” σε μουσική F. Chopin, “Salome” σε μουσική P. Gabriel, “Seagull” και “Uncle Vanya” του A. Chekhov. Από το 2010 διδάσκει στην σχολή καλλιτεχνικών και παραγωγής του Moscow Art Theatre School, ενώ είναι καθηγητής, Ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών.
Κριτικές Παράστασης
«Ανάμεσα στις πολλές εκδοχές της εξαιρετικά δημοφιλούς όπερας του Βέρντι ΛΑ ΤΡΑΒΙΑΤΑ που παρουσιάστηκαν στη Μόσχα την τελευταία δεκαετία, εκείνη του Κρατικού Μουσικού Θεάτρου της Μόσχας Stanislavsky και Nemirovich-Danchenko, στέκεται στην κορυφή όλων τόσο σε επίπεδο δραματικής όσο και μουσικής εκτέλεσης.
Η παραγωγή, που παρουσιάζεται με σύγχρονα κοστούμια σε ένα αρκετά αφηρημένο σκηνικό, είναι δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή της όπερας του Θεάτρου, του Alexander Titel, και είναι το καλύτερο έργο του μετά τη σκηνοθεσία του “The Gambler” του Sergei Prokofiev στο Θέατρο Μπολσόι πριν από έξι σεζόν. Η προσέγγισή του είναι αυστηρή, μια προσέγγιση που καταφέρνει πράγματι να δώσει ζωή στους χαρακτήρες της όπερας και που αποκαλύπτει πράγματα για εκείνους που άλλες συμβατικές παραγωγές τείνουν απλά να σχολιάζουν.»
Raymond Stults, The Moscow Times
«Η La Traviata είναι ένα από τα τρία αριστουργήματα του Θεάτρου Στανισλάφσκι! Αυτή η παράσταση διακατέχεται από μια σύγχρονη άποψη που συνήθως είναι η συνταγή για την αποτυχία, όμως η παραγωγή του Titel κατάφερε να ανανεώσει μια ιστορία αρκετά κοινότυπη. Η μεγάλη επιτυχία της Traviata προέρχεται από τη λεπτή απεικόνιση των χαρακτήρων και το λαμπερό αστέρι, την Ηibla Gerzmava στο ρόλο της Violetta. Η Gerzmava ερμήνευσε το ρόλο με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και η διεθνής της εμπειρία φαίνεται σ’ αυτή την πολυεπίπεδη φωνητική πανδαισία.
Η απίθανη κολορατούρα στην πρώτη πράξη, μια δυνατή δραματική σκηνή στη δεύτερη πράξη κατά τη συνάντησή της με τον πατέρα του Alfredo (Evgeny Polikanin) και το σθένος στις τελευταίες της ώρες επιδεικνύουν το αξιοσημείωτο φωνητικό εύρος της Gerzmava. Στην καρδιά του βρίσκεται μια ελεύθερη, φυσική φωνή. Η δύναμή της χρησιμοποιείται με φειδώ, αφήνοντας το χρωματισμό και την ομορφιά αυτής της εκπληκτικής φωνής της σοπράνο να μαγεύει αβίαστα.
Ένα κρίσιμο σημείο της παράστασης είναι η σκηνή της δεύτερης πράξης που προαναφέρεται. Αυτή η σκηνή, ενώ συνήθως είναι ζοφερή, εδώ ήταν διαποτισμένη με τη μεγάλη ευαισθησία των δύο μερών, που η σκηνή του θανάτου στην τρίτη πράξη έγινε η πιο σπαραχτική. Μια εξαιρετική παράσταση διεθνών προδιαγραφών.»
Tom Washington, Moscow News
Τζουζέπε Βέρντι
La Traviata
Όπερα σε τρεις πράξεις
Μουσική διεύθυνση – Διεύθυνση Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Στανισλάφσκι: Felix Korobov
Σκηνοθεσία: Alexander Titel
Σκηνικά: Vladimir Arefiev
Διεύθυνση χορωδίας: Stanislav Lykov
Διανομή
Violetta Valery: Hibla Gerzmava (22, 23/11), Maria Pakhar (24/11)
Alfredo Germont: Sergey Balashov, Nazhmiddin Mavlyanov
Giorgio Germont: Andrey Baturkin, Alexey Shishlyaev, Arsen Sogomonyan
Gastone: Valery Mikitsky
Flora Bervoix: Natalia Vladimirskaya
Barone Douphol : Roman Ulybin
Marchese d’Obigny: Denis Makarov
Dottore Grenvil: Dmitri Stepanovich
Annina : Valeria Zaitseva
ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ
Ώρα έναρξης : 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 30€, 45€, 60€, 75€, 90€
Φοιτητικό & Ανέργων: 20€
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / /210 8840600
Θέατρο Badminton
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012
Gustavo Russo
Tango Seduccion!
Όταν ο χορός της σαγήνης…
…εμπνέει το αχαλίνωτο πάθος για τη Ζωή!
• Μια ξεχωριστή παράσταση Τάνγκο. Από ένα παγκοσμίως γνωστό χορευτή. Αυτό είναι το Tango Seduccion που παρουσιάζει ο εκρηκτικός χορευτής και χορογράφος Gustavo Russo.
• Μια παράσταση που υμνεί τον έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις και εκφράσεις του.
• Μία παραγωγή που πιστεύει και στηρίζει το έργο μιας Οργάνωσης μοναδικής στο είδος της στην Ελλάδα που βοηθά τα οροθετικά άτομα.
• Τάνγκο σημαίνει πάθος. Σημαίνει πόνος, εκφρασμένος πότε σαν κραυγή, πότε σαν κλάμα και πότε σαν γιορτή. Τρεις ημέρες πριν από την 1η Δεκεμβρίου(Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids) – την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Badminton – ένας από τους πιο γνωστούς χορευτές Τάνγκο στον κόσμο, ο Gustavo Russo, «στρέφει το βλέμμα του» σε μια ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα, αφήνοντας τα – γεμάτα σαγήνη- βήματα του να παρασύρονται από…το αχαλίνωτο πάθος για τη Ζωή!
• Μια βραδιά «στην υπηρεσία» ενός σημαντικού κοινωνικού έργου, καθώς μέρος των εσόδων της θα διατεθούν για τους σκοπούς της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «ΚΕΝΤΡΟΖΩΗΣ».
Είναι ο πιο γνωστός χορευτής Τάνγκο και ένας από τους καλύτερος χορογράφους παγκοσμίως. Πλαισιωμένος από 14 διακεκριμένους χορευτές, και ένα τραγουδιστή, θα παρουσιάσει τον πιο αισθησιακό χορό όλων των εποχών. Το Αργεντίνικο Τάνγκο.
Τάνγκο σημαίνει πάθος. Σημαίνει πόνος, εκφρασμένος πότε σαν κραυγή και πότε σαν κλάμα, πότε σαν γιορτή και πότε σαν θρήνος. Τάνγκο είναι ο αργεντίνικος χορός του έρωτα, του προδομένου έρωτα, της σαγήνης. Και ο Gustavo Russo γνωρίζει καλά το τάνγκο της …σαγήνης. Η –με άλλα λόγια- το Tango Seduccion!! (Τάνγκο Σεντουθιόν)
«Μια απίστευτη αίσθηση…ένα υπόδειγμα τελειότητας», «Δεν μπορείς να συγκρατήσεις το θαυμασμό, καταιγιστικά γρήγορα βήματα που ανήκουν μόνο σε φιγούρες βιρτουόζων του χορού», «Μια «βόμβα» ενέργειας», «Σούπερ ερωτικό…Οι καλλιτέχνες χορεύουν στον αέρα!», «Απλά Τέλειο! Τι μοναδική εμπειρία για τα αυτιά και τα μάτια σας!», «Περισσότερο φαντασμαγορικό, περισσότερο πρωτοποριακό, περισσότερο αισθησιακό…θα σας καταπλήξει!» είναι μόνο μερικοί από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους που έδωσαν τα ευρωπαϊκά Μ.Μ.Ε. στις κριτικές τους για την παράσταση του Gustavo Russo “Tango Seduccion”. Μια παράσταση πραγματική μυσταγωγία. Οι πρωταγωνιστές ξεδιπλώνουν επί σκηνής, βήμα προς βήμα το Αργεντίνικο Τάνγκο, από την γέννηση του μέχρι σήμερα. Όλες οι τεχνοτροπίες που αναπτύχθηκαν τον ένα και πλέον αιώνα ζωής του ξετυλίγονται σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που έχει χαρακτηριστεί από όσους το έχουν παρακολουθήσει ως «μοναδικό». Ο Gustavo Russo, σε μια παράσταση, η οποία προετοιμάζονταν περισσότερα από δύο χρόνια αντλεί υλικό από την παράδοση, το οποίο δένει, όμως, αρμονικά με νέες ιδέες και θέματα, συνδυάζοντας τεχνικές από διαφορετικά είδη χορού – παραδοσιακό τάνγκο, μοντέρνο χορό και κλασικό μπαλέτο.
Γεννημένος στο Μπουένος Αίρες το 1970 ο Gustavo Russo, ήδη από τα 18 του είχε κερδίσει τον τίτλο ενός από τους πλέον υποσχόμενους tango χορευτές στον πλανήτη.
Από τότε, ξεκίνησε διεθνή καριέρα συμμετέχοντας σε μερικά από τα σημαντικότερα τάνγκο shows κάνοντας παράλληλα εμφανίσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το 1991, ο Gustavo εμφανίστηκε ως πρώτος χορευτής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Η μεγάλη αξία του Tango». Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ταξίδεψε στις Η.Π.Α. και το Μεξικό με τoν Mariano Mores, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο show “Viva Tango” που κέρδισε το βραβείο “Estelares del Mar” ως το καλύτερο tango show. To 1992 ο Gustavo εμφανίστηκε στο παγκοσμίου φήμης θέαμα “Tango Passion”, στο οποίο κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι το 1999, όπου και ίδρυσε την δική του ομάδα η οποία με τις παραστάσεις “Tango Seduccion” έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Eεντυπωσιακές χορογραφίες, κινήσεις κοφτές αισθησιακές με συνοδεία τις αργεντίνικες μελωδίες και μια υπέροχη φωνή που «αφηγείται» με πάθος μικρές –αλλά έντονες- ερωτικές ιστορίες. Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου , ο Gustavo Russo –πλαισιωμένος από 14 χορευτές και ένα τραγουδιστή- θέλει να προκαλέσει τις αισθήσεις μας. Με το χορό της σαγήνης! Το «Tango Seduccion»!!
Gustavo Russo
Tango Seduccion!
Ώρα έναρξης : 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 25€, 35€, 40€
Φοιτητικό & Ανέργων: 10€
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Θέατρο Badminton
1 και 2 Δεκεμβρίου 2012
WIENER JOHANN STRAUSS CAPELLE
«Άρωμα αυτοκρατορικής Βιέννης»
Η Αυτοκρατορική Βιέννη! Είναι πραγματική απόλαυση ν’ ακούει κανείς τα πασίγνωστα βαλς και τις αξέχαστες πόλκες, όπως ακούγονταν στην αυτοκρατορική Βιέννη των Στράους, ενώ τα κομψότατα ζευγάρια των χορευτών στροβιλίζονται στη σκηνή.
Η «Wiener Johann Strauss-Capelle», το μουσικό σύνολο που ίδρυσε η περίφημη μουσική δυναστεία των Στράους -ο Στράους πατέρας και οι υιοί του Γιόχαν, Γιόζεφ και Έντουαρντ- και συνόδευε τους Στράους σε όλη τους τη θριαμβευτική μουσική επέλαση από τη Βιέννη σε ολόκληρο τον κόσμο, έρχεται στην Αθήνα με 25 μουσικούς και 8 διάσημους Βιεννέζους χορευτές, για μια μοναδική μουσικοχορευτική πανδαισία, που μας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στον εορταστικό μήνα των Χριστουγέννων.
Η αυθεντική ερμηνεία των συνθέσεων των Στράους αλλά και των έργων άλλων μεγάλων συνθετών, μαζί με τα κόκκινα φράκα των μουσικών, που καθιερώθηκαν το 1843, έγιναν σήμα κατατεθέν στην ιστορία της Ορχήστρας, στις θριαμβευτικές εμφανίσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ορχήστρα επανιδρύθηκε το 1977, για να συνεχίσει αυτή τη σπουδαία παράδοση. Οι εξαίρετοι μουσικοί της Ορχήστρας με τα ίδια κόκκινα φράκα των προγόνων τους, συνεχίζουν να ερμηνεύουν τις αυθεντικές συνθέσεις των Στράους, αλλά και έργα των Λέχαρ, Κάλμαν κ.ά. δημιουργώντας μια νέα ιστορία θριαμβευτικών παραστάσεων.
Από την επανίδρυσή της το 1977 και μετά – είχε διαλυθεί με τον θάνατο του υιού Στράους-, η «Wiener Johann Strauss-Capelle» έχει δώσει πάνω από 3.000 επιτυχημένες παραστάσεις σε περίπου 50 χώρες. Μεταξύ αυτών, μερικές από τις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου: Suntory Hall Tokyo, Symphony Hall Osaka, Chicago Symphony Hall, Kennedy Center, Concert Hall Shanghai.
«Βιεννέζικα Βαλς με το Μπαλέτο και την Ορχήστρα Γιόχαν Στράους»
Ώρα έναρξης : Σάββατο 20:30
Κυριακή 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 20€, 30€, 40€, 50€, 60€
Φοιτητικό & Ανέργων: 15€
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / /210 8840600
ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ | ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ
Θέατρο BADMINTON
6, 7,8,9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Στα σκοτεινά πηγαίνουμε
Στα σκοτεινά προχωρούμε
Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά
Γιώργος Σεφέρης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το συγκονιστικό αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, επίκαιρο όσο ποτέ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή στη σκηνή του Θεάτρου BADMINTON για 6 παραστάσεις.
Η ζωή των κρατουμένων στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης, σε μια παράσταση-ντοκουμέντο.
Οι 60 και πλέον συντελεστές της παράστασης ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απαιτητικό εγχείρημα. Τριάντα ηθοποιοί και η 20μελής ορχήστρα επί σκηνής, συνομιλούν με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και του Gustav Mahler.
Στη σκηνή του θεάτρου BADMINTON, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εδώ ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί δημιουργούν μια παράσταση σκληρή, ανακαλώντας την ιστορική μνήμη του σύγχρονου θεατή. Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, επεξεργασμένο για μια δίωρη παράσταση, ζωντανεύει με τη βοήθεια φωτισμών, video, κίνησης, σιωπών και κραυγών απελπισμένων ανθρώπων, ακολουθώντας μια κινηματογραφική αφήγηση.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.
ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, η ζωή των κρατουμένων στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης Μαουτχάουζεν, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Σκηνές από τις τελευταίες μέρες της πτώσης του Γ’ Ράιχ. Η κτηνωδία του ναζισμού. Αδιανόητα εγκλήματα και περισσότεροι από 240.000 νεκροί. Μνήμες αθώων, αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου που κάηκαν στα κρεματόρια, πέθαναν σε ομαδικές εκτελέσεις στα ηλεκτροφόρα σύρματα, θάφτηκαν ζωντανοί σε ομαδικούς τάφους στο «λατομείο των θρήνων».
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της κτηνωδίας μιας ιδεολογίας που ξεπερνά την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης .
Ανυπεράσπιστοι έρωτες… Και τέλος η απελευθέρωση, το όραμα και η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο…
Έργο γραμμένο από την ανεπανάληπτη πένα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με ρεαλισμό, ευαισθησία, χιούμορ και τρυφερότητα.
Μια μεγάλη θεατρική παραγωγή, για 6 παραστάσεις στο Θέατρο BADMINTON.
Παίζουν οι ηθοποιοί:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΡΗΣ ΛΕΜΠΕΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ, ΝΑΤΑΣΑ ΖΑΓΚΛΗ, ΑΝΝΑ ΕΛΕΝΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΥΡΜΙΖΑΚΗ, ΜΑΡΑ ΙΡΙΔΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΝΤΙΤΖΙΚΙΔΗΣ, ΠΑΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΦΡΟΙΞΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ…
Τα τραγούδια του ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ σε μουσική ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και στίχους ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ, ερμηνεύει η ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ.
Την ορχήστρα διευθύνει ο ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ.
Παραστάσεις: 6,7,8,9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ [6 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ]
Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr / 13855, καταστήματα Public, abcd.gr /2108840600
Τιμές εισιτηρίων : 10,16,22,28,38 ευρώ
Εισιτήρια ανέργων 7 ευρώ.
Για κάθε παράσταση διατίθενται επιπλέον 50 φοιτητικά εισιτήρια στην τιμή των 7 ευρώ.
Ομαδικά εισιτήρια [άνω των 15 ατόμων].
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Πέμπτη 6/12 8.30
Παρασκευή 7/12 8.30
Σάββατο 8/12 5μμ και 8.30μμ
Κυριακή 9/12 5μμ και 8.30μμ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Μουσική
G. MAHLER – Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δ/ση ορχήστρας
ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ
Σενάριο
Σ. ΜΑΙΝΑΣ – Θ. ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ – Κ. ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ
Σκηνικό – κοστούμια
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Κινησιολογική επεξεργασία
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ
Μουσική τραγουδιών
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Στίχοι τραγουδιών
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ
Ενορχηστρώσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δ/νση ήχου
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη
ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Video / Έρευνα αρχείου
ΑΣΠΑ ΣΙΩΚΟΥ
Συντονισμός παραγωγής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΘΑΣ
Δ/νση παραγωγής
ΝΟΡΑ ΦΑΓΑ
Τεχνική διεύθυνση
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΜΠΑΣ
Επικοινωνία
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
Art work
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ
Έρχονται τα… Ιπτάμενα Παιδιά!
14, 15 & 16 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Badminton
FLYING SUPERKIDS
Μια ομάδα από 30 παιδιά «θαύματα», θα σας μαγέψουν με τα ακροβατικά, το χορό και το τραγούδι τους!
Η ομάδα των Flying SuperKids αποτελείται από 30 παιδιά «θαύματα» ηλικίας 6 έως 18 ετών που προέρχονται από την ελίτ του εθνικού γυμναστικού συλλόγου της Δανίας. Ξεκίνησαν σαν μια παραδοσιακή ομάδα γυμναστικής, αλλά με τα χρόνια εξελίχθηκαν σε ένα μοναδικό σύνολο που παρουσιάζει ένα εκπληκτικό θέαμα ακροβατικών, τραγουδιού και χορού, κερδίζοντας τον θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Τα μοναδικά shows των Flying Superkids αναδεικνύουν το πολύπλευρο ταλέντο των παιδιών, αλλά και τις δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσα από μακροχρόνια και συνεχή εκπαίδευση.
Τολμηρά διπλά και τριπλά άλματα στο έδαφος και σε τραμπολίνο, άλματα απόλυτης ακρίβειας από πύργους, εντυπωσιακοί σχεδιασμοί με hula hoop και κορδέλες, είναι μόνο μερικά από τα ακροβατικά των Flying Superkids. Και φυσικά υπέροχες φωνές και χορευτική δεξιοτεχνία που καθηλώνουν!
Κάθε παιδί-θεατής θέλει να μοιάσει στα SuperKids και να ταυτιστεί μαζί τους. Αυτό είναι και το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας τους: το ότι δεν πρόκειται για μια ακόμα υπερπαραγωγή που αποτελεί ένα τέλειο «θέαμα», αλλά για σύγχρονα παιδιά με φοβερό ταλέντο που γίνονται πρότυπα για τους συνομηλίκους τους.
Η παράσταση θεωρείται μοναδική στο είδος της και είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της ακροβατικής γυμναστικής και του θεάματος. H προσπάθεια να καταργηθεί η… βαρύτητα, σε συνδυασμό με τραγούδι, χορό και κυρίαρχο συστατικό τη χαρά της ζωής που εκπέμπουν τα παιδιά, μετατρέπουν την παράσταση σε μια αξέχαστη εμπειρία! O ατμοσφαιρικός φωτισμός και το πολύ ξεχωριστό soundtrack, συμπλη-ρώνουν αριστοτεχνικά τις χορογραφίες.
Ένα μοναδικό θέαμα, που εγγυάται την απόλαυση των μικρών και μεγάλων θεατών που θα το παρακολουθήσουν!
Δείτε το trailer στο http://www.youtube.com/watch?v=A42nUNameKs
INFO
ΠΟΥ: Θέατρο Badminton
ΠΟΤΕ:
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 19:30
Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, 12:00 και 19:30
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, 12:00 και 18:30
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10€, 15€, 17€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: PUBLIC και ηλεκτρονικά στα www.abcd.gr & www.viva.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 216 9001633
Θέατρο Badminton
Από 20 Δεκεμβρίου 2012
Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας
Splendid
Τα αδύνατα γίνονται δυνατά, από τους καλύτερους ακροβάτες του κόσμου!
Το Θέατρο Badminton υπερήφανα φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του κινεζικού πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας (China National Acrobatic Troupe), σ’ ένα ονειρικό υπερθέαμα ακροβατικής τέχνης και καταιγιστικής δράσης, που αγαπήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Το Splendid θεωρείται η αρτιότερη και εντυπωσιακότερη παράσταση που έχει παρουσιάσει ο διάσημος θίασος στην μακρόχρονη ιστορία του. Μια αξέχαστη, μαγική παράσταση με τα πιο ασύλληπτα ακροβατικά που έχει να επιδείξει η Κίνα, η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στην τέχνη αυτή.
Με μια φράση: το «Splendid» συγκεντρώνει τους κορυφαίους ακροβάτες – καλλιτέχνες της Κίνας. Η παράσταση περιλαμβάνει δεκατρία νούμερα που άφησαν εποχή, αποσπώντας δεκάδες βραβεία στους πιο απαιτητικούς ακροβατικούς διαγωνισμούς του κόσμου.
Οι θεατές του «Splendid» θα απολαύσουν λαστιχένια σώματα, ανθρώπινους πύργους, εναέριους στροβιλισμούς, ισορροπιστές, υπέροχες πολύχρωμες στολές, αέρινες κορδέλες, τραμπάλες και κρίκους. Η σκηνή του Θεάτρου Badminton γεμίζει με νεράιδες από παγωμένες χώρες, πιόνια του σκακιού που μεταμορφώνονται σε πολεμιστές, ποδηλάτες που γίνονται παγόνια, χιόνι και ψιλόβροχο, αγωνιώδεις αλλά και τρυφερές ιστορίες ανθρώπων που αιωρούνται μαγικά πάνω σε μεταξένια σχοινιά… Κάθε εκλεπτυσμένο και αυστηρά πειθαρχημένο νούμερο του «Splendid» είναι μια νέα δημιουργία. Σε κάθε νούμερο οι ταλαντούχοι ερμηνευτές προκαλούν τα όρια της ανθρώπινης κράσης και αντοχής.
Το «Splendid» είναι μια παράσταση που αψηφά τους νόμους της φυσικής και μας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο χωρίς βαρύτητα, με ταχύτητα που ζαλίζει και ακρίβεια που εντυπωσιάζει. Μέσα από απίστευτα νούμερα, οι αστέρες της ακροβασίας παρουσιάζουν μια πανέμορφα χορογραφημένη σειρά χρωματιστών, ακροβατικών άθλων, ενώ η σκηνική δημιουργικότητα και τα εφέ των πολυμέσων προσθέτουν στην παράσταση μια παραμυθένια γοητεία. Στο “Splendid” το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό και οι θεατές μένουν με το στόμα ανοιχτό να αναρωτιούνται αν αυτό που είδαν έγινε στ’ αλήθεια!
China National Acrobat Troupe
(Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας)
Η ανώτερη ποιότητα, όμως, του «Splendid» και του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας δεν οφείλεται μόνο στο υψηλότατο επίπεδο των χορευτών, αλλά στη δεύτερη ανάγνωση κάτω από το εντυπωσιακό υπερθέαμα. Ο Θίασος αντλεί τα μοναδικά του νούμερα από τη μακραίωνη ιστορία και την παράδοση της Κίνας και της Ανατολής, από τους μύθους και τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, συνδυάζοντάς τα με τις πλέον καινοτόμες ακροβατικές τεχνικές. Επιπλέον, ο Θίασος μπολιάζει γόνιμα την ακροβασία με την όπερα, το χορό, τη μουσική και τις πολεμικές τέχνες. Δεν είναι τυχαίο ότι το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας πρωταγωνίστησε στις εντυπωσιακές Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, συστήνοντας εκ νέου την Κίνα στη Δύση. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι καλλιτέχνες της ομάδας συχνά συμμετέχουν στους διασημότερους ακροβατικούς θιάσους του κόσμου, όπως το περίφημο «Cirque du Soleil».
Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας, που δημιουργήθηκε το 1950 με προσωπικό ενδιαφέρον του Ζου Ενλάι, πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι η πρώτη ακροβατική ομάδα που συστάθηκε μετά την ανακήρυξη του νέου κινεζικού κράτους. Έκτοτε, έχει αναδειχθεί στο σημαντικότερο εθνικό θεσμό της τέχνης των ακροβατικών στην Κίνα, μια τέχνη βαθιά ριζωμένη στην κινεζική κουλτούρα και παράδοση. Η σχολή που έχει δημιουργήσει, τα δεκάδες χρυσά μετάλλια και οι διακρίσεις που απέσπασε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς το καθιστούν ένα καλλιτεχνικό φαινόμενο διεθνών διαστάσεων, έναν πρεσβευτή της ίδιας της Κίνας. H ακροβατική θεατρική τέχνη στην Κίνα ξεπερνά τα 3000 χρόνια ιστορίας. Ξεκινά από τους δρόμους και τις πλατείες για να φτάσει στα παλάτια και έπειτα σε θεατρικές σκηνές.
Το “Splendid!” αντιπροσωπεύει την αδιάκοπη επιδίωξη του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας, για το «πάντρεμα» της παραδοσιακής Κινέζικης κουλτούρας με τις υψηλότατου επιπέδου ακροβατικές τέχνες, εμπλουτίζοντας την παράδοση με καινούρια στοιχεία και σύγχρονες τεχνικές. Μέχρι τώρα, ο εκπληκτικά πειθαρχημένος πενηνταμελής θίασος έχει κερδίσει 45 χρυσά μετάλλια σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει επισκεφθεί περισσότερες από 120 χώρες ανά τον κόσμο (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Τουρκία, Κορέα, Πορτογαλία, Γαλλία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Γερμανία, Ζάμπια, Νότια Αφρική και Ρωσία μεταξύ άλλων). Ακόμα, το Θέατρο έχει ιδρύσει τη Διεθνή Σχολή Τεχνών του Πεκίνου όπου διδάσκεται χορός, υποκριτική και Κινέζικες πολεμικές τέχνες, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην εκπαίδευση των ανερχόμενων ταλέντων και στη συνέχιση της παράδοσης. Το πνεύμα απορρόφησης, ανάπτυξης και καινοτομίας στις ακροβατικές τέχνες που χαρακτηρίζει και διέπει την ομάδα έχει θριαμβεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο.
Splendid
Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας
Ώρα έναρξης : Πέμπτη και Παρασκευή 20:30
Σάββατο και Τετάρτη 17:00 , 20:30
Κυριακή 12:30 , 17:00
Τρίτη (25/12) 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 15€, 20€, 25€, 30€, 40€
Ανέργων: 7€
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Θέατρο Badminton***
12 & 13 Ιανουαρίου 2013
VOCA PEOPLE
Έχετε δει ποτέ ορχήστρα χωρίς μουσικά όργανα;
Μουσική Ιδιοφυία και Χιούμορ από άλλο γαλαξία!
Για να διαφυλαχθεί η αμεσότητα της παράστασης το Θέατρο Badminton θα διαμορφωθεί για να υποδεχθεί έως 1000 θεατές ανά παράσταση
Beyond the sky! Ένα διαγαλαξιακό φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει. Οι εκπληκτικοί φωνητικοί ήχοι και τα τραγούδια ακαπέλα με τη βοήθεια της τέχνης του Beat Box δημιουργούν ένα απίστευτα ευρύ φάσμα ήχων και οργάνων! Μια παράσταση απόλυτης έξαψης, με μουσικές όλων των εποχών, κωμική διάθεση και συμμετοχή του κοινού.
Οι VOCA PEOPLE επιστρέφουν ανανεωμένοι για να μας γνωρίσουν καλύτερα και να μας καταπλήξουν για άλλη μια φορά. Το διαστημόπλοιο μεταφέρει οκτώ ταλαντούχους μουσικούς-ηθοποιούς. Τρεις τραγουδίστριες που μας προσφέρουν τους καλύτερους γυναικείους ήχους (άλτο, μέτζο και σοπράνο) και τρεις τραγουδιστές με τους καλύτερους αντρικούς (μπάσος, βαρύτονος και τενόρος). Όλοι αυτοί συνοδεύονται από δύο καλλιτέχνες του beat box που δημιουργούν εξαιρετικούς ανθρώπινους ήχους σε απίστευτους ρυθμούς και θεωρούνται οι καλύτεροι ερμηνευτές στον τομέα τους, τόσο στον πλανήτη Voca, όσο και στον πλανήτη Γη.
Η παράσταση των Voca People είναι πρωτοποριακή και μοναδική, αφού συνδυάζει φωνές, ήχους και τραγούδι ακαπέλα με τη σύγχρονη τέχνη του beat box, η οποία μιμείται τους ήχους μιας πλήρους ορχήστρας (ντραμς, τρομπέτες, κιθάρες κ.ά) χωρίς τη χρήση μουσικών οργάνων! Αυτό το μοναδικό, κωμικό, θεατρικό πλαίσιο και οι εκπληκτικές μουσικές μείξεις στη σκηνή, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από κάθε άλλο φωνητικό συγκρότημα. Οι VOCA PEOPLE φέρνουν επί σκηνής καινούριες, «φρέσκιες» μουσικές ενορχηστρώσεις και αποδίδουν μοναδικά περισσότερα από 70 διάσημα χιτ, τραγούδια και μελωδίες όλων των εποχών, προσφέροντας ένα θέαμα κατάλληλο για το κοινό κάθε ηλικίας, κάθε γλώσσας που ξεπερνάει κάθε πολιτισμικό εμπόδιο.
Οι VOCA PEOPLE είναι άξια παιδιά ενός άλλου πλανήτη, του Voca. Και μετά από μία χιλιετία ταξιδιού στο διάστημα, το διαστημόπλοιό τους συντρίβεται στον άγνωστο πλανήτη Γη, αφού ο πολύτιμος φορτιστής του διαστημοπλοίου – μουσική ενέργεια – έχει αδειάσει εντελώς. Σιγά-σιγά, οι VOCA PEOPLE έρχονται σε επαφή με τους παράξενους κατοίκους, τις συνήθειες και τη μουσική του πλανήτη Γη και με τη βοήθεια του κοινού του Θεάτρου Badminton φορτίζουν με μουσική ενέργεια το μοναδικό τους διαστημόπλοιο.
Η παράσταση γνώρισε τεράστια επιτυχία μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο είχε πάνω από 15 εκατομμύρια θεατές στο YouTube και sold out παραστάσεις σε περιοδείες στην Ευρώπη και την Αμερική.
Όλα είναι μια ιδέα
Οι Voca People πιστεύουν ότι η μουσική είναι η πιο ισχυρή πηγή ενέργειας του σύμπαντος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, η μουσική βρίσκεται παντού, σε όλα τα στοιχεία της φύσης και των πλασμάτων της, ενώ είναι ικανή να δημιουργήσει τα πιο έντονα συναισθήματα και να παρέχει την ελπίδα και την ευτυχία σε όλους τους ανθρώπους. Η μουσική είναι ζωή και η ζωή είναι μουσική.
Οι Voca People αποκαλύπτουν ποιοι είναι :
Beat On
Ηλικία: 53 ετών Beat (1113 γήινα χρόνια).
Θέση: Καπετάνιος του διαστημόπλοιου Vocalactica για 15 χρόνια Beat.
Μουσικές ικανότητες: Κατέχει την ακριβή χρονική μέτρηση των Ελβετικών ρολογιών (η πιο γνωστή και πιο ακριβής μονάδα μέτρησης του χρόνου σ’ ολόκληρο το σύμπαν). Μπορεί επίσης να αναπαράγει κάθε γνωστό κρουστό όργανο του Γαλαξιακού Βιβλίου της Μουσικής.
Χόμπι: Καταδύσεις σε αβυσσαλέα βάθη και αναρρίχηση στα ψηλά βουνά του Άρη, παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών του πλανήτη Δία.
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Beat-les.
Tubas
Ηλικία: 42 ετών Beat (885 γήινα χρόνια).
Θέση: Επικεφαλής βαρύτονος, μάγειρας του διαστημόπλοιου και αγαπημένος σύζυγος της Alta.
Μουσικές ικανότητες: Τούμπα, μπάσο, ακουστικό μπάσο, γκάιντες. Ένας τραγουδιστής σε μπαρ που ανακαλύφθηκε από κυνηγούς ταλέντων της Metronome (κρατική εταιρεία για τις γαλαξιακές πτήσεις μουσικών εξερευνήσεων του πλανήτη Voca). Πιστοποιήθηκε ως κάτοχος της χαμηλότερης φωνής του νότιου ημισφαιρίου και ως πιο διάσημος νικητής του «Bass Idol».
Χόμπι: Του αρέσει το ράφτινγκ στον αιματηρό ποταμό Astarifi, να αγναντεύει τον οπτικό μετρονόμο (ένα είδος διαφανούς τηλεόρασης με διαιρεμένες οθόνες) και να επιδίδεται σε γαστρονομικά πάρτι στο εστιατόριο “Musical Yami”.
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Pavarotti.
Mezzo
Ηλικία: 30 ετών Beat (630 γήινα χρόνια).
Θέση: Ανιχνευτής/Εντοπιστής.
Μουσικές ικανότητες: Τραγουδίστρια Mezzo, μιμείται κρουστά, κιθάρες, βιολί. Η διάσημη βελούδινη φωνή της κέρδισε το βραβείο –Emiemotinaly-Musicaly-Impossibaly. Θεωρείται η μεγαλύτερη διασημότητα στην πατρίδα της, τη “Lala Land”.
Χόμπι: Το καραόκε με τα γιγάντια πουλιά του πλανήτη Μπούλαα.
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Η Marilyn Monroe όταν τραγούδησε στον πρόεδρο για τα γενέθλιά του. Πρόσφατα ανακάλυψε τον φοβερό τραγουδιστή Jason Beber!! Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, έχει μία ψηφιακή αφίσα του κρεμασμένη στην κρεβατοκάμαρα του διαστημόπλοιου και χωρίς αυτός να το γνωρίζει του στέλνει ΜΚΕ (Μηνύματα Κοσμικής Ενέργειας) κάθε μέρα στη 1.00.
Tenoro
Ηλικία: 31 ετών Beat (651 γήινα χρόνια).
Θέση: Επικεφαλής τεχνικός, χειριστής του φορτιστή μουσικής ενέργειας του γαλαξιακού διαστημοπλοίου.
Μουσικές ικανότητες: Τενόρος, μιμείται κιθάρες, κρουστά, σαξόφωνα και γκάιντες. Η φωνή του χρησιμεύει και για συναγερμός όταν ο συναγερμός δεν λειτουργεί και μπορεί να φτάσει τα ντεσιμπέλ που δεν γίνονται αντιληπτά ούτε από σκύλους. Αγαπημένο φαγητό: Νερόσουπα εδάφους.
Χόμπι: Του αρέσει να κοιτάζει παλιές κωμικές ταινίες του Πλούτο (όχι του πλανήτη Πλούτωνα, αλλά του καρτούν).
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Britney Spears.
Scratcher
Ηλικία: 36 ετών Beat (756 γήινα χρόνια).
Θέση: Επικεφαλής μεταφραστής, Αναπληρωτής Καπετάνιος και μικρός αδελφός του Καπετάνιου Beat On.
Μουσικές ικανότητες: Ντραμς, κρουστά, ηχητικά εφέ με εξαιρετική ικανότητα σκράτσιν, για την οποία έχει λάβει Τιμητικό Βραβείο από τον Πρόεδρο του πλανήτη Voca στην ηλικία των 3 ετών Beat…
Χόμπι: Του αρέσει το αλατισμένο σκι στα Salt Mountains της Saltiya, το φτύσιμο μακράς απόστασης, η συλλογή βράχων από αδρανείς πλανήτες και να τρέχει γυμνός στο φεγγάρι.
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Doug E. Fresh (διάσημος beat boxer) και τα ηχητικά εφέ του Michael Winslow – του τρελού μπάτσου από την ταινία Police Academy.
Alta
Ηλικία: 25 ετών Beat (525 γήινα χρόνια).
Θέση: Γαλαξιακός βιολόγος και αγαπημένη σύζυγος του Tubas.
Μουσικές ικανότητες: Τραγουδίστρια άλτο, μιμείται κιθάρες, βιολιά. Έχει επιλεγεί ως εξαιρετική αθλήτρια στο πρωτάθλημα ελαφρών βαρών του πλανήτη Voca το έτος 2,560,923 της εποχής Voca. Η ικανότητά της να διατηρεί τον τόνο την τοποθετεί ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς ερμηνευτές στην ιστορία της μουσικής.
Χόμπι: Της αρέσει το καλλιτεχνικό μπαλέτο στους αμμόλοφους του όρους Gitaralar του πλανήτη Planul.
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Lady Gaga (μάλλον επειδή η μητέρα της που την εγκατέλειψε στα τέσσερα της ονομαζόταν Lady Lala).
Bari-Tone
Ηλικία: 23 ετών Beat (483 γήινα χρόνια).
Θέση: Γυμναστής του συγκροτήματος, ειδικός στον μουσικό και τον ψυχολογικό πόλεμο.
Μουσικές ικανότητες: Βαρύτονος, μιμείται κιθάρες, κρουστά, σαξόφωνα και γκάιντες καθώς και το κόρνο Altin Forest Horn από τον πλανήτη Πλούτωνα.
Αγαπημένο φαγητό: Ο πουρές μετεωριτόπιτας (φτιαγμένη από τραγανά σωματίδια μετεωρίτη και κοσμική ζύμη).
Χόμπι: Του αρέσει να πηδά χωρίς αλεξίπτωτο από τα διαστημόπλοια πάνω σε κρατήρες (μετρά ήδη 120000 άλματα).
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Jackson Five.
Soprana
Ηλικία: 29 ετών Beat (609 γήινα χρόνια).
Θέση: Γιατρός του διαστημόπλοιου.
Μουσικές ικανότητες: Τραγουδίστρια μέτζο-σοπράνο, μιμείται κρουστά, κιθάρες, τρομπέτες, γκάιντες, βιολιά, καθώς και ήχους ερωτοτροπίας των πυγμαίων ελεφάντων Gumguman που ζουν στην έρημο Lulali του πλανήτη Άρη.
Αγαπημένο φαγητό: Σπαγκέτι από ουρά Tovash (ένα είδος ζώου – συνδυασμός ψαριού και θάμνου από τον πλανήτη Planktoria).
Χόμπι: Της αρέσει η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με την αναπαραγωγή διάφορων ειδών του γαλαξία. Πιστεύει στην ύπαρξη των διαγαλαξιακών σχέσεων και εξέδωσε ένα διάσημο βιβλίο για τα γένη: «Τα θυληκά προέρχονται από τον Άρη – τα αρσενικά δε θυμούνται».
Αγαπημένος γήινος μουσικός: Η μπλε τραγουδίστρια της ταινίας “The Fifth Element” (ήταν συμμαθητές στο δημοτικό “The Big Blue” – ήταν επίσης συμμαθητές με τρία μπλε παιδιά που τώρα πρωταγωνιστούν στη Νέα Υόρκη).
Δημιουργός και Διευθυντής: Lior Kalfo
Πολυβραβευμένος κωμωδός και δημιουργός που το 1995 συμμετείχε στη συγγραφή και πρωταγωνίστησε σε μία από τις δημοφιλέστερες κωμικές τηλεοπτικές σειρές του Ισραήλ, το «The Comedy Store» (102 επεισόδια). Μια σειρά που κέρδισε πολλά βραβεία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των “The Golden Album” και “The European Golden Antenna” στην κατηγορία της καλύτερης κωμικής σειράς. Το «Wow»- Μαύρο Θέατρο 3 διαστάσεων, σηματοδότησε το διεθνές ντεμπούτο του Lior στη σκηνοθεσία, σε ηλικία 28 ετών, στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα. Το 2003, ίδρυσε το Ισραηλινό Μαύρο Θέατρο “Fun-Tazi” με 3 παραστάσεις: “FunTazi”, “FunTazi- Kids” και την αυθεντική εκδοχή του κλασικού παραμυθιού του Όσκαρ Γουάιλντ, “The Selfish Giant”. Παράλληλα με τη δουλειά του στην τηλεόραση, το 2008 και μετά από 3 χρόνια επενδυτικών αναπτύξεων, δημιούργησε το πιο καινούριο και πιο φουτουριστικό κινηματογραφικό θέατρο των Comics – Matrix “Glow!”, του οποίου η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο Βέλγιο, τον Αύγουστο του 2008.
Το “The Voca People” ήταν άλλο ένα ιδιαίτερο project, ένα διαφορετικό σχέδιο που σχηματιζόταν στο μυαλό του Lior για περίπου 4 χρόνια, μέχρι τις πρώτες πρόβες το Φεβρουάριο του 2009. Ο Lior μένει τώρα στη Binyamina του Ισραήλ με την οικογένειά του που αποτελείται από τον ίδιο, τη σύζυγο και τις δύο μικρές τους κόρες, και μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο Ισραήλ και άλλες χώρες, αφού ακολουθεί πιστά την καριέρα του ηθοποιού-δημιουργού.
Συνθέτης, Μουσικός Διευθυντής και Ενορχηστρωτής : Shai Fishman
Είναι 32 ετών, ζει στο Λος Άντζελες και είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος των Fish-i, Inc. και Fish-i Studios. Έχει συνθέσει μουσικές για τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και για παραγωγές πολυμέσων. Παίζει 7 όργανα: Πιάνο, Τρομπέτα, Κόρνο, Σαξόφωνο, Φλάουτο, Ντραμς και Μπάσο. Αυτή την εποχή εργάζεται ως συνθέτης και μουσικός παραγωγός για τα The Immersive Earth Grant (Χρηματοδότηση και λειτουργία της NASA), Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Χιούστον, Πανεπιστήμιο RICE, e-Planetarium και Avela Corporation. Από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει συνθέσει, διευθύνει και παράγει 15 μουσικές ταινιών για τον κινηματογράφο. Στο Ισραήλ έχει συνθέσει μουσική για όλα τα μεγάλα θέατρα, ενώ έχει υπάρξει συνθέτης και μουσικός παραγωγός για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Από το 1996 έως το 2004, διηύθυνε μουσικά και ενορχήστρωσε τα ακόλουθα μιούζικαλ: “A Chorus Line”, “Bye Bye Birdy”, “Little Shop of Horrors”, “Grease”, “Joseph and the Amazing Technicolor Dream Coat”, “West Side Story”, “Fame”, “Cabaret”, “Kazablan”. Επίσης, έχει συνθέσει, παράγει και ενορχηστρώσει τις αυθεντικές μουσικές των μιούζικαλ: “The Kafkazi Chalk Circle” (Brecht), “In To The Woods” (Sondheim), “Rachav’s Cabaret”, “The Dream: A Band”, “Unknown Destination”, “Samson & Delilah” και “Towards the Horizon”.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«Οι απόλυτοι γαλαξιακοί σούπερ σταρ… Μόνο αν το δείτε θα πιστέψετε»
CBS early news
«Αυτοί οι εξωγήινοι έχουν φωνές από ατόφιο χρυσάφι»
Le Parisien, Γαλλία
«…το κοινό δε σταματούσε να χειροκροτεί όρθιο τους εκθαμβωτικούς Voca People, τους βιρτουόζους της φωνής και του beat-box»
LA LIBRE BELGIQUE, Βέλγιο
«…μια μουσική έκρηξη που βάζει νέα standards για την ακαπέλα μουσική με πάρα πολύ χιούμορ»
24 HEURES, Ελβετία
«Μια διασκεδαστική ολοκαίνουρια πρωτοποριακή παράσταση που κόβει την ανάσα. Μην τη χάσετε…»
Ticinonews, Ελβετία
«Εκπληκτικές φωνητικές ικανότητες συνδυασμένες με θαυμάσια ηθοποιία και κωμικές δεξιότητες».
The Comentator
VOCA PEOPLE
Ώρα έναρξης : Σάββατο 21:00
Κυριακή 17:30 , 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 30€, 35
Φοιτητικό & Ανέργων: 25€
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Θέατρο Badminton
19 & 20 Ιανουαρίου 2013
Αφιέρωμα στον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Με τα Αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού
Μεγάλα αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού τιμούν τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ρούντολφ Νουρέγιεφ (6 Ιανουαρίου του 1993). Από το 1983 έως το 1989, ο Νουρέγιεφ διετέλεσε διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Κατά την παραμονή του, έφερε μια νέα πνοή στο μπαλέτο, προσκάλεσε αρκετούς σύγχρονους χορογράφους και καθηγητές και ανέβασε πολλά αριστουργηματικά μπαλέτα.
Το γκαλά των αστεριών του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με ορισμένες από τις πιο σημαντικές χορογραφίες του Νουρέγιεφ, καθώς και ρόλους που τον έκαναν γνωστό σε όλη την υφήλιο. Το Θέατρο Badminton έχει την τιμή να φιλοξενήσει αυτό το αφιέρωμα στον αξεπέραστο αστέρα του χορού, με τη συμμετοχή των κορυφαίων σολίστ του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, του παλαιότερου συγκροτήματος μπαλέτου στον κόσμο.
Μια επιλεγμένη ομάδα από Αστέρια (Etoiles) και Σολίστες της Όπερας του Παρισιού ανέλαβε να αποδώσει με το μοναδικό της τρόπο μια ποικιλία αριστουργημάτων του κλασικού ρεπερτορίου, προς τιμήν του αξεπέραστου αστέρα του χορού. Στο πρώτο μέρος του γκαλά παρουσιάζονται αποσπάσματα από τη «Ραϊμόντα» και τη «Λίμνη των Κύκνων», στην κατά Νουρέγιεφ χορογραφική εκδοχή, δύο μπαλέτα με τα οποία ο Νουρέγιεφ μεγαλούργησε και σαν χορευτής και σαν χορογράφος. Στο δεύτερο μέρος θα απολαύσουμε αποσπάσματα από «Ραϊμόντα», «Ζιζέλ» και μία από τις πιο αγαπημένες χορογραφίες του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, τη χορογραφία του Jose Martinez “Mi Favorita”.
Τα Αστέρια του Μπαλέτου που πρωταγωνιστούν είναι η πολυτάλαντη Agnès Letestu και ο Stéphane Bullion που ερμηνεύουν αποσπάσματα από τη «Ραϊμόντα» και τον «Λευκό Κύκνο» από τη «Λίμνη», ο Josua Hoffalt και η Muriel Zusperreguy που απογειώνουν τη «Ζιζέλ» και η εξαιρετική Ludmila Pagliero στο “Mi Favorita”. Όλοι οι χορευτές που πρωταγωνιστούν έχουν διακριθεί στις χορογραφίες του Ρούντολφ Νουρέγιεφ και έχουν προαχθεί στο ανώτατο επίπεδο του Μπαλέτου με αυτές. Τους «Etoiles» του Μπαλέτου πλαισιώνουν «Sujets», «Coryphées» και «Quadrilles» του εξαιρετικού Μπαλέτου της Όπερας. Με την ποιότητα και τη μαγική ατμόσφαιρα που αρμόζει σ’ ένα αφιέρωμα στη θρυλική αυτή προσωπικότητα του χορού, τα Αστέρια του Μπαλέτου της Παρισινής Όπερας υπόσχονται μια χορευτική πανδαισία, που δεν πρέπει να χάσει κανένας φίλος του χορού.
ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ
Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1938 σ’ ένα βαγόνι της Υπερσηβηρικής αμαξοστοιχίας, κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ, Ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της μουσουλμανικής στο θρήσκευμα οικογένειάς του και μεγάλωσε στην πόλη Ουφά, στη δημοκρατία του Μπασκορτοστάν.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τα διάσημα μπαλέτα Κίροφ, αφού πρώτα σπούδασε στην Ακαδημία Βαγκάνοβα του Λένινγκραντ (Σχολή των μπαλέτων Κίροφ) με καθηγητή τον Αλεξάντρ Πούσκιν, έχοντας εισαχθεί το 1955 σε ηλικία 17 ετών. Στις 28 Οκτωβρίου 1958 πραγματοποιεί την πρεμιέρα του με τα μπαλέτα Κίροφ χορεύοντας ένα «pas de trοιs» στη Λίμνη των Κύκνων. Σύντομα αναδείχθηκε η τεχνική, η αρμονία και το ταλέντο του, κάτι που συνέτεινε ώστε να γίνει πρωταγωνιστής στους περισσότερους βασικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου.
Στις 19 Μαΐου 1961, κατά τη διάρκεια της περιοδείας των μπαλέτων Κίροφ στο Παρίσι, ο Νουρέγιεφ εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή του Παλαί Γκαρνιέ. Στις 16 Ιουνίου επέλεξε την ελευθερία του και ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. Έκτοτε έγινε ανεπιθύμητος στην Σοβιετική Ένωση και του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα μέχρι το 1989, που εξασφάλισε την πολυπόθητη άδεια από τις Σοβιετικές αρχές για να επιστρέψει στη Ρωσία και χόρεψε στη Συλφίδα στο Θέατρο Κίροφ του Λένινγκραντ.
Στο Παρίσι συνεργάστηκε αρχικά με το Μεγάλο Μπαλέτο του Marquis de Cuevas, και έκανε την καθοριστική γνωριμία με τον Έρικ Μπρουν, πρώτο χορευτή στα Βασιλικά Μπαλέτα της Δανίας. Στις 21 Φεβρουαρίου χορεύει στην παράσταση Ζιζέλ με τα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου στο Κόνβεντ Γκάρντεν, με παρτενέρ την Βρετανίδα χορεύτρια Μάργκοτ Φοντέιν. Παρότι η συνεργασία του με τα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου διήρκησε μέχρι το 1977, ουδέποτε ενσωματώθηκε στο μπαλέτο, προτιμώντας το ρόλο του προσκεκλημένου καλλιτέχνη, τίτλο που διατήρησε στις ανά τον κόσμο εμφανίσεις του.
Στις 12 Μαρτίου 1963, πραγματοποιείται η πρεμιέρα του έργου Μαργαρίτα και Αρμάνδος, σε χορογραφίες Φρέντερικ Άστον ειδικά για την Μάργκοτ Φοντέιν και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, έργο που έγινε και το μπαλέτο φετίχ τους. Στις 27 Νοεμβρίου ο Νουρέγιεφ αναβιώνει για πρώτη φορά μια χορογραφία του Μάριους Πετιπά, την τρίτη πράξη (Βασίλειο των Σκιών) από τη Μπαγιαντέρα για τα Βασιλικά Μπαλέτα. Η καριέρα του γίνεται σύντομα διεθνής. Χορεύει ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης με τα κορυφαία μπαλέτα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Ερμηνεύει τους πρίγκιπες του ρεπερτορίου αλλά και δημιουργίες των Φρέντερικ Άστον, Ρούντι Βαν Ντάντσιχ, Ρολάν Πετί, Μωρίς Μπεζάρ, Ζωρζ Μπαλανσίν, Γκλεν Τίτλεϊ, Μάρθα Γκράχαμ και Μάρεϊ Λούις. Η ακόρεστη περιέργειά του τον οδηγεί να δοκιμάσει όλα τα είδη χορού. Αναβιώνει επίσης τα μεγάλα ρωσικά μπαλέτα του 19ου αιώνα του Μάριους Πετιπά, του χορογράφου που εκτιμά: Ωραία Κοιμωμένη, Καρυοθραύστης, Δον Κιχώτης, Λίμνη των Κύκνων, Ραϊμόντα.
Το 1990 χόρεψε στη μουσική κωμωδία The King and I στις ΗΠΑ, και ερμήνευσε για τελευταία φορά στην Όπερα του Παρισιού το Song for a Wayfairer.
Στις 6 Ιανουαρίου 1993, ο Νουρέγιεφ πεθαίνει στο Παρίσι από AIDS. Σύμφωνα με επιθυμία του κηδεύτηκε στο Ρωσικό Κοιμητήριο Sainte-Genevieve-des-bois, στο Παρίσι
ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΟΥ
Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού είναι το παλαιότερο εθνικό συγκρότημα μπαλέτου στον κόσμο και κατά συνέπεια οι ρίζες πολλών ευρωπαϊκών και διεθνών συγκροτημάτων μπαλέτου εντοπίζονται σε αυτό. Αποτελούσε πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της Όπερας του Παρισιού, η οποία ιδρύθηκε το 1669 ως Académie d’Opera (Ακαδημία της Όπερας), αν και ο θεατρικός χορός δεν αποτελούσε σημαντική συνιστώσα της Όπερας του Παρισιού μέχρι το 1673. Αργότερα μετονομάστηκε σε Académie Royale de Musique (Βασιλική Μουσική Ακαδημία) και τέθηκε υπό την ηγεσία του Jean-Baptiste Lully. Η Όπερα του Παρισιού απέκτησε κατά καιρούς διάφορες επίσημες ονομασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Όμως από το 1994 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνική Όπερα του Παρισιού. Σήμερα οι παραστάσεις του μπαλέτου παρουσιάζονται κυρίως στο Palais Garnier .
Το Μπαλέτο της περίφημης Όπερας θεωρείται σήμερα ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα του κόσμου. Ο μέσος όρος ηλικίας των χορευτών είναι 25 ετών, κάτι που καθιστά το μπαλέτο έναν από τους νεότερους σύγχρονους θιάσους. Το ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Όπερας είναι εκτεταμένο, κυμαίνεται από τα μεγάλα κλασικά και ρομαντικά μπαλέτα μέχρι τις δημιουργίες των σύγχρονων χορογράφων.
Το μπαλέτο δίνει περισσότερες από 180 παραστάσεις ανά σαιζόν στο Παρίσι, την επαρχία αλλά και το εξωτερικό. Αποτελείται από 154 χορευτές, 18 «Αστέρια» και 14 πρώτους χορευτές. Υπάρχουν πέντε βαθμίδες στην ιεραρχία των χορευτών, οι οποίες, από την υψηλότερη στη χαμηλότερη είναι: «Etoiles» (Αστέρια), «Premiers Danceurs» (Πρώτοι Χορευτές), «Sujets», «Coryphées» και «Quadrilles». Οι χορευτές προσλαμβάνονται μεταξύ 16 και 20 χρονών, ενώ η καριέρα τους σταματά συνήθως στα 42 τους χρόνια. Σχεδόν όλοι οι χορευτές του μπαλέτου έχουν εκπαιδευτεί στη Σχολή Χορού της Όπερας του Παρισιού. Η ένταξη στο corps de ballet για την κάλυψη διαθέσιμων θέσεων γίνεται μετά από διαγωνισμό. Ο ετήσιος διαγωνισμός του μπαλέτου επιτρέπει επίσης στους χορευτές να ανέβουν βαθμίδα στην ιεραρχία. Οι χορευτές προάγονται σε Αστέρια από τον Διευθυντή της Όπερας, μετά την εισήγηση της Διευθύντριας Χορού.
Τη διεύθυνση του Μπαλέτου διασφαλίζει η Διευθύντρια Χορού, Brigitte Lefèvre, η οποία αφοσιώνεται στη δημιουργία ενός ζωντανού ρεπερτορίου για το Μπαλέτο, που θα μπορεί να αναφέρεται στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον. Κρατώντας πάντα μία τιμητική θέση για την παράδοση και τη διατήρηση των μεγάλων κλασικών μπαλέτων, και ειδικότερα των παραγωγών του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, παρουσιάζονται συχνά στην Όπερα οι χορογραφίες που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, ενώ προσκαλούνται σύγχρονοι χορογράφοι να αναβιώσουν μπαλέτα ή να δημιουργήσουν νέα έργα. Έτσι, από το 1995, εντάχθηκαν πολλά έργα στο ρεπερτόριο της Εθνικής Όπερας του Παρισιού (Le Sacre du printemps το 1997 και Orphée et Eurydice το 2005 της Pina Bausch , Glacial Decoy της Trisha Brown το 2003, La Dame aux camélias το 2006 και Troisième Symphonie de Gustav Mahler το 2009 του John Neumeier…), ενώ πολλοί σπουδαίοι χορογράφοι δημιούργησαν για το θίασο (Maurice Béjart, Trisha Brown, Mats Ek, William Forsythe, Jirí Kylián, Blanca Li, Wayne McGregor, Benjamin Millepied, José Montalvo, John Neumeier, Robyn Orlin, Roland Petit, Angelin Preljocaj, Saburo Teshigawara, Sasha Waltz…)
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Κλασικό Μπαλέτο Ρεπερτορίου
“RAYMONDA Pas de six”
απόσπασμα της δεύτερης Πράξης
Χορογραφίες του Marius Petipa (1898) στην εκδοχή του Rudolf Nureyev 1983)
Μουσική: Alexandre Glazounov
Για 6 Χορευτές
Διάρκεια: 20 λεπτά
“BLACK SWAN”
Απόσπασμα της τρίτης Πράξης του «Swan Lake» του Marius Petipa (1895)
Χορογραφία: Rudolf Nureyev (1984)
Μουσική: Piotr Ilytch Tchaikovsky
Με τα Αστέρια Ludmilla Pagliero (Odette) και Josua Hofalt (Siegfried) και τον Yann Chailloux (Rothbart)
Διάρκεια: 15 λεπτά
“WHITE SWAN”
Παραλλαγή του Siegfried της πρώτης Πράξης
Pas de deux δεύτερης Πράξης
Με τα Αστέρια Agnès Letestu και Stéphane Bullion
Χορογραφία του Rudolf Nureyev (1984) από τον Marius Petipa (1895)
Μουσική: Piotr Ilytch Tchaikovsky
Διάρκεια: 15 λεπτά
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
“RAYMONDA – Pas Classique Hongrois”
Απόσπασμα από την Τρίτη Πράξη
Χορογραφία: Marius Petipa (1898)
Μουσική: Alexandre Glazounov
Με τα Αστέρια Agnès Letestu και Stéphane Bullion
Και 8 χορευτές από την Όπερα του Παρισιού
Διάρκεια: 20 λεπτά
“GISELLE”
Απόσπασμα από την δεύτερη Πράξη
Χορογραφία: Jean Coralli και Jules Perrot (1841) από τον Marius Petipa (1888)
Μουσική: Adolphe Adam
Χορευτές: Muriel Zusperreguy, Πρώτη Χορεύτρια, και το Αστέρι Josua Hoffalt
Διάρκεια: 15 λεπτά
“MI FAVORITA”
Χορογραφία: José Martinez
Μουσική: Gaetano Donizetti “La Favorite” (1840)
Κοστούμια: Agnès Letestu
Χορευτές: Ludmila Pagliero (Αστέρι), Muriel Zusperreguy (Πρώτη Χορεύτρια) και 8 χορευτές.
Διάρκεια: 25 λεπτά
ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ
Etoile:
Agnès Letestu
Stéphane Bullion
Ludmila Pagliero
Josua Hoffalt
Première Danseuse :
Muriel Zusperreguy
Sujet :
Fabien Révillon
Mathilde Froustey
Yann Chailloux
Pauline Verdusen
Corps de Ballet :
Marion Barbeau, Jennifer Visocchi, Aubne Philibert,
Sae Eun Park, Germain Louvet, Gregory Dominiak
Michaël Laffon, Mathieu Contat, Jeremy Loup Quer
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Θέατρο Badminton
Από 23 Ιανουαρίου 2013
Άγαμοι Θύται …στο Γουδή
Ύστερα από κρυφή εισήγηση της Τρόικα στο Κοινοβούλιο οι Άγαμοι Θύται επιστρέφουν με νέα δόση σάτιρας στο Γουδή. Η παράσταση που θα είναι και το τελευταίο πακέτο σκληρών μέτρων το οποίο θα επιβληθεί, θα αποτελέσει μοναδικό, βαλκανικό, οπτικο-ακουστικό υπερθέαμα, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών, ίσως δε και των αμερικανικών του Μπρόντγουεϊ. Κάτι όπως η ισοτιμία δολαρίου-δηναρίου.
Τα μέλη των Αγάμων έχοντας περάσει ήδη στην ανάπτυξη, θα χοροστατήσουν πάνω στην πίστα Λαγκάρντ, με γενικό σύνθημα «Όλα τα μωρά στη λίστα». Η διαφθορά ως πηγή έμπνευσης και η ανικανότητα ως αφορμή ικανοποίησης αποτελούν βασικά στοιχεία των νέων μέτρων που έχει λάβει ο θίασος υπέρ του λαού και των μονοπωλίων. Η ιθαγενής παράσταση περιλαμβάνει νέες επενδύσεις στον τομέα της κωμωδίας, ομόλογα υψηλών αποδόσεων στο χώρο της σάτιρας με εφάπαξ οριζόντιες περικοπές στα εισιτήρια. Στους έγγαμους θα δοθεί επίδομα Αγάμων.
Σας γνωρίζουμε ότι την παράσταση παρακολούθησαν πέρσι στη Θεσσαλονίκη 40.000 αυστηρά επιλεγμένοι θεατές και, φέτος, οι άτυχοι κάτοικοι του λεκανοπέδιου μπορούν επιτέλους και αυτοί να αναφωνήσουν «Άγαμοι Θύται τώρα και στην Αθήνα».
Σκηνοθεσία: Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Κείμενα: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Χρήστος Τολιάδης, Γιώργος Κλήμεντος
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Από 26 Ιανουαρίου
Στο Θέατρο Badminton
Μια νέα αντίληψη για το παιδικό θέατρο
Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων, η πρώτη παραγωγή ελληνικού παιδικού θεάτρου που ανεβάζει το Badminton, είναι μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων.
Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες και έρωτες και πάνω απ’ όλα αγάπη. Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες, γοργόνες –οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.
Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια – θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα! Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μάχες, μίση, πάθη, φιλίες, έρωτες μα πάνω απ’ όλα λάμπει η αγάπη!
Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ένας από τους πιο αξιόλογους νεαρούς συνθέτες, που ξεχώρισε μέσα από το Schoolwave, ο Απόλλων Ρέτσος. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα. Το μέγεθος και την ποιότητα της παράστασης διασφαλίζουν, επίσης, το Θέατρο Badminton και ο Μιχάλης Αδάμ που υπογράφει την παραγωγή.
Περισσότεροι από είκοσι ταλαντούχοι καλλιτέχνες –ενάεριοι ακροβάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί¬, κάποιοι από τους οποίους καλούνται απ’ το εξωτερικό ειδικά για την παραγωγή αυτή– δίνουν σάρκα και οστά στο μύθο.
Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, ο Γιάννης Στάνκογλου, στο ρόλο του Θησέα. Μαζί του οι Ηλέκτρα Νικολούζου και Μαριάννα Πολυχρονίδη. Συμμετέχουν επίσης (με αλφαβητική σειρά): Άννα Αθανασιάδη, Αλέξανδρος Κέιβαναη, Αμαλία Κοσμά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Χλόη Μάντζαρη, Τζέφ Μαράουι, Γιάννα Μεντβέντεβα, Γιώργος Πελαγίας, Κρίς Ραντάνοβ, Αλάιν Ριβέρο Ροντρίγκεζ, Γιάννης Σμέρος, Ιβάν Σβιτάιλο, Αγγελική Τρομπούκη, Αλμπέρτο Φάις, Ράνια Φόβου, Ιώβη Φραγκάτου, Εύη Χατζάκη κ.ά.
Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων είναι μία παράσταση που σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για το παιδικό θέατρο, σε μια παραγωγή εφάμιλλη όλων των σπουδαίων παραστάσεων που φιλοξενούνται στο Θέατρο Badminton.
H αρχετυπική ελληνική μυθολογία και το πλούσιο, εντυπωσιακό θέαμα για τα παιδιά γίνονται αντιληπτά ως εκπαιδευτική διαδικασία κορυφαίας ποιότητας και προτεραιότητας –ιδιαίτερα σε μια εποχή αναδυόμενων ακροτήτων – που η έμφαση στην έλλογη μετριοπάθεια που διδάσκει η κλασική παιδεία είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί το έργο μιλά για τη συνάντηση δύο διαφορετικών πολιτισμών: από τη μια το μέτρο και ο λόγος της Αθήνας κι από την άλλη ο μυστικισμός και η πυγμή της Μινωϊκής θαλασσοκρατίας. Οι δυο κουλτούρες ανοίγουν διάλογο και γνωρίζονται, μεταφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα στα παιδιά.
Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία!
Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων
Σκηνοθεσία – Χορογραφίες
Σοφία Σπυράτου
Κείμενα
Στρατής Πασχάλης
Στίχοι Τραγουδιών
Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια
Μανόλης Παντελιδάκης
Σχεδιασμός Φωτισμών
Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική
Απόλλων Ρέτσος
Παραγωγή
Μιχάλης Αδάμ
Πρωταγωνιστούν:
Γιάννης Στάνκογλου, Ηλέκτρα Νικολούζου
Μαριάννα Πολυχρονίδη, Άννα Αθανασιάδη Αλέξανδρος Κεϊβανάη,
Αμαλία Κοσμά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Χλόη Μαντζάρη, Τζέφ Μαράουι, Γιάννα Μεντβέντεβα, Γιώργος Πελαγίας, Κρίς Ραντάνοβ, Αλάιν Ριβέρο Ροντρίγκεζ, Γιάννης Σμέρος, Ιβάν Σβιτάιλο, Αγγελική Τρομπούκη, Αλμπέρτο Φάις, Ράνια Φόβου, Ιώβη Φραγκάτου, Εύη Χατζάκη
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Θέατρο Badminton
22, 23 & 24 Φεβρουαρίου 2013
State Academic E. Vakhtangov Theatre
Masquerade
του Mikhail Lermontov
Ένα κλασσικό θεατρικό αριστούργημα
από το ιστορικό Θέατρο της Μόσχας
Όταν ένα από τα σημαντικότερα θέατρα της Ευρώπης (Vakhtangov) και ένας σκηνοθέτης με μοναδικό όραμα (Rimas Tuminas) ενώνουν τις δυνάμεις τους τότε δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για ένα απίθανο, μεγαλοφυές αποτέλεσμα.
Μία νέα ανατρεπτική ματιά σε ένα κλασικό αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας κι ένα θέατρο ανατρεπτικό, ιστορικό, μυθικό, που κουβαλά στις περγαμηνές του τη δόξα και το άρωμα όλου του Ρωσικού θεάτρου. Μια υπέροχη, σχεδόν μυστικιστική, συνάντηση που θα έχουμε την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε στο Badminton, στις 22, 23 και 24 Φεβρουαρίου 2013.
Η «Μασκαράτα» του Μιχαήλ Γιούριβιτς Λέρμοντοφ (1814-1841), σε σκηνοθεσία του Rimas Tuminas, είναι μια τραγική φάρσα, μία θλιβερή Commedia dell’Arte, που σκύβει στο σήμερα και στριφογυρνά στους ήχους του Βαλς του Aram Khachaturyan, που μετά από δεκαετίες επιστρέφει στη σκηνή του Vakhtangov για την οποία είχε αρχικά γραφτεί. Το έργο αποκαλύπτει την ανελέητη αλήθεια για τους ανθρώπους και τον κόσμο στον οποίο ζουν, έναν κόσμο αυστηρό όπου η ηθική παραπαίει στην κόψη του ξυραφιού. Όμως η «Μασκαράτα» είναι επίσης μια γιορτή με μαγευτική μουσική, λαμπρά κοστούμια, μυστηριώδεις μάσκες, και δελεαστικές προτάσεις για γλέντι, όπου οι άνθρωποι διασκεδάζουν, συκοφαντούν και χαρτοπαίζουν, χωρίς να τους αναγνωρίζει κανείς, αφού πίσω από τις μάσκες είναι ελεύθεροι από τα πάντα, ακόμα κι από τους εαυτούς τους. Η Μασκαράτα είναι ένα παιχνίδι με τον σύντροφο και τη μοίρα του. Εδώ μπορούν να σε σκοτώσουν μόνο οι λέξεις και τα κουτσομπολιά. Και όταν πέφτουν οι μάσκες, τρέχουν καυτά δάκρυα συμπόνιας. Πόσο ελκυστικός και επικίνδυνος είναι ο κόσμος της …Μασκαράτας! Μια απερίσκεπτη ίντριγκα μεγαλώνει σα χιονοστιβάδα και κυλά πάνω στο θύμα. Πρόκειται για ένα όνειρο, στο οποίο ο σκηνοθέτης με την ανατρεπτική ματιά δίνει το βήμα στους ηθοποιούς και τους καθοδηγεί σε μια ανελέητη μάχη με τα πάθη, τις υποψίες και τις τύψεις τους.
Η «Μασκαράτα» είναι ένα ποιητικό θεατρικό έργο, σε τέσσερεις πράξεις. Αναφέρεται στην καλή κοινωνία της Αγίας Πετρούπολης και εστιάζει στο ανυπότακτο πνεύμα και τον ευγενή νου του πρωταγωνιστή, Eugene Arbenin. Συχνά, η βασική του πλοκή παρομοιάζεται με εκείνη στον Οθέλλο του Σαίξπηρ. Ο ήρωας του δράματος, ο Αρμπένιν, είναι ένας ευκατάστατος νεαρός προικισμένος μ’ ένα ανήσυχο πνεύμα και δυνατή θέληση. Γεννημένος στην υψηλή κοινωνία, πασχίζει μάταια να κερδίσει την ανεξαρτησία και την ελευθερία του. Ζει τη ζωή του σύμφωνα με τους νόμους που ορίζει η κοινωνία, και στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την τιμή του, τυφλωμένος από την ζήλεια και την υπερηφάνειά του, καταλήγει στη δολοφονία της συζύγου του.
Το έργο γράφτηκε το 1835. Η αρχική εκδοχή περιείχε τρεις πράξεις και τελείωνε με τον θάνατο της Νίνα. Ο Lermontov, με την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η παραγωγή του έργου, το παρουσίασε στο γραφείο λογοτεχνικής λογοκρισίας, που εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό τη διεύθυνση της μυστικής αστυνομίας. Ο λογοκριτής δεν ενέκρινε το έργο, λέγοντας στον Lermontov ότι τα πάθη που παρουσίαζε ήταν πολύ δυνατά και ότι το έργο κατάκρινε κατά κάποιο τρόπο τα αποκριάτικα πάρτι που δίνονταν στο σπίτι της αριστοκρατικής οικογένειας των Engelhardt. Το έργο επεστράφη στον Lermontov για διορθώσεις. Ελπίζοντας να αποφύγει ριζικές αλλαγές στο κείμενο, ο Lermontov πρόσθεσε μια τέταρτη πράξη και εισήγαγε ένα νέο χαρακτήρα, τον Άγνωστο. Αυτό επέτρεψε στον Lermontov να δείξει ότι ο Αρμπένιν τιμωρήθηκε για την πράξη του. Όμως, ο λογοκριτής αρνήθηκε και πάλι να δώσει την έγκρισή του. Στη συνέχεια ο Lermontov τόλμησε μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του έργου, αλλάζοντας μέχρι και τον τίτλο από Μασκαράτα σε Αρμπένιν. Όμως ακόμα και με αυτή τη «σακατεμένη» μορφή, το έργο δεν ικανοποίησε το λογοκριτή, και έτσι δεν ανέβηκε ποτέ στη σκηνή όσο ο Lermontov βρισκόταν εν ζωή. Η μόνη εκδοχή του έργου που έχει διασωθεί είναι η δεύτερη με τις τέσσερεις πράξεις.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΓΚΤΑΓΚΟΦ
Το όραμα μιας θεατρικής ομάδας που θα μπορούσε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του θεατρικού κατεστημένου της Μόσχας, γεννήθηκε το 1911 μέσα από το βλέμμα και την σκέψη ενός σκηνοθέτη και ηθοποιού, του Eugene Vakhtangov. Κατά τη διάρκεια της θητείας του το πολλά υποσχόμενο νέο θέατρο είδε τον εαυτό του να κλέβει τις εντυπώσεις από τα υπόλοιπα πιο εμπορικά «παρακλάδια» του Moscow Art Theatre με δύο μόλις παραγωγές (Maeterlinkck: Le Miracle de Saint Antoine1921 και Gozzi : Turandor-1922). Έτσι το 1926, όπως ήταν αναμενόμενο, το θέατρο βαπτίστηκε οριστικά με το όνομα του δημιουργού του και οι σημαντικότεροι Ρώσοι σκηνοθέτες σπεύδουν για να γίνουν μέρος του οράματός του (Meyerhold, Popov, Zavadsky και Akimov). Ειδικά η ανορθόδοξη μετάφραση του Άμλετ από τον Akimov με τη μουσική του Shostakovich, το 1932, ήταν αυτή που σύστησε σε όλο τον κόσμο το θεατρικό αυτό μικρόκοσμο και προκάλεσε τα πρώτα κύματα θαυμασμού εντός και εκτός Ρωσίας. Ανάμεσα στους σημαντικούς επίσης σκηνοθέτες, που τρέχουν να συμβάλλουν στο μύθο, ανακαλύπτουμε και τους Okhlopkov και Pogodin όπως και μια ολόκληρη σειρά από ευφυείς νέους δημιουργούς που οδηγούν δεκαετία με τη δεκαετία το Θέατρο Vakhtangov στον 21ο αιώνα. Τα υψηλά καλλιτεχνικά στάνταρ και το ανατρεπτικό βλέμμα που εισάγουν με κάθε τους παράσταση, καταφέρνουν ως και τις μέρες μας και διατηρούν στη θέση του, τον μεγαλύτερο ίσως θεατρικό μύθο της Ρωσίας. Ένας από αυτούς τους ευφυείς νέους δημιουργούς, είναι και ο Rimas Tuminas. ΄
ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΟΥΡΙΒΙΤΣ ΛΕΡΜΟΝΤΟΦ
Ο Mikhail Yuryevich Lermontov (15 Οκτωβρίου 1814 – 27 Ιουλίου 1841), ρομαντικός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος, επονομαζόμενος «ο ποιητής του Καύκασου», έγινε ο πιο σημαντικός Ρώσος ποιητής μετά το θάνατο του Αλ. Πούσκιν το 1837. Ο Lermontov θεωρείται ο απόλυτος ποιητής της Ρωσικής λογοτεχνίας, μαζί με τον Πούσκιν, και η μεγαλύτερη προσωπικότητα του Ρωσικού Ρομαντισμού. Η επιρροή του στη μετέπειτα λογοτεχνική δραστηριότητα της Ρωσίας γίνεται ακόμα αισθητή στη σύγχρονη εποχή, όχι μόνο μέσω της ποίησής του, αλλά και μέσα από την πρόζα του που ίδρυσε την παράδοση της Ρωσικής ψυχολογικής νουβέλας.
Γεννήθηκε στη Μόσχα από οικογένεια ευγενικής καταγωγής και μεγάλωσε στην περιοχή Tarkhany. Η μητέρα του πέθανε πολύ νωρίς, κι έτσι το μικρό Μikhail ανέλαβε η γιαγιά του. Είτε εξαιτίας της υπερβολικής της φροντίδας, είτε εξαιτίας των συνεχόμενων οικογενειακών εντάσεων, ο νεαρός Lermontov ανέπτυξε μια φοβισμένη και αλαζονική στάση. Όταν στα δέκα του αρρώστησε, η γιαγιά του τον πήγε στον Καύκασο να αναρρώσει κι εκεί γεννήθηκε ο έρωτάς του για την περιοχή αυτή.
Η πνευματική ατμόσφαιρα στην οποία μεγάλωσε ήταν παρόμοια με εκείνη του Πούσκιν. Η κυριαρχία της γαλλικής λογοτεχνίας είχε αρχίσει να δίνει δειλά τη θέση της στην αγγλική, και ο Λαμαρτίνος μοιραζόταν τη δημοτικότητά του με τον Μπάιρον. Από το 1830 έως το 1834 παρακολούθησε τη σχολή Ευελπίδων της Αγίας Πετρούπολης και εν ευθέτω χρόνο έγινε αξιωματικός της φρουράς. Εκείνη την εποχή άρχισε να ασχολείται και να γράφει ποίηση. Ανέπτυξε επίσης ένα έντονο ενδιαφέρον για τη Ρωσική ιστορία και τα μεσαιωνικά έπη, που αντικατοπτρίζεται στο έργο του The song of the Merchant Kalashnikov, στο μακροσκελές του ποίημα Borodino, στα ποιήματα που απευθύνονταν στην πόλη της Μόσχας καθώς και σε μια σειρά λαϊκών μπαλάντων.
Θέλοντας να εκφράσει τόσο τη δική του οργή όσο και εκείνη του λαού για το χαμό του Πούσκιν (1837) ο νεαρός στρατιώτης έγραψε ένα παθιασμένο ποίημα, το Death of the Poet, το τελευταίο μέρος του οποίου απευθυνόταν σαφώς στα εσωτερικά κυκλώματα των δικαστηρίων, και όχι στον ίδιο τον Τσάρο. Το ποίημα κατηγορεί τους ισχυρούς «πυλώνες» της Ρωσικής υψηλής κοινωνίας για συνενοχή στο θάνατο του Πούσκιν. Χωρίς να μασά τα λόγια του, απεικονίζει την κοινωνία ως μια σκευωρία ιδιοτελών φουκαράδων, αποκαλώντας τα ισχυρά της μέλη δήμιους που σκοτώνουν την ελευθερία, την ιδιοφυία και τη δόξα. Ο Τσάρος, ωστόσο, έκρινε ότι υπήρχε περισσότερη αυθάδεια παρά έμπνευση στο έργο και ο Lermontov τιμωρήθηκε με δυσμενή μετάθεση στον Καύκασο, σε μια περιοχή που είχε λατρέψει ως παιδί, νιώθοντας έτσι σαν στο σπίτι του. Ο Τσάρος τον είχε εξορίσει στην πνευματική του πατρίδα!
Όταν επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη το 1838 και το 1839, οι κυρίες του καλού κόσμου τον υποδέχθηκαν ως διασημότητα, κι εκεί γεννήθηκε η έμπνευση για το έργο Masquerade.
Στις 25 Ιουλίου 1841, στο Pyatigorsk, ένας στρατιώτης που προσβλήθηκε από κάποιο αστείο του Lermontov, τον προκάλεσε σε μονομαχία. Δύο μέρες αργότερα, στην πλαγιά του βουνού Mashuk o Lermontov σκοτώθηκε από την πρώτη σφαίρα του αντιπάλου. Τάφηκε στο Tarkhany.
RIMAS TUMINAS (Καλλιτεχνικός Διευθυντής)
Νικητής του Κρατικού Βραβείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ρωσικού θεατρικού βραβείου Zolotaya Maska.
Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1952 στην πόλη Kelme (Λιθουανία). Κατά την περίοδο 1970 – 1974 φοίτησε στο Ωδείο της Λιθουανίας. Το 1978 αποφοίτησε από το τμήμα παραγωγής του GITIS (τάξη του I.Tumanov). Η πρώτη του παραγωγή ήταν το έργο January του J.Radickov (1978) στο Δραματικό Θέατρο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λιθουανίας, ενώ η πρώτη του παραγωγή στη Μόσχα ήταν το Peacock Tune του O.Zagradnik (1979) στο Θέατρο K.S.Stanislavsky. Από το 1979 έως το 1990, εργάστηκε στο State Academic Dramatic Theatre of Lithuania (Κρατικό Ακαδημαϊκό Δραματικό Θέατρο της Λιθουανίας), και από το 1994 έγινε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής. Το 1999, ο Tuminas άφησε το θέατρο, με τελευταίες παραγωγές τα Oedipus Rex του Σοφοκλή (1998) και Richard III του Σαίξπηρ (1999). Ο Rimas Tuminas σκηνοθέτησε περισσότερα από 20 θεατρικά έργα σε πολλά θέατρα της Λιθουανίας και του εξωτερικού. Η δουλειά του στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνει τα Θείος Βάνιας (1992) και το Γλάρο (1993) του Τσέχωφ στη Φινλανδία, και το Δον Ζουάν του Μολιέρου στην Ισλανδία (1995). Το 1990, ο Tuminas ίδρυσε το Small Theatre of Vilnius (Μικρό Θέατρο του Βίλνιους). Εκεί, παρουσιάστηκαν οι εξής παραγωγές: Cherry Orchard του Τσέχωφ (1990), Galileo του Μπρεχτ (1991), God, Smile to Us του G.Kanovichus (1994), Masquerade του M.Lermontov (1997), οι οποίες ταξίδεψαν και στο εξωτερικό. (Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Ισλανδία, κα.) Οι παραγωγές του Tuminas συμμετέχουν με επιτυχία σε φεστιβάλ όπως τα International Baltic Theater Spring, Baltic House, Life, Contact, International Chekhov Theatre Festival, κλπ. Μετά την επιτυχημένη παράσταση Masquerade, η οποία κέρδισε το Ρωσικό Εθνικό Βραβείο Θεάτρου Zolotaya Maska στην κατηγορία «Καλύτερη Ξένη Παραγωγή 1998» στη Μόσχα και στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ για τον Τσέχωφ, ο Tuminas κλήθηκε στο Sovremennik Theatre, όπου έκανε την παραγωγή του Playing… Schiller! το 2000. Το 2002, στη σκηνή του Θεάτρου E.Vakhtangov, ο Rimas Tuminas έκανε την παραγωγή του The Inspector General του Γκογκόλ. Το 2007, μετά το θάνατο του M.A.Ulyanov, ο Tuminas δέχτηκε την πρόταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τον Πολιτισμό και τον Κινηματογράφο και της διεύθυνσης του Θεάτρου E.Vakhtangov, να γίνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου.
Masquerade
Mikhail Lermontov
Διανομή:
Arbenin Evgeny Aleksandrovich Evgeniy Knyazev
Nina (η σύζυγος) Mariya Volkova, Olga Nemogai
Πρίγκιπας Zvezdich Leonid Bichevin
Βαρόνη Shtral Lidiya Velezheva, Marina Esipenko
Kazarin Afanasy Pavlovich Alexander Pavlov, Alexander Ryshenkov
Shprikh Adam Petrovich Mikhail Vaskov, Andrei Zaretskiy
Άγνωστος Yuriy Shlykov
Υπηρέτης Viktor Dobronravov
Χιονάνθρωπος Oleg Lopuhov
Καλεσμένοι & χαρτοπαίχτες Anna Antonova, Vladimir Beldiyan, Mariya Berdinskih, Mikhail Vaskov, Irina Dymchenko, Andrei Zaretskiy, Eygeniy Kosyrev, Yuriy Kraskov, Alexander Pavlov, Alexander Ryshenkov, Ekaterina Simonova, Alexandra Streltsina, Vasilisa Suhanova, Mariya Shastina
Σκηνοθεσία: Rimas Tuminas
Σκηνογραφία: Adomas Yacovskis
Κοστούμια: Maxim Obrezkov
Σχεδιασμός φωτισμού: Maya Shavdatuashvili
Μουσική: Faustas Latenas
Στην παράσταση ακούγεται το Βαλς του Aram Khachaturyan
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Θέατρο Badminton
Από 13 Μαρτίου
«Θα σε πάρω να φύγουμε»
H Ελλάδα μέσα από την επιθεώρηση
Όταν η πρώτη ευρωπαϊκή επιθεώρηση παρουσιάστηκε στην Αθήνα, το 1894, ο Τύπος αναφώνησε: «Παράστασις φιλελευθέρα και πλήρης σατιρικού πνεύματος, ζωηρότητος, κινήσεως».
Από τότε, και για όλον τον 20ό αιώνα, η αθηναϊκή επιθεώρηση εξελίχθηκε σ’ ένα μοναδικά ελληνικό είδος που συνδιαλέγεται με την Ιστορία, ελέγχει τα κακώς κείμενα και σατιρίζει ανηλεώς την εξουσία.
Το Θέατρο Badminton, τιμώντας το σπουδαίο αυτό κεφάλαιο του ελληνικού θεάτρου, παρουσιάζει ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα που αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την πορεία της αθηναϊκής επιθεώρησης.
Πρωταγωνίστρια είναι η ίδια η «Κυρία Επιθεώρηση», που επιστρέφει στη σκηνή για να ταξιδέψει τον εγγονό της, κομπέρ των σημερινών επιθεωρήσεων, πίσω στο χρόνο, στις σημαντικότερες στιγμές της, από τα μπουλούκια του ’30 ως τις παραμονές της Απριλιανής Χούντας.
Ένας 30μελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές ζωντανεύει τις περιπέτειες, τα σουξέ και τους έρωτές της.
Στο σανίδι παρελαύνουν οι μυθικοί πρωταγωνιστές, οι αμίμητες ατάκες, οι σπουδαίες φωνές, τα αθάνατα τραγούδια, τα κοσμικά στέκια και η λαμπερή μόδα μιας χρυσής εποχής. Κι από κοντά η επικαιρότητα, οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, η αστικοποίηση, η μοίρα της Ελλάδας –πάντα με χιούμορ και σατιρική διάθεση.
Η Κυρία Επιθεώρηση, παίρνει το θεατή από το χέρι και, μεταξύ άλλων, τον ξεναγεί:
– Στο θέατρο «Μοντιάλ», όταν Ζαζά Μπριλλάντη κοντράρεται με τις αδελφές Καλουτά.
– Στην Αθήνα του ’40, όταν η Βέμπο αλλάζει τα λόγια στη «Ζεχρά» και τραγουδά «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά».
– Στην εποχή που η Ελλάδα γελά αμερικάνικα και τραγουδά «Τσίκα τσίκα μπούμ», αφού «Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιόρκ, Βουδαπέστη και Βιέννη / μπρος στην Αθήνα καμιά σας δε βγαίνει».
– Στους ναούς της επιθεώρησης, τα θρυλικά θέατρα «Ακροπόλ», «Παρκ», «Μετροπόλιταν» και «Μπρόντογουεϊ».
– Στις ιστορικές και επίκαιρες επιθεωρήσεις «Γιούπι Για» και «Αναποδέα», στις μουσικές του Σακελλαρίδη και του Χιώτη, στις φωνές της Μαρινέλλας, του Καζαντζίδη, της Τζένης Βάνου.
– Στον πιο ευτυχή για τους θεατές θεατρικό ανταγωνισμό της «Όμορφης Πόλης» του Μίκη Θεοδωράκη και της «οδού Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι.
-Στον καιρό των διχασμών σε Αριστερά-Δεξιά, Καραμανλή-Παπανδρέου, Χατζιδάκι-Θεοδωράκη, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Σπάνιο αρχειακό υλικό, μνήμες και αισθήσεις, πρόζα και τραγούδι, παρλάτες και διάλογοι, χορός και μουσική ζωντανεύουν την Ελλάδα του 20ού αιώνα.
Γιατί η «Κυρία Επιθεώρηση», νυμφευμένη εξάλλου με ένα δεξιό αλλά ερωτευμένη με ένα αριστερό, διχασμένη ανάμεσα στο αστικό και το λαϊκό, το χιούμορ και τη σοβαρότητα, είναι η ίδια, η διχασμένη Ελλάδα.
Τα κείμενα και την έρευνα υπογράφει ο Άγγελος Πυριόχος. Στη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες θα είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός. Tα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδιάζει η Εύα Νάθενα και τους φωτισμούς υπογράφει ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση και τη διεύθυνση της ζωντανής ορχήστρας έχει αναλάβει ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός. Την παραγωγή υπογράφει ο Μιχάλης Αδάμ.
Στο 30μελή θίασο πρωταγωνιστούν (µε αλφαβητική σειρά):
Γιώργος Καπουτζίδης, Αντώνης Λουδάρος, Μιχάλης Μαρίνος, Ελισσάβετ Μουτάφη, Μέμος Μπεγνής, Τάνια Τρύπη.
Μαζί τους οι:
Λίνα Έξαρχου, Μανώλης Θεοδωράκης, Μίνως Θεοχάρης, Νάντια Κοντογιώργη, Λήδα Μανουσάκη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δήμητρα Σιγάλα, Χρήστος Σπανός, Αντιγόνη Ψυχράμη και άλλοι.
Τη δεκαμελή ζωντανή ορχήστρα διευθύνει ένας από τους πλέον διακριθέντες δημιουργούς στην ιστορία της Επιθεώρησης, ο μαέστρος Γιώργος Κατσαρός.
ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ
Σκηνοθεσία–χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός
Κείμενα: Άγγελος Πυριόχος
Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Κατσαρός
Σκηνικά–Κοστούμια: Εύα Ναθένα
Σχεδιασμός φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος
Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600
Θέατρο Badminton
Θεατρική Περίοδος 2013-2014
ΒΕΜΠΟ – ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
Τo θέατρο Badminton ανακοινώνει για την επόμενη περίοδο (2013-2014) μια μεγάλη μουσικο-θεατρική παραγωγή, αφιερωμένη στη ζωή και την προσωπικότητα της κορυφαίας Ελληνίδας τραγουδίστριας, της Σοφίας Βέμπο!
Ένα πολυσύνθετο μιούζικαλ που παρακολουθεί την πορεία της: τα πρώτα βήματα στο θέατρο μέχρι την καταξίωσή της ως «εθνική τραγουδίστρια», τις καινοτόμες προσπάθειες στον χώρο της επιθεώρησης, τις διεθνείς περιοδείες της. Παράλληλα, ξεδιπλώνονται οι ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού, με τη Σοφία να γίνεται η φωνή των Ελλήνων στους αγώνες, τους έρωτες, τις χαρές και τις λύπες: από το Μεσοπόλεμο και το έπος της Αλβανίας έως το Πολυτεχνείο όπου η Βέμπο, «εθνική μάνα», περιέθαλψε τους κυνηγημένους φοιτητές!
Πρωταγωνίστρια της παράστασης θα είναι η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, η Μαρινέλλα, για την οποία η Βέμπο υπήρξε (από τα πρώτα βήματά της στη Θεσσαλονίκη) το απόλυτο ίνδαλμα! Γι’ αυτό και η Μαρινέλλα επιστρέφει με μεγάλη συγκίνηση στη μελέτη των σπουδαίων τραγουδιών που ερμήνευσε η Βέμπο, για να τα ξαναφέρει στο σημερινό κοινό και ν’ αποδείξει τη διαχρονική δύναμη και γοητεία τους.
Την ίδια στιγμή, θα ενσαρκώσει τη «θηριώδη», αλλά και τόσο ευαίσθητη προσωπικότητα της «τραγουδίστριας της Νίκης», φωτίζοντας και ορισμένες λιγότερο γνωστές πτυχές της μυθιστορηματικής ζωής της…
Την ιστορική-μουσική έρευνα, την επιλογή των τραγουδιών και τα κείμενα υπογράφει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και βαθύς γνώστης της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο πολύπειρος Σταμάτης Φασουλής, με τη βαθειά γνώση κι ευαισθησία του στο χώρο του μουσικού θεάτρου.
Η παραπάνω ομάδα των κύριων συντελεστών, σε συνδυασμό με την αρτιότητα των παραγωγών του Μιχάλη Αδάμ και του θεάτρου Badminton, υπόσχονται ένα πολύ ενδιαφέροντα θεατρικό χειμώνα την επόμενη χρονιά!..
Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600