Deep Purple Οι ζωντανοί θρύλοι της rock

Uncategorized ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Συναντήθηκαν στο Αμβούργο στις αρχές του 1968 και αποφάσισαν να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο συγκρότημα. Τα ονόματα τους Richie Blackmore (κιθάρα) και John Lord (πλήκτρα). Λίγο αργότερα και με την προσθήκη των Rod Evans (φωνητικά), Nick Simper (μπάσο) και Ian Paice (ντραμς) δημιούργησαν ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά γκρουπ όλων των εποχών. Τους Deep Purple.

Πρώτο όνομα του συγκροτήματος ήταν Roundabout, κάτι που άλλαξε σχετικά γρήγορα σε Deep Purple, επειδή έτσι λεγόταν το αγαπημένο τραγούδι της γιαγιάς του Richie Blackmore!

Όπως και αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες, έτσι και οι Deep Purple, άργησαν να γνωρίσουν επιτυχία στη χώρα τους και να γίνουν ευρέως γνωστοί. Το 1968 όταν κυκλοφόρησε το παρθενικό τους lp με τίτλο ”Shades Of Deep Purple” κάνοντας πάταγο στην Αμερική (το τραγούδι ”Hush” του Joe South έφτασε μέχρι το Νο4 του Billboard). στη Βρετανία ήταν παντελώς άγνωστοι! Κάτι που δεν κράτησε όμως για πολύ.

Την επόμενη χρονιά και αφού οι Ian Gillan και Roger Clover είχαν πάρει τις θέσεις των Evans και Simper αντίστοιχα οι Deep Purple άρχισαν να γνωρίσουν την καταξίωση όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα τέλη του 1969 κυκλοφόρησε ο δίσκος ”Concerto for Group and Orchestra”, ένα το κοντσέρτο του John Lord (με τη βοήθεια του Gillan) για συμφωνική ορχήστρα και rock συγκρότημα, γνωρίζοντας θετικότατα σχόλια από τους κριτικούς. Μαζί τους συμμετείχε η  συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου και η ηχογράφιση έγινε στο ”Royal Albert Hall” του Λονδίνου. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ian Gillan και Roger Clover συμμετείχαν σε δίσκο του συγκροτήματος!

Έχοντας υπογράψει πλέον συμβόλαιο στη Warner οι Deep Purple ηχογράφησαν την ίδια χρονιά τον 5ο κατά σειρά δίσκο τους με τίτλο ”Deep Purple In Rock”, ενώ την ίδια περίοδο ο John Lord συμμετείχε στα γυρίσματα της rock όπερας ”Jesus Christ Superstar”. To 1972 κυκλοφόρησε ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, το περίφημο ”Machine Head”. Ένας δίσκος ο οποίος ηχογραφήθηκε από τις 6 ως τις 21 Δεκεμβρίου του 1971 στην Ελβετία και περιείχε τραγούδια όπως τα ”Smoke on the Water”, ”Highway Star”, ”Never Before” και ”Pictures of Home”.

Τα εκπληκτικά φωνητικά του Gillan (όπως η ανεπανάληπτη ερμηνεία του στο ”Child In Time”), τα μοναδικά σόλα του Blackmore αλλά και το ανεπανάληπτο παίξιμο του Lord που πολλές φορές παράπεμπε σε κλασική μουσική, έκανε τους Deep Purple να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σπουδαιότερα συγκροτήματα του κόσμου εκείνη τη χρονική στιγμή. Το 1973 ο δίσκος τους ”Made In Japan” ανέβηκε μέχρι το Νο 6 του Billboard, αλλά δυστυχώς από εκείνο το σημείο και μετά άρχισαν και τα πρώτα σοβαρά προβλήματα.

Ήταν η χρονιά που αποχώρησε από το γκρουπ ο Roger Clover για να τον ακολουθήσει λίγο αργότερα ο Ian Gillan. Το 1975 ήταν η σειρά του Richie Blackmore να πει αντίο με αποτέλεσμα οι Deep Purple να έχουν χάσει πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της ακτινοβολίας τους. Οι John Lord και Ian Paice που είχαν απομείνει μαζί με τους David Coverdale (φωνητικά), Tommy Bolin (κιθάρα) και Glenn Hughes στο μπάσο έκαναν αξιόλογες προσπάθειες, ηχογραφώντας τραγούδια σταθμούς στη rock μουσική, όπως τα περίφημα ”Soldier Of Fortune”, ”Burn” και “Mistreated”, άλλα το 1976 ήρθε η διάλυση του συγκροτήματος. Ήδη ο Gillan είχε φτιάξει τους Ian Gillan Band, o Blackmore τους Rainbow  και ήταν σιγά, σιγά η σειρά του Coverdale για τους Whitesnake!

Η ιστορία όμως δε τελειώνει εδώ. Το 1984 οι Deep Purple κάνουν μία δυναμική επανένωση με αποτέλεσμα το άλμπουμ ”Perfect Strangers” να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τους θαυμαστές τους. Στη συνέχεα έκαναν αρκετές πετυχημένες συναυλίες αλλά δυστυχώς τα προβλήματα που είχαν στις σχέσεις τους ο Ian Gillan και ο Richie Blackmore είχαν σαν αποτέλεσμα την οριστική αποχώρηση του τελευταίου. Πριν γίνει αυτό οι Deep Purple ηχογράφησαν το 1990 άλμπουμ ”Slaves and Masters” χωρίς τον Gillan, αλλά με τον Joe Lynn Turner στα φωνητικά. Το 2002 αποχώρησε από το γκρουπ και ο John Lord.

Πέντε χρόνια μετά, το 2007, έλαβαν ένα ειδικό βραβείο στη Γαλλία με αφορμή την πετυχημένη περιοδεία τους η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πουλήσουν 150.000 εισιτήρια σε όλη τη χώρα! Σήμερα με τους Ian Gillan, Steve Morse, Roger Clover, Ian Paice και Don Airey στη σύνθεση τους οι Deep Purple συνεχίζουν να ροκάρουν ασταμάτητα σε όλο τον κόσμο!

 

Κώστας Τζανιδάκης